01 iulie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

SĂ NE RUGĂM ÎN GRAIUL STRĂBUNILOR

20 decembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

La Voloca, puterea rugăciunii şi iubirea de Ţară, moştenite din străbuni, vibrează şi perpetuă sub acelaşi dangăt de clopot în Catedrala Credinţei şi Dăinuirii Neamului.

SĂ SALVĂM PĂMÂNTUL CARE MOARE

19 decembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

Problema eroziunii solurilor este răspândită nu numai în ţinutul nostru, ci şi în ţările vecine – România şi Moldova. Ploile torenţiale „spală” pământurile noastre din ce în ce mai mult, fermieri şi oameni simpli de la ţară rămânând fără terenuri arabile şi pășuni din cauza solului erodat. De aceea trebuie întreprinse măsuri pentru a preîntâmpina şi a înlătura acest dezastru.

O MÂNĂ DE AJUTOR PENTRU NEVĂZĂTORII DIN UCRAINA, ROMÂNIA ŞI MOLDOVA

19 decembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

Întunericul, umbrele, siluetele abia vizibile, punctele de lumină – aceasta este viaţa nevăzătorilor, care sunt lipsiţi, din diferite cauze, de privilegiul de a cunoaşte culorile, formele, de a vedea raza soarelui ş.a. În prezent, persoanelor cu acest defect le este foarte greu să trăiască. Însă primii paşi pentru ai ajutora au început să prindă contur.

SPRE EUROPA – PE ÎNTUNERIC

18 decembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

Mergem spre Europa, pe întuneric, goi şi flămânzi, scrâşnind din dinţi, dar cu zâmbet pe buze, cu speranţa în piept."Asta-i cum a-i merge cu dosul gol împotriva vijeliei", îmi spunea odată Vasile Botă din s. Boian.

„CU CÂT RĂZBOIUL VA FI MAI ÎNDELUNGAT, CU ATÂT MAI MARE VA FI CÂŞTIGUL UNORA…”

16 decembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

Adevărul despre războiul din Donbas îl cunosc doar cei care luptă

O CARTE CÂT ACUTA REVERBERAŢIE A DANGĂTULUI UNUI CLOPOT DE CATEDRALĂ

15 decembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

Două conştiinţe aparţinând unor generaţii diferite, una din Bălţi şi alta din Iaşi, regăsite într-o frumoasă prietenie bazată pe idealul naţional, aruncă un arc peste Prut, realizând o captivantă carte intitulată Declinul istoric al Basarabiei şi Bucovinei. Mărturii şi imagini, apărută la editura PIM din Iaşi, în 2014.

PROGRAMUL DE SUPRAVIEŢUIRE AL GUVERNULUI – PE SPINAREA POPORULUI

13 decembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

nu ne rămâne decât să ne mângâiem cu speranţă că trebuie să trecem prin ce-i mai rău ca să ajungem la mai binele ce ni-l dorim.

ÎNTÂLNIREA CONSULULUI GENERAL AL ROMÂNIEI LA CERNĂUŢI CU ANTREPRENORII DIN ŢINUT

11 decembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

În cadrul acţiunilor întreprinse pentru promovarea mărfurilor şi serviciilor acordate de producătorii bucovineni pe pieţele ţărilor vecine, în incinta Camerei de Comerţ şi Industrie din Cernăuţi, a avut loc întrevederea doamnei Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi, cu antreprenorii din ţinut.

ÎN DONBAS AU FOST OMORÂŢI 300 DE MILITARI RUŞI DIN TRUPELE DE ELITĂ

11 decembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

Rusia reia livrările de cărbune în Ucraina. „Gazprom”-ul mizează pe Turcia ca țară de tranzit pentru livrările spre Europa .

DIRECTORUL ION TCACI (1945-1951) – SALVATORUL LIMBII ROMÂNE LA BOIAN

7 decembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

Ironia sorţii e că un bărbat de origine ucraineană a deschis şcoală românească, ca peste ani românii băştinaşi s-o ucrainizeze.

MARAMUREŞENII ÎN PRIMUL RĂZBOI MONDIAL

5 decembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

Expoziţia de fotografii „Maramureşenii în primul război mondial”, organizată de Muzeul Mureşului din Sighetu Marmaţiei, cu sprijinul misiunii diplomatice române la Cernăuţi, a fost inaugurată miercuri în incinta Societăţii pentru Cultura Românească ”Mihai Eminescu”, bucurându-se de un numeros şi select public –conducători ai societăţilor naţional-culturale româneşti, lectori universitari, politologi, profesori şcolari , studenţi ş. a.

CUM NE COMPORTĂM CU CEL MAI BUN PRIETEN?

4 decembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

Prin anul 1968, dacă nu mă înșel, în Asia Mijlocie a fost un mare cutremur. La periferia orașului Tașkent trăia un gospodar, care avea un câine. Ținea mult la patrupedul său și-l lăsa să umble liber prin ogradă. Într-o noapte, câinele a intrat în casă, începând să tragă plapuma de pe stăpânul său, care dormea buștean. Omul s-a trezit și a început să râdă, crezând că animalul are chef de joacă. L-a dat afară și și-a continuat somnul.

MAI BINE PE RUINELE DE-ACASĂ, DECÂT PĂHARUL CU PELIN AL BEJENIEI

4 decembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

Rândurile de morminte anonime, sutele de morţi neidentificaţi în morgile din sud-estul Ucrainei, zecile de cadavre în putrefacţie mă înfiorează zilnic, de când s-a semnat memorandumul de la Minsk şi Europa cere tot mai insistent să se respecte acordul privind încetarea focului de către toate părţile implicate în războiul din Ucraina.

FILOZOFIA VIEŢII, ÎNVEŞNICITĂ ÎN IMAGINI ARTISTICE

3 decembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

...etnici români şi ucraineni au dat mâna la un eveniment cultural-artistic – expoziţia de fotografie artistică, realizată în Tabăra Internaţională „Fotoetnografica”. Vernisată în incinta Administraţiei Regionale de Stat, unde şi-au expus lucrările cinci artişti fotografi din România – Felician Săteanu, Vasile Timur Chiş, Gheorghe Petrilă, Daniela Stănoiu, Ilie Tudorel şi 2 din Ucraina – cernăuţenii Nicolae Hauca şi Dan Ceuca,

LA CERNĂUŢI, ÎN HORA UNIRII

3 decembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

În timp ce la Alba Iulia se desfăşurau, sub nimbul UNIRII, două evenimente majore pentru români – Ziua Naţională şi lucrările Forumului Românilor de Pretutindeni, în provincia istorică a României – în dulcea Bucovină a lui Eminescu – graţie Consulatului General al României la Cernăuţi, românii îşi sărbătoreau Visul de Aur – 96 de ani de la UNIREA cu Patria-mamă. La 1 decembrie, de Ziua Naţională a României, alături de românii care poartă în suflet aceleaşi doruri şi aspiraţii, s-a aflat şi Bogdan Stanoevici, ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni, însoţit de consulul general, dna Eleonora Moldovan, de domnii Ionel Ivan, ministru consilier, consulul Edmond Neagoe cu familiile Domniilor Sale, precum şi întreaga echipă a misiunii diplomatice române.