19 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Un nou schimb de prizonieri: Ucraina a reinters încă 116 militari- unii sunt răniți, bolnavi, alții și-au pierdut membrele ca urmare a degerăturilor

4 februarie 2023 | Categorie: Noutăţi

În data de 4 februarie, a avut loc un mare schimb de militari, 116 s-au întors din captivitate, a scris în Telegram Andrii Iermak, oficiul preșidențial, informează Zerkalo nedeli. ”Printre soldați – apărători ai orașului Mariupol, partizani din Herson, lunetisti din Bahmut și alți eroi. Dintre aceștia, doi ofițeri și 114 soldați și sergenți.

Un tratat de pace cu Federația Rusă ar presupune dispariția Ucrainei, Moldovei și Georgiei

4 februarie 2023 | Categorie: Noutăţi

Mihailo Podolyak este încrezător că încheierea unui tratat de pace între Ucraina și Rusia, în condițiile Moscovei, va duce la pierderea independenței mai multor state. Procesul de ocupare a teritoriilor străine de către Kremlin va începe să se răspândească în întreg spațiul post-sovietic. O astfel de opinie a fost exprimată de consilierul Președintelui Ucrainei Mihailo Podolyak într-un număr special al emisiunii „Alternative”

Rușii, indignați de invazia declanșată de Vladimir Putin, donează „sume semnificative de bani” prin intermediul criptomonedelor pentru a ajuta Ucraina

4 februarie 2023 | Categorie: Noutăţi

Ucraina, țara devastată de război a reușit să identifice că peste 100.000 de persoane au trimis ajutoare Ucrainei prin intermediul canalelor de criptomonede. O treime din suma donată a venit prin intermediul inițiativei Crypto Fund Aid For Ukraine. Printre cele mai populare donații de active digitale trimise în Ucraina se numără: bitcoin, ethereum, cardano, solana, polkadot și stablecoins.

Corupție în Ucraina - pentru unii e război, pentru alții – surse de îmbogățire pe sânge și moarte! 1,7 miliarde UAH, destinate bunurilor pentru Forțele Armate ale Ucrainei, în „buzunarul” cui au nimerit?

4 februarie 2023 | Categorie: Noutăţi

Un consilier pe bază de voluntariat al ministrului adjunct al apărării Ucrainei, a fost învinuit de a sumei de 1,7 miliarde UAH, furnizate pentru achiziționarea de bunuri pentru Forțele Armate ale Ucrainei, transmite Procuratura Generală

„A murit ca un erou” - un pilot ucrainean și-a dat viața ca să protejeze civilii, după ce avionul în care se afla a fost lovit de ruși

31 ianuarie 2023 | Categorie: Noutăţi

Pilotul a fost ucis în timpul unei misiuni de luptă în estul Ucrainei, pe 27 ianuarie. Avionul său a fost doborât de un avion de vânătoare rusesc.Potrivit brigăzii, după ce a fost lovit, Murașko a încercat să îndepărteze aeronava de clădirile rezidențiale din orașul Shabelkivka, regiunea Donețk. Manevra l-a costat timp și l-a făcut să zboare mai jos, motiv pentru care nu s-a putut ejecta în siguranță. Murașko „a murit ca un erou”, a transmis un oficial militar.

„La doi ani, copilul cântărește 6 kilograme” - copii evacuați din Herson, descoperiți într-un orfelinat din Crimeea comparat cu lagărele de concentrare. „Îi transformă în legume”

30 ianuarie 2023 | Categorie: Noutăţi

Cel puțin 14 copii orfani din Herson au fost luați de autoritățile ruse și duși la orfelinatul Yolochka din Crimeea anexată, arată o investigație realizată de publicația independentă rusă Verstka, citată de Meduza. Informație preluată de unica.md, Yolochka a fost comparat de jurnaliști cu un lagăr de concentrare nazist, după ce familiile care au adoptat copii de acolo au declarat că i-au găsit pe cei mici înfometați și cu traume.

