Polonia poate închide spaţiul aerian deasupra vestului Ucrainei, astfel protejându-l de rachete rusești Varșovia ar putea închide cerul din vestul Ucrainei dacă Rusia va continua să atace cu rachete cu rază lungă de acțiune în zonele de graniță ale Poloniei cu Ucraina, a declarat șeful Biroului Securității Naționale poloneze Stanislaw Kozei, scrie ziarul polonez Onet. El a spus că Rusia a pierdut deja războiul la nivel politic și strategic, dar că un scenariu de atac este încă posibil pentru Ucraina, precum și pentru statele baltice, Polonia și Occident.
Aproape 50 de femei din Bucovina sunt înrolate în armata ucraineană. "Nici o femeie nu va fi mobilizată fără consimțământul ei” În presă a apărut o ştire falsă că femeile în Ucraina sunt recrutate forţat ceea ce nu corespunde adevărului. "Nici o femeie nu va fi mobilizată fără consimțământul ei. Nu există o astfel de nevoie în regiunea noastră acum", a declarat căpitanul Tetiana Popovici, șeful serviciului de presă al CRCernăuți.
Comisia s-a pronunțat, la 17 iunie curent, în favoarea acordării statutului de candidat la UE pentru Republica Moldova şi pentru Ucraina, în înțelegerea că cele două state vor parcurge o serie de pași concreți pentru integrarea efectivă, . anunţă europarlamentarul Eugen Tomac pe pagina sa de Facebook..
Un moment de reculegere în memoria victimelor omorâte în războiul din Ucraina au ținut astăzi oficialii de la București și Chișinău în cadrul ședinței comune a Parlamentelor Republicii Moldova și României
Rusia este aproape de a fi recunoscută ca stat terorist
Eminescu e în sufletul nostru, a românilor din Cernăuţi Adunaţi în jurul preşedintelui Vasile Bâcu, însoţiţi de întreaga echipă a Consulatului General al României la Cernăuţi – Excelenţa Sa, dna Irina-Loredana Stănculescu, Consulul General al României la Cernăuţi, ministrul plenipotenţiar Nicolae-Dan Constantin, consulul Laurențiu Ciocan, consul general de carieră, Florin Stan, referent principal, cu soţia Viorica, cărări bătătorite de flori şi de dor de Luceafăr comunitatea românească din Bucovina istorică a aşternut până la monumentul Poetului din centrul vechiului Cernăuţi, unde maeştrii Corului Regional „Dragoş Vodă” al Societăţii „M. Eminescu”, dirijat de artistul dăruit cu har Dumitru Caulea, ne-au purtat cu duioşie prin lirica eminesciană, florile recunoştinţei înflorind la acest simbol naţional al românilor şi prin prezenţa înalţilor demnitari ucraineni Ruslan Domniţak, preşedintele Consiliului Raional Cernăuţi, reprezentantului Consiliului Regional Serhii Voloşciuk, dar şi graţie celor depuse de deputatul român Iurie Levcic.
De opt ani, Centrul Cultural Bucovina din cadrul Consiliului Județean Suceava organizează concursul eveniment „Trasee eminesciene”, care adună elevi români din România (județul Suceava), Basarabia (Chișinău) și nordul Bucovinei (Cernăuți). Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, premierea concursului a avut loc la Mănăstirea Putna, în preajma bustului marelui poet Mihai Eminescu, sculptat de Oscar Han în 1926, cu ocazia Serbării românilor, în special a tinerilor, adunați în acel an la Putna.
Programul vizitei va include întrevederi cu membri ai Ambasadei României în Republica Italiană și cu reprezentanți ai clerului.
La finalul vizitei efectuate la Kiev, joi, 16 iunie 2022, Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut o conferință de presă comună cu Președintele Ucrainei, Volodâmâr Zelenski, Președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, Cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz, și Președintele Consiliului de Miniștri al Republicii Italiene, Mario Draghi...
Nesecatul dor de Eminescu Eminescu... Citit, apreciat, adorat de o lume, de-a lungul veacurilor. Eminescu... Mândria și demnitatea poporului nostru. Dintotdeauna mi-a plăcut poezia lui Eminescu. De când am învățat prima sa poezie. Eram prin clasele primare. La noi acasă se vorbea de cultură, literatură, artă, tradiții. Regretații mei părinți vorbeau frumos de Eminescu, ca și de alți mari clasici ai lumii. Mama mea Viorica, a avut un frate, Dumitru, Dumnezeu să....
Klaus Iohannis a vizitat capitala Ucrainei și or. Irpen alături de colegii săi europeni: cancelarul Olaf Scholz, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, de premierul Italiei Mario Draghi pentru a arăta „sprijinul puternic şi solidaritatea deplină cu preşedintele
Astăzi, când se împlinesc 133 de ani de la plecarea în veşnicie a celei mai înalte conştiinţe a neamului nostru, a celui mai frumos suflet poetic românesc - Mihai Eminescu, am venit din nou, pe cărări de dor, la Luceafărul poeziei româneşti, aripile căruia cresc şi se înalţă pe cerul spiritualităţii româneşti din Bucovine - sunt un mare prezent ce cresc spre un etern viitor
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni promovează inițiațiva și implicarea românilor în păstrarea identității românești și apreciază contribuția acestora la dezvoltarea imaginii României.
De Duminica Mare - Duminica tuturor Sfinţilor, ne sărbătorim morţii, martirii. Duminica a doua după Rusalii, Biserica a rânduit să se citească pericopa de la Sfântul Evanghelist Matei care surprinde momentul chemării la apostolat a ucenicilor. Pentru noi, românii, această pericopă are o semnificație aparte ce ne cheamă la unire, neuitare şi ne înnobilează cu o zi de praznic a tuturor sfinţilor din cei peste 2000 de ani de istorie creştină, prăznuind această sărbătoare ce este şi a sfinţilor noştri mucenici, care au obţinut sfinţenia prin sacrificiu, prin jertfire, ale căror urme trăiesc în lacrima amintirii noastre. Rană sângerândă – 12-13 iunie, cireşe dulci şi-amare, din care au gustat din plin conaţionalii noştri, deznaţionalizaţi, masacraţi, deportaţi în lagărele morţii, exterminaţi în gulaguri şi închisori staliniste, după răpirea nordului Bucovinei, Ţinutului Herţei şi Basarabiei de către armata „eliberatoare” rusă, în anii de groaznică teroare bolşevică – 1940-1941, 1944..- laitmotivul peliculei documentare, regizate de Vasile Rauţ şi demonstrate la 14 iunie curent, la sediul Palatului Naţional al Românilor din Cernăuţi (Societatea „M. Eminescu), tragedii deşi cunoscute de fiecare dintre noi, trăite pe viu de aproape fiecare familie de români înstrăinaţi de Ţară printr-un gard de sârmă ghimpată, instalat peste noapte de „eliberatori”, au trezit amintiri amare şi lacrimi în sufletul nostru, fiecare constatând cu durere că buneii şi străbuneii lor au avut parte mai mult de cireşe amare.
Ceremonia înmânării Diplomei de excelență a avut loc la sediul primăriei localității Páramo de Boedo din comunitatea Castilla y Leon, într-o atmosferă emoționantă, în acordurile imnurilor României, Spaniei și Uniunii Europene.