01 iulie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

AU CIMITIRELE NEVOIE DE FLORI MOARTE?

11 mai 2013 | Categorie: Noutăţi

În Duminica Sfintelor Paşti cimitirul de la baştina mea este plin de oameni, de flori şi lumânări aprinse. E o tradiţie străveche a locului, deşi conform canoanelor bisericeşti această Sărbătoare a sărbătorilor nu e pentru jelire şi pomenirea morţilor, ci este menită bucuriei şi triumfului vieţii. Dar aşa e primit din străbuni, ca în această Zi Mare sătenii să-şi împărtăşească bucuria Învierii cu cei din morminte...

LA STEJARUL LUI ŞTEFAN CEL MARE – PE LOCUL GLORIOASEI VICTORII DIN CODRII COSMINULUI

8 mai 2013 | Categorie: Noutăţi

În a doua zi de Paști, români din nordul Bucovinei, însoţiţi de dl Corneliu Cibotaru, consul la Consulatul General al României la Cernăuţi, cu credinţă şi dor nestins în suflete pentru trecutul istoric glorios, au parcurs calea tradiționalului pelerinaj spre Stejarul lui Ştefan cel Mare din Codrii Cosminului, loc de sacră pomenire şi mare izbândă a oştenilor viteazului Voievod. Atunci, în 1497, înfruntând pretenţiile de suzeranitate ale Poloniei, Ştefan cel Mare a repurtat una din cele mai glorioase victorii asupra armatei regelui Ioan Albert, în bătălia din Codrii Cosminului.

POATE SĂ ÎNTREBĂM FEMEILE CE VOR?

7 mai 2013 | Categorie: Noutăţi

Oare deputaţii poporului din opoziţie să fi rezolvat toate problemele stridente ce ne fac viaţa insuportabilă, mai ales femeilor, care în Ucraina au un nivel de remunerare a muncii cu mult mai scăzut decât bărbaţii, căci cei din Partidul „Svoboda” se străduiesc, cu atâta zel, să le „uşureze” doamnelor viaţa prin introducerea legii ce interzise avorturile? Or, acei bărbaţi voinici şi „viteji”, care în Ucraina îşi întăresc poziţia luptând, cu coatele lor late, cu oponenţii, pe „baricade” în Rada Supremă, cred că a naşte, a creşte, a educa şi a asigura viaţa unui copil, în prezent, când multe familii nu-şi pot permite nici strictul necesar, nici să mănânce pe săturate, e atât de uşor? Poate ar fi mai bine să întrebe mai întâi femeile ce vor?

„RAIUL OUĂLOR ÎNCONDEIATE”

4 mai 2013 | Categorie: Noutăţi

Astfel s-a numit cea dea doua ediţie a Festivalului Panucrainean al elevilor, care sa desfăşurat în centrul capitalei Ucrainei – scuarul din faţa Teatrului Naţional Academic „I. Franko”. Anul precedent organizatorii concursului respectiv au fost înscrişi în Cartea Recordurilor Ucrainei pentru expunerea într-un singur loc a celui mai mare număr de ouă încondeiate – 28 de mii, expoziţia respectivă fiind admirată de aproape un milion de vizitatori. Iar la ediţia actuală au fost prezentate peste 50 de mii de ouă încondeiate şi vopsite din toate regiunile ţării, pregătite de elevi la lecţiile de muncă şi în cadrul orelor cercurilor specializate.

„MIRACOLUL LUMINII DE PAŞTI”

4 mai 2013 | Categorie: Noutăţi

Recent, timp de două zile, în curtea Primăriei Cernăuţiului, pentru prima dată a fost organizată expoziţia tematică „Miracolul Luminii de Paşti”, la care au participat şcolile, creşele şi 10 instituţii de cultură din centrul regional, care au expus pentru vizitatori diverse compoziţii de coşuri pascale, de ouă încondeiate, prosoape , desene, consacrate Învierii Domnului.

CĂUTĂM SAU NUMAI VEDEM ADEVĂRUL?

3 mai 2013 | Categorie: Noutăţi

....N-am de unde şti, nici nu mă interesează cât de credincioşi sunt şeful statului, şeful guvernului, liderii opoziţiei (de astăzi şi de mai înainte). Ei, însă, sunt ferm convinşi că poporul este foarte interesat de acest lucru, că trebuie neapărat să ştie, să-i vadă cât de des îşi fac cruce şi se închină la icoane. O ţară întreagă a văzut cum, după sesiunea Radei Supreme, la care e eşuat demiterea guvernului, premierul Nikolai Azarov s-a dus direct la Lavra Pecerska, să aprindă o lumânare ca semn de mulţumire Domnului. Avea cu el un mănunchi de lumânări. Interesant, ce avea să facă cu ele dacă, totuşi, deputaţii îi dădeau vot de neîncredere?

