22 septembrie 2021
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

PROFESORUL MODERN – MESAGER AL NEMURIRII INTELECTUALE

12 iunie 2016 | Categorie: Noutăţi

Aceasta a fost tema noii şedinţe de lucru a membrilor Asociaţiei Cadrelor Didactice de Etnie Română din Ucraina (ACDERU), condusă de Lilia GOVORNEAN, metodistă la Institutul Postuniversitar de perfecţionare a cadrelor didactice din regiunea Cernăuţi. Timp de trei ore, la Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi, participanţii respectivei întruniri au abordat câteva teme principale ale învăţământului în şcolile cu limba română de predare din Ucraina, au discutat chestiuni referitoare la căile de soluţionare a problemelor actuale ale instituţiilor de învăţământ, au făcut schimb de idei privind personalitatea profesorului, rolul lui în societate modernă.

FRANŢA TRECE CU MARI GREUTĂŢI DE ROMÂNIA ÎN MECIUL INAUGURAL

11 iunie 2016 | Categorie: Noutăţi

„Franţa” – „România” – 2:1(0:0). 10 iunie. „Stade de France”. Au marcat: O. Giroud (min.57) şi D.Payet (min.(min.89), B.Stanciu (65).

DUHUL EROILOR NE ÎNALŢĂ LA MĂREŢIA JERTFEI LOR (Cu lacrimile recunoştinţei, într-o unică rugăciune la Târnauca)

10 iunie 2016 | Categorie: Noutăţi

tinerii cresc pe un fundament bine clădit din dragoste de neam, grai, ţară şi neuitarea strămoşilor intraţi în nemurire

DE ISPAS, LA TOPCINO, LA ROMÂNII DIN REGIUNEA TRANSCARPATICĂ

10 iunie 2016 | Categorie: Noutăţi

Ieri, 9 iunie, în Sfanta zi de Ispas, la hramul bisericii din localitatea Topcino, regiunea Transcarpatică, Ucraina, locul unde cerul s-a unit cu pamântul, românii din sat au sărbtorit marele praznic ortodox.

E TIMPUL SĂ AVEM ŞI LA STOROJINEŢ BUSTUL LUI MIHAI EMINESCU

9 iunie 2016 | Categorie: Noutăţi

În august a.c. se vor împlini 145 de ani de la ultima aflare a lui Mihai Eminescu în raionul Storojineţ, inclusiv la Crasna.

FESTIVALUL-CONCURS DE LITERATURĂ „REZONANŢE UDEŞTENE” ŞI-A DESEMNAT PREMIAŢII

7 iunie 2016 | Categorie: Noutăţi

Pentru cele mai valoroase lucrări prezentate în concurs, juriul, constituit din critici literari, poeţi, prozatori, redactori-şefi de reviste literare, membri ai Uniunii Scriitorilor din România - în frunte cu Adrian Dinu Rachieru, preşedinte, şi membrii Vasile Spiridon, Mircea A. Diaconu, Liviu Dorin Clement, Carmen Veronica Steiciuc au acordat următoarele premii laureaţilor celei de-a XXI-a ediţii a Festivalului Naţional de Literatură „Rezonanţe Udeştene”:

FUNCŢIONARII DE STAT SUNT OBLIGAŞI SĂ CUNOASCĂ LIMBILE REGIONALE ŞI ALE MINORITĂŢILOR NAŢIONALE

6 iunie 2016 | Categorie: Noutăţi

Dacă ne vom adresa în română unui lucrător de stat din raionul Noua Suliţă, Storojineţ sau Hliboca, nemaivorbind de Herţa, el este dator să ne răspundă sau măcar să ne înţeleagă, să nu ne bruscheze.

FINALUL FERICIT AL UNEI DUREROASE DRAME DE FAMILIE

4 iunie 2016 | Categorie: Noutăţi

A visat o viaţă să-şi întâlnească sora, cunoscută doar din povestirile tatălui. Şi a găsit-o chiar în prima vizită la Cernăuţi.

