19 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

PLÂNGE TRIST O LUMÂNARE - A PLECAT LA CERURI UN ROMÂN CU SUFLETUL CA PÂINEA CEA CALDĂ

22 octombrie 2020 | Categorie: Noutăţi

Vestea tristă a venit ca un trăsnet din senin - miercurea precedentă a decedat subit, în consecinţa unui atac de cord, fostul nostru colaborator Gheorghe CUZNIUC, originar din Boian.

Un bariton din nordul înstrăinat al Bucovinei cu România în suflet - Dumitru Caulea

20 octombrie 2020 | Categorie: Noutăţi

Tânărul solist Dumitru Caulea s-a născut într-o familie de cântăreţi. Bunelul său cânta în corul Bisericii de la Horecea, pe care l-a şi dirijat un timp. Tatăl lui Dumitru, Gheorghe Caulea, este înzestrat cu un auz muzical nativ foarte bun. A fost mulţi ani la rând solist al corului „Dragoş Vodă” din Cernăuţi. Se înţelege de la sine că băiatul a moştenit talentul părinţilor, de aceea, nu este întâmplătoare şcolirea lui muzicală. Trecut prin Şcoala de muzică pentru copii nr. 2 din Cernăuţi, apoi între anii 1993-1997 - Secţia muzicală a Colegiului Pedagogic al Universităţii „Iu. Fedkovyci” (a învăţat vocalul cu profesoara Alla Kasianenko), Dumitru Caulea ajunge să intre la Conservatorul din Chişinău, unde a beneficiat de concursul maestrului Ioan Paulencu, artist al poporului din Republica Moldova, un copământean cu Bucovina în suflet. După ce absolvă trei ani de studiu la Chişinău, se transferă, în 2000, la Conservatorul din Bucureşti. Toate aceste realizări au fost posibile datorită perseverenţei tânărului bucovinean care a dorit de mic copil să devină cântăreţ de operă.

PRESTAREA SERVICIILOR DE CALITATE ȘI CONFORTUL CLIENȚILOR PENTRU NOI ESTE CEL MAI IMPORTANT

18 octombrie 2020 | Categorie: Noutăţi

Compania Regională de Furnizare a Energiei Electrice din Cernăuți (CRFEEC) este una dintre cele mai promițătoare și puternice din Ucraina. În pofida faptului că aceasta este o companie destul de tânără ce se ocupă de procurarea și expedierea energiei electrice consumatorilor din regiunea Cernăuți doar din 2019, ea s-a impus pe piața serviciilor ca o companie profesională, onestă și deschisă pentru cooperarea cu clienții săi.

Câteva zile a „umblat” poiana la Varniţa cu românii îngropaţi de viu

15 octombrie 2020 | Categorie: Noutăţi

După ce i-au măcelărit pe românii bucovineni la Varniţa, iscoadele bolşevice au adus lipoveni de la Fântâna Albă, care au săpat câteva gropi şi i-au aruncat şi pe cei morţi, şi pe cei vii, apoi cu un buldozer i-au acoperit cu lut, făcându-i una cu pământul

PROFESOARA DE ROMÂNĂ LILIA GOVORNEAN DISTINSĂ CU ORDINUL „MERITUL PENTRU ÎNVĂŢĂMÂNT” ÎN GRAD DE CAVALER

13 octombrie 2020 | Categorie: Noutăţi

La 13 octombrie curent, domnul Cristian- Leon Ţurcanu, Ambasadorul României în Ucraina, în cadrul Consulatului General al României la Cernăuți şi în prezenţa dnei Irina-Loredana Stănculescu, Consulul General al României la Cernăuţi, a înmânat decorațiile conferite de către Președintele României, domnul Klaus Werner Iohannis - Ordinul „Meritul pentru învăţământ” în grad de Cavaler doamnei Lilia Govornean, profesor de limba şi literatura română la Şcoala nr. 17 din Cernăuţi”, şi Ordinul „Meritul pentru învăţământ” în grad de Ofiţer Şcolii cu predare în limba română din satul Oprişeni, raionul Hliboca, regiunea Cernăuţi”...

DRAGI ROMÂNI DIN VOLOCA, PĂSTRAŢI CU PIETATE CE AVEŢI. Preţuiţi cei 4 piloni, căci merită toată lauda şi recunoştinţa dumneavoastră,

12 octombrie 2020 | Categorie: Noutăţi

Se spune că satul se bazează pe trei piloni: primarul, preotul şi directorul de şcoală. Comuna Voloca nu e o excepţie - are un primar bravo de el, Valentin Hlopina, care gospodăreşte cu mare percepere, un evlavios şi generos slujitor al altarului, Ion Gorda, un excepţional pedagog, directorul şcolii Gheorghe Poclitar. Iar fiindcă trăim în epoca modernismului, aş spune că satul pentru a fi prosper are nevoie de patru piloni – şefa de studii. Maria Onogfreiciuc, şefă de studii în comuna teritorială unită Voloca, o Doamnă cu literă mare, modestă, dar erudită, profesionist care îşi ştie obligaţiile pe nota 12, recent a fost menţionată cu premiul marelui pedagog bucovinean Vasile Tovarniţchi. Îi adresăm sincere felicitări şi cât mai multe asemenea distincţii! „Zorile Bucovinei”

