21 ianuarie 2020
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

A DAT DUMNEZEU SĂ AJUNGEM ŞI NOI LA COVASÂNŢ

12 august 2015 | Categorie: Noutăţi

Am văzut lacrimi în ochii spectatorilor locali, când le-am prezentat cine suntem, de unde şi cu cât dor venim, cum ne-am păstrat modelul de costum „Cernăuţiul” sau „Naţionalul”, cu ozoare specifice satului Ropcea.

LIDERII ROMÂNILOR - SLAB PREGĂTIŢI LA DIALOGUL CU AUTORITĂŢILE ŢINUTULUI

6 august 2015 | Categorie: Noutăţi

Probleme de mare importanţă pentru întreaga comunitate, cum sunt cele ce ţin de învăţământul mediu general în limba română, urmează să fie puse în discuţie la următoarea întâlnire, prevăzută pentru 20 august. Mai este timp ca liderii societăţilor româneşti să-şi formuleze în comun dezideratele, iar funcţionarii responsabili de politica minorităţilor să-i convingă pe şefii de la Departamentul Învăţământ şi Ştiinţă să binevoiască a se prezenta la această întâlnire.

O NOUĂ PROVOCARE A ROMÂNILOR

6 august 2015 | Categorie: Noutăţi

Recent, pe site-ul molbuk.ua a apărut din nou o informaţie provocătoare la adresa românilor din ţinut, care e o totală dezinformare, fiindcă în mare parte nu corespunde celor relatate de mine, redactorul-şef al ziarului „Zorilor Bucovinei”. Am afirmat că informaţia privind convocarea „Adunării românilor din Bucovina”, care au cerut autonomie, e o provocare împotriva românilor pentru a destabiliza situaţia din ţinut, însă nu am date că aceasta a fost difuzată de Kremlin, deoarece nu e în competenţa mea, ci a organelor de drept, să descopere cine e autorul provocării.

IANCU FLONDOR – GRAVAT ÎN INIMA NEUITĂRII LA STOROJINEŢ

5 august 2015 | Categorie: Noutăţi

La 3 august curent, când s-au împlinit 150 de ani din ziua naşterii artizanului UNIRII, graţie preacucernicului părinte Vasile Covalciuc, protopop de Storojineţ, care nu-şi uită înaintaşii şi îşi îndrumă enoriaşii să fie tari în credinţă, să-şi păstreze nealterate sfintele rădăcini ale neamului, aşa precum le-au lăsat părinţii şi strămoşii, lui Nicolae Toma, redactorul-şef al ziarului “Zorile Bucovinei”, preşedintele Societăţii Jurnaliştilor Români Independenţi din regiunea Cernăuţi, la mormântul lui Iancu Flondor din curtea Bisericii Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, de pe moşia lui din Storojineţ, unde e gravat în piatra neuitării, a fost oficiat un parastas de pomenire întru cinstirea celui care a fost conştiinţa Neamului, „Omul Providenţial al Bucovinei”, a celor peste 107 martiri, deportaţi şi decedaţi în Siberia, Karelia, Kazahstan, în lagărele muncii de pe ţărmurile lacurilor Onega şi Ladoga etc., aduşi simbolic la baştină prin monumentul de piatră, înălţat de un alt chinuit pe drumul Golgotei neamului românesc – Alexandru Davidean, prin rugăciunile fierbinţi ale preacuvioşilor părinţi Constantin Chifu, parohul Bisericii din Igeşti, părinţilor Gheorghe Covalciuc şi Rostislav, ucraineanul ce învaţă limba română şi are de-acum performanţe, căci a vorbit cu noi liber în română, Roman Zbigli, parohul Bisericii din Budineţ, ale enoriaşilor şi intelectualilor din Cernăuţi, care au aprins o lumânare în candela memoriei nobilului Cavaler şi Patriot Român

LĂSAŢI-NE, ÎN LEGEA NOASTRĂ

3 august 2015 | Categorie: Noutăţi

...care ţară am trădat de suntem numiţi separatişti?

CU „ZORILE BUCOVINEI”, ÎN ŢARA ÎNTREGITĂ A LUI IANCU FLONDOR

1 august 2015 | Categorie: Noutăţi

ar merita o măreaţă solemnitate în Sala Sinodală a Reşedinţei Mitropolitane din Cernăuţi, unde, cu 97 de ani în urmă, s-a decis destinul istoric al Bucovinei. Fiind imposibilă o astfel de sărbătoare, s-ar cuveni măcar să ocupe un loc mai mare în inimile noastre, să fie mai bine cunoscut de urmaşii săi, pentru care a trăit, a luptat şi a învins în momentele de mare cumpănă a micii, frumoasei, împărţitei noastre Bucovina...