Ucraina: Invitație/Apel pentru înscrierea la cursul ”METODE INOVATIVE ÎN PREDAREA LIMBII ROMÂNE” – curs pentru profesorii din comunitățile istorice

3 iunie 2016 | Categorie: Noutăţi

Asociaţia CENTRUL ROMÂN PENTRU INIŢIATIVĂ SOCIALĂ, în calitate de beneficiar al unei finanțări din partea Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, având ca parteneri Casa Corpului Didactic Ilfov și Colegiul Silvic ”Th. Pietraru” Brănești (județul Ilfov), cu sprijinul Consulatului General al României la Cernăuți și al Asociației Cadrelor Didactice de Limba Română din Ucraina ...

DE SĂRBĂTOAREA ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI TOATĂ ROMÂNIA A CÂNTAT LA CERNĂUŢI

29 mai 2016 | Categorie: Noutăţi

Nicăieri România nu este mai aproape de sufletele celor despărţiţi de hotare ca în nordul Bucovinei, ca în Ţinutul Herţei... Acest incurabil fior de dor a vibrat la maximum în timpul spectacolului de gală, consacrat Zilei Românilor de Pretutindeni.

ULTIMA HORĂ A ABECEDARULUI

27 mai 2016 | Categorie: Noutăţi

21 de copii, preschimbaţi în florile scrisului latin, de la Gimnaziul nr.6 cu limba română de predare din Cernăuţi şi-au luat rămas bun pe cea mai înaltă notă de la prima lor carte – Abecedarul.

ZIUA EUROPEI – MARCATĂ LA HERŢA

27 mai 2016 | Categorie: Noutăţi

...din iniţiativa Bibliotecii Regionale „M.Ivasiuk”, director Natalia Fileak, a preşedintei reţelei centrelor europene de informare, Evhenia Oleinyk, în parteneriat cu Biblioteca Raională „Gheorghe Asachi” Herţa, directoare Elena Mihai, în cadrul Programului marcării Zilei Europei în Ucraina, a fost organizată, cu sprijinul Direcţiei Raionale de Cultură, şef Adrian Medvedi, moderatorul manifestării, o întâlnire prietenească, sufletul căreia a fost dna Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi, distinsul diplomat român în prelegerea ţinută referindu-se la importanţa marcării Zilei Europei, la valorile promovate de Uniunea Europeană.

TEATRUL DIN SIGHETU MARMAŢIEI – LA BISERICA ALBĂ

26 mai 2016 | Categorie: Noutăţi

La 25 mai a.c., mândra localitate Biserica Alba din regiunea Transcarpatică, Centrul Cultural din Sighetu Marmaţiei a organizat o reușita reprezentare scenică a piesei de teatru "O noapte furtunoasă" de I. L. Caragiale, la care au participat distinşii diplomați români Ionel Ivan, ministru consilier la Consulatul General al României la Cernăuţi, şi soţia sa Mioara.

TRUPA DE TEATRU „FABULINUS” – PENTRU A DOUA OARĂ LA CERNĂUŢI

25 mai 2016 | Categorie: Noutăţi

Realizat cu sprijinul Casei de Cultură a Studenţilor din Suceava, Consulatului General al României la Cernăuţi, în parteneriat cu Societatea „Mihai Eminescu” din Cernăuţi (preşedinte Vasile Bâcu), în cadrul proiectului „Talent şi creaţie prin teatru în spaţiul românesc din afara graniţelor”, turneul de promovare a valorilor naţionale a trupei de teatru „Fabulinus” de pe lângă Universitatea „Ştefan cel Mare”din Suceava, prezentând spectacole în...

TEATRUL

24 mai 2016 | Categorie: Noutăţi

Trupa de teatru “Fabulinus” desfășoară în perioada 23-27 mai 2016 un turneu de promovare în localitățile românești din Ucraina, acțiunea fiind organizată în cadrul proiectului “Talent și creație prin teatru în spațiul românesc din afara granițelor”.