În august a.c. se vor împlini 145 de ani de la ultima aflare a lui Mihai Eminescu în raionul Storojineţ, inclusiv la Crasna.
Pentru cele mai valoroase lucrări prezentate în concurs, juriul, constituit din critici literari, poeţi, prozatori, redactori-şefi de reviste literare, membri ai Uniunii Scriitorilor din România - în frunte cu Adrian Dinu Rachieru, preşedinte, şi membrii Vasile Spiridon, Mircea A. Diaconu, Liviu Dorin Clement, Carmen Veronica Steiciuc au acordat următoarele premii laureaţilor celei de-a XXI-a ediţii a Festivalului Naţional de Literatură „Rezonanţe Udeştene”:
Dacă ne vom adresa în română unui lucrător de stat din raionul Noua Suliţă, Storojineţ sau Hliboca, nemaivorbind de Herţa, el este dator să ne răspundă sau măcar să ne înţeleagă, să nu ne bruscheze.
A visat o viaţă să-şi întâlnească sora, cunoscută doar din povestirile tatălui. Şi a găsit-o chiar în prima vizită la Cernăuţi.
Asociaţia CENTRUL ROMÂN PENTRU INIŢIATIVĂ SOCIALĂ, în calitate de beneficiar al unei finanțări din partea Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, având ca parteneri Casa Corpului Didactic Ilfov și Colegiul Silvic ”Th. Pietraru” Brănești (județul Ilfov), cu sprijinul Consulatului General al României la Cernăuți și al Asociației Cadrelor Didactice de Limba Română din Ucraina ...
Nicăieri România nu este mai aproape de sufletele celor despărţiţi de hotare ca în nordul Bucovinei, ca în Ţinutul Herţei... Acest incurabil fior de dor a vibrat la maximum în timpul spectacolului de gală, consacrat Zilei Românilor de Pretutindeni.
21 de copii, preschimbaţi în florile scrisului latin, de la Gimnaziul nr.6 cu limba română de predare din Cernăuţi şi-au luat rămas bun pe cea mai înaltă notă de la prima lor carte – Abecedarul.
...din iniţiativa Bibliotecii Regionale „M.Ivasiuk”, director Natalia Fileak, a preşedintei reţelei centrelor europene de informare, Evhenia Oleinyk, în parteneriat cu Biblioteca Raională „Gheorghe Asachi” Herţa, directoare Elena Mihai, în cadrul Programului marcării Zilei Europei în Ucraina, a fost organizată, cu sprijinul Direcţiei Raionale de Cultură, şef Adrian Medvedi, moderatorul manifestării, o întâlnire prietenească, sufletul căreia a fost dna Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi, distinsul diplomat român în prelegerea ţinută referindu-se la importanţa marcării Zilei Europei, la valorile promovate de Uniunea Europeană.
La 25 mai a.c., mândra localitate Biserica Alba din regiunea Transcarpatică, Centrul Cultural din Sighetu Marmaţiei a organizat o reușita reprezentare scenică a piesei de teatru "O noapte furtunoasă" de I. L. Caragiale, la care au participat distinşii diplomați români Ionel Ivan, ministru consilier la Consulatul General al României la Cernăuţi, şi soţia sa Mioara.
Realizat cu sprijinul Casei de Cultură a Studenţilor din Suceava, Consulatului General al României la Cernăuţi, în parteneriat cu Societatea „Mihai Eminescu” din Cernăuţi (preşedinte Vasile Bâcu), în cadrul proiectului „Talent şi creaţie prin teatru în spaţiul românesc din afara graniţelor”, turneul de promovare a valorilor naţionale a trupei de teatru „Fabulinus” de pe lângă Universitatea „Ştefan cel Mare”din Suceava, prezentând spectacole în...
Trupa de teatru “Fabulinus” desfășoară în perioada 23-27 mai 2016 un turneu de promovare în localitățile românești din Ucraina, acțiunea fiind organizată în cadrul proiectului “Talent și creație prin teatru în spațiul românesc din afara granițelor”.
Câte un locatar se întreba dacă nu cumva iarăşi au venit românii. Românii, însă, nici n-au plecat din Cernăuţi vreodată. Ei trăiesc, muncesc, îşi făuresc mai departe destinul...
Astăzi, în ziua Sfântului Ierarh Nicolae de Vară pe stil vechi, dangătul clopotelor bisericilor noastre creştine a răsunat, îndreptându-le românilor bucovineni paşii spre sfintele lăcaşe de închinare pentru a se ruga Celui de Sus doar în graiul strămoşilor
Răsfoind filele istoriei ŞM nr.1, pe care o conduce de 25 de ani şi în care învaţă în prezent 310 elevi, directorul Radu Petraşescu, care continuă să menţină prestigiul instituţiei de învăţământ, a conştientizat că învăţământul în limba română nu e un obstacol în calea realizării tinerilor în viaţă, ci, dimpotrivă, absolvenţii şcolii deţin un puternic potenţial intelectual, devenind personalităţi remarcabile şi activând fructuos în diverse domenii, afirmând că se va strădui să păstreze şi în continuare cu sfinţenie în şcoală graiul matern, portul naţional şi tradiţiile strămoşeşti.
În acea zi la Crasna totul respira cu versurile de la sfârşitul „Horii vieţii” poetului martir Ilie Motrescu: „Vă mulţumesc de moarte, petreceţi sănătoşi”.