DIN CERNĂUŢI, UN FRĂŢESC „LA MULŢI ANI!” PENTRU MITICĂ TEODORESCU

31 iulie 2015 | Categorie: Noutăţi

pentru noi, jurnaliştii de la „Zorile Bucovinei”, Dumitru Teodorescu, directorul cotidianului „Crai Nou” din Suceava, a rămas acelaşi Mitică – amabil, tânăr, cu sufletul deschis către durerile din emisfera nordică a meleagului ce ne este deopotrivă de scump şi drag.

ART-INSTALAREA „INVIZIBILII” – LA CERNĂUŢI

30 iulie 2015 | Categorie: Noutăţi

Traficul de fiinţe umane este una dintre cele mai grave crime din întreaga lume, o încălcare a drepturilor omului, un fenomen economic şi social şi o afacere extrem de profitabilă pentru criminalitatea organizată, fiind a treia sursă de profituri ilicite după traficul de droguri şi cel de arme.

ÎN ZIUA IMNULUI NAŢIONAL AL ROMÂNIEI - CU „CARTEA DURERII” ÎN SUFLET

29 iulie 2015 | Categorie: Noutăţi

Astăzi, la 29 iulie, când întregul neam românesc sărbătoreşte Ziua Imnului Naţional al României, în incinta misiunii diplomatice române la Cernăuţi, a avut loc un eveniment important – prezentarea a două cărţi – „Cartea Durerii”, al III-lea volum, şi ediţia a II-a a monografiei „Comuna Grămeşti. Judeţul Suceava”, ambele publicate la editura cernăuţeană „DrukArt”.

Şcoala de vară pentru profesorii de istorie şi nu numai...

29 iulie 2015 | Categorie: Noutăţi

Ajunsă la cea de a XI-a ediţie, tradiţionala şcoală de vară „Provocările istoriei ca ştiinţă şi disciplină de învăţământ la începutul mileniului III”. organizată pentru profesorii români de istorie din ţările din jurul României de către Centrul de Studii Transilvane al Academiei Române – Filiala Cluj, de Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, anul acesta şi-a desfăşurat lucrările, în perioada 2-7 iulie, la Universitatea “Transilvania”din Braşov. Prevăzută pentru profesorii de istorie, deosebiţi în felul lor prin specificul profesional de a transmite elevilor nu o informaţie simplă, ci una “genetică”, după cum menţionase în cuvântul de salut domnul dr. Angel Tâlvar, ministru delegat pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, această şcoală a întrunit în acest an 30 de participanţi din Ucraina, Republica Moldova, Ungaria şi Serbia.

Am trăit o viaţă frumoasă cu ziarul „Zorile Bucovinei”, pe care-l abonez din tinereţe şi acum am ajuns la 92 de ani

28 iulie 2015 | Categorie: Noutăţi

...durerile şi necazul nu vin cu ţârâita, ci dau buzna în casa omului şi pe geam, şi pe uşă.

UNIREA TINERILOR JURNALIŞTI ROMÂNI DIN UCRAINA, ROMÂNIA ŞI REPUBLICA MOLDOVA LA TÂRGU NEAMŢ

27 iulie 2015 | Categorie: Noutăţi

Asociaţia Pro Democraţia Club Târgu Neamţ, în parteneriat cu Filiala din Ucraina a Forumului Internaţional al Jurnaliştilor Români şi Asociaţia de Tineret şi Cultură „Astra”, Anenii Noi, organizează tabăra de jurnalism ce se va desfăşura în perioada 26 -31 august 2015, la Târgu Neamţ, România.

Expoziţia „Brâncoveanu 300. Tradiţia continuă“ - la Cernăuţi

23 iulie 2015 | Categorie: Noutăţi

Muzeul Regional de Arte din Cernăuţi găzduieşte expoziţia „Brâncoveanu 300. Tradiţia continuă“, iniţiată şi realizată de Uniunea Arhitecţilor din România în comun cu Centrul Bucovinean de Artă.

CEL MAI SCUMP PE LUME E DORUL DE CASĂ, MAMĂ, ŢARĂ

22 iulie 2015 | Categorie: Noutăţi

nu există viaţă fără iubire, fără dragoste de aproapele şi de ceea ce faci. Omul care nu iubeşte, degeaba mai trăieşte.

NU ŞI-A PLÂNS ÎNCĂ TOT AMARUL. SE BUCURAU DE MOARTE

20 iulie 2015 | Categorie: Noutăţi

Moartea le era unica salvare de chinuri. Cu toată ruşinea, Florica recunoaşte că s-a bucurat când surioara Rahira a fost luată de îngeri la ceruri.