23 martie 2023
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

PROGRAMUL “PRIMA CASĂ” VA FI EXTINS ȘI PENTRU ROMÂNII CARE LOCUIESC ÎN STRĂINĂTATE

9 octombrie 2014 | Categorie: Noutăţi

Conform unui proiect de Hotărâre de Guvern, postat astăzi pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, la rubrica Transparență decizională, Programul „Prima casă” va fi extins și pentru românii care locuiesc în străinătate.

EXPOZIŢIA MAESTRULUI FOTOGRAF ROMÂN TEODOR RADU PANTEA – LA CERNĂUŢI

6 octombrie 2014 | Categorie: Noutăţi

Duminica precedentă, Galeria „Euro Foto Art” din Cernăuţi, a găzduit Vernisajul de fotografii artistice „CHIPUL IMAGINAT” al artistului fotograf Teodor Radu PANTEA, lector universitar la Facultatea de Arte Vizuale din Oradea, doctor în istorie, organizată graţie dl Nicolae Hauca,

CERNĂUŢIUL ŞI-A SĂRBĂTORIT HRAMUL

6 octombrie 2014 | Categorie: Noutăţi

Chişinăul s-a înfrăţit cu Cernăuţiul

ÎN ACEASTĂ TOAMNĂ NU VOM VIZIONA SPECTACOLE ROMÂNEŞTI

4 octombrie 2014 | Categorie: Noutăţi

Ediţia a X-a a tradiţionalului Festival Regional de Comedie „Aplauzele de aur ale Bucovinei” nu se va desfăşura anul curent din cauza evenimentelor tragice ce au loc în estul Ucrainei. Spre regret, menţionăm faptul că din această cauză spectatorii români din ţinut nu vor avea ocazia să vizioneze în octombrie spectacole în limba maternă, asemenea anilor precedenţi, când pe scena teatrului cernăuţean au fost prezentate comedii jucate de actorii Teatrului „Mihai EMINESCU” din Botoşani şi Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi.

"CHIPUL IMAGINAT"

3 octombrie 2014 | Categorie: Noutăţi

Asociaţia Artiștilor Fotografi din România (AAFR), FotoClubul "ProArad", Universitatea din Oradea, şi Societatea pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuţi, Fotoclubul „Pozitiv” Cernăuţi, Ucraina, Organizaţia regională Cernăuți a Artiştilor fotografi din Ucraina, vă invită la expoziţia de fotografie artistică.

ACORDUL CU PRIVIRE LA MICUL TRAFIC DE FRONTIERĂ ÎNTRE UCRAINA ŞI ROMÂNIA A FOST SEMNAT

3 octombrie 2014 | Categorie: Noutăţi

În sfârşit, ceea despre ce vorbeam de mai mult timp a fost realizat – ieri, la Kyiv, prim ministrul Ucrainei, Arseni Iaţeniuk, bucovinean la origini, împreună cu omologul său român Victor Ponta, au semnat Acordul cu privire la micul trafic de frontieră între Ucraina şi România. Deci, de acum înainte, locuitorii Cernăuţiului şi ai Bucovinei de Nord, care locuiesc în zona de 30 kilometri de frontieră, vor avea posibilitatea să se întâlnească cu rudele, prieteniii din Ţară fără a avea nevoie de viză. E simbolic faptul că acest important document bilateral a fost semnat într-o perioadă decisivă pentru ambele state – în Ucraina, la 26 octombrie, vor avea loc alegeri parlamentare, iar în România, la 18 noiembrie, se va desfăşura scrutinul prezidenţial.

UNDE ŢI-I ŢARA, ACOLO ŢI-I ŞI INIMA

1 octombrie 2014 | Categorie: Noutăţi

Un dac adevărat, aşijderea celor de pe Columna lui Traian, care păstrează în inimă străbunii, e doctorul Ion Botoş, preşedintele Uniunii Regionale a Românilor din Transcarpatia „Dacia” (URRdT), care, prin muncă asiduă de ani de zile, a adunat cu migală, strop cu strop, fir cu fir în potirul zestrei străbunilor, inaugurând, la 27 septembrie curent, Muzeul de Istorie şi Etnografie al Românilor din Transcarpatia, găzduit în propria-i casă.

Victor PONTA: Drumul spre succes al ţărilor vecine este unul proeuropean

30 septembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

"România ar trebui să le demonstreze vecinilor săi — Ucraina, Republica Moldova, Georgia — că drumul spre succes al unei țări este unul democratic, proeuropean, proatlantic..."

Festivalului Internaţional de Carte Transilvania,

29 septembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

În perioada 6-12 octombrie a.c la Cuj-Napoca se va desfăşura cea de a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Carte Transilvania, proiect inițiat de Asociația Culturală Eikon din Cluj, preşedinte cunoscutul scriitor clujean Vasile Dâncu.

ART IMAGE 2014 şi-a închis porţile

28 septembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

Tabăra Internaţională de Fotografie Art-Image 2014, organizată de către Asociaţia Fotografilor Profesionişti FotoClubProArad şi Centrul Cultural Judeţean Arad sub egida AAFR şi-a închis porţile, după zece zile de activităţi derulate pe raza judeţului. Anul acesta, tabăra s-a bucurat de o prezenţă mult mai numeroasă din punct de vedere calitativ, participând artişti fotografi cu renume mondial.

OARE ŞTIM TOT ADEVĂRUL DESPRE RĂZBOI?

27 septembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

Ostaşii ucraineni se află în zonă de 4-5 luni, sunt negri de necaz şi istoviţi, iar conducătorii lor, care nu luptă alături de ei, sunt „trădători”, că, în consecinţa trădării lor, au fost omorâţi sute de militari, în deosebi lângă Ilovaisk şi Sciaste, iar generalii şi-au păstrat posturile.

Actor în rolul propriului destin: CEALALTĂ ROMÂNIE

26 septembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

CEALALTĂ ROMÂNIE! Am dat această denumire, cu ceva ani în urmă României aflate în afara granițelor fizice ale României, acelei Românii din fiecare teritoriu locuit de comunitățile românești ce dăinuie de secole în Serbia, Ucraina , Moldova, Bulgaria, Ungaria, Macedonia, Albania.

Demersurile întreprinse de MAE în vederea diminuării taxelor consulare

25 septembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

Reducerea presiunii fiscale asupra cetăţenilor români din străinătate prin diminuarea tarifului consular, mai ales în contextul crizei financiare şi economice globale din ultimii ani, a constituit și rămâne o preocupare prioritară și constantă a Ministerului Afacerilor Externe.

CÂND AU NĂVĂLIT RUŞII ERA JALE MARE

24 septembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

...bucuria volocenilor n-a fost de lungă durată, căci, în scurt timp, armata română a fost nevoită să părăsească din nou ţinutul bucovinean şi să se retragă, iar „eliberatorii” au năvălit şi îşi băteau joc de români cu şi o mai mare cruzime.

„Ceea ce ne desparte ne unește, ceea ce ne unește nu ne dezbină”

24 septembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

În data de 27.09.2014, ora 14, la sediul Societății pentru Cultura Românească "Mihai Eminescu" din regiunea Cernăuți, va avea loc Conferința culturală „Ceea ce ne desparte ne unește, ceea ce ne unește nu ne dezbină”, activitate din cadrul proiectului „Bucovina unită prin limba și tradițiile ei, ediția a II-a, 2014, proiect finanțat de către Ministerul Afacerilor Externe prin Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni.