22 septembrie 2021
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

România la 100 de ani de la aderarea la UNESCO – Concurs de benzi desenate pentru elevii de liceu din România și de pretutindeni

4 august 2021 | Categorie: Noutăţi

Comisia Națională a României (CNR) pentru Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) în parteneriat cu Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DPRP) invită toți liceenii români, atât din România, cât și din afara țării, să participe la Concursul de benzi desenate România la 100 de ani de la aderarea la UNESCO, organizat în cadrul programului aniversar „România şi UNESCO, arc peste timp” cu ocazia celor 65 de ani de la aderarea României la UNESCO și de la înființarea Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.

Acasă-i România, Acasă-i Tricolorul, suntem una cu Ţara, căci noi suntem poporul - OMAGIEREA LUI IANCU FLONDOR- FĂURITORUL UNIRII BUCOVINEI CU REGATUL ROMÂNIEI - LA MORMÂNTUL LUI DIN STOROJINEŢ

3 august 2021 | Categorie: Noutăţi

...pentru a nu lăsa umbra uitării să împânzească trecutul nostru glorios, istoria noastră milenară, pentru a şterge praful uitării, a ne aminti de înaintaşii care s-au sacrificat la altarul neamului, care au împlinit visul de aur al românilor – Unirea Bucovinei cu Patria-Mamă, la împlinirea a 156 de ani de la naşterea artizanului Unirii, Iancu Flondor, cel care a luptat pentru unitatea românilor, la mormântul boierlui din Storojineţ, „Zorile Bucovinei” şi Societatea Jurnaliştilor Români din Cernăuţi a organizat o manifestare de comemorare sub oblăduirea Sfinţiei Sale, vrednicului părinte Vasile Covalciuc, protopop de Storojineţ, un exemplu de demnitate şi dăruire duhovnicească, care ştie să-şi cinstească înaintaşii, şi care, împreună cu preoţii Gheorghe Covalciuc, Silvestru Motrescu din Pătrăuţii de Sus, ajutaţi de Mina Covalciuc, fiul cel mai mic al protopopului Vasile Covalciuc, au oficiat o frumoasă şi înălţătoare slujbă de pomenire pentru toţi membrii familiei Flondor, dar şi pentru martirii crucificaţi de regimul totalitar sovietic pe crucea Golgotei Neamului Românesc, readuşi Acasă printr-un monument simbolic, instalat în curtea Bisericii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Storojineţ, alături de mormântul lui Iancu Flondor.

Savantul Ilie Popescu și poetul martir Ilie Motrescu – sărbătoriți și omagiați la Pătrăuții de Jos

3 august 2021 | Categorie: Noutăţi

De ziua sfântului prooroc Ilie am avut o dublă manifestare culturală la căminul cultural din Pătrăuții de Jos Prima parte a ceremoniei în cauză a fost dedicată consăteanului nostru, savantului bucovinean cu renume mondial, președintelui Societății regionale GOLGOTA domnului Ilie Popescu, cetățean de Onoare al satului Pătrăuții de Jos.

IADUL DE LA DÂLGA—deportaţi în Bărăgan

2 august 2021 | Categorie: Noutăţi

Mă gândesc cu groază că, dacă ar fi să fie dreptate pe pământ, pe toți cei care au condus Romania în ultimii 30 de ani, i-aș trimite la Dâlga. Nu i-aș spânzura, nu i-aș arde pe rug, nici măcar nu i-aș împușca. I-aș da jos din trenul de Ciulnița, acolo, în mijlocul Bărăganului și aș face cu ei exact ce au făcut comuniștii cu țăranii înstăriți din Banat în anii 50. ..Soldații au înconjurat un perimetru pe câmp și au început să măsoare terenul ce urma să ni-l dea. Băteau doi țăruși la un cap și alți doi la alt cap și aia era casa noastră. Nimeni nu plângea. Nici măcar copii…- O să ne facem case aici, nu avem de ales decât moartea.. Începem să facem chirpici din pământ și cu ei ne vom face casele.- Nu avem paie, a zis nevasta lui Geles. -O să folosim iarba de pe șanțuri, a strigat soțul Marthei. Unii să treacă la cosit alții la săpat și să începem. Peste nici două luni vine iarna și în Bărăganul ăsta crivățul bate cumplit când iarna vine de la ruși. - Până terminăm casele ar fi indicat să facem niște bordee, a venit cu ideea, Gelu lui Panconete. Măcar copii să aibă unde sta la căldura pământului ziua și noaptea, a zis el cu lacrimi în ochi.

Copiii românilor din Cernăuţi vor învăţa în noul Liceu nr.6 cu predare în română, „Alexandru cel Bun”

30 iulie 2021 | Categorie: Noutăţi

Gimnaziul nr. 6 „Alexandru cel Bun” din centrul municipiului, fosta Şcoală Medie nr.29, la crearea şi inaugurarea căreia şi-a adus aportul un român cu literă mare, fostul ei director, regretatul Mihai Jar, a devenit Liceul nr.6 „Alexandru cel Bun”.

