Duminică vom prăznui una din cele mai mari sărbători creştine – ÎNVIEREA DOMNULUI. Deşi totul se globalizează galopant, acum încă şi pandemia, nici sărbătorile religioase nu mai au farmecul de odinioară, din frumoasa mea copilărie, când bunica cocea nafura şi păscuţele rumene în cuptor, apoi dădea la cuptor sarmalele, răspândind o aromă delicioasă în tot satul, vârstnicii sunt acei care păstrează în lacrima sacră a Datinii sufletul românismului, suflul străbunilor, iubirea de aproapele, Credinţa în Dumnezeu şi Veşnicia Neamului.
Doar în primele două luni ale anului în curs (ianuarie-februarie) în lume au decedat din cauza foametei 1 mln. 500 mii de oameni, pe când de COVID-19, timp de aproape 3 luni şi jumătate – ianuarie-aprilie - peste 75 de mii. Însă, se pare, această dramă a secol.XXI- foametea - nu are prea mare importanţă pentru cei care conduc omenirea. De ce nu-i interesează bolile cardiace, tuberculoza, cancerul ce ucide mai rapid decât coronavirusul? Ne mai amintim că mai ieri lumea era cuprinsă de proteste. Acum nimeni nu protestează, toată lumea stă în casă şi tremură.
Deşi a făcut şcoala pedagogică în ucraineană şi şi-a început cariera printre ucraineni, nu s-a îndepărtat de datinile străbune, cântecele de acasă însoţindu-l pretutindeni...
Miorița este giuvaerul cel mai de preț din moștenirea rămasă de la străbunii noștri. Cele peste două mii de variante ale Mioriței sunt tot atâtea giuvaeruri poetice, cum nu știu să mai aibă vreo altă țară. Miorița, în varianta publicată de Vasile Alecsandri, a uimit Occidentul și a influențat favorabil opinia marilor puteri, care au zis că un popor care a creat și transmis oral o asemenea capodoperă, cum alte popoare nu mai au, are dreptul să aibă un stat național și au fost de acord să se facă Unirea Moldovei cu Muntenia, de la 1859.
Am rămas văduviţi de un prieten cu suflet mare, a cărui trecere în eternitate a lăsat urme dureroase în inimile noastre, a jurnaliştilor de la „Zorile Bucovinei”.
„Vin Floriile cu soare şi soarele cu Florii”- dacă n-ar exista virusul ucigător ce ni-i răpeşte pe cei scumpi şi dragi am fi putut să ne bucurăm din tot sufletul de acest praznic dumnezeiesc precum poetul Vasile Alecsandri. Anul acesta, din cauza crizei noului coronavirus, care în Cernăuţi a răpit 13 vieţi omeneşti (peste 409 de infectaţi, iar în Ucraina au fost înregistrate 69 de decese (peste 2 mii de contaminaţi), în SUA numărul total al deceselor înregistrate a ajuns la 18.586, apropiindu-se de Italia (18.849), ţară care are o populaţie de cinci ori mai mică), și a restricțiilor impuse de autorități, slujbele de Florii și Paște se vor desfășura fără enoriași în biserici.
În lagăr, moartea era stăpână, aici viata unui om valora cât o furnică zdrobită sub picior. În fiecare dimineață, în loc de “bună dimineața”, prima întrebare era: “câți morți sunt?” Noaptea mureau la fel de mulți ca și ziua. Vedeam ziua prizonieri mergând pe drum la lucru, care cădeau jos și mureau că muștele. Morții erau duși în beci, iar când se adunau 25 de cadavre, noi prizonierii,le săpam o groapă comună, unde erau aruncați la grămadă, fără cruce……am mâncat de multe ori buruieni (lobodă) care erau pătate cu excremente umane, le-am șters cât am putut și le-am mâncat …. legile nescrise ale supraviețuirii sunt dure …. Aș fi fost cel mai fericit dacă aș fi avut mâncarea câinilor din ziua de azi ….
…„invazia ruşilor a provocat timpuri vitrege”, Masacrul, o oribilă tragedie, de la Fântâna Albă (1 aprilie 1941), pagina însângerată de la Lunca şi Pogromul de la Ţânteni… Sunt reproduse în acest sens câteva mărturii îngrozitoare.
Regiunea Cernăuţi, cea mai mică din Ucraina, e lideră pe ţară privind pandemia – 273 de cazuri ( 6 cazuri letale şi 16 vindecări), urmată de or. Kiev- 256, regiunile Ivano-Frankivsk- 198, Ternopil – 168, Kiev – 120, Vynnyţea – 89, Cerkasî – 80, Kirovograd – 57, Sumî – 56, Zaporijja – 45, Rivne – 44, Transcarpatică – 43, Dnipropetrovsk – 41 etc.
Zece bebeluși care s-au născut la maternitatea Spitalului Municipal din Timișoara sunt infectați cu Covid-19, în timp ce testele mamelor lor s-au dovedit a fi negative.
Coronavirusul continuă să se răspândească în lume, iar cercetătorii
În regiunea Cernăuți, a doua în Ucraina după numărul de infectaţi după or. Kiev, au fost înregistrate 273 de cazuri de pandemie, 6 persoane au decedat în consecinţa îmbolnăvirii cu coronavirus, 38 de medici s-au infectat cu COVID-19 (172 în Ucraina), printre care medicul-şef al Spitalului clinic orăşenesc nr.1
În pregătireaalegerilor pentru Parlamentul României ce vor fi organizate în acest an, Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate că, începând cu data de 1 aprilie 2020, au posibilitatea de a se înregistra
Deşi acest anotimp are menirea de a readuce la viaţă întreaga suflare pământească, această primăvara e tristă pentru noi cei închişi în casă. Acel feeric răsărit de soare, cu lumina speranţei în ochiul primăverii, e înlăcrimat precum sufletele noastre care ar trebui să se prindă cu voioşie şi bucurie în hora veselă a primăverii. Aromele florilor şi trilurile corale ale măiestrelor primăverii le putem admira doar din fereastra deschisă a speranţei, de la balcoanele apartamentelor, care ne şopteşte că la Cernăuţi
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate că, începând cu data de 1 aprilie 2020, au posibilitatea de a se înregistra pe portalul www.votstrainatate.ro gestionat