CÂT AVEM UN SAT DEPARTE ŞI UN GRAI FĂRĂ DE MOARTE…
Pentru lansarea acestei cărţi nu exista alt loc mai potrivit decât casa mare a actualului colectiv al „Zorilor Bucovinei”, întotdeauna bucuros de întâlnirea cu foştii colegi în faţa cărora nu numai uşile, ci şi inimile ne sunt mereu deschise.
În lacrima înrourată a toamnei, astăzi, în înălţătoarea zi a Naşterii Maicii Domnului, în oaza paradiziacă a comunei Voloca pe Derelui, nu doar a lăcrimat abundent cerul, ci a plouat cu toate darurile aurii ale toamnei la tradiţionalul Festival „Ziua recoltei”, organizat graţie antreprenorului Vitalie Onofreiciuc, cu susţinerea lui Ion Semeniuc, directorul Casei de Cultură din localitate, Ion Bodnar, dirijorul Orchestrei de instrumente populare.
Cristian-Leon Țurcanu, noul ambasador al României la Kyiv, a avut o întâlnire oficială
În perioada 19 - 23 septembrie 2016 are loc la București vizita unei delegații de experți ucrainieni în domeniul protecției copilului. Vizita are loc în cadrul unui program de schimb de experiență organizat de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) și World Vision România și este facilitată de Fondul de mobilitate pentru experți guvernamentali, instrument al Ministerului Afacerilor Externe destinat transferului de expertiză românească statelor partenere în sectoarele în care România are o valoare adăugată recunoscută.
Un talentat jurnalist ucrainean a realizat o peliculă de scurt metraj despre unul din cei mai talentaţi şi mai iubiţi fii ai neamului românesc din Bucovina, un geniu în universul muzicii...
Cu trecerea la cele veşnice a lui Vasile Bizovi şi Grigore Bostan, nu văd în comunitatea noastră oameni neschimbaţi la faţă, în preajma cărora să ne fie ruşine pentru faptele şi vorbele noastre.
Pentru prima dată, din Ucraina la eveniment au participat şi 50 de tineri din regiunea Cernăuţi (Storojineţ, Crasna, Ciudei, Pătrăuţii de Jos şi de Sus, Suceveni, Băhrineşti, Carapciu, Bănceni ş.a.) în frunte cu părintele Gheorghe Covalciuc...
... unii se miră chiar că mai vorbim româneşte, însă
În frumoasa şi pitoreasca localitate de vrednici români, Pătrăuţii de Jos, raionul Storojineţ, datinile şi tradiţiile poartă însemne valorice, moștenite din moși-strămoși... Deşi fiecare cotropitor, care a râvnit la bogăţia Ţării noastre şi care ne-a subjugat, s-a străduit să le bage pe gât românilor băştinaşi cultura şi tradiţiile lor,
„Credinţa este o rădăcină pe care cresc tulpinile, florile şi fructele faptelor bune”. Or, o astfel de rădăcină viguroasă a dăinuirii prin credinţă dă rod pe pământ românesc, în grădina evlaviei .., iar .duşmanul de moarte al nostru suntem noi înşine, când ne înstrăinăm copiii de limba maternă
Vă invităm dragi conaţionali, la 31 august, cu începere de la ora 11.00, să fim împreună în această zi la redacţia ziarului „Zorile Bucovinei”, sub auspiciile geniului protector al lui Eminescu – Poetul care ne-a înveşnicit graiul în veşminte alese. Vă aşteptăm să veniţi cu bucuriile şi durerile limbii noastre mult pătimite în anii de înstrăinare de Patria mamă. La ora 10.30 vă aşteptăm la depunerea de flori la monumentul lui Mihai Eminescu din centrul Cernăuţiului.
A pătimit, asupra casei sale au fost aruncate pietre, dar a rămas ca un stâlp al românismului.
Conducătorul Bisericii Ortodoxe Ucrainene, a Patriarhiei Kyivului
La 24 august a.c., de Ziua Independenţei Ucrainei, pe stadionul din or. Herţa a avut loc festivalul raional de folclor. De altfel, e o sărbătoare internaţională, deoarece i-a reunit în Ţinutul Herţa pe românii din Ucraina, România şi Republica Moldova prin cântec, muzică şi dans popular românesc, iar hainele populare au fost oglinda portului nostru naţional şi tradiţiilor seculare.