03 decembrie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

LACRIMI DIN UCIGĂTORII ANI AI FOAMETEI, 1946-1947

14 decembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Au fost condamnaţi la 10 ani de puşcărie, cu confiscarea celor trei săcuşori de pâine. Şi-au ispăşit pedeapsa tocmai după cercul polar, în cea mai groaznică închisoare din imperiul sovietic – la Norilsk.

Petre Guran, noul director general al Institutului Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni

14 decembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, l-a numit pe domnul Petre Guran în funcţia de director general al Institutului Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni.

CELE MAI ADÂNCI MULŢUMIRI ŞI APRECIERI PENTRU CURAJUL CE-L AVEŢI DE A SPUNE LUCRURILOR PE NUME

11 decembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

D-nă Felicia Nichita-Toma! Vă urmăresc cu mult interes articolele, pe care le publicaţi şi vă felicit, o adevărată hrană spirituală! Aceleaşi gânduri am şi pentru dna Maria Toacă! Doresc să vă mulţumesc pentru frumosul ciclu, dedicat poetului şi luptătorului Dumitru Paulescu în „Zorile Bucovinei”, aşezat (precum se cuvine) la loc de cinste, alături de mulţi alţi români de frunte ai Bucovinei lui dragi, pe care a purtat-o în suflet până în ultima clipă a vieţii.

TOTUŞI, EXISTĂ IUBIRE DE… CARTE

8 decembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Deşi erau grăbiţi, dnii Vasile Şoimaru şi Nicolae Rusu au găsit timp să intre la „Zorile Bucovinei”. Găzduiţi de redactorul-şef Nicolae Toma, oaspeţii din capitala Moldovei, împreună cu prietenul lor Vasile Botă, s-au regăsit la redacţia noastră în atmosfera eminesciană şi s-au reîntâlnit cu Ştefan cel Mare.

ION MUNTEAN: „VIITORUL ŢINUTULUI BUCOVINEAN E ÎN STRÂNSĂ COLABORARE CU UE”

7 decembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

„Vecinătatea cu România va permite ţinutului nostru să preia experienţa ei privind atragerea granturilor şi creditelor europene. Anume cu ajutorul mijloacelor băneşti europene se va dezvolta businessul, vor fi create noi locuri de muncă şi va fi reînnoită infrastructura regiunii. De altfel, viitorul ţinutului bucovinean e în strânsă colaborare cu UE”, e convins Ion Muntean.

CONSTANTIN POPOVICI – AMBASADOR AL PRIETENIEI ŞI PĂCII

7 decembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Vineri, 4 noiembrie a.c., la Gimnaziul nr. 6 din Cernăuţi cu limba română de predare, s-a desfăşurat manifestarea comemorativă „Cinci ani fără Popovici…şi cu el”, consacrată academicianului AŞ a Republicii Moldova şi academician de onoare al AŞ din Ucraina, Constantin Popovici, doctor în filologie, unul dintre cei mai recunoscuţi eminescologi din lume.

O viaţă şi un destin de artist: Maestrul Ion Paulencu la 75 de ani

6 decembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Lumea muzicală academică marchează în acest an un important jubileu de creaţie – aniversarea a 75-a a Maestrului Ion (Ioan) Paulencu, Artist al Poporului din Republica Moldova, renumit cântăreţ liric, posesor al unei formidabile voci de bas, solist al Operei Naţionale, conferenţiar universitar la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău, profesor de canto, îndrumător al tinerelor talente, actor, scenarist, realizator de emisiuni radiofonice, pasionat culegător şi propagandist al moştenirii muzicale tradiţionale, fondator şi conducător al formaţiilor folclorice, preşedinte al Societăţii Culturale "Salvaţi Folclorul", personalitate culturală polivalentă, un veritabil exponent al tezaurelor umane vii.

VIVAT MAESTRO!

