24 septembrie 2020
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

волог.:

тиск:

вітер:

Parteneri media


INAUGURAREA CENTRULUI CULTURAL „EUDOXIU HURMUZACHI” LA CERNĂUŢI – „NĂDEJDEA NOASTRĂ URCĂ DEALUL...”

11 mai 2015 | Categorie: Noutăţi

Cernăuţiul, Românii sunt iarăşi în sărbătoare. Mai bine zis, arterele Cernăuţiului au pulsat cu sânge românesc, vechea ctitorie a Domnitorului Alexandru cel Bun din nou a luminat cu o strălucitoare feerie a Tricolorului, portului, cântecului şi dansului popular românesc.

PRIMA VIZITĂ OFICIALĂ A LUI ANGEL TÎLVĂR LA CERNĂUŢI

11 mai 2015 | Categorie: Noutăţi

La 10 mai curent, într-o vizită oficială de o zi, în Cernăuţi s-a aflat Angel Tîlvăr, Ministru delegat pentru relaţiile cu românii de peste hotare. Ea a început cu întâlnirea înaltului oaspete din Ţară şi a membrilor delegaţiei ce-l însoţesc – Alina Hagima, director general la Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, şi Mircea Marin, consilier al Ministrului delegat, la care s-au alăturat deputatul Nicolae Iacoban şi viceprimarul Iaşului, Constantin Chirică, - cu conducerea regiunii şi a municipiului - Oleksii Kaspruk, primarul Cernăuţiului, Ruslan Senciuk, adjunct al şefului Administraţiei Regionale de Stat, şi Mykola Boreţ, conducătorul aparatului administrativ al Consiliului Regional.

COMEMORAREA EROILOR ROMÂNI LA BUDINEŢ

9 mai 2015 | Categorie: Noutăţi

La 8 mai a.c., pentru prima dată în Ucraina, s-a sărbătorit Ziua memoriei şi concilierii, adică a împăcării tuturor acelor, care au luptat împotriva fascismului în anii celui de-al doilea război mondial, s-au jertfit pentru independenţa ţării, de orice parte n-ar fi fost ei, a egalării în drepturi a tuturor veteranilor.

ARTIŞTI DIN SUCEAVA ŞI CERNĂUŢI – ÎNTR-UN CURCUBEU AL VEŞNICIEI

8 mai 2015 | Categorie: Noutăţi

Cum conversează pictorii români din Suceava cu cei ucraineni din Cernăuţi e mare plăcere să-i asculţi, dar şi mai mare-i dragul să-i priveşti. Adie din comunicarea lor un farmec al timpurilor de demult, când la Cernăuţi toată lumea se înţelegea de minune, fiecare vorbind în limba sa.

LA CERNĂUŢI A FOST INAUGURAT „CENTRUL DE STUDII ROMÂNEŞTI”

7 mai 2015 | Categorie: Noutăţi

La 7 mai curent, la Universitatea Naţională „Iu. Fedkovyci” din Cernăuţi, s-a desfăşurat Conferinţa Internaţională „Tendinţe actuale în colaborarea regională ucraineano-româno-moldavă”, organizată de Ministerul Educaţie şi Învăţământ al Ucrainei, Universitatea Cernăuţeană, Facultatea de Istorie, Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale, Catedra de Relaţii Internaţionale, Consulatul General al României la Cernăuţi, Institutul pentru Democraţie şi Dezvoltare.

PRIMĂVARA BUCOVINEANĂ ÎN IMAGINILE FOTOGRAFICE ALE LUI STEPAN KARACIKO

7 mai 2015 | Categorie: Noutăţi

Sub acest generic, la Biblioteca Ştiinţifică Regională „M. Ivasiuk”, a fost inaugurată cea de-a doua expoziţie personală a cunoscutului etnograf cernăuţean STEPAN KARACIKO, care e pasionat şi de arta fotografică, publicând în presa din ţinut şi în cea din ţară reportaje, secvenţe aparte de la diverse evenimente cultural –artistice şi social-politice. Astfel, timp de o lună, cei îndrăgostiţi de fotografiile artistice, vor avea posibilitatea să admire 30 de lucrări ale autorului – peisaje, portrete ale bucovinenilor renumiţi etc.

AM ÎNVĂŢAT DE LA DASCĂLUL NOSTRU IUBIT CUM SĂ NE IUBIM PATRIA, GRAIUL, NEAMUL

5 mai 2015 | Categorie: Noutăţi

Acum, când în poarta nemuririi iubitului Dascăl Grigore BOSTAN bate cu aripa acea clipă a veşniciei, înnobilându-i zborul Spre Eterna cu cea de-a 75-a primăvară, noi, actualii şi foştii studenţi, venim, „Cu ramuri verzi de busuioc în grai”, cu pioşenie şi alese sentimente de recunoştinţă, să ne închinăm în faţa chipului lui drag ca la o icoană sfântă, de unde se tot prelinge, cu mirul redeşteptării, câte „un strop de grai", de unde dau în rod seminţele unirii.

