28 iunie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

LA MULŢI ANI, dl MIHAI HUŢCAL, ÎN LABIRINTUL TINEREŢII FĂRĂ BĂTRÂNEŢE!

25 ianuarie 2022 | Categorie: Noutăţi

Astăzi cu pioşenie ne îndreptăm cele mai nobile gânduri către un drag şi scump prieten, coleg – ziaristul Mihai Huţcal care-şi sărbătoreşte jubileul de 80 de ani.

Mulţumim dlui primar al Boianului că a susţinut solicitarea „Zorilor Bucovinei”, acordându-i publicistei Maria Toacă titlul de Cetăţean de Onoare al Boianului

25 ianuarie 2022 | Categorie: Noutăţi

La 13 decembrie 2021, colectivul publicaţiei românilor din Ucraina „Zorile Bucovinei”, membrii Societăţii Jurnaliştilor Români Independenţi din regiunea Cernăuţi, s-au adresat dlui Aurel Babii, primarul comunei Boian, cu rugămintea de a-i acorda titlul de Cetăţean de Onoare al comunei Boian jurnalistei Maria TOACĂ-ANDRIEŞ, originară din Boian/Priprutie, activ implicată ...

Doamne, păzeşte-mi Ţara, Doamne, păzeşte-mi neamul - Ziua Unirii sărbătorită la Cernăuţi

24 ianuarie 2022 | Categorie: Noutăţi

Evenimentul, organizat şi moderat de Iurie Levcic, a găzduit lansări de carte, demonstrarea unui documentar însoţit de un mic excurs în istoria Unirii Principatelor Române, un spectacol excepţional al grupului vocal „Perla”.

Hai să dăm mână cu mână Cei cu inimă română! 24 ianuarie - 163 de ani de la „Mica Unire”, care, de fapt, e Marea Unire, fără de care nu s-ar fi putut săvârși faptele mari de mai târziu.

24 ianuarie 2022 | Categorie: Noutăţi

Din 1866, potrivit Constituției promulgate la 1 iulie, Principatele Unite au început să se numească oficial România

România Trece la moneda Euro

21 ianuarie 2022 | Categorie: Noutăţi

Ministrul Finanțelor a făcut declarații de ultimă oră despre acest subiect. Astfel, Adrian Câciu a declarat că anul 2029 este o țintă viabilă pentru aderarea țării noastre la moneda euro, dar că cea mai importantă este convergența reală despre care foarte puțină lume vorbește.

România oferă Moldovei un nou ajutor de 100 de milioane de euro

21 ianuarie 2022 | Categorie: Noutăţi

racordarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană prin intermediul României, promovarea procesului de reforme în spirit european în Republica Moldova, susținerea procesului de integrare europeană și creșterea rezilienței Republicii Moldova la factorii destabilizatori reprezintă principalele obiective ale adoptării memorandumului pentru aprobarea negocierii şi semnarea acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova.

LA MULŢI ŞI PROSPERI ANI, dnă profesoară AURICA CHILARU!

20 ianuarie 2022 | Categorie: Noutăţi

…cine-şi uită strămoşii şi limba e ca un râu fără izvor, ca un arbore fără rădăcini. Liceul nr.6 din Cernăuţi „Alexandru cel Bun” e o oază de cunoştinţe pur românească, unde instruirea e în limba română, dar şi tradiţiile, portul, cântecul şi dansul popular sunt păstrate cu pietate şi perpetuă graţie hărniciei şi perseverenţei erudiţilor dascăli, directorului Ion Ignat.

ASTĂZI, PĂRINTELE ION GORDA DIN VOLOCA S-A RUGAT PENTRU PACE ŞI PENTRU NEAM

20 ianuarie 2022 | Categorie: Noutăţi

Astăzi, în ziua Sfântului Apostol Ioan Botezătorul pe stil vechi, românii bucovineni îşi îndreaptă paşii spre sfintele lăcaşe de închinare pentru a se ruga Celui de Sus în graiul strămoşilor – în limba română, nu doar pentru toţi cei ce poartă numele Ion, ci pentru întreg neamul românesc.

