Două şcoli româneşti din ţinut au devenit mixte, practic, s-au ucrainizat prin deschiderea claselor ucrainene – Gimnaziul din s. Boian-Hliniţa, raionul Noua Suliţă, unde în clasa românească sunt 15 elevi, iar în cea ucraineană – 13, şi Şcoala din s. Privorochia, raionul Hliboca (Adâncata), unde în clasa românească sunt 7, iar în cea ucraineană – 12 şcolari.
Domnul ministru Bogdan STANOEVICI a avut o întâlnire cu Mihail GAINICERU
La sfârşit de august 2014, timp de nouă zile, aproape 1500 de învăţători, educatoare şi profesori au participat la Suceava, Cernăuţi, Chişinău şi Eforie Sud la a XXXVI-a ediţie a acestui cel mai mare forum anual de dezbatere din învăţământul românesc după cum aprecia însuşi ministrul Remus Pricopie.
La Sărbătoarea sufletului nostru românesc e prezent şi dl Bogdan Stanoevici, Ministrul Delegat pentru Românii de Pretutindeni, dna Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi, care au avut o întrevedere cu Mihail Găiniceru, preşedintele Consiliului Regional Cernăuţi, alte oficialităţi ucrainene.
Încurajez sărbătorirea Zilei Limbii Române împreună cu celelalte naţionalităţi conlocuitoare din nordul Bucovinei, pentru că tradiţiile, limba, istoria şi cultura poporului nostru merită să fie cunoscute şi promovate. În aceste momente, când Ucraina trece prin mari greutăţi, cu toţii trebuie să ne păstrăm credinţa şi limba maternă, să depunem eforturi pentru libertăţile şi drepturile noastre, pentru a trăi într-o societate liberă şi prosperă.
„Ziua de 31 august este o zi specială pentru românii de pretutindeni, dar şi pentru toţi cei care cunosc, vorbesc şi preţuiesc limba română.
Președintele României, Traian Băsescu, a declarat vineri, la Reuniunea Anuală a Diplomației Române ce a avut loc la Palatul Cotroceni, că va susține în Consiliul European şi summitul NATO sprijinirea Ucrainei cu echipamente militare pentru ca ea să poată face față agresiunii Rusiei, cât și o nouă etapă de sancțiuni pentru Rusia: "Chiar dacă diplomația
Pe frontul separatist din estul Ucrainei luptă peste 15 mii de militari ruşi, a anunţat Valentina Melnikova, preşedintele Uniunii Comitetului Mamelor Ostaşilor din Rusia. De altfel, Zaharcenko, „premierul” autoproclamatei”'Republicii populare Donețk”, a recunoscut că în războiul terorist din Donbas participă nu doar foşti militari ruşi, ci și militari ruși în exerciţiu, comunică UNIAN.
Îngrijirea și creșterea albinelor este o meserie nobilă, pe care nu orișicine o poate stăpâni. Această îndeletnicire a reușit s-o însușească de minune dl Vasile Sucevean din localitatea Costiceni, albinar experimentat, în vârstă de 65 de ani, căruia i-am solicitat un mic interviu pentru ziarul „Zorile Bucovinei”.
Ieri, artileria şi aviaţia militară ucraineană au distrus o bună parte din convoiul de blindate din Rusia ce au trecut hotarul cu Ucraina, iar 10 paraşutişti din Regimentul 331, Divizia 98 Aeropurtată a Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse au nimerit în prizonierat lângă s. Dzerkalne, la 20 km de frontieră, având documente de identitate şi arme ruseşti, a anunţat la un briefing Andrii Lysenko, speaker-ul Centrului Informatico-Analitic al Consiliului Securităţii şi Apărării Naţionale al Ucrainei, informează TSN.
În perioada 21-23 august 2014, formația transfrontalieră „Bucovineanca” a realizat un turneu artistic pe următorul traseu: Ucraina, raionul Noua Sulița-satul Dinăuți, raionul Herța- satul Horbova, Republica Moldova, raionul Rîșcani și Municipiul Bălți. Această acțiune s-a realizat în cadrul proiectului „Bucovina unită prin limba și tradițiile ei, ediția a II-a, proiect finanțat de către Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni.
Astăzi, la sediul MAE al României, premierul Victor Ponta, şi Titus Corlăţean, ministrul de externe, în cadrul unei conferinţe comune de presă, la care a participat şi Mircea Duşa, ministrul Apărării Naţionale, s-au referit şi la situaţia actuală din Ucraina de est.
CONSULUL LITUANIEI A FOST OMORÂT DE CĂTRE TERORIŞTI
Patria noastră istorică, România, cel mai apropiat prieten al Ucrainei, în semn de solidaritate cu poporul ucrainean, a ratificat prima dintre ţările Uniunii Europene Acordul de Asociere al Ucrainei la structurile europene, fiind urmată apoi de Lituania, Estonia, dar ce aşteaptă Ucraina?
Or, cu acest dor vibrând în suflet, tânărul şi îndrăgitul interpret de muzică populară Ilie CARAŞ a plecat în lume pentru a-şi face un nume. Acest dor de-acasă îi freamătă-n inimă şi-l îngână în cântecele sale de 9 ani, de când i-au crescut aripi de zbor spre piscurile muzicii populare româneşti, de când a părăsit cuibul părintesc din pitoreasca şi frumoasa localitate de vrednici români de pe Valea Siretului, Ropcea, s-a despărţit de mama Gheorghina şi tatăl Vasile, care i-au binecuvântat zborul şi graţie cărora la vârsta fragedei tinereţi de dor 25 de ani a devenit popular şi cunoscut, de cele trei scumpe surioare – Mariana, Elena şi Cristina, cărora le duce dorul.