26 septembrie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Ediţia a I-a a FESTIVALULUI - CONCURS LITERAR-ISTORIC ŞI ARTISTIC “Moştenite din străbuni”

13 iulie 2014 | Categorie: Noutăţi

Fundaţia Civică Raională „Gheorghe Asachi” Herţa, cu sprijinul colaboratorilor săi, invită doritorii să participe la Ediţia a I-a a FESTIVALULUI - CONCURS LITERAR-ISTORIC ŞI ARTISTIC “Moştenite din străbuni”, care va avea loc în perioada 26-27 septembrie 2014, la Târnauca, rn.Herţa, reg. Cernăuţi.

O nouă revenire a poetului Ion Vatamanu la baştină

13 iulie 2014 | Categorie: Noutăţi

De data aceasta îndrăgitul nostru poet a fost adus printre consătenii săi de renumiții regizori basarabeni Leontina Vatamanu (fiica regretatului poet și om de știință) și soțul ei Virgiliu Mărgineanu, care au prezentat, la 29 iunie, în incinta Căminului Cultural din Costiceni, filmul documentar ”Dor de Ion Vatamanu”.

Doctorul Iurie CHELEA s-a stins din viata la 53 de ani!

12 iulie 2014 | Categorie: Noutăţi

S-a născut la 15 iunie 1961 în raionul Nouasuliţa, regiunea Cernăuţi, Ucraina.

”Cine uită, nu merită!”

11 iulie 2014 | Categorie: Noutăţi

Asociaţiile româneşti din nordul Bucovinei, membri ai comunităţii locale, reprezentanţi ai autorităţilor şi tineri români vor participa în perioada 17-19 iulie la campania declanșată de senatorul Viorel Badea și intitulată sugestiv ”Cine uită, nu merită!”.

Ne vom încălzi şi fără gazele ruseşti

11 iulie 2014 | Categorie: Noutăţi

Fiii lui Ianukovyci, Azarov şi Pşonka încă se bucură de imunitate parlamentară...

La Slaviansk se instaurează pacea, la Doneţk şi Lugansk continuă războiul

11 iulie 2014 | Categorie: Noutăţi

...de la începutul operaţiilor militare în estul Ucrainei victimele în rândul populaţiei civile au ajuns la 478 de morţi şi 1400 de răniţi.

POETUL Ilie MOTRESCU – 45 de ani de nemurire

10 iulie 2014 | Categorie: Noutăţi

Sâmbătă, 26 iulie a.c., redacţia ziarului „ZORILE BUCOVINEI” şi Societatea Jurnaliştilor Români Independenţi din regiunea Cernăuţi, organizează, la sediul publicaţiei, cu începerea de la ora 12.00, o activitate comemorativă, consacrată distinctului dispărut.

„TOŢI NE-AR VREA VASALI ŞI BIRNICI”…

10 iulie 2014 | Categorie: Noutăţi

Cu modestia specifică femeilor evlavioase de la ţară, o bunicuţă, cu trei nepoţi buni de armată, mi-a mărturisit că a fost la Putna, a aprins lumânări şi s-a închinat la mormântul Sfântului Ştefan cel Mare...

VASILE TĂRÂŢEANU - „POET AL IAŞULUI”

9 iulie 2014 | Categorie: Noutăţi

La Iaşi, la finele lunii iunie, s-a desfăşurat prima ediţie a Festivalului Internaţional „Poezia la Iaşi”, unde au fost invitaţi 100 de poeţi din România, Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Franţa, Israel. Împărţiţi în 14 grupuri, ei au susţinut recitaluri, lecturi publice în parcul Copou, Piaţa Unirii, Tătăraşi, Alexandru cel Bun, Palas, Pietonala Ştefan cel Mare, Lăpuşneanu şi Podu Roş.

Comunicat de presă senator Viorel Badea

8 iulie 2014 | Categorie: Noutăţi

Un prim succes în încercarea senatorului Viorel Badea de a determina autoritățile române să sprijine repatrierea cetățenilor români decedați în străinătate

Absolvenţii şcolilor româneşti vor susţine testele în limba maternă

7 iulie 2014 | Categorie: Noutăţi

Rada Supremă a Ucrainei a adoptat o nouă lege privind învățământul superior ce permite susținerea testelor pentru examenele de admitere la instituţiile superioare de învăţământ în limbile minorităților naționale. Astfel, pentru absolvenţii şcolilor cu limba română de predare, testele vor fi traduse în limba maternă – Româna.

A decedat Mitropolitul Kyevului și al Întregii Ucraine

6 iulie 2014 | Categorie: Noutăţi

După o îndelungată suferinţă, la vârsta de 78 de ani, într-un spital din Kyev, s-a stins steaua vieţii ÎPS Vladimir, Mitropolitul Kyevului și al Întregii Ucraine, conducătorul Bisericii Ortodoxe Ucrainene Patriarhia Moscovei (BOUPM). Interimatul la conducerea Bisericii Ortodoxe Ucrainene Patriarhia Moscovei e asigurat de Mitropolitul Cernăuțiului și Bucovinei, Onufrie.

„ACEST RĂZBOI NU E PENTRU O CAUZĂ DREAPTĂ”

6 iulie 2014 | Categorie: Noutăţi

...în Rusia rar cine se încumetă să gândească şi să se exprime public altfel decât liderul de la Kremlin. Totuşi, sunt şi oameni curajoşi, care nu se tem să dea glas adevărului

De ce rămân legile numai pe hârtie?

6 iulie 2014 | Categorie: Noutăţi

Supărat pe Rada Supremă că nu susţine proiectele înaintate de guvern, orientate la salvarea Ucrainei, premierul Arseni Iaţeniuk le-a obiectat deputaţilor că adoptă legi populiste, nejustificate din punct de vedere financiar.

România, prima țară care a ratificat Acordurile de Asociere ale Moldovei, Ucrainei și Georgiei cu UE

4 iulie 2014 | Categorie: Noutăţi

Senatul României a adoptat, la 3 iulie, cu unanimitate de voturi, respectiv 122 de voturi „pentru”, proiectul de lege privind ratificarea Acordurilor de Asociere între R. Moldova, Ucraina și Georgia cu Uniunea Europeană, în calitate de Cameră decizională.