Cernăuți, ca și alte târguri moldovenești, a fost atestat documentar la 8 octombrie 1408 într-un privilegiu comercial acordat de Alexandru cel Bun, domnitor al Moldovei (1400–1432), „sfetnicilor și orășenilor din târgul Liovului” și negustorilor din Galiția. Astfel, cu mare cîştig pentru Moldova, Alexandru cel Bun, la 1408 dă primul în istoria Moldovei privilegiu de comerţ negustorilor din Liov, Lvivul de azi,, hrisov în care e amintit pentru prima dată Cernăuţiu, stabilind, totodată, pentru capitala ţării Suceava dreptul de depozitare a postavului adus, a articolelor de export din Moldova. «Domnului acesta cu dreptate i s-a dat titlul de «Bun», pentru că au adus în cea mai înţeleaptă orînduială toate lucrurile pămîntului: şi cele politiceşti, şi cele duhovniceşti, prin care măsuri a lui i s-au mărit Moldovei slava», scrie Manolache Drăghici (sursă: istoria și filologia moldovenească)..
Astăzi, 28 iunie, reprezentanții Departamentului pentru Românii de Pretutindeni au participat la evenimentele de comemorare a 81 de ani de la Pogromul de la Iași din 1941, din cadrul celei de a opta ediții a Marșului Vieții. Acest proiect marchează un moment simbolic de recunoaştere a meritelor deosebite ale comunităţii evreiești în dezvoltarea Iaşului şi o reparaţie morală şi istorică a suferinţelor îndurate în timpul Pogromului de la Iaşi.
În satul Fântâna Albă, regiunea Cernăuți, și-au luat rămas bun de la militarul Alexandru Hrinciuc. Avea 33 de ani. A intrat în război cu cei doi frați ai săi în prima zi de invazie pe scară largă a Rusiei în Ucraina. Alexandru, când a plecat, a spus:" Mă voi întoarce cu victorie”. S-a întors în sicriu, ucis mişeleşte de cotropitorii ruşi”.A rămas văduvă tânăra-i soţie şi orfană de tată fiica de 8 ani.
S-au împlinit 82 de ani de la cedarea, răpirea şi înstrăinarea de Ţara–mamă a nordului Bucovinei şi Ţinutului Herţa, a Basarabiei. Or, Golgota neamului românesc a început de la 28 iunie 1940. La 26 iunie 1940, la București este primit ultimatumul URSS - cedarea Basarabiei și nordului Bucovinei, urmare a ruşinosului Pact Ribbentrop-Molotov.
În această după-amiază, în jurul orei 16:15, ocupanții ruși au lansat o rachetă asupra centrului comercial din Kremenciug.Au apărut primele date despre răniții și morții din Kremenciug. Până la ora 17.45, sunt 20 de răniți, 9 dintre ei în stare gravă, iar moartea a două persoane a fost deja confirmată, a declarat șeful adjunct al Oficiului Prezidențial. Kiril Timoșenko. Operațiunea de salvare continuă. Salvatorii încearcă să scoată oamenii de sub dărâmături.
Potrivit anchetei organelor de drept din Cernăuţi, un cernăuţean a distribuit în mod sistematic postări pe rețeaua de socializare Facebook în care solicită crearea Republicii Populare Bucovinene, separarea regiunii Transcarpatia de Ucraina și ocuparea Hersonului și Nova Kakhovka de către Federația Rusă.
Directorul Crucii Roșii Suceava, Cornel Dediu, a transmis un comunicat de presă în care precizează că nu beneficiază de acest program decât cetățenii ucraineni care se stabilesc în România: Румунський Червоний Хрест разом із Міжнародною федерацією Червоного Хреста та Червоного Півмісяця проводить програму фінансової допомоги громадянам України, які внаслідок збройного конфлікту в Україні оселилися в Румунії. Останніми днями значна кількість громадян України, які проживають в Україні, щодня перетинають кордон через прикордонний пункт у Сіреті, щоб подати заявку та скористатися програмою фінансової допомоги Румунського національного товариства Червоного Хреста. Це серйозно порушило роботу митників на цьому прикордонному переході, значно збільшивши час очікування та оформлення документів. Після цієї ситуації Румунський Червоний Хрест дає такі роз’яснення:
În dimineața zilei de duminică, 26 iunie, Rusia a tras aproximativ 14 rachete în capitala Ucrainei, dintre care una a fost doborâtă de apărarea aeriană.Autoritățile locale au confirmat „sosiri” care au provocat incendiul din districtul Şevcenko. În urma atacului inamicului au loc distrugeri mari, sunt morţi şi răniţi scrie Obozrevatel. Serviciul de Stat de Urgență a raportat un incendiu într-o clădire cu nouă etaje cu distrugerea parțială a etajelor 7, 8 și 9, transmite UNIAN. O fetiţă de 6 ani a fost scoasă vie de sub dărâmăturile provocate de explozia rachetei rusești în blocul cu 9 etaje. Iar un bărbat, posibil tatăl ei, a fost găsit mort de salvatori.
În urma unui atac cu rachetă asupra Kievului, cel puțin o persoană a fost ucisă, 5 au fost rănite. A fost distrusă o clădire cu 9 etaje, fiind evacuate 25 de persoane. Rachetele din Kiev au deteriorat nu numai clădirea cu 9 etaje. Una dintre rachetele rusești a lovit o grădiniță din districtul Shevchenko din Kiev. În consecinţa loviturii puternice din grădiniţă s-a făcut un crater, transmite
E o durere sfâşietoare pentru părinţi să-şi îngroape fiul încă foarte tânăr, care a început doar să trăiască, să nu aibă nici un sprijin la adânci bătrâneţe, să-şi târâie anii cu această durere mocnind în suflet. E o durere fără margini pentru întreaga comunitate românească din ţinut. Totul se va trece, războiul se va termina, însă vieţile aceste tinere, a acestor boboci frumoşi în floarea tinereţii, nu le vom mai putea recupera. Aceşti tineri Eroi nu vor mai vedea cum râde primăvara, nu vor mai simţi îngheţul iernii, ajungând să umble în toiag, vor rămâne mereu tineri în amintirea noastră, pe veci cu iubirea şi planurile neîmplinite în frumoasă vară.
Nici în Cernăuţi n-am avut linişte - în noaptea precedentă, ocupanții ruși au tras aproximativ 40 de rachete în toată Ucraina În noaptea de 25 iunie în toată țara au sunat sirenele, s-a declanșat alarma aeriană pe întreg teritoriul Ucrainei. Locuitorii din multe regiuni au auzit explozii – în Lviv, în zonele regiunii Kiev, Jytomyr, Cernihiv, Dnipropetrovsk, Sumî, Nikolaiv. 24 de rachete au fost trase asupra obiectivelor și a unităților militare din jurul orașului Jytomyr. Se știe deja că rachetele au fost lansate din avioane care veneau din Belarus.
DRP lansează spre consultare publică proiectul de HG și Nota de fundamentare privind suplimentarea bugetului pentru acordarea de burse de studiu elevilor etnici români din Ucraina
Pe 24 iunie românii sărbătoresc Sânzienele, recunoscute în mitologia populară ca fiind zânele, care plutesc în văzduh și împînzesc pământul în noaptea de 23 spre 24 iunie...Dragi prieteni ai ziarului “Zorile Bucovinei”, cei care păstraţi cu pietate tradiţiile strămoşeşti, Sânzienele să vă aducă sănătate și belșug în toate!
Ororile la care au fost supuse femeile ucrainene nu mai sunt un secret pentru nimeni, astfel că, zeci de trupuri neînsuflețite și torturate au fost găsite goale pe străzile orașelor atacate de ruși, drept dovadă a chinurilor trăite de acestea înainte de a fi ucise. Cele mai „fericite” cazuri sunt cele ale femeilor care au scăpat cu viață după cruzimile la
Astăzi, 23 iunie,liderii UE au decis să acorde Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de candidat oficial la aderarea la Uniunea Europeană, a anunţat Preşedintele Consiliului European Charles Michel, citat joi de DPA şi France Presse, evocând un "moment istoric", în plină ofensivă rusă.