Toate relele, invidia, minciuna vine de la om, războaiele la fel – am intuit din cartea profesorului universitar, dr. Ilie Popescu, preşedintele Societăţii Regionale „Golgota”. Or, la putere e ura, minciuna, invidia, iar Adevărul umblă cu capul spart. Toţi se cred corecţi, buni, dar în realitate îs falşi, plin de răutate şi invidie.
...ar fi fost o duminică obişnuită, dacă nu era anticipată de un prinos de a aduna în potirul inestimabilelor valori naţionale simţire şi trăire românească. Or, românii din această veche vatră românească ştiu să-şi preţuiască comorile străbune…
În această zi de înălţare duhovnicească, venim cu un prinos de sincere felicitări, cu toată dragostea şi preţuirea noastră, pentru o scriitoare de incontestabil talent - Monahia Elena Simionovici de la Mănăstirea Voroneţ, preşedintă de onoare a Societăţii Scriitorilor Bucovineni, membră a Uniunii Scriitorilor din România, distinsă cu Marele Premiu „Mitropolit Bartolomeu Valeriu Anania”.
Părintele Ion care a sosit din oraşul sfânt - tărâm al făgăduinţei, prin leacurile sale sfinte tratează orice boală
Cunoaştem prea bine situaţia Limbii Române în şcolile noastre şi despre distrugerea fulgerătoare a şcolilor şi a claselor cu limba română de predare .
Cele două date de 15 – ianuarie și iunie sunt legate de numele marelui nostru poet național. La CIE Cupca în permanență organizăm expoziții de carte pe care le amenajăm pe culuoarele școlii, în cabinetul de limba și literatura română, la biblioteca și muzeul școlii. Membrii cenaclului literar „Lămâița”, dar și
Însufleţiţi la fapte vrednice de către dna Elena Nandriş, preşedinta Societăţii Culturale „Gr. Nandriş”, măhălenii i-au adus pe eroi Acasă, prin numele gravate în piatra neuitării şi înscrise cu sânge pe monumentul simbolic ce le înveşniceşte neuitarea, osemintele cărora zac în pământ străin, în morminte comune, în locuri neumblate, fără cruci şi lumânări la căpătâi, fiind pedepsiţi pe nedrept, fiindcă au avut o singură dorinţă – să trăiască liberi pe pământul lor strămoşesc.
Cu ocazia împlinirii a 132 de ani de la trecerea în eternitate a clasicului literaturii românești și universale Mihai Eminescu la data de 15 iunie 2021 vă invităm să participați la acțiunile organizate de Societatea pentru cultură românească „Mihai Eminescu” alături de comunitatea românească, Consulatul General al României la Cernăuți și invitați speciali din România.
Aveam o boală care nu putea fi tratată pe cale medicală, prin leacurile sale, obţinute de mine, am fost lecuit şi am scăpat de problemele pe care le aveam. Vă mulţumesc!
Ziua de 13 iunie este o zi de doliu pentru toți bucovinenii. Cu ani în urmă regretata poetă populară și folcloristă Magdalina Morar din satul Cupca a scris și publicat versuri populare despre aceste tragedii ale neamului: deportări,
Praznicul Înălţarea Domnului e ziua când ne cinstim Eroii, ne aplecăm frunţile şi rostim o rugăciune pentru acei care au murit departe de cei dragi, luptând pentru o cauză dreaptă. Cu simţul datoriei şi sentimente de pietate faţă de cei 695 de ostaşi şi ofiţeri români, care şi-au găsit liniştea veşnică, fiind înhumaţi în Cimitirul Eroilor din Cernăuţi, faţă de cei 400 de martiri osândiţi, împuşcaţi de NKVD-işti în închisoarea din Cernăuţi în primul an de ocupaţie sovietică, faţă de răposaţii deportaţi, exterminaţi în lagărele morţii şi închisori, faţă de toţi acei sacrificaţi pe crucea Golgotei Neamului Românesc, faţă de toţi militarii români, căzuţi la datorie, pe câmpurile de luptă, care şi-au jertfit tinereţea pentru apărarea Ţării, pentru Reîntregirea Neamului şi pentru Libertate, ne-am unit, în jurul preşedintelui Societăţii „Golgota” a românilor din Ucraina, Vasile Rauţ, însoţiţi de consulul Nicolae Dan Constantin, într-o oază de reculegere, la Complexul Memorial al Militarilor şi Martirilor Români din capitala Bucovinei, înălţat în 2008 cu sprijinul financiar al Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor din Bucureşti, înveşnicirea eroilor orfani înfăptuindu-se prin osârdia şi insistenţa celor două Societăţi „Golgota” – orăşenească şi regională, conduse de regretatul Octavian Bivolaru şi Petru Grior.
Episcopia Ortodoxă Română a Canadei a organizat în perioada 28, 29 și 30 mai 2021 o Gala-concurs proiect anual, on-line via Zoom, ce si-a propus să ajute copiii și tinerii din Eparhie să dobândească și să împărtășească informații despre credința ortodoxă, obiceiuri și tradiții utilizând și informații din mediul on-line dar încurajând si lucrul în echipă. Fiecare participant sau grup al unei parohii avand posibilitatea să aleagă unul sau mai multe proiecte în funcție de talente și posibilități pentru toate grupele de vârstă. I. Sfinții, prietenii mei - Sfântul care mă inspiră II. Bucuria Învierii / tradiții și obiceiuri de Paște III. Dăruind vei dobândi / Bucuria darului IV. Biserica din Parohia mea acum și viziunea mea peste 20 de ani V. Rugăciunea din sufletul meu VI. Rolul preotului în viața mea VII. Proiect unic (teme ortodoxe) la alegere Modalitate de prezentare: creație digitală vizuală, scrisă sau audio la alegere.
Din fiecare sat bucovinean au fost ridicați și duși în neagra străinătate zeci de familii. Printre familiile pătrăucenilor ce au fost ridicați în noaptea de 13 iunie se numără și familia Bogdaniuc, originară din satul Cupca, stabilită mai apoi cu traiul în Pătrăuții de Jos. Despre toate acestea a scris în biografia sa regretata profesoară și autoare de cărți Elizaveta Bogdaniuc, care a fost deportată în Kazakhstan împreună cu fratele Constantin (și el fost profesor școlar) și părinții. Au avut fericirea să se întoarcă, acum fiind toți trecuți în eternitate, au fost reabilitați, dar n-au înțeles niciodată de ce au fost duși în neagra străinătate, de unde s-au întors în anul 1946.
A fost subliniata necesitatea protejarii drepturilor si identitatii etnicilor români, in mod special in domeniul educatiei si al utilizarii limbii materne, precum
La 6 iunie în Ucraina este marcată Ziua jurnalistului. Adresez sincere mulţumiri primarului Cenăuţiului pentru distincţia merituoasă - "Oscar" şi Diploma de merit. O surpriză pentru mine a constituit