Forumul Cultural Transfrontalier este cel mai mare eveniment desfășurat de Consiliul Județean Iași în prezența a peste 60 de delegați din Republica Moldova și Ucraina, alături de care împărtășim trecutul și istoria ca vecini și ca frați, și chiar dacă acum ne despart granițe, prin intermediul culturii putem consolida relaţiile speciale dintre noi.

30 iulie 2021 | Categorie: Noutăţi

Forumul Cultural Transfrontalier este cel mai mare eveniment desfășurat de Consiliul Județean Iași în prezența a peste 60 de delegați din Republica Moldova și Ucraina, alături de care împărtășim trecutul și istoria ca vecini și ca frați, și chiar dacă acum ne despart granițe, prin intermediul culturii putem consolida relaţiile speciale dintre noi.

Oana Ursache : Punți de legătură între România și Albania sunt multe!

29 iulie 2021 | Categorie: Noutăţi

„Pe-al nostru steag e scris Unire”

Cu dragoste şi credinţă de cele sfinte ale neamului

28 iulie 2021 | Categorie: Noutăţi

Dumnezeu, credinţa, spunea Marele Eminescu, omul trebuie să le aibă în suflet, doar

Biserica Ortodoxă Ucraineană celebrează 1033 de ani de la Creștinarea Rusiei Kievene

27 iulie 2021 | Categorie: Noutăţi

La 27 iulie 2021 la Kiev se desfăşoară Procesiunea Calea Crucii a Bisericii Ortodoxe Ucrainene spre Lavra Peşterilor (Lavra Pecerska) cu ocazia aniversării a 1033 de ani de la Creștinarea Rusiei Kievene.

CO M U N I C A T

27 iulie 2021 | Categorie: Noutăţi

În perioada 23 – 25 iulie 2021, Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești Cernăuți a desfășurat una dintre cele mai de amploare acțiuni culturale din Regiunea Cernăuti, ediția a XVI-a a Festivalului-concurs Internațional de muzică populară românească ,,ÎN GRĂDINA CU FLORI MULTE”, având ca obiective:

La 26 iulie 1969 poetul român martir din Crasna Ilie Motrescu este asasinat în pădurea Crasnei de către agenții sovietici

26 iulie 2021 | Categorie: Noutăţi

La 26 iulie 1969 poetul român martir din Crasna este asasinat în pădurea Crasnei de către agenții sovietici, la indicația fostului KGB - Direcția operativă Cernăuți. Corpul neînsuflețit a fost purtat în portbagajul unei mașini până la Cernăuți și a fost aruncat în Prut. Găsit peste trei zile, a fost îngropat pe ascuns în Cimitirul central din Cernăuți

Tu eşti în cer cu Eminescu, /Dar parcă te văd printre noi

26 iulie 2021 | Categorie: Noutăţi

Azi, 26 iulie 2021, se împlinesc 52 de ani de la moartea tragică a unuia dintre cei mai talentați poeți români nordbucovineni din perioada postbelică Ilie Motrescu din Crasna Putnei.Propunem atenției tuturor și câteva poezii dedicate poetului scrise de câteva doamne din Pătrăuții de Jos.

Populația Pământului, cum trăieşte, e curios să ştim...

23 iulie 2021 | Categorie: Noutăţi

Dacă aveți propria casă, măncati mese complete zilnic, beti apă curată, aveți un telefon mobil, aveti acces la internet și ati absolvit o facultate, atunci vă aflati

GUVERNUL UCRAINEAN ACORDĂ 2 MLN DE GRIVNE PENTRU DEZVOLTAREA SERVICIILOR SOCIALE PENTRU FIECARE COMUNITATE TERITORIALĂ CE VA PARTICIPA LA PROIECT

22 iulie 2021 | Categorie: Noutăţi

Guvernul Ucrainei a simplificat condiţiile de participare a comunităţilor teritoriale la proiectul pilot „Dezvoltarea serviciilor sociale”. Fiecare comunitate teritorială ce va participa la proiect va obţine anual din partea statului până la 2 mln de grivne. O asemenea hotărâre a fost adoptată la şedinţa Cabinetului de Miniştri ai Ucrainei.

Încă un proiect comun România-Ucraina, care vine în ajutorul medicilor cernăuţeni – al 6-lea la număr…

22 iulie 2021 | Categorie: Noutăţi

În cadrul implementării Proiectului transfrontalier „Sporirea serviciilor medicale privind procedurile minim-invazive în regiunea limitrofă România-Ucraina” la Spitalul clinic regional din Cernăuţi a avut loc o conferinţă de presă. Acesta e al 6-lea proiect transfrontalier, realizat în domeniul medicinii, fapt sensibilizat de Oleksii Gruşko, directorul Agenţiei pentru dezvoltarea regională Cernăuţi, dar şi de Oleksii Voloşciuk, specialist al proiectului.