5 decembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

La 5 decembrie, distinsul meu consătean, faimosul „TRANDAFIR de la Moldova”, cu rădăcini în glia de vrednici români, comuna Voloca, Maestrul Ioan Paulencu, Artist al Poporului din Moldova, solist al Operei Naţionale, Preşedintele Societăţii Culturale „Salvaţi Folclorul”, conferenţiar universitar, mândria noastră, a tuturor românilor, zeul ce cu vocea-i măiastră stăpâneşte piscurile operei româneşti, revărsând razele luminii şi speranţa dăinuirii în suflete dornice de frumos, îşi sărbătoreşte jubileul de 75 de ani.

INTERVIU CU EXCELENŢA SA, DNA ELEONORA MOLDOVAN, CONSULUL GENERAL AL ROMÂNIEI LA CERNĂUŢI

4 decembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

... în primul rând, dorim să vă mulţumim din suflet pentru sprijinul comunităţii româneşti din nordul Bucovinei, istorica provincie a României, în special, pentru eforturile depuse de Dumneavoastră, membrii misiunii diplomatice pe care o conduceţi,

ADIERI DIN SIMFONIA ANILOR

3 decembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Deşi în buchetul anilor distinsei „zoriste” Maria TOACĂ, redactor-adjunct la „Zorile Bucovinei”, secretara Societăţii Jurnaliştilor Români Independenţi din regiunea Cernăuţi, mare patriotă şi devotată Fiică a Neamului Românesc din Bucovina înstrăinată, care e o prezenţă notorie în spaţiul cultural bucovinean, a mai înflorit o floare cu miresme de busuioc şi frumoase împliniri ce îi pun în valoare înfloritoarele-i realizări pe ogorul publicistic, mai este o câmpie de bobocei ce an de an îşi vor desface petalele suave, adunându-i în potirul creaţiei nectarul verbului matern, cu rodul frumoaselor succese de creaţie, nenumărate sclipiri de bucurii şi vise împlinite.

Concursul de eseuri “Identitateromâneascăînspațiuleuropean” – rezultate

2 decembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Asociația Convergențe Europene (ACE), Centrul Român pentru Inițiativă Socială (CRIS) și asociația Eurocentrica anunță câstigatorii concursului de eseuri “Identitate românească în spațiul european”, dedicat Zilei Naționale a României și destinat tinerilor români din Ucraina (regiunile Transcarpatia, Cernăuți și Odesa), Serbia și Bulgaria. Concursul s-a desfășurat cu sprijinul Consulatelor Generale ale României la Cernăuți, Odesa și Zaicear (Serbia) și al Ambasadei României în Bulgaria.

MESAJUL CONSULULUI GENERAL AL ROMÂNIEI LA CERNĂUŢI CU OCAZIA ZILEI NAŢIONALE A ROMÂNIEI

30 noiembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

La 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia, s-a desăvârşit cel mai însemnat act din istoria poporului român, făurirea Statului Naţional Unitar, având la bază unitatea de neam, limbă şi cultură.

A TREIA MARE UNIRE A BUCOVINEI LA „ZORILE BUCOVINEI” (VIDEO)

29 noiembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Suntem modeşti, nu am brevetat iniţiativa noastră, dar vrem să se ştie că am fost primii în spaţiul românesc, care am „decretat” Unirea Bucovinei cu Patria mamă ca sărbătoare de suflet la „Zorile Bucovinei”.

28 NOIEMBRIE, REALIZAREA VISULUI DE AUR AL ROMÂNILOR - Unirea BUCOVINEI cu ROMÂNIA

28 noiembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

După o cerere oficială a lui Iancu Flondor, chiar în pofida protestelor şi opoziţiei ucrainenilor, armata română a intrat în Bucovina, preluând controlul asupra teritoriului, Unirea Bucovinei cu Regatul României fiind recunoscută oficial pe plan internaţional.

VĂ AŞTEPTĂM CU DRAG LA ZIUA BUCOVINEI, SĂRBĂTORITĂ LA „ZORILE BUCOVINEI”

27 noiembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Dragi români, vă invităm să fiţi alături de noi, în Ziua de 28 noiembrie, de la ora 11.00 (or. Cernăuţi, str. Kobyleanska, 5), la sărbătorirea uneia dintre cele mai frumoase şi semnificative date din istoria neamului.