23 martie 2023
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

FRUMUSEŢI BUCOVINENE - CÂMPUL DE LALELE DIN MAMAIVŢÎ

1 mai 2019 | Categorie: Noutăţi

În a doua zi de Paști, în s. Mamaivţi, raionul Chiţmani, s-a desfășurat Festivalul de lalele, în ultimii ani devenind una din cele mai populare atracţii turistice din ţinut.

HRISTOS A ÎNVIAT ÎN LACRIMA LIMBII ROMÂNE

30 aprilie 2019 | Categorie: Noutăţi

Cedăm şi pierdem, amare ni-s zilele şi grea crucea predestinată de destin. Anul acesta pentru noi, românii din nordul istoric al Bucovinei, Hristos a Înviat în lacrima limbii române. Or, tradiţionalul pelerinaj pascal la legendarul Stejar al lui Ştefan cel Mare din faimoşii Codri ai Cosminului din lunea Luminatei Sărbători s-a desfăşurat sub semnul îndoliat al limbii române

HRISTOS A ÎNVIAT ! PAȘTE FERICIT !

28 aprilie 2019 | Categorie: Noutăţi

Sărbători fericite!

PARLAMENTUL DE LA KIEV A ÎNCHIS AERUL LIMBII ROMÂNE…

25 aprilie 2019 | Categorie: Noutăţi

N-au susţinut controversata lege 4 parlamentari din regiunea Cernăuţi – Grigore Timiş „s-a abţinut”, Viktor Korol – absent, Myhailo Papiev (Blocul de opoziţie) – „împotrivă”, Ivan Mirnyi (Blocul de opoziţie) – „împotrivă”.

Simpozionul «Cetățile lui Ștefan cel Mare, istorie și simbol»

24 aprilie 2019 | Categorie: Noutăţi

Cetatea Hotinului și ținutul cernăuțean a fost prezentată de profesorul de istorie, arheologul Nicolai Bodnariuc,

LA HRAMUL SFINTEI MĂNĂSTIRI VORONEŢ, CU RUGĂCIUNI PENTRU ROMÂNII ÎNSTRĂINAŢI

23 aprilie 2019 | Categorie: Noutăţi

La ceruri s-a înălţat ruga ca Dumnezeu să ne dea putere de a ne apăra fiinţa naţională şi limba română...

Klaus Iohannis l-a felicitat pe noul președinte al Ucrainei, Vladimir Zelenski

22 aprilie 2019 | Categorie: Noutăţi

...îmi exprim încrederea că, prin dialog și demersuri comune, vom putea să contribuim la consolidarea și diversificarea relațiilor dintre România și Ucraina, în sprijinul integrității teritoriale și al securității Ucrainei, precum

Discipola cunoscutului cântăreţ Dan Balan a câştigat trofeul la „Vocea Ucrainei”

22 aprilie 2019 | Categorie: Noutăţi

Patru concurenți au luptat în finala celui de-al 9-lea sezon al concursului „Vocea Ucrainei” pentru marele trofeu și premiul special – un apartament cu trei camere în centrul Kievului.

VICTORIE EVIDENTĂ PENTRU ZELENSKI – PIERDERE ZDROBITOARE PENTRU POROŞENKO

22 aprilie 2019 | Categorie: Noutăţi

Cert, prea mare a fost dezamăgirea populaţiei, ucrainenii fiind hotărâţi să aleagă un preşedinte salvator, n-au ieşit la protest pe maidan, precum în 2013, i-au înaintat lui Poroşenko nota de plată, răsplătindu-l cu voturi după merite. Fostul garant nu a reuşit nici să pună capăt războiului din Donbas, nici să stârpească corupţia,

LA MULŢI ANI DE FLORII!

21 aprilie 2019 | Categorie: Noutăţi

Ortodocşii prăznuiesc Floriile sau Duminica Stâlpărilor, cea mai importantă sărbătoare care vesteşte Paştele, rememorând intrarea lui Iisus în Ierusalim şi sărbătorindu-i, totodată, pe cei cu nume de flori.

E UN MARE PĂCAT LEPĂDAREA DE NEAM ŞI LIMBA MATERNĂ

17 aprilie 2019 | Categorie: Noutăţi

Pentru românii înstrăinaţi nu există protector mai de nădejde decât Mihai Eminescu. Uniţi întru Eminescu, putem învinge obstacolele ce ne îndepărtează de limbă, credinţă şi tradiţii...

PROIECT DE PARTENERIAT EDUCAŢIONAL - INSTITUŢII DE ÎNVĂŢĂMÂNT DIN ROMÂNIA ŞI CERNĂUŢI

16 aprilie 2019 | Categorie: Noutăţi

Delegația de la Școala medie nr. 13 din Cernăuți a fost condusă de doamna Eugenia Facaș, director, avându-l ca profesor coordonator pe domnul Nicolae Costaș. Delegația cadrelor didactice din România a fost condusă de doamna Ilina Lavinia, inspector școlar general adjunct în cadrul Inspectoratului Școlar Hunedoara, delegație din care au făcut parte 15 persoane, reprezentând nu numai liceele semnatare ale proiectului, dar și alte instituții de învățământ, precum Colegiul Național Pedagogic Regina Maria din Deva, Liceul de Arte Sigismund Toduță din Deva, precum și Muzeul Castelul Corvinilor, reprezentat de domnul director Sorin Tincu.

Rugăciune în limba română - la Vatican

16 aprilie 2019 | Categorie: Noutăţi

Gestul Suveranului Pontif de a pune un român să citească această rugăciune are loc în contextul pregătirilor pentru apropiata călătorie apostolică a acestuia în România. Papa Francisc va ajunge în România pe 31 mai şi va sta aici trei zile. Vizita are loc la 20 de ani după cea a Papei Ioan Paul al II-lea.

CATEDRALA NOTRE-DAME DIN PARIS CUPRINSĂ DE FLĂCĂRI (Video)

16 aprilie 2019 | Categorie: Noutăţi

Incendiul de la Catedrala Notre-Dame a fost stins după 9 ore! Europa va ajuta la reconstrucție

EXPOZIŢIA CENTENAR A PICTORILOR ŞI SCULPTORILOR ROMÂNI CARE AU PARTICIPAT LA PRIMUL RĂZBOI MONDIA

14 aprilie 2019 | Categorie: Noutăţi

Astăzi, în incinta Societăţii „Mihai Eminescu”, s-a desfăşurat un eveniment cultural deosebit – „Expoziţia Centenar a pictorilor şi sculptorilor români care au participat la Primul Război Mondial (1916-1918 ) reiterată la Cernăuţi prin reproduceri după materiale de epocă”, organizată de Prof. dr. Teodor Haşegan şi colegul său Ioan Răducea, scriitor, critic de artă din Iaşi.