Ucraina. Hersonul e bombarardat masiv de artileria rusă - sunt mulți răniți și morți

29 ianuarie 2023 | Categorie: Noutăţi

Numărul exact al victimelor nu a fost încă anunțat. Herson este sub foc masiv de artilerie. Se știe despre mulți răniți și morți © Yaroslav Ianușevici / Khersonskaya ODA (OVA) / Telegram

Patriarhul Kirill trimite preoții pe frontul din Ucraina să ofere soldaților sprijin spiritual

22 ianuarie 2023 | Categorie: Noutăţi

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, le-a cerut sâmbătă preoţilor să se implice mai mult în campania militară din Ucraina, să-i mobilizeze pe enoriaşi pentru ca aceştia să strângă echipamente şi alimente pentru soldaţi, ba chiar să se ducă pe front pentru a le oferi sprijin spiritual, transmite EFE.

Comunitatea românească din Franța a fost punctul principal de pe agenda vizitei de lucru pe care delegația Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP) o efectuează în Franța, în această perioadă, la Tours.

22 ianuarie 2023 | Categorie: Noutăţi

Agenda vizitei a debutat cu o întâlnire cu reprezentanții mediului asociativ românesc din Tours și din regiunea Centre-Val de Loire. Principalele subiecte de discuție au vizat proiectele DRP și calendarul de acțiuni prevăzut pentru anul 2023.

Apel către preoții români din Ucraina și mitropolitul Longhin (Jar), aflat sub jurisdicția Bisericii Ortodoxe Ucrainene, derivată a Patriarhiei ruse, să treacă în jurisdicția canonică tradițională a Bisericii Ortodoxe Române

20 ianuarie 2023 | Categorie: Noutăţi

Apel către preoții români din Ucraina și mitropolitul Longhin (Jar), aflat sub jurisdicția Bisericii Ortodoxe Ucrainene, derivată a Patriarhiei ruse, să treacă în jurisdicția canonică tradițională a Bisericii Ortodoxe Române

Astăzi, creştinii ortodocşi de rit vechi sărbătoresc Boboteaza

19 ianuarie 2023 | Categorie: Noutăţi

În biserici, preoţii oficiază servicii divine şi sfinţesc apele. Oficiază slujba Aghesmei Mari, care aminteşte de botezul Domnului în apele Iordanului.

Situația din regiunea Donețk – continuă bătălii sângeroase pentru Bahmut și Soledar

19 ianuarie 2023 | Categorie: Noutăţi

Invadatorii ruși nu renunță la intențiile lor de a captura regiunea Donețk în cadrul granițelor administrative. Eforturile principale sunt concentrate pe desfășurarea unei ofensive în direcția Bahmut. Rușii efectuează acțiuni ofensive fără succes în direcția Avdiyiv.

Imagini zguduitoare: în tragedia aviatică de lângă Kiev, în care au decedat 14 persoane, o mamă și fetița ei au murit în urma prăbușirii elicopterului pe terenul grădiniței

19 ianuarie 2023 | Categorie: Noutăţi

Elena și fiica ei cea mică, Milana, au murit, chiar pe terenul grădiniței unde s-a prăbușit elicopterul. Femeia a lăsat în urmă un soț și o fiică mai mare. Olena Ponomarenko și micuța Milana se numără printre cele 14 victime ale tragediei de la Brovarî, un oraș satelit al capitalei Kiev, TSN.

Ministrul de Interne al Ucrainei și 17 persoane, dintre care 3 sunt copii - decedate în accidentul de elicopter în Brovarî, lângă Kiev: reacția politicienilor occidentali

18 ianuarie 2023 | Categorie: Noutăţi

În dimineața zilei de 18 ianuarie, un elicopter a căzut în apropierea unei grădinițe din orașul Brovarî, regiunea Kiev. La fața locului a izbucnit un incendiu. Se știe că 18 persoane au murit, dintre care trei sunt copii. Alte 29 de persoane au fost rănite. 15 dintre ei sunt copii.

Realizările României în domeniul asistenței umanitare a refugiaților, al drepturilor copilului și al altor categorii vulnerabile pe anul 2022

18 ianuarie 2023 | Categorie: Noutăţi

România a făcut pași importanți în patru domenii strategice. Eforturile și rezultatele Guvernului României au fost astăzi prezentate de către Prim-ministrul României, domnul Nicolae-Ionel Ciucă, consilierul de stat și coordonatorul strategic al asistenței umanitare din cadrul Departamentului pentru Responsabilitate Socială Comunitară și Grupuri Vulnerabile, doamna Mădălina Turza, și Reprezentantul UNHCR, domnul Pablo Zapata. Aceste domenii sunt: