21 ianuarie 2020
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

EXPRIMĂM SINCERE CONDOLEANŢE RUDELOR ŞI PRIETENILOR CELOR DECEDAŢI ÎN CLUBUL

3 noiembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Aripa neagră a morții a umbrit din nou chipul României – Patria noastră istorică – prin incendiul dezastruos de la Clubul Colectiv din București din noaptea de vineri, 30 octombrie, care a luat viețile a zeci de tineri nevinovați.

SPIŢA NEAMULUI NICHITOVICI-CĂLIN DIN BUCOVINA

2 noiembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

La 30 octombrie curent, la sediul Centrului Român „Eudoxiu Hurmuzachi”, a unei importante cărţi – „Spiţa neamului Nichitovici-Călin din Bucovina”, scrisă de istoricul şi scriitorul Dumitru Covalciuc ce cuprinde genealogia acestei cunoscute familii de români din nordul Bucovinei, ascendenţii şi descendenţii căreia au avut un rol deosebit în istoria culturală, ecleziastă a Bucovinei, au militat, în perioada habsburgică, pentru emanciparea naţional-culturală a neamului, au fost membri activi, susţinători ai tuturor societăţilor existente în Bucovina de la 1862 până la 1944, au contribuit la deschiderea unor şcoli, la renovarea şi construirea unor biserici, dintre care şi actualul locaş de închinare din Voloca, pe pământul dăruit de părintele Atanasie Nichitovici.

Vă mulțumesc că existați

1 noiembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Publicația D-voastră am întîlnit-o aici, în acest colț de țară, întîmpălător și mi-a făcut o mare bucurie. Răspîndește un iz puternic de românism ce amintește tuturor celor ce o citesc că mai sunt români adevătați.

224 DE MORŢI – ÎN CONSECINŢA PRĂBUŞIRII UNUI AVION RUS

31 octombrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Vasul aerian Airbus A-321 al companiei aviatice „Kogalâmavia”, care traversa ruta Sharm el-Sheikh — Sankt Petersburg, a decolat de pe aeroportul egiptean sâmbătă la 6.21 și peste 23 de minute a dispărut de pe ecranele radarelor. La bordul avionului civil rus, prăbuşit în peninsula Sinai din Egipt, se aflau 217 pasageri și 7 membri ai echipajului, 63 dintre care erau bărbaţi, 138 – de femei, 17 copii cu vârste cuprinse între 2 şi 17 ani.

TRAGEDIA DE LA CLUBUL DIN BUCUREŞTI – 27 de morţi şi peste 150 de răniţi

31 octombrie 2015 | Categorie: Noutăţi

30 de persoane și-au pierdut viața, iar peste 150 au fost rănite într-o îngrozitoare explozie ce a avut loc vineri seară într-un club de noapte din București (alte surse, FLUX 24, vorbesc de 46 de morţi şi 180 de răniţi, cu vârste cuprinse între 18-40 de ani). În acel moment tragic în localul Club Colectiv din Bucureşti trupa Goodbye To Gravity lansa albumul 'Mantras of War’. Intrarea era liberă, iar accesul publicului a fost permis începând cu ora 20.30. S-a anunţat ca acest concert "va beneficia de un show de lumini customizat, precum și de efecte pirotehnice și decoruri special create.

SAVANTUL GRIGORE BOSTAN – OMAGIAT LA CERNĂUŢI

31 octombrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Simpozionul Internaţional - „Grigore Bostan – 75.Probleme actuale de Filologie Română”, organizat la 30 octombrie, în Sala Roşie a Universităţii Naţionale „Iu. Fedkovyci” din Cernăuţi, cu sprijinul MAE – Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, în comun cu Universitatea Cernăuţeană, Catedra de Filologie Română şi Clasică, Centrul de Filologie Română Comparată „Grigore Bostan”, Societatea de Cultură Româneaască „M. Eminescu” şi Consulatul General al României la Cernăuţi.