Bucovina– un strigăt istoric

9 octombrie 2020 | Categorie: Noutăţi

Cât privește învățământul românesc din Ucraina, el trece printr-un dramatic și îndelungat proces de deznaționalizare. Acest proces a început încă în anii 90 ai secolului trecut, cu raioanele din sudul Basarabiei istorice, anexate în 1940 de către fosta URSS (reg. Odesa), și s-a extins cu o deosebită intensitate, în perioada actuală, în special asupra raioanelor nordice ale fostei Basarabii (reg. Cernăuți). Școlile din aceste localități au fost transformate, mai întâi, din școli românești în școli mixte, ca mai apoi să fie complet ucrainizate. La ora actuală, ținta politicilor de deznaționalizare și asimilare prin școală sunt toate școlile românești din nordul Bucovinei. Statistica este îngrozitor de tristă la acest capitol. Iată doar câteva date pe care le-am extras din recentul Apel al românilor din Bucovina adresat Președintelui României: „Cu regret constatăm că, în ultimii 93 de ani, Ucraina, ca republică independentă sau sovietică, a desființat 205 școli cu limba română de educație, din cele 282 câte au existat istoric în teritoriile anexate de-a lungul timpului. În perioada de după 1991, doar în regiunea Odesa au dispărut 16 din cele 19 școli românești rămase de la URSS. Iar în regiunea Cernăuți, din cele 91 de școli câte existau în 1992 au mai rămas 61.

La cea de-a 612-a aniversare Cernăuţiul plânge nu doar cu lacrima cerului, ci şi cu lacrima românului înstrăinat

6 octombrie 2020 | Categorie: Noutăţi

Octombrie la Cernăuţi îşi cerne uitarea. De hramul oraşului nimic nu aminteşte de evidenta urmă românească la Cernăuţi. Poveştile românilor din Cernăuţi au un conţinut tragic, tot mai mult fiind scrise într-o altă limbă decât cea română. Durerea şi tristeţea toamnei s-a tăinuit cu lacrima cerului cu o rană sângerândă în inimile noastre – celor o mână de români care gândim şi vorbim româneşte. Nimeni nu-şi mai aminteşte de Hrisovul Domnitorului Alexandru cel Bun, ctitorul oraşului, semnat la 8 octombrie 1408, în care e atestat pentru prima dată Cernăuţiul. Octombrie la Cernăuţi, celebru oraş vitregit de istorie, tragic prin destin, aflat sub cizma mai multor imperii, cu un zbuciumat şi impresionant trecut românesc, poartă pecetea

DRAGI PROFESORI, SFINTE SĂRBĂTORI, VĂ ADUCEM AZI ÎN SUFLET CERUL PLIN DE FLORI

4 octombrie 2020 | Categorie: Noutăţi

Plouă toamna cu iubire pentru Voi, dragi dascăli, care v-aţi lăsat amprenta asupra devenirii fiecăruia dintre noi. De Ziua Profesorului „Vă aducem azi în suflet cerul plin cu flori”, ne amintim cu recunoştinţă, cu gratitudine de acei care ne-au atins coardele inimii, care au ars, dăruindu-se vocaţiei de dascăl. Un bun profesor este asemeni unei lumânări. El se mistuie pe sine însuși pentru a lumina calea altora, precum o face Profesorul de română, dl Nicolae MINTENCU, Învăţător Emerit al Ucrainei, Cetăţean de onoare al comunei Voloca, raionul Hliboca, care a fost binecuvântat cu această menire de a da aripi de zbor, de a sculpta sufletele elevilor.

Ziua Profesorilor. la şcoala românească din Cupca

3 octombrie 2020 | Categorie: Noutăţi

Prima duminică a lunii lui Brumărel ne vine cu o sărbătoare deosebită în viața noastră – Ziua lucrătorilor din învățământ

30 septembrie este ziua când îi sărbătorim pe oamenii cărţilor

28 septembrie 2020 | Categorie: Noutăţi

Harnici, modești, sinceri, buni, lucrează bibliotecarii noștri pentru a altoi celor mari și celor mici dragostea de carte, de frumos, de adevăr, de viață...

Banii românilor din România pentru copilașii noștri

26 septembrie 2020 | Categorie: Noutăţi

Scumpii noștri părinți ! Vă rugăm să luați legătura cu organizațiile care participă in derularea programului de acordare de burse elevilor ( clasele 1-3) . Sunt banii românilor din România pentru copilașii noștri - un sprijin foarte important pentru păstrarea școlilor noastre.

SĂRBĂTOARE CU AROME DE TOAMNĂ ŞI IUBIRE DE NEAM – „ZIUA ROADEI” LA VOLOCA

21 septembrie 2020 | Categorie: Noutăţi

Sub ocrotirea divină a Sfintei Fecioare Maria, la Festivalul „Ziua Roadei”, Cornul Abundenţei e plin şi îndesat nu doar cu hrană trupească, ci şi spirituală, cu iubire de tradiţii şi datini, de portul, dansul şi cântecul popular românesc. Or, pentru vrednicii români din leagănul românităţii – legendara comună Voloca pe Derelui, raionul Hliboca, darurile toamnei constituie o adevărată sărbătoare a sufletului românesc, organizată tradiţional la 21 septembrie, de Sfânta Maria, de primăria comunei în frunte cu primarul Valentin Hlopina.

A plecat încă o mare personalitate a Bucovinei care ne va lipsi mereu.

21 septembrie 2020 | Categorie: Noutăţi

Nordul Bucovinei a mai pierdut pe unul din cei mai cunoscuți și de valoare poeți ce i-a avut. A plecat spre un alt tărâm poetul, traducătoru, ziaristul Mircea Lutic. În luna mai anul curent a împlinit frumoasa vârstă de 81 de ani. Avea încă multe planuri, idei, dorințe... dar, s-au spulberat toate.

"Duminicile unei toamne" . O NOUĂ LANSARE DE CARTE LA SEDIUL ANCMRR AL M. A. I.

21 septembrie 2020 | Categorie: Noutăţi

Poezia sau gândurile nu le întrebăm de ce vin sau nu vin. Ele vin spre bucuria scriitorului și a cititorului.