26 noiembrie 2020
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

ORAŞUL SLAVIANSK E APROAPE RUINAT ŞI RĂMÂNE PUSTIU

23 iunie 2014 | Categorie: Noutăţi

Din 120 de mii de locuitori ai oraşului Slaviansk, din estul separatist al Ucrainei, au fugit de-acum în vestul şi centrul ţării peste 2/3 dintre ei. Cifrele sunt îngrozitoare – surse neoficiale afirmă că bastionul prorus al teroriştilor e aproape complet ruinat şi rămâne pustiu – au rămas doar 7 mii de locuitori, în orice moment poate izbucni epidemia din cauză că zeci şi chiar sute de terorişti împuşcaţi nu sunt transportaţi în Rusia, precum se proceda, ci sunt îngropaţi de extremişti chiar în şanţuri.

ÎN POFIDA PLANULUI DE PACE, SEPARATIŞTII CONTINUĂ SĂ ATACE FORŢELE UCRAINENE

21 iunie 2014 | Categorie: Noutăţi

Vinerea precedentă, Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a prezentat, în cadrul primei sale deplasări de lucru în Donbas, planul său de pace ce are drept scop să regleze situaţia în regiunile de est ale ţării, însă în pofida încetării luptelor de către forţele ucrainene, teroriştii continuă să atace.

De la lume de pe Mapamond adunate si tot la lume pe TERRA date

21 iunie 2014 | Categorie: Noutăţi

SUA acuza Rusia ca trimite tancuri si artilerie grea la granita cu Ucraina -Rusia maseaza trupe la granita cu Ucraina, inclusiv unitati de forte speciale care inarmeaza si antreneaza separatistii pro-rusi din estul tarii, au aratat oficialii americani vineri.

AU FOST DESCOPERITE 16 MILIARDE DE GRIVNE, FURATE DE IANUKOVYCI

19 iunie 2014 | Categorie: Noutăţi

După cum a declarat în Rada Supremă prim-ministrul Ucrainei Arseni Iaţeniuk, Serviciul de monitorizare financiară a descoperit 42 de companii, înregistrate peste hotare – în Cipru, Panama, Anglia ş.a., care au legături directe cu Ianukovyci şi complicii lui. Doar din 2010 până în 2013 prin conturile bancare ale acestor firme numai într-o ţară vecină au fost descoperite 16 miliarde de grivne, furate din Bugetul de Stat al Ucrainei.

BUCOVINA ÎN DOLIU

19 iunie 2014 | Categorie: Noutăţi

Oleksii Kaspruk, primarul Cernăuţului, a declarat doliu pentru zilele de 18 şi 19 iunie, când, în timpul crâncenelor lupte din regiunea Lugansk, lângă oraşul Sceastia („Fericirea”), conform unor date prealabile neoficiale, şi-au pierdut viaţa 11 militari, 8 dintre care sunt bucovineni, şi 15 au fost răniţi.

LA ISMAIL S-A DESFĂŞURAT FORUMUL COMUNITĂŢII ROMÂNEŞTI DIN SUDUL BASARABIEI

16 iunie 2014 | Categorie: Noutăţi

Duminică, 15 Iunie 2014 a avut loc la Ismail FORUMUL COMUNITĂŢII ROMÂNEŞTI DIN SUDUL BASARABIEI, organizat la iniţiativa Asociaţiei Naţional-Culturale „BASARABIA” a Românilor din regiunea Odesa. Evenimentul s-a desfăşurat în localul Portului Fluvial din Ismail, amplasat pe malul stâng al braţului dunărean Chilia.

UCRAINA ÎN DOLIU

15 iunie 2014 | Categorie: Noutăţi

„Teroriştii vor primi un răspuns adecvat” Noaptea de vineri spre sâmbătă a fost considerată cea mai sângeroasă şi cu cele mai mari pierderi în rândurile forţelor ucrainene. Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a declarat doliu național pentru ziua de astăzi după ce 49 militari și-au pierdut viața în consecinţa doborârii pe aeroportul din Lugansk a unui avion de transport al armatei de către teroriștii proruși

UN ULTIM CUVÂNT DE „ADIO”

14 iunie 2014 | Categorie: Noutăţi

Ieri, pe teritoriul diviziunii militare A2582 din Cernăuţi, camarazii i-au spus ultimul cuvânt de „Adio!” bucovineanului Veaceslav Pelehatyi, care a decedat în estul separatist al Ucrainei, în Slaviansk, bastionul teroriştilor proruşi.

A FOST DOBORÂT AVIONUL ÎL -76 ŞI OMORÂŢI 49 DE MILITARI UCRAINENI

14 iunie 2014 | Categorie: Noutăţi

În noaptea de 13 spre 14 iunie, în timpul aterizării pe aeroportul din Lugansk, avionul Il-76 al forţelor ucrainene de apărare ce transporta militari pentru rotaţie, tehnică, echipament şi producte, a fost doborât de terorişti, informează serviciul de presă al Ministerului Apărării Ucrainei, transmite TSN. La bordul navei aeriene ucrainene se aflau 30 de paraşutişti şi membrii echipajului. Toţi cei 49 de militari ucraineni au fost împuşcaţi. Vă amintim că în ajun în Lugansk a pătruns din Rusia o coloană de 10 maşini de tonaj, bucşite cu terorişti proruşi.

ÎN MEMORIA CELOR CE AU FĂCUT SĂ DĂINUIE CREDINŢA, LIMBA ŞI NEAMUL

12 iunie 2014 | Categorie: Noutăţi

Nu ştiu dacă există un alt loc în dulcea Bucovină a lui Eminescu, unde durerea e atât de strigătoare, iar lacrima trecutului picură încă cu sângele martirilor neamului, sacrificaţi pentru Credinţă şi Libertate, pentru ŢARĂ. Satul Mahala din raionul Noua Suliţă, rămâne un adevărat panteon al eroilor români, aici, prin osârdia conducerii primăriei, oamenilor de bună credinţă, fiind înălţate mai multe monumente comemorative în memoria celor masacraţi în februarie 1941 la Lunca, celor deportaţi şi exterminaţi în lagărele morţii şi în închisori – pe Aleea Eroilor din cimitirul localităţii, lângă biserica din centrul satului, la Buda-Mahala, monumentul Aniţei Nandriş-Cudla, devenit simbol al tuturor martirilor represiunilor staliniste.

CONCURSUL DE POEZIE EMINISCIANĂ ÎŞI VA PRELUNGI TERMENUL

11 iunie 2014 | Categorie: Noutăţi

Pentru toți elevii din regiunea Cernăuți se va organiza un program în jurul datei de 15 august.

CONDIȚIILE DE PRIMIRE LA STUDII ÎN ROMÂNIA A TINERILOR DE ORIGINE ETNICĂ ROMÂNĂ DIN AFARA GRANIŢELOR ŢĂRII ŞI A CETĂŢENILOR ROMÂNI CU DOMICILIUL STABIL ÎN STRĂINĂTATE

11 iunie 2014 | Categorie: Noutăţi

Selecţia (admiterea) candidaţilor se va face de către instituţiile de învăţământ superior din România, conform metodologiei proprii şi cifrei de şcolarizare.

Gheorghe Hadârcă, fiul necunoscut al satului Costiceni

11 iunie 2014 | Categorie: Noutăţi

Cu numele lui Gheorghe Hadârcă s-a mândrit şi se mândreşte localitatea vecină Bajura (judeţul Darabani, România). Cu siguranţă, nimeni din Costiceni n-a auzit vreodată de răposatul Gheorghe Hadârcă, un vrednic slujitor al altarului şi învăţător din localitatea vecină, originar din satul nostru. El a trăit pe la sfârşitul sec. XIX - începutul sec. XX.

NE-A DAT ARIPI PENTRU LIBERTATEA ZBORULUI

10 iunie 2014 | Categorie: Noutăţi

...în casa mare a „Zorilor Bucovinei” s-au adunat oameni înrudiţi întru duhul de înălţare, aspiraţia spre libertate, setea de adevăr şi dragostea pentru cuvântul matern...

ELEONORA MOLDOVAN, Consulul General al României la Cernăuţi s-a întâlnit cu reprezentanţii ARS Transcarpatia

8 iunie 2014 | Categorie: Noutăţi

Excelenţa Sa, doamna Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi a avut o întâlnire, la Ujgorod, cu Myhailo Rivis, locţiitor al şefului Administraţiei Regionale de Stat Transcarpatia, în cadrul căreia au fost discutate chestiuni ale colaborării dintre România şi regiunea Transcarpatică.