În fruntea Bisericii Ortodoxe Ucrainene Patriarhia Moscovei (BOUPM) a fost ales Onufrie, fostul Mitropolit al Cernăuţiului şi Bucovinei, care, după decesul IPS Vladimir, Mitropolitul Kyivului şi al Întregii Ucraine, care s-a stins din viaţă la vârsta de 78 de ani, la începutul lui iulie curent, a asigurat interimatul BOUPM din februarie curent, de când s-a îmbolnăvit grav predecesorul său.
Am ajuns aici, în leagănul dumnezeirii, unde ţi se pare că clipa s-a oprit în loc, unde liniştea profundă e tulburată doar de cântări divine şi dangăt de clopot, iar candoarea se revarsă cu binecuvântarea cerească, împreună cu Excelenţa Sa, dna Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi, graţie osârduitorului ctitor al acestui TEMPLU al DĂINUIRII, Vasile Covalciuc, protopopul raionului Storojineţ, care ne-a invitat la hramul Mănăstirii, de sărbătoarea Sfântului Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon, în ziua când sacrul locaş şi-a sărbătorit protectorul.
În cadrul lucrărilor Universității de Vară de la Izvoru Mureșului, Eugen Tomac, deputat în Parlamentul României, a declarat că cetățenia română ar putea fi redobândită în timp de o lună. Parlamentarul român a mai informat că va înainta în sesiunea parlamentară din toamna curentă o inițiativă legislativă, cu scopul de a flexibiliza și descentraliza procesul redobândirii cetățeniei române.
Conform datelor oficiale, anunţate de Andrii Lysenko, speaker-ul Consiliului Securităţii şi Apărării Naţionale a Ucrainei, în Donbas, în timpul operaţiunilor antiteroriste, au murit 568 de militari şi 2120 au fost râniţi, mulţi sunt daţi dispăruţi.
În cadrul Şcolii de vară pentru profesorii care predau în şcolile româneşti din afara graniţelor României, organizată de Centrul de Studii Transilvane (CST) din cadrul Academiei Române la Sibiu, în perioada 7-12 iulie 2014 (la care au participat şi 4 profesori din Herţa şi Cernăuţi), am prezentat, în calitate de reprezentant al Asociaţiei STINDARD Bucureşti (partener din România al Fundaţiei „Gheorghe Asachi” Herţa, reg. Cernăuţi), la cererea CST, o conferinţă în care subliniez rolul deosebit al folclorului militar ca sursă şi mijloc de istorie orală, în înţelegerea stării de spirit a ostaşilor români, obligaţi să lupte, în urmă cu 100 de ani (1914-2014), în armata austro-ungară, pe fronturile din Galiţia, Polonia Rusească sau în Carpaţii Păduroşi (azi în Ucraina) sau din munţii Carst şi Tirol (Austria şi Italia).
Parlamentarul român Eugen Tomac a informat că a depus o sesizare la Ministerul Justiției pentru a i se retrage cetățenia românească interpretei Irina Tarasiuc din Republica Moldova.
el a prevenit că războiul o să înceapă în timpul sau imediat după Olimpiada de iarnă de la Soci, şi că va începe din Crimeea Ucrainei
O fetiţă de şase ani grav rănită la cap şi-a dat sufletul în spital, o femeie gravidă agoniza în subsolul casei, unde sta ascunsă de focul armelor grele...
Banii adunaţi în timpul concertelor caritabile în suma totală de 7.777 grivne au fost înmânaţi de dl Vasile Tărâţeanu, preşedintele Fundaţiei, ostaşilor răniţi pe câmpurile de luptă din zona Lugansk, internaţi acum pentru tratament în secţia de chirurgie a Spitalului militar din Cernăuţi, majoritatea răniţilor fiind originari din raioanele Hliboca, Storojineţ, Chiţmani, Hotin şi din oraşul Cernăuţi.
deodată îmi amuţeşte vocea, de parcă aş purta vina pentru toate bunicile cunoscuţilor ucraineni care au primit vărguţe peste mână.
Programul
Ne bucurăm mult de înfiinţarea în sediul redacţiei "Zorile Bucovinei" Cernăuţi a primei filiale, din afara României, a FIJR.
Sau mai precis aruncă pietricele în nou creata, la Cernăuţi, filială a Forumului Internaţional al Jurnaliştilor Români, implicit pietrele ajungând şi în grădina conducerii Forumului, care l-a susţinut în momentele grele şi a ridicat opinia publică din România întru salvarea emisiunilor în limba română a Postului de radio „Ucraina Internaţional”.
Jurnalişti români din mai multe state au participat în perioada 1-3 august a.c., la Cernăuţi, la acţiunile organizate de către „Forumul Internaţional al Jurnaliştilor Români” – FIJR cu prilejul lansării filialei FIJR Ucraina.
La 27 iulie a.c., în Lugansk, în timpul desfăşurării unei operaţiuni antiteroriste, cercetaşul batalionului „Aidar”, Ilie Vasilaş, român din s. Gârbăuţi, raionul Hliboca, a nimerit în ambuscadă, unde şi a murit cu 5 zile înainte de a-şi sărbători jubileul de 55 de ani.