Plânge melancolic o vioară- astăzi e ziua morţii lui Ciprian Porumbescu “Iar când, fraţilor, m-oi duce/ De la voi, şi-o fi să mor/ Pe mormânt atunci să-mi puneţi/ Mândrul nostru tricolor”…
La 5 iulie 2022, secretarul de stat Gheorghe Cârciu a semnat, în numele Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, un acord de parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, reprezentată prin Preacucernicul Părinte Mihai Cobziuc, consilier eparhial.
Ministrul M. Nayem a vizitat Bucovina la graniță cu România. El a remarcat cozile uriașe de la punctul de control Porubne, care nu poate face față unui trafic atât de mare. „Situația de la granița cu România devine din ce în ce mai critică. Odată cu începutul războiului și cu închiderea porturilor, aproape 22.000 de vehicule au trecut printr-un singur punct de control, Porubne-Siret, adică de aproape trei ori (!) mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. Dar acest lucru nu este suficient. Punctul de control Porubne nu face față în mod obiectiv unui astfel de flux de trafic: cozile de pe ambele părți ale granițelor ajung la zece până la cincisprezece kilometri
„Sistemele de apărare aeriană – sistemele moderne pe care le au partenerii noștri – nu ar trebui să fie pe terenurile de antrenament sau în depozite, ci în Ucraina, unde sunt necesare acum.
"Bătălia pentru Donbas a fost caracterizată de un ritm lent de înaintare și de utilizarea masivă a artileriei de către Rusia, timp în care orașele au fost distruse, şterse de pe faţa pământului. Luptele din regiunea Donețk vor continua aproape sigur în aceeași ordine de idei", se arată în raport.
„Învățătura trebuie să fie uneori un drum, întoteauna un orizont„, cum afirma Nicolae Iorga, pentru că educația ne deosebește, anii dedicați studiului îmbogățesc considerabil orientarea personală și profesională a fiecărei persoane.
Viktoria, militar în armata ucraineană, a povestit, cu lacrimi în ochi, în cadrul unui program televizat, întâlnirea emoționantă cu fiul ei, după o despărțire de trei luni, informează publicația Obozrevatel. Cei prezenți în studio au izbucnit în plâns după ce au vizionat filmarea pusă la dispoziție de tânăra mamă.
În prezent, Ucraina are o perioadă de tranziție de șase luni pentru pregătirea documentelor legale relevante privind înregistrarea femeilor în armată. Prin urmare, Nataliya Feshchyk prezice, de la 1 octombrie 2022, această procedură ar trebui să fie pe deplin operațională. S-a raportat anterior că producția de uniforme militare pentru femei este lansată în Ucraina. Proiectul se numește Arm Women Now și își propune să creeze o uniformă militară ținând cont de caracteristicile fiziologiei feminine. Înainte de aceasta, personalul militar de sex feminin ucrainean purta uniforme pentru bărbați sau comandă uniforme pentru femei din străinătate.
Pentru părul vândut Sofia a primit 5 mii de grivne și încă o mie a donat proprietara Şcolii de frumuseţe „Monroe”, unde i-a fost tăiat părul. În total 6000 de grivne au fost transferate pe contul armatei ucrainene.
Taina botezului a fost săvârsită la Catedrala Încoronării, monument simbolic având în vedere că aici a avut loc încoronarea Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria, în 1922.
Trupele ruse au tras în cinci comunități din regiunea Nikolaev: sunt morți şi răniţi. Aproximativ 800.000 de ucraineni și-au pierdut deja casele din cauza războiului
S-a avertizat anterior că pentru azi și mâine, 2-3 iulie, în Bucovina sunt prognozate grindină, furtuni, vânturi cu rafale și averse.
Cel puţin trei persoane au fost ucise şi zeci de clădiri rezidenţiale au fost avariate în oraşul rus Belgorod, oraş cu o populaţie de aproape 400.000 de locuitori, la 40 km de graniţa cu Ucraina, a anunţat guvernatorul regional Veaceslav Gladkov, într-un mesaj pe telegram, după exploziile ce au avut loc în oraş în noaptea de sâmbătă spre duminică. Regiunea Belgorod din Federația Rusă se învecinează cu regiunile Lugansk, Harkiv și Sumî din Ucraina.
Astăzi, 2 iunie, când se împlinesc 518 ani de la moartea lui Ştefan cel Mare şi 30 de ani de când a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română, în frumoasa şi pitoreasca comună Oprişeni, raionul Hliboca, a fost comemorat Voievodul. Bustul Apărătorului Creştinătăţii a fost înălţat la 18 aprilie 2017 graţie iniţiativei gospodarului Ilie Bezuşco şi familiei sale, care a amenajat teritoriul, în spatele căruia străjuieşte un stejar secular, ajutat de localnici, de primarul Nicolae Popovici, de directorul ŞM Nicolae Bodnariuc, de profesori şi elevi. Aproape şase secole s-au perindat de la prima atestare documentară a satului, strămoşii au lăsat urme frumoase pe acest pământ străbun, generaţiile actuale păstrând de la ei tot ce au avut şi au mai de preţ şi mai sfânt – Limba, cultura, tradiţiile.
În noaptea de 1 iulie, invadatorii au tras cu rachete în regiunea Odesa. Una dintre rachete a lovit o clădire de 9 etaje. Rachetele au lovit și centrul de agrement. În urma atacului cu rachete din satul Sergeevka, conform ultimelor date, 21 de persoane au murit. România este pregătită să ajute victimele atacurilor cu rachete de la Sergeevka, care au avut loc în noaptea de 30 iunie spre 1 iulie. Despre aceasta a anunțat ministrul Afacerilor Externe al țării, Bogdan Aurescu, relatează „Evropeiska pravda” cu referire la digi24.ro