NU SE FACE PE STĂPÂNUL ÎN CASA ALTUIA…

1 mai 2013 | Categorie: Noutăţi

Aproape toate imobilele din partea istorică a oraşului Cernăuţi au avut cândva un proprietar. Nu o dată am auzit de la oaspeţi din România că vor să treacă pe o stradă sau alta, unde buneii, părinţii au avut apartamente, din care n-au reuşit să scoată nimic în momentul refugiului fulgerător. De obicei, mărturisirile urmaşilor păgubiţi sunt însoţite de remarca: „Nu pretindem, nu dorim nimic, Doamne fereşte! Vrem doar să aruncăm o privire…”.

LA HOTIN – ÎN CETATEA LUI ŞTEFAN CEL MARE

30 aprilie 2013 | Categorie: Noutăţi

Între 9 şi 12 mai a.c., în Cetatea Hotin, se va desfăşura a IV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Reconstruire Istorică „Hotinul Medieval”. În acest an, la cunoscuta fortăreaţă vor sosi participanţi nu numai din Ucraina, Rusia şi Belarus, ci şi din Moldova.

AŞA CUM LA NOI, LA NIMENI!

27 aprilie 2013 | Categorie: Noutăţi

Asociaţiei „Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa i s-a refuzat, pentru a 3-a oară consecutiv, închirierea Casei de Cultură „Taras Şevcenko” din Ismail, în vederea desfăşurării concertului omagial, dedicat celor 110 ani de la trecerea în nefiinţă a muzicologului, compozitorului şi reformatorului artei corale ortodoxe Gavriil Musicescu, de altfel născut în acest oraş basarabean de lângă Dunăre.

LEGEA PROVOACĂ „TERORISM” LINGVISTIC?

20 aprilie 2013 | Categorie: Noutăţi

În timpul unui briefing al guvernului, ministrul învăţământului, Dmytro Tabacinyk, a calificat drept batjocură la adresa statului solicitările unor absolvenţi de a li se traduce în limba maternă testele pentru evaluarea externă de stat. ... Despre solicitarea traducerilor în limba română nu se aminteşte, cu toate că etnia noastră formează o comunitate mult mai mare şi are, respectiv, mai multe şcoli cu predarea în limba maternă decât maghiarii sau polonezii. Probabil, românii sunt mai sensibili la problemele financiare ale statului...

„INCIDENT” – PE SCENA TEATRULUI DIN BOTOŞANI

18 aprilie 2013 | Categorie: Noutăţi

La 24 mai a.c., o trupă de artişti de la Teatrul Muzical-Dramatic „O. Kobyleanska” din Cernăuţi vor prezenta, pe scena Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoşani, piesa „Incident” a lui Luigi LUNARI, cunoscut dramaturg, regizor şi critic italian, care la vârsta de 79 de ani, continuă să scrie opere dramatice şi scenarii de filme pentru Hollywood.

ION STĂVILĂ ÎŞI CAUTĂ CONAŢIONALII DEPORTAŢI

14 aprilie 2013 | Categorie: Noutăţi

Ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Moldovei în Ucraina, Ion Stăvilă, a anunţat recent în or. Poltava că e în căutarea urmelor a 5000 de conaţionali, care în 1941 au fost deportaţi în Ucraina – regiunile Poltava şi Sumy, informează Agenţia de presă ucraineană UNIAN.

VALORILE FRANCOFONIEI LA ROMÂNI

28 martie 2013 | Categorie: Noutăţi

Timp de patru zile, studenţii de la Catedra de Filologie Română şi Clasică a Universităţii Cernăuţene au comunicat cu şeful catedrei lor, dr. doc. Gheorghe Jernovei, mai mult în limba franceză, fiind însoţiţi de melodiile sentimentale ale lui Salvatore Adamo şi Joe Dassin, de muzica lui Paul Mauriat, de visul la o promenadă pe Champs-Elysees…

COLABORAREA TEATRULUI CERNĂUŢEAN CU CELE DIN ROMÂNIA ŞI REPUBLICA MOLDOVA E TOT MAI EVIDENTĂ

27 martie 2013 | Categorie: Noutăţi

În ultimul timp, Teatrul Muzical-Dramatic „O. Kobyleanska” din Cernăuţi atrage tot mai mulţi spectatori, punând în scenă piese noi şi colaborând tot mai activ cu trupe artistice din alte ţări, în deosebi, cu teatre din România – Iaşi şi Botoşani.

Tot mai puţini...

25 martie 2013 | Categorie: Noutăţi

An de an, populaţia Ucrainei e în continuă descreştere şi peste cinci ani, conform datelor Comitetului de Stat pentru Statistică, ucrainenii vor rămânea mai puţini de 45 de milioane, iar peste 50 de ani ei vor fi doar 37,5 milioane.