29 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

CHIŞINĂUL S-A ÎNFRĂŢIT CU CERNĂUŢIUL

14 octombrie 2014 | Categorie: Noutăţi

Astăzi, când Chişinăul şi-a sărbătorit hramul, aniversând 578 de ani de la prima sa atestare documentară, la festivităţile din capitala Republicii Moldova au participat deligaţii din 10 ţări europene – România, Ucraina, Georgia, Suedia, Austria, Italia, Bosnia şi Herţegovina, Serbia, Kosovo.

PRIN JERTFA EROILOR SE ÎNALŢĂ AZI NEAMUL

13 octombrie 2014 | Categorie: Noutăţi

... românii din suburbia cernăuţeană Roşa înnobilează memoria martirilor care, răstigniţi pe Crucea Suferinţelor, îşi trăiesc veşnicia prin numele înscris pe troiţa, înălţată prin osârdia acestor generoşi purtători de tristă istorie.

PREMIERĂ: TVR CLUJ lansează proiectul “JURNALIST ÎN ROMÂNIA”

10 octombrie 2014 | Categorie: Noutăţi

Studioul teritorial de televiziune TVR CLUJ anunţă lansarea în premieră a proiectului „JURNALIST ÎN ROMÂNIA”. Pentru prima dată, jurnalişti români din afara graniţelor ţării – Italia, Spania, Anglia, Ucraina, Ungaria, Serbia şi Republica Moldova – sunt invitaţi în România, la Cluj-Napoca, în vederea realizării unor materiale de presă – reportaje – în comun cu echipele puse la dispoziţie de către TVR CLUJ. Reportajele astfel realizate vor fi prezentate în cadrul unor emisiuni de televiziune transmise concomitent de TVR şi de studiourile TV din ţările participante.

REGIUNEA CERNĂUŢI VA FI ÎMPĂRŢITĂ ÎN DOUĂ RAIOANE

9 octombrie 2014 | Categorie: Noutăţi

Conform proiectului reformei administrativ-teritoriale, propuse de consilierii viceprim-ministrului Volodymyr Groisman, planificat pentru a fi adoptat în anul viitor, regiunea Cernăuţi va fi împărţită în două raioane – Cernăuţi şi Chelmeneţ - şi în 26 de unităţi teritoriale.

Eliminarea taxelor consulare pentru o serie de servicii, prin revizuirea Legii 198/2008

9 octombrie 2014 | Categorie: Noutăţi

În urma demersurilor iniţiate şi promovate de către Ministerul Afacerilor Externe, în data de 7 octombrie 2014 a fost adoptată, în şedinţa de Guvern, Ordonanţa de Urgentă a Guvernului (OUG), prin care a fost modificată Legea 198/2008 privind serviciile consulare pentru care se percep taxe şi nivelul taxelor consulare la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României din străinătate, cu modificările şi completările ulterioare.

PROGRAMUL “PRIMA CASĂ” VA FI EXTINS ȘI PENTRU ROMÂNII CARE LOCUIESC ÎN STRĂINĂTATE

9 octombrie 2014 | Categorie: Noutăţi

Conform unui proiect de Hotărâre de Guvern, postat astăzi pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, la rubrica Transparență decizională, Programul „Prima casă” va fi extins și pentru românii care locuiesc în străinătate.

EXPOZIŢIA MAESTRULUI FOTOGRAF ROMÂN TEODOR RADU PANTEA – LA CERNĂUŢI

6 octombrie 2014 | Categorie: Noutăţi

Duminica precedentă, Galeria „Euro Foto Art” din Cernăuţi, a găzduit Vernisajul de fotografii artistice „CHIPUL IMAGINAT” al artistului fotograf Teodor Radu PANTEA, lector universitar la Facultatea de Arte Vizuale din Oradea, doctor în istorie, organizată graţie dl Nicolae Hauca,