TEATRUL „MIHAI EMINESCU” NE-A ADUS LA CERNĂUŢI „BANI DIN CER” (VIDEO)

30 octombrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Am râs din tot sufletul, în unison cu sala plină a Naţionalului Cernăuţean, mai bine zis, cu toţi spectatorii, adunaţi în ziua de 29 octombrie în somptuoasa sală a Teatrului Academic Muzical-Dramatic „O. Kobyleanska” din Cernăuţi, vizionând o comedie de real succes, „Bani din cer”, a dramaturgului englez Ray Cooney, jucată la bis de actorii Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoşani, regia artistică aparţinându-i regizorului Alexandru Vasilache.

Concurs de eseuri pentru levii și studenții români din Ucraina, Serbia și Bulgaria

30 octombrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Asociația Convergențe Europene (ACE), Centrul Român Pentru Inițiativă Socială (CRIS) și Asociația Eurocentrica anunță lansarea celei de-a II-a ediții a concursului de eseuri “IDENTITATE ROMÂNEASCĂ ÎN SPAȚIUL EUROPEAN”, adresat elevilor și studenților de etnie română din Ucraina, Serbia și Bulgaria.

OAMENII, CHIAR ŞI AI „TIMPULUI”, SUNT EFEMERI, VEŞNICE-S VALORILE CE DĂINUIESC ÎN TIMP

29 octombrie 2015 | Categorie: Noutăţi

...evenimentul desemnării finaliştilor cernăuţeni nominalizaţi de juriu în proiectul „Oamenii Timpului”ne-a luat prin surprindere, punându-ne în faţa unui fapt împlinit, fără nici o transparenţă prealabilă, fără a se face public care au fost criteriile de alegere a candidaţilor din partea Cernăuţiului, cine i-a înaintat şi cum au ajuns ei până la etapa finală.

ÎN CERNĂUŢI PREZENŢA LA ALEGERI AFOST DE 38,82% , ÎN REGIUNE – 48, 86%

28 octombrie 2015 | Categorie: Noutăţi

CONSILIUL ORĂŞENESC ŞI CEL REGIONAL VOR FI REPREZENTATE DE MEMBRI AI 7 PARTIDE POLITICE

O. Kaspruk :„COLABORARE ACTIVĂ CU REPREZENTANŢII „ŢINUTULUI NATAL” NU VA EXISTA”

28 octombrie 2015 | Categorie: Noutăţi

PRIMARUL CERNĂUŢIULUI VA FI ALES ÎN AL DOILEA SCRUTIN

CU NOSTALGIE, DESPRE „BUNA ZIUA” ŞI „DOAMNE AJUTĂ”

27 octombrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Acum e mai mare numărul ucrainenilor decât al românilor, din care cauză nu veţi auzi „Buna ziua” la Roşa. Din păcate, nici românii noştri nu se zbat să-şi păstreze limba maternă, e trist când într-o casă, unde ambii părinţi sunt români, copiii nu vorbesc în limba lor maternă.

IN MEMORIAM VETERAN VASILE ILICA(1924-2015)

22 octombrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Anul 2015 a fost pentru VETERANUL VASILE ILICA, un an al onorurilor: Ministerul Apãrãrii Naţionale i-a conferit medalia în aur şi brevetul „Emblema de Onoare a Armatei României – cu însemn de pace“, la manifestarea publicã organizatã de A.N.C.M.R. Bihor la Liceul Teoretic „Aurel Lazãr“.

A MAI CĂZUT O STEA, AM MAI PIERDUT UN PATRIOT - ISTORICUL VASILE ILICA A PLECAT LA CELE ETERNE CU DOR DE BUCOVINA

21 octombrie 2015 | Categorie: Noutăţi

O veste tristă a căzut ca fulgerul din senin, rănindu-ne până la lacrimi inimile – la 20 octombrie s-a stins steaua vieţii cunoscutului publicist şi cercetător istoric, bucovineanului devenit orădean, scumpului şi multstimatului nostru prieten Vasile ILICA. E o pierdere irecuperabilă pentru întreaga spiritualitate românească din istorica provincie a României. Suntem profund îndureraţi de subitul lui deces.

La Universitatea din Ujgorod a fost deschis un Birou de prietenie ucraineano-română

20 octombrie 2015 | Categorie: Noutăţi

La eveniment au participat rectorul Volodimir Smolanka, Consulul General al României la Cernăuți, Eleonora Moldovan, decanul Facultății de Relații Internaționale, Mikola Palinceak, precum și invitați speciali din Canada și câțiva sponsori.