În timp ce liderii de la Kremlin nu încetează să învinuiască SUA de implicare în escaladarea conflictelor din Ucraina, preşedintele american a declarat că nu intenţionează să ajute Ucraina cu armament şi că ţara sa nu este interesată să se angajeze într-o „aventură militară” în teritoriul respectiv
„Nu e război civil, ci apărarea cetăţenilor de terorişti”
Cele mai rele presupuneri s-au adeverit, sărbătoarea de 1 mai în estul Ucrainei decurgând deosebit de agitat. Separatiştii proruşi nu cedează, reacţionând violent la orice ieşire a manifestanţilor pentru integritatea Ucrainei.
E paradoxal că atât de temeinic a prins rădăcini acest 1 mai, ca zi a muncii, în spaţiul postsovietic
Sprijiniţi puternic de România, după aproape 4 ani de negocieri, cetățenii Republicii Moldova beneficiază, de lunea precedentă, de regim liberalizat de vize pentru călătorii în toate ţările membre ale spațiului Schengen (plus România, Bulgaria, Cipru și Croația), actuala guvernare pro-europeană de la Chișinău intenționând, în scurt timp, să semneze și Acordul de Asociere cu UE.
Președintele României, Traian Băsescu, solicită Federației Ruse să revină în cadrul angajamentelor asumate în instituțiile internaționale și să contribuie la stabilizarea situației din regiune, informează Administrația Prezidențială.
Printre cei care au venit la 1 aprilie, de Ziua Eroilor, să aprindă o lumânare în neuitare, care veghează la altarul nostru de sfinţi din poiana Varniţei, de la Fântâna Albă, l-am întâlnit şi pe tânărul pedagog, Constantin BOSTAN din s. Iordăneşti, profesor de fizică şi astronomie la Liceul „M. Eminescu” din Carapciu. L-am observat fluturând Tricolorul la Troiţa, înălţată întru glorificarea victimelor neamului românesc.
liderii ruşi se străduiesc să bage jeratic între Bucureşti şi Kiev...
La 26 aprilie, de Ziuacomemorăriivictimelor catastrofei nucleare de la Cernobyl, la biblioteca din Costiceni a avut loc o întâlnire de suflet, marcată de tragismul evenimentelor de acum 28 de ani în Ucraina. La întâlnirea cu lichidatorul avariei de la Cernobyl, Vasile Gorea, au fost prezenţi profesorii şcolari Alexandra Raţă şi Valentina Colac, elevii claselor a 7-a şi a 8-a de la Şcoala de cultură generală din Costiceni, bibliotecarii Serafima Coreţcaia, Viorica Stanciu şi Elena Reus, ziarişti şi alţi oameni de bună credinţă.
...aş dori să le ofer cititorilor câteva noutăţi locale, ce ne inspiră încrederea că binele e acolo unde suntem noi.
Marţea precedentă, lângă ţămul râului Toreţ, din apropierea or. Slaveansk, regiunea Doneţk, au fost pescuite două cadavre bărbăteşti cu urme violente de torturi, informează УРА-Информ.Донбасс. Conform cercetărilor, la 23 aprilie curent, în unul din ele, soţia Elena, l-a recunoscut pe soţul său, Volodymyr Rybak, deputat în Consiliul Orăşenesc Gorlovka din fracţiunea „Батькивщина”, al doilea îi aparţinea studentului Iuri Popravko, în vârstă de 19 ani.
În anul 2014, DPRRP va acorda un număr de trei burse de cercetare – documentare. În perioada 28 aprilie – 9 mai 2014, solicitanţii sunt invitaţi să depună dosarul de solicitare a bursei fie personal, fie prin corespondenţă recomandată sau curier la sediul Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, B-dul. Primăverii, nr. 22, sector 1, cod poştal 011972, Bucureşti, România.
Kievul cere din nou Federaţiei Ruse să-şi retragă trupele de la frontiera cu Ucraina, în conformitate cu prevederile acordului de la Geneva. Escaladarea conflictului politic în estul ţării însă continuă. Mii de persoane manifestează în estul şi sudul Ucrainei pentru a susţine integritatea ţării. Separatiştii au atacat cu arme automate, la Kramatorsk, un elicopter militar ucrainean de tip Mi-8.
Săptămâna precedentă, într-o vizită de lucru, în Cernăuţi s-au aflat consilierii Comisarului Superior în chestiunile minorităţilor naţionale al OSCE, care au avut o întâlnire, la Consulatul General al României.
A trecut nu mult timp după ce Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoşani cu succes şi-a prezentat inteligenta comedie-farsă „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian la Festivalul Regional de Comedie „Aplauzele de aur ale Bucovinei” (toamna precedentă) şi iată că la 21 mai a.c., în cadrul turneului Teatrului din Botoşani, spectatorii din nordul Bucovinei vor avea din nou posibilitatea să vizioneze un spectacol deosebit – „Prinţesa”, a dramaturgului ucrainean Vasyl Dovgyi, după romanul cu aceeaşi denumire de O. Kobyleanska.