CERNĂUŢIUL ŞI-A SĂRBĂTORIT HRAMUL

6 octombrie 2014 | Categorie: Noutăţi

Chişinăul s-a înfrăţit cu Cernăuţiul

ÎN ACEASTĂ TOAMNĂ NU VOM VIZIONA SPECTACOLE ROMÂNEŞTI

4 octombrie 2014 | Categorie: Noutăţi

Ediţia a X-a a tradiţionalului Festival Regional de Comedie „Aplauzele de aur ale Bucovinei” nu se va desfăşura anul curent din cauza evenimentelor tragice ce au loc în estul Ucrainei. Spre regret, menţionăm faptul că din această cauză spectatorii români din ţinut nu vor avea ocazia să vizioneze în octombrie spectacole în limba maternă, asemenea anilor precedenţi, când pe scena teatrului cernăuţean au fost prezentate comedii jucate de actorii Teatrului „Mihai EMINESCU” din Botoşani şi Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi.

"CHIPUL IMAGINAT"

3 octombrie 2014 | Categorie: Noutăţi

Asociaţia Artiștilor Fotografi din România (AAFR), FotoClubul "ProArad", Universitatea din Oradea, şi Societatea pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuţi, Fotoclubul „Pozitiv” Cernăuţi, Ucraina, Organizaţia regională Cernăuți a Artiştilor fotografi din Ucraina, vă invită la expoziţia de fotografie artistică.

ACORDUL CU PRIVIRE LA MICUL TRAFIC DE FRONTIERĂ ÎNTRE UCRAINA ŞI ROMÂNIA A FOST SEMNAT

3 octombrie 2014 | Categorie: Noutăţi

În sfârşit, ceea despre ce vorbeam de mai mult timp a fost realizat – ieri, la Kyiv, prim ministrul Ucrainei, Arseni Iaţeniuk, bucovinean la origini, împreună cu omologul său român Victor Ponta, au semnat Acordul cu privire la micul trafic de frontieră între Ucraina şi România. Deci, de acum înainte, locuitorii Cernăuţiului şi ai Bucovinei de Nord, care locuiesc în zona de 30 kilometri de frontieră, vor avea posibilitatea să se întâlnească cu rudele, prieteniii din Ţară fără a avea nevoie de viză. E simbolic faptul că acest important document bilateral a fost semnat într-o perioadă decisivă pentru ambele state – în Ucraina, la 26 octombrie, vor avea loc alegeri parlamentare, iar în România, la 18 noiembrie, se va desfăşura scrutinul prezidenţial.

UNDE ŢI-I ŢARA, ACOLO ŢI-I ŞI INIMA

1 octombrie 2014 | Categorie: Noutăţi

Un dac adevărat, aşijderea celor de pe Columna lui Traian, care păstrează în inimă străbunii, e doctorul Ion Botoş, preşedintele Uniunii Regionale a Românilor din Transcarpatia „Dacia” (URRdT), care, prin muncă asiduă de ani de zile, a adunat cu migală, strop cu strop, fir cu fir în potirul zestrei străbunilor, inaugurând, la 27 septembrie curent, Muzeul de Istorie şi Etnografie al Românilor din Transcarpatia, găzduit în propria-i casă.

Victor PONTA: Drumul spre succes al ţărilor vecine este unul proeuropean

30 septembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

"România ar trebui să le demonstreze vecinilor săi — Ucraina, Republica Moldova, Georgia — că drumul spre succes al unei țări este unul democratic, proeuropean, proatlantic..."

Festivalului Internaţional de Carte Transilvania,

29 septembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

În perioada 6-12 octombrie a.c la Cuj-Napoca se va desfăşura cea de a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Carte Transilvania, proiect inițiat de Asociația Culturală Eikon din Cluj, preşedinte cunoscutul scriitor clujean Vasile Dâncu.

ART IMAGE 2014 şi-a închis porţile

28 septembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

Tabăra Internaţională de Fotografie Art-Image 2014, organizată de către Asociaţia Fotografilor Profesionişti FotoClubProArad şi Centrul Cultural Judeţean Arad sub egida AAFR şi-a închis porţile, după zece zile de activităţi derulate pe raza judeţului. Anul acesta, tabăra s-a bucurat de o prezenţă mult mai numeroasă din punct de vedere calitativ, participând artişti fotografi cu renume mondial.