19 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu, a fost primit astăzi la Reședința Patriarhală de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

30 martie 2023 | Categorie: Noutăţi

Cu acest prilej, demnitarul a transmis: “Păstrarea identității românilor din afara granițelor, prin proiecte educaționale, promovarea culturii sau protejarea limbii române, are nevoie si de sprijinul și de implicarea Bisericii, locul în care comunitățile își găsesc refugiul spiritual.

Încă un român din Bucovina a plecat printre îngeri. În Bucovina, la Cerepcăuți, și-au luat rămas bun de la Eroul Nicolae Ionuț, care și-a dat viața apărând libertatea și independența Ucrainei

23 martie 2023 | Categorie: Noutăţi

După cum a raportat Administrația Militară Regională Cernăuți, un soldat al unității militare A4722, Nicolae Ionuț, care a murit în războiul sângeros cu invadatorii, a fost dus în ultima călătorie dimineața în satul Cerepcăuți, comunitatea teritorială Hliboca, raionul Cernăuți.

Invazia rusă a Ucrainei a aruncat 7,1 milioane de oameni în sărăcie și a inversat 15 ani de progres în dezvoltare. Peste 400 de miliarde de dolari vor fi necesare pentru restabilirea Ucrainei - Banca Mondială.

23 martie 2023 | Categorie: Noutăţi

Pe fondalul unei invazii ruse pe scară largă, Banca Mondială și-a mărit estimarea sumei necesare pentru restabilirea Ucrainei. Potrivit Bloomberg, Banca Mondială estimează că Ucraina va avea nevoie de cel puțin 411 miliarde de dolari pentru a se recupera.După cum se precizează în material, această cifră a fost obținută ca urmare a unei evaluări comune a băncii, a guvernului Ucrainei, a Comisiei Europene și a Națiunilor Unite. Suma anunțată este de 2,6 ori mai mare decât PIB-ul Ucrainei. Evaluarea a arătat, de asemenea, că invazia a aruncat 7,1 milioane de oameni în sărăcie și a inversat 15 ani de progres în dezvoltare.

Maia Sandu a promulgat legea privind Limba română

22 martie 2023 | Categorie: Noutăţi

„Astăzi am promulgat Legea care confirmă un adevăr istoric și incontestabil: limba de stat a Republicii Moldova este cea română”, a anunțat președintele. „Îmi doresc ca limba română să ne unească pe toți cei care trăim aici și cărora ne este drag acest pământ. Noi, alături de alți peste douăzeci și șapte de milioane de oameni de pe glob, vorbim limba română, una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene. Fie că este limba noastră maternă, fie că am învățat-o pe parcursul vieții, datorită limbii române noi nu avem nevoie de traducători: ne înțelegem dintr-un cuvânt și spunem – într-un glas – că «vorba dulce mult aduce», transmite unica.md..

Drumul morții: evacuarea la Avdiiivka continuă, dar rușii deschid imediat focul asupra civililor

22 martie 2023 | Categorie: Noutăţi

Drumul morții: evacuarea la Avdiiivka continuă, dar rușii deschid imediat focul asupra civililor Ocupanții încearcă să încercuiască Avdiivka. Orașul poate repeta soarta or. Bahmut, distrus complet, șters de pe fața pământului. Orașul Avdiyivka din regiunea Donețk este sub focul puternic al artileriei ruse. Acest lucru a fost declarat de către șeful administrației militare locale, Vitalii Barbash, transmite canalul TSN.

La Cernăuți și-au luat rămas bun de la Eroii omorâți în groaznicul război

20 martie 2023 | Categorie: Noutăţi

Astăzi, 20 martie, Bucovina i-a petrecut în ultima călătorie pământească pe vitejii eroi care au murit pentru libertatea și independența Ucrainei. Acest lucru este raportat de Consiliul Regional Cernăuți.

Gheorghe Cârciu, Secretar de stat DRP: ”Salut decizia Parlamentului de la Chișinău de a renunța la denumirea "limbă moldovenească" și de a adopta într-un mod cât se poate de firesc "limba română", ca denumire a limbii oficiale a Republicii Moldova.

17 martie 2023 | Categorie: Noutăţi

Este o reparație istorică, una dintre multele care se impun în ceea ce privește Basarabia. Este un moment de bucurie, o reîntoarcere a românilor din afara granițelor la românism, ceea ce ne definește ca națiune.

De 30 de ani vrendic Slujitor la altarul credinței neamului

16 martie 2023 | Categorie: Noutăţi

Blând, smerit, milostiv, cuviincios, sincer, bun la suflet, înțelegător și săritor la nevoie, anume așa și trebue să fie un slujitor al altarului sfânt. Anume așa este parohul bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul bucovinean Cupca, protoiereul Vasile Cuciurean.

