După ani de suferinţă s-a stins lumina vieţii fostei noastre colaboratoare, întreprinzătoarei Stela ISAC. Soarele vieţii a apus pentru o fiinţă minunată, o soţie, mamă, bunicuţă grijulie şi iubitoare, lăsând în urmă durere şi tristeţe. Când pierdem pe cineva scump şi drag, când nu-l mai avem aproape, realizăm cât de mult a însemnat pentru noi. Or, când îi pierdem pe cei dragi, moare o părticică din sufletul nostru.
Trista veste că buna noastră colegă de şcoală Didina Posteucă a pierdut lupta pentru viaţă ne-a adus atâta durere în suflet, încât nu dorim să credem că nu mai este printre noi.
Fire romantică, veselă şi visătoare, mereu pe unda fermecătoare a muzicii, Luminiţa Demianic îşi găseşte alinarea pe aripa cântecului, când clipa tristeţii, cu melancoliile, i-o plânge în toamnă pe strune vioara, iar cea mângâietoare i-o aduce fiul Andrei – iubirea cea mare şi moştenitorul speranţelor mamei. Cert, fiul, colegii, membrii corului, se află pe acelaşi taler în oaza familiei, înmiresmându-i cu flori de bucurii icoana sufletului. Acum, când anii îi scutură încă o frunză din pomul vieţii, iar în buchetul jubiliar îşi revarsă aromele cele mai sincere felicitări, venim şi noi, cei de la „Zorile Bucovinei”, înnobilaţi de aceeaşi simţire românească, cu o urare aleasă
Muzeul etnografic din comuna Voloca, raionul Hliboca, regiunea Cernăuţi, la care în prezent decurg lucrările de construcţie, care va găzdui pe viitor moştenirea culturală a acestei vetre româneşti, a fost vizitat de o delegaţie a Agenției de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare RoAid, din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României, condusă de Cezar Cătălin Marin, director general adjunct, însoţit de Excelenţa Sa, dna Irina-Loredana Stănculescu, Consulul General al României la Cernăuţi. Delegaţia română a făcut o utilă şi frumoasă donaţie
De când e lumea şi pământul omul a purtat mereu o mască a chipului cu mai multe feţe. Acum, purtăm şi una a gurii. Din cauza măştii suntem lipsiţi de multe, dar cel mai important de comunicare – fără de care omul se tâmpeşte, de mişcare – forma esenţială a existenţei umane, etc. La aceasta s-a mai adăugat şi o mască a dorului - de Ţară, de prietenii… de actorii români, care să ne alunge melancolia toamnei, să ne scuture-n suflet, pe o frunză de dor, primăvara cu bucuriile vieţii. Cu tristeţe am aflat că cea de-a 15-a ediţie a Festivalului Internaţional „Aplauzele de aur ale Bucovinei” anul acesta nu va avea loc…
Deşi Republica Moldova are o șansă mare pentru a alege un președinte pro-european - Maia SANDU, pentru cel de-al doilea tur se va duce o luptă crâncenă, ţinându-se cont de faptul că ruşii nu se lasă pur şi simplu bătuţi. Deci, vor lupta pentru candidatul lor Dodon.
Mihai Viteazul a fost ban de Mehedinţi, stolnic domnesc şi ban al Craiovei, apoi domnitor al Munteniei şi, pentru o scurtă perioadă în 1600, conducător de facto al tuturor celor trei ţări care formează România de astăzi: Muntenia, Transilvania şi Moldova.
Limba, țara, vorbe sfinte /La strămoși erau… În data de 29 octombrie 2020, membrii Asociației Cadrelor Didactice de Etnie Română din Ucraina (preşedinte Lilia Govornean) au organizat, online, simpozionul internațional
Dreptatea, adevărul și echilibrul sunt trei manifestări ale aceeași valori, căci nu se poate una fără de cealaltă. Si nu se poate sa ai o viață fericită fără virtuți, si nu se poate sa trăiești virtuțile fără cele trei valori mai sus mentionate. Urmărește să faci tot ceea ce faci prin cele trei valori fundamentale ale universului si atunci vei fi fericit si împlinit.
Doamna Ludmila Rotaru a fost un om minunat. Toată viața sa dumneaei a petrecut-o la catedră- fie ca profesoară de limba și literatjra romînă, fie ca metodistă la Centrul metodic raional Nouăsulița. Întotdeauna era înconjurată de copii, cărora le- a dezvăluit bogăția limbii romîne, tainele poeziei lui Eminescu, Arghezi sau Alecsandri, sau ale prozei lui Creangă, Sadoveanu sau Slavici.
S-a împlinit un an de când moartea tragică a răpit-o dintre noi pe profesoara şi patriota Ludmila ROTARU din Stroieşti, fostă metodistă la Cabinetul metodic al Secţiei de Învăţământ Noua Suliţă. A fost o fiinţă plăpândă, o excelentă profesoară şi metodistă de română, şi-a iubit neamul cu sufletul. A fost o persoană veselă, cânta în corul „Dragoş Vodă” ...N-a reacţionat atunci la critica din ziarul „Zorile Bucovinei”, înţelegând că avem perfectă dreptate, nu s-a arătat nicicând supărată pe noi, ziariştii...
Personalitate de vârf a culturii şi spiritualităţii româneşti, cel care a reprezentat elita intelectualităţii bucovinene, Mircea Lutic, care s-a afirmat nu doar ca scriitor, traducător, istoric, ci şi ca simbol al renaşterii noastre spirituale, s-a impus ca o prezenţă reprezentativă care a ştiut să adune în potirul creaţiei inestimabile valori naţionale, simţire şi trăire românească, s-a stins subit din viaţă în noaptea de 17 spre 18 septembrie 2020, lăsând un gol imens în inimile noastre.
Cartea,„Nașterea, renașterea și stingerea unei legende” ...cu numeroase poze de familie și fotocopii după acte de stare civilă și de parohie (cercetare în arhive/teren, creație, memorialistică, antologie, jurnal) tratează trei subiecte: monografia satului natal Bursuceni (Bursutscheni/Burzocsen, 1775) în contextul istoriei Moldovei, arborele genealogic al modestei noastre familii și cercetări legate de familia Eminescu. Volumul are o șansă majoră de a merge pe linia scrierilor în domeniu ale lui I.D. Marin și, nota bene, de a fi revelația descoperirilor provocate indirect de către cele 12 ediții ale Festivalului Literar „Mihai Eminescu” de la Dumbrăveni, Suceava.
Munceau flămânzi şi goi mai întâi la construcţia căii ferate, cărau în spinare lemne şi fiere grele, fiind trataţi ca pe nişte animale. Ca să nu moară de foame, tata mânca bureţi cruzi din pădurea din apropiere. Din 300 de bărbaţi, voinici şi frumoşi, s-au întors la baştină doar vreo 30, de-abia trăgându-şi sufletul după ei, fiind sleiţi de puteri. Un văr de-al tatei, când a fost „vânat”, cântărea vreo 90 de kg, s-a întors de 35 kg”.
Vestea tristă a venit ca un trăsnet din senin - miercurea precedentă a decedat subit, în consecinţa unui atac de cord, fostul nostru colaborator Gheorghe CUZNIUC, originar din Boian.