Colindând prin constelații...

19 ianuarie 2022 | Categorie: Noutăţi

Toți știu că Eminescu de asemenea a scris și colinde. Chiar zilele acestea mergând cu grupul de colindători din Cupca pe la mănăstirile din Bucovina, am găsit la mănăstirea Bănceni o cărticică mică intitulată „Poezia creștină românească”, unde sunt și colindele scrise de Poet. Începem cu ele...

Mitropolitul Petru Movilă: pagini puțin cunoscute din viață

18 ianuarie 2022 | Categorie: Noutăţi

La 12 ianuarie 2022, în incinta Casei de Cultură din satul Bilogorodka, raionul Bucea, regiunea Kiev, s-a desfășurat prezentarea colecției de materiale a celei de-a IV-a Conferințe internaționale științifico-practică „Mitropolitul Petru Movilă: pagini puțin cunoscute ale vieții” și a proiectului filmului documental cu aceeași denumire.

Afară ninge viscolit…

18 ianuarie 2022 | Categorie: Noutăţi

Moș Crăciun stă în fiecare dintre noi, toți putem să aducem un zâmbet și o bucurie cuiva. Fii și tu un Moș Crăciun pentru cei din jurul tău!

Colinde ce ne rămân în suflete

17 ianuarie 2022 | Categorie: Noutăţi

O primire deosebită am avut la Eparhia Cernăuțiului și a Bucovinei, une ne-a ascultat cu mult drag, ne-a poftit să venim și la anul, chiar ÎPSS Mitroplitul Meletie, al Cernăuților și Bucovinei. De o primire frumoasă am avut parte și la Consulatul General al României la Cernăuți. Nemaivorbind de blândețea, mărinimia, înțelegerea maicilor și călugărilor de la mănăstiri

Sărbătorile de Crăciun continuă la Cernăuţi - O duminică a sufletului românesc, luminată de miracolul Datinii la Horecea

16 ianuarie 2022 | Categorie: Noutăţi

Deşi sărbătorile creştine de iarnă sunt pe ducă, în Bucovina istorică steaua de la Betleem mai luminează drumul colindătorilor dornici de a păstra şi perpetua tradiţiile şi obiceiurile străbune. La Horecea Scutelea, veche vatră românească, tradiţiile şi datinile sunt păstrate cu pietate.

Dacă am avea mulţi asemenea preoţi!!! LA MULŢI ANI, PĂRINŢELUL NOSTRU SCUMP! PĂRINTELE VASILE COVALCIUC, protopop de Storojineţ – Un model de evlavie, de slujire Credinţei, Neamului

14 ianuarie 2022 | Categorie: Noutăţi

În lumina divină a Sfintelor Sărbători, când peste tot răsună chemarea geniului poeziei româneşti Mihai Eminescu,care îşi mărturisea credința, îndemnându-i pe români să vină la Biserică, „Maica spirituală a Neamului Românesc”, în sfântul praznic al zilei de 14 ianuarie, credincioşii ortodocşi din nordul istoric al Bucovinei şi-au înălţat sufletele prin rugăciune, sărbătorindu-l pe Sfântul Vasile cel Mare (pe stil vechi).

La 15 ianuarie, de ziua naşterii lui M. Eminescu, la Cernăuţi, Societatea pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina ”Mihai Eminescu” organizează o suită de manifestări

13 ianuarie 2022 | Categorie: Noutăţi

Dragi conaționali! La 15 ianuarie, de Ziua nașterii Poetului nostru Național, dată care deja de unsprezece ani e și Ziua Culturii Naționale, Societatea pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina ”Mihai Eminescu”, cu susținerea Consulatului General al României la Cernăuți și a tuturor societăților național-cuturale, vă invită la o suită de manifestări.