19 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Pregătiri pentru Sărbătoarea Paştelui La Şcoala din Cupca

30 aprilie 2021 | Categorie: Noutăţi

Anual ne pregătim de această mare, chiar cea mai mare sărbătoare a creștinilor ortodocși din lumea întreagă. La CIE Cupca, chiar și în condițiile în care lucrăm în acest an, elevii pregătesc, sub îndrumarea profesorilor, o serie de poezii și compoziții online, la care fac video și le transmit diriginților de clasă pentru a fi puse pe situl școlii.

Povești ilustrate de Paști – Pregătirea de Paști după tradițiile românești

26 aprilie 2021 | Categorie: Noutăţi

Tradițiile ne unesc! Departamentul pentru Românii de Pretutindeni așteaptă de la copiii români din diaspora și din comunitățile istorice, desene, fotografii, scurte clipuri video cu modul în care ei au participat la pregătirea Paștilor după tradițiile românești.

A început Săptămâna Patimilor – Domnul să ne ocrotească, să fim mai buni, vrednici de Sfânta Lumină a Învierii!

26 aprilie 2021 | Categorie: Noutăţi

Mai avem câteva zile de post şi peste tot vor suna clopotele Învierii, se vor înălţa imnuri Mântuitorului, ne vom saluta cu „Hristos a Înviat!”. Trebuie doar să fim vrednici de Sfânta Lumină. Or, pentru creştini, Sărbătoarea tuturor sărbătorilor este Învierea Domnului. Până la cer se vor înălţa cântările corurilor bisericeşti. În satele noastre, din aceste colective fac parte simplii ţărani de la coarnele plugului. Vrednici sunt aceşti oameni care, după o zi de muncă grea, se adună la repetiţii. Prin cântările lor, la slujbele de duminică şi de sărbători, ei ne apropie şi mai mult de lucrurile sfinte.

Ansamblul etnofolcloric model „Izvoraş” – purtător de datini şi comori strămoşeşti

24 aprilie 2021 | Categorie: Noutăţi

Or, cântecele ei, culese cu mare dragoste, de la inimă la inimă, din durerile, tristeţile şi bucuriile oamenilor de pe aceste plaiuri străbune, purifică şi înaripează aspiraţiile noastre spre a ne păstra graiul străbun, credinţa, datinile şi tradiţiile, portul naţional, pentru a ne menţine verticali pe aceste meleaguri strămoşeşti de dor, pentru a dăinui în lume cu un nume drag, al nostru – de mândru Român.

Chipul Sfântului Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă, “în nevoi și în nenorociri grabnic ajutător”, a fost imprimat pe toate steagurile de luptă ale lui Ştefan cel Mare

23 aprilie 2021 | Categorie: Noutăţi

Acum, ca niciodată, avem nevoie de protecţia Sfântului Gheorghe, Purtătorul de Biruință,să ne apere de moartea identitară, care încet ne calcă pe urme, îmbrăcată în veşmântul ucigător al pasivităţii, al lepădării de neam şi grai, dar şi al unei legi ce ne scoate limba română din şcoală. Doamne, dă-ne putere să rezistăm furtunilor timpului! Apără-ne şi salvează-ne!

Reprezentanți ai ministerelor, autorităților centrale și cultelor religioase s-au reunit astăzi, la Palatul Victoria, pentru a stabili modalități prin care pot fi sprijiniți românii care trăiesc, studiază și muncesc în afara granițelor, precum și în comunitățile istorice

22 aprilie 2021 | Categorie: Noutăţi

Reprezentanți ai ministerelor, autorităților centrale și cultelor religioase s-au reunit astăzi, la Palatul Victoria, pentru a stabili modalități prin care pot fi sprijiniți românii care trăiesc, studiază și muncesc în afara granițelor, precum și în comunitățile istorice

Au fost vremuri grele, dar şi acum nu sunt ele cu soare pentru românii din nordul înstrăinat al Bucovinei

22 aprilie 2021 | Categorie: Noutăţi

Văzând dragostea românilor băştinaşi faţă de Grai, Ţară, stăpânitorii au hotărât să-i nimicească, să-i şteargă de pe faţa pământului ca Neam...

Secretarul de stat Oana Ursache a abordat importanța pe care DRP o acordă comunităților istorice, dar și pregătirea demersurilor instituționale pentru acordarea de burse elevilor etnici români care studiază limba românâ

20 aprilie 2021 | Categorie: Noutăţi

Secretarul de stat Oana Ursache a participat azi, alături de doi reprezentanți ai Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP) - Radu Nicolae Cosma și Gabriel Micu, la întrunirea Comisiei pentru Românii de Pretutindeni din Senatul României.

MÂNDRĂ, DULCE BUCOVINĂ - Vă felicit pentru puterea luptei, pentru sângele românesc ce renaște zi de zi în dorința de a fi și a rămâne români

20 aprilie 2021 | Categorie: Noutăţi

Urmăresc cu un deosebit respect activitatea dumneavoastră și consider a fi una dintre cele mai active spre păstrarea entității românești dincolo de hotarele țării în vremurile actuale, vremuri a fi uitate de a mai strânge român lângă român și a aduna laolaltă bucățile de hotar românesc ce cresc printre străini.Vă felicit pentru puterea luptei, pentru sângele românesc ce renaște zi de zi în dorința de a fi și a rămâne români și nu în ultimul rând pentru rezistența păstrării vii a celei mai frumoase limbi de pe pământ, limba română!Alese mulțumiri și o prelungă reverență!