CU GRIGORE BOSTAN – SPRE ÎNĂLŢIMI sau CINCI MOTIVE PENTRU CARE TREBUIE SĂ-I CITIM „PEŞTERA URŞILOR”

4 mai 2015 | Categorie: Noutăţi

şi-ar fi dorit să ne vadă citind şi învăţând a trăi vertical din cărţile sale. Nu există elogii mai frumoase aduse unei personalităţi de litere decât pătrunderea în mesajele ce ni le transmite prin veşnicia cuvântului

A DECEDAT BALERINA MAIA PLISEŢKAIA, ÎNSĂ STEAUA EI LUMINEAZĂ CU ACEEAŞI EFERVESCENŢĂ

3 mai 2015 | Categorie: Noutăţi

Legendara balerină rusă Maia Plisețkaia a decedat, în consecinţa unui atac de cord, sâmbăta precedentă, 2 mai, în Germania, la Munchen, unde actriţa locuia din 1991, împreună cu soţul, compozitorul Radion Şcedrin, cu care s-a căsătorit în 1958. Devenind una din cele mai strălucitoare stele ale Teatrului „Bolşoi” din Moscova, unde a activat peste cinci decenii, Maia Pliseţkaia a fost una din cele două balerine ale fostei uniuni, desemnate cu titlul de „Prima ballerina assoluta”.

AMINTIRI, DULCI AMINTIRI... (fragmente)

2 mai 2015 | Categorie: Noutăţi

Am citit cu mare plăcere și interes ultima apariție editorială a fratelui meu, Mihai Morăraş – „Viața, ca un solo de vioară”. Și m-a provocat la destăinuiri, mi-a declanșat o serie de amintiri, m-a făcut să-mi revăd copilăria, acei ani care au plecat fără întoarcere. Fugaces labintur ani. Așa ne amintește un înțelept dicton latin. Adică, anii fug repede. Și așa este! Iată-mă-s cu tâmplele atinse de bruma ce-a lăsat-o în urma lor...

ROMÂNUL ALEXEI ALBULESA, CARE A DECEDAT, A FOST MOBILIZAT GRAV BOLNAV

30 aprilie 2015 | Categorie: Noutăţi

Marţea precedentă, sute de locuitori ai satului Marşinţi, raionul Noua Suliţă, l-au petrecut în ultimul drum pe consăteanul lor Alexei Albulesa, în vârstă de 43 de ani, care a fost mobilizat de către comisariatul militar raional la 18 martie curent.

NE ŢINE ACEEAŞI CREDINŢĂ, SĂDITĂ ÎN DATINI ŞI GRAI

29 aprilie 2015 | Categorie: Noutăţi

În Duminica a III-a după înălţătorul Praznic al Învierii Domnului, numită şi „Duminica Sfintelor Femei Mironosiţe”, credincioşii ortodocşi din frumoasa şi împătimita noastră Bucovină, monahi şi monahii de la mănăstirile Suceviţa şi Moldoviţa din România, însoţiţi de ÎPS Arhimandritul Melchisedec Velnic, stareţul Mănăstirii Putna, înalte feţe bisericeşti din ţinutul bucovinean, din alte regiuni ale Ucrainei şi din Ţară, s-au aflat în zi de sărbătoare, prăznuindu-le pe Sfintele Femei Mironosiţe, purtătoare de miruri, la Mănăstirea de maici Leorda din Pătrăuţii de Sus, raionul Storojineţ,

Vizita Secretarului de Stat MAE-DPRRP, Sebastian Ioan Hotca, la Orhei

28 aprilie 2015 | Categorie: Noutăţi

Secretarul de stat MAE-DPRRP, Sebastian Ioan Hotca, a efectuat o vizită la Orhei, Republica Moldova, cu ocazia punerii pietrei de temelie a centrului social-cultural „Filantropia” şi sărbătoririi Hramului Bisericii „Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului”. Liturghia a fost oficiată de un sobor de preoți în frunte cu ierarhii Mitropoliei Basarabiei, ÎPS Petru arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor şi PS Antonie de Orhei, episcop vicar al Episcopiei Chişinăului.

OAMENI DE AFACERI DIN IAŞI – LA TÂRGUL TURISTIC DIN CERNĂUŢI

28 aprilie 2015 | Categorie: Noutăţi

Dincolo de orice iniţiativă, ţinutul nostru bucovinean are frumoase posibilităţi de a-şi dezvolta potenţialul turistic şi, deci, de a-şi spori încasările în buget, deoarece dispune de reale posibilităţi de recreare şi întremare a sănătăţii, de odihnă şi vizitare. Şi-apoi, dacă înainte vreme asemenea târguri aveau loc în cadrul Iarmarocului de Sânpetru, în acest an organizatorii – Primăria Cernăuţiului şi Departamentul Ecologie şi Turism al Administraţiei Regionale de Stat – au hotărât să înfăptuiască, în ultima sâmbătă a lunii aprilie, pe Piaţa Preasfânta Maria (fosta Piaţă Turcească), un fel de repetiţie a acestui eveniment tradiţional ce a ajuns la ediţia a 10-a. De altfel, această decizie a fost o reuşită, la actuala ediţie a târgului turistic participând peste 50 de firme turistice din nordul Bucovinei, Iaşi, România, regiunile Lviv, Volyn. Ivano-Frankivsk, Ternopil.

ALEEA GLORIEI ÎN MEMORIA OSTAŞILOR CE AU CĂZUT ÎN ESTUL UCRAINEI

27 aprilie 2015 | Categorie: Noutăţi

...tinerii ce sunt antrenaţi în munca obştească respectivă, fiind susţinuţi de conducerea locală şi de instituţiile de învăţământ din oraş, au organizat încă o măsură patriotică în centrul nostru regional – în Parcul „Jovtnevyi ” au pus începutul Aleii Gloriei în memoria militarilor ce au murit în zona antiteroristă din estul Ucrainei.