Ucrainenii au pregătit la Bahmut o „zonă a morții” pentru trupele ruse

11 martie 2023 | Categorie: Noutăţi

Ucrainenii au pregătit la Bahmut o „zonă a morții” pentru trupele ruse Forțele ucrainene continuă să controleze partea de vest a orașului Bahmut și au distrus podurile de peste râul care străbate localitatea de la nord la sud și care a devenit, practic „linia frontului”, după ce mercenarii Wagner au preluat controlul asupra zonei estice a orașului. Malul râului a fost astfel transformat de ucraineni într-o veritabilă „zonă a morții”, din cauza fâșiei de teren deschis, cu o lățime de 200-800 de metri, în care atacatorii ar urma să atace complet descoperiți, se arată în evaluarea de duminică a războiului din Ucraina, făcută de ministerul britanic al Apărării

Destine frânte - Și poetul crăsnean Ilie Motrescu, și compozitorul ucrainean Volodymyr Ivasiuk au fost asasinați de regimul sovietic

6 martie 2023 | Categorie: Noutăţi

A avut un destin asemănător cu al poetului crăsnean Ilie Motrescu. Iar fostul regim, a pus la cale asasinarea lor după același scenariu, cu diferența de 10 ani. Pe Ilie Motrescu l-au omorât în 1969, iar pe Volodimir Ivasiuk în 1979. Două vieți, două destine asemănătoare, doi oameni tineri, talentați, dar care se pare că prea mult și-au iubit fiecare graiul, neamul, baștina, și au plătit tribut greu. A fi român sau ucrainean în acea vreme, când toți trebuiau să fie doar oameni sovietici, devotați partidului comunist, era pentru regimul totalitar de atunci o crimă.

Pe cărările înlăcrimate ale satului natal Voloca - O LUMÂNARE MAI PLÂNGE ÎN NEUITARE LA ALTARUL DE JERTFĂ AL MARTIRILOR NEAMULUI (Din cartea ”MARTIRII. M-AM IDENTIFICAT CU UN PELERIN PE DRUMUL SUFLETULUI ROMÂNESC”)

5 martie 2023 | Categorie: Noutăţi

Din fragedă copilărie, când încă nu umblam la şcoală, dar nici nu mă ţineam de rochia mamei, leagăn de bucurie şi alinare mi-au fost poveştile şi legendele despre minunatul meu plai stefanian, auzite de la bătrânii satului, pe care îi iubeam foarte mult, aveam o stimă deosebită faţă de ei. Uneori, părăsindu-mi fraţii şi colegii de joacă, preferam să hoinăresc prin lunci, culegând floricele, ascultând vrăjită trilurile fermecătoare ale păsărilor, murmurul lin al izvoarelor şi şoaptele pădurii „de argint”. Îmi plăcea să stau la taifas cu vecinii sfătoşi, rezemaţi în toiag de povara grea a anilor. Culegeam boabele lor de înţelepciune cu cireşele în pârg, ca apoi, peste ani, când am mai prins şi eu la minte, să regret că nu mi-am făcut nişte notiţe, ci mi-au rămas doar stropi de lacrimi din acele poveşti frumoase, amintiri dureroase, pe care ni le povesteau vecinii bătrâni şi gârboviţi de ani şi suferinţă în serile lungi şi călduroase, pe prispa casei părinteşti ori pe o brazdă de iarbă proaspăt cosită ce mirosea a vară, şi iarna, la gura sobei, când trosneau lemnele de ger.

Sirenele de alarmă au sunat astăzi în toată România

1 martie 2023 | Categorie: Noutăţi

Sirenele de alarmă au sunat astăzi în toată România

Sărbătoarea primăverii la Cupca

1 martie 2023 | Categorie: Noutăţi

Fără alai, fără prea multă forfotă și fără prea multe file însemnate în calendar, dar avem o sărbătoare pe care întotdeauna o așteptăm, și o iubim nespus. Cea a primei zi de primăvară calendaristică, numită simplu și frumos Sărbătoarea Mărțișorului.

Maiorul Ștefan Ciobanu, pilotul-erou de origine română, va avea propria stradă la Kiev

25 februarie 2023 | Categorie: Noutăţi

Maiorul Ștefan Ciobanu, pilotul-erou de origine română, va avea propria stradă la Kiev. Cum a luptat Ștefan cu invadatorii ruși până la ultima suflare

În cadrul vizitei de lucru desfășurate zilele trecute în Ucraina, secretarul de stat Gheorghe Cârciu a vizitat spitalul din Apșa de Jos, Transcarpatia.

23 februarie 2023 | Categorie: Noutăţi

n cadrul vizitei de lucru desfășurate zilele trecute în Ucraina, secretarul de stat Gheorghe Cârciu a vizitat spitalul din Apșa de Jos, Transcarpatia. Această unitate medicală la standarde moderne, cu o echipă de medici foarte bine pregătită, este unul dintre proiectele de succes ale membrilor comunității românești din Ucraina.