Vaccinul românesc poate da o imunitate de până la 17 ani

19 aprilie 2021 | Categorie: Noutăţi

Fabrică de vaccinuri anti-covid în România

"File din istoria satului Prisăcăreni" din Bucovina

19 aprilie 2021 | Categorie: Noutăţi

...este primul material ce cuprinde un scurt sumar istoric. Urmează file din istoria satului, descoperiri de bronzuri, proprietarii de odinioară, pecețile bisericești, elita bucovineană. Pe următoarele pagini avem „Scurte date biografice ale membrilor familiei Grigorcea”. Avem biografiile lui Modest Grigorcea, Radu Grigorcea, scurte date biografice ale lui Alexie și Dimitrie Grigorcea - originari

UN AN DE CÂND MUZICIANUL ION BODNAR DIN VOLOCA LE CÂNTĂ ÎNGERILOR ÎN CERURI

18 aprilie 2021 | Categorie: Noutăţi

De un an de când nu mai este printre noi tânărul dăruit cu har Ion Bodnar, unul din cei mai talentaţi muzicieni din nordul înstrăinat al Bucovinei, violonist, conducătorul artistic al vestitului Taraf „Trandafir” din Voloca, dirijorul corului gospodarilor din comună şi corului Bisericii „Sf. Nicolai” din localitate.

CHINUIŢI ŞI HĂITUIŢI, AU MURIT CA NIȘTE SFINȚI - astfel sovieticii ne-au ”reeducat”, ca să uităm dorul de țară, grai și neam, să uităm că suntem români.

16 aprilie 2021 | Categorie: Noutăţi

Suntem în Postul Mare, când ne scriem pomelnicul și facem parastase pentru rudele răposate, precum și pentru cei pe care n-are cine să-i pomenească. Noi, românii din Bucovina, suntem mereu în doliu de la 40 încoace, de când ne-au sosit ”eliberatorii” sovietici... Îl voi pomeni doar pe vărul meu Silvic al unchiului Toader din Coturi de lângă pârâul Iordăneștilor – un flăcău voinic cât un munte. A fost hăituit de ruși la Fântâna Albă și purtat în cătușe, desculț, pe șoseaua dintre Hliboca și Storojineț. Bătut până la sânge, a fost escortat o zi întreagă, fiind declarat dispărut fără veste. Calvarul lui a avut loc din cauză că vroia să plece la surorile Zamfira și Gheorghina, care învățau la Liceul din Rădăuți...Apoi au fost mistuite în flăcări vreo cinci sute de suflete la fabrica de spirt și cicoare din satul meu de pe Siret, unde s-au prăpădit și sora mea mai mare Floarea împreună cu logodnicul ei Gheorghică a lui Paul Mâțu. Au murit ca niște sfinți. Astfel sovieticii ne-au ”reeducat”, ca să uităm dorul de țară, grai și neam, să uităm că suntem români.

ERA ÎNTOTDEAUNA APROAPE CU INIMA ŞI SUFLETUL DE DURERILE ŞI PROBLEMELE ROMÂNILOR DIN NORDUL ÎNSTRĂINAT AL BUCOVINEI

14 aprilie 2021 | Categorie: Noutăţi

Deşi a rămas să trăiască în inimile noastre, constatăm cu regret că s-a împlinit un an de la trecerea în eternitate a prietenului nostru, cunoscutului publicist Dumitru Teodorescu, directorul ziarului „Crai nou” din Suceava, profesionist valoros, personalitate marcantă a Bucovinei care şi-a dedicat viaţa culturii, scrisului, a lăsat urme dureroase în inimile noastre, a jurnaliştilor de la „Zorile Bucovinei”.

Lăsaţi-ne în legea noastră, să ne instruim copiii şi nepoţii în limba strămoşilor - LIMBA ROMÂNĂ, nu înviaţi limba artificială, inventată de duşmanul nostru comun – „Limba moldovenească”!!!

14 aprilie 2021 | Categorie: Noutăţi

Cu câteva zile în urmă Bucovina a fost în doliu - în războiul din Donbas a fost omorât încă un suflet tânăr şi frumos de doar 24 de ani, care a lăsat în urmă multe lacrimi, imensă durere – Oleksandr Karliiciuk din Ceripcăuţi, Hliboca. Multă năpastă şi mult doliu a căzut şi pe capul românilor în viaţa lor zbuciumată de istoria vitregită. Cum n-ai da, roata istoriei se învârte ca bumerangul, este o lege a naturii… Nu te bucura de răul altuia, căci nu ştii ce te aşteaptă mâine. La fel au suferit cu 80 de ani în urmă familiile românilor ucişi mişeleşte în Ţinutul Herţa, dar şi în nordul înstrăinat al Bucovinei, tineri în floarea primăverii, care şi-au lăsat la vetre soţiile văduve şi copiii orfani, dar şi a celor deportaţi în Siberia, exterminaţi în închisori şi GULAG-uri staliniste, ca să piară neamul românesc. Iar el, în ciuda duşmanilor înverşunaţi, trăieşte, luptând mereu pentru existenţă.