Una dintre misiunile asumate ale Departamentului pentru Românii de Pretutindeni vizează menținerea, promovarea și afirmarea identității lingvistice și culturale românești. Am sprijinit
«Mărturisesc că românul care nu aude căderea lacrimii altui român nu mă interesează fie el și cel mai bogat om din lume.» – Grigore Vieru. Libertate, iubire, Patrie şi Mamă, sunt cuvintele care definesc opera şi viaţa celui care a fost marele poet român Grigore Vieru. Or, există ființe speciale, rupte de tumultul acestei sorți grăbite, care creează pentru frumos și bine, care elogiază valorile mai presus de propria lor fericire, plătit cu un preţ prea mare.
În primăvară, puhoaiele de apă au spălat malurile râului, iar în 1942, după ce s-au reîntors românii, a fost găsită doar o singură groapă cu 107 cadavre, fiind identificate după îmbrăcăminte, 38 de martiri au fost apoi înhumaţi în panteonul eroilor din comuna martiră Mahala, care cel mai mult a avut de suferit în consecinţa „eliberării” Bucovinei istorice.
La 15 februarie 2022, începând cu ora 15.00, Catedra de Filologie Română și Clasică a Universității din Cernăuți organizează Ziua Ușilor Deschise.
Potrivit informațiilor Spiegel, SUA i-a avertizat pe Aliații din Europa că Rusia ar putea să atace Ucraina miercuri.Avertismentele SUA privind un atac iminent al Rusiei asupra Ucrainei sunt tot mai multe în ultimele zile, dar oficialii de la Kiev sunt cu totul de altă părere. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a precizat că avertismentele venite din partea Statelor Unite ''provoacă panică şi nu îi ajută'' pe ucraineni.
Pentru prima dată după al Doilea Război Mondial există riscul unui conflict tradițional iar acest lucru a unit Europa. Europenii au avut diferențe de-a lungul timpului pe mai multe dosare, dar modul în care au acționat în această criză majoră generată de agresiunea Federației Ruse, mod care a contribuit decisiv la descurajarea Moscovei să se aventureze militar în Ucraina, demonstrează capacitatea Occidentului de a acționa unitar, consideră Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO.
La data 11 februarie 1866 Alexandru Ioan Cuza este silit să abdice ca urmare a unei conjuraţii pregătite de un grup de complotiști conservatori şi liberali radicali, organizați în ceea ce presa din acea perioadă a numit „monstruoasa coaliţie” și care în noaptea de 10/11 februarie 1866 la orele 5, au pătruns în Palatul Domnesc și l-au silit pe Cuza să semneze abdicarea de la tron. Complotiștii au reușit să realizeze această acțiune atrăgând de partea lor
… cu angajamente concrete privind repararea podului de peste Prut, grantul în valoare de 100 de milioane de euro acordat R. Moldova, precum și alte Acorduri și tratate bilaterale semnate astăzi, este esențial că între cele două state românești există o agendă comună pentru apropierea românilor de pe cele două maluri ale Prutului.
În consecinţa scăderii virozelor, îmbolnăvirilor Covid, regiunea Cernăuţi aflându-se în prezent în zona „portocalie”,
Această ediție conține noutăți și modificări pe care vă invităm să le consultați și să ne transmiteți observațiile, sugestiile și completările pe care le considerați necesare la adresa de e-mail: proiecte@dprp.gov.ro.
„Am avut o şedinţă a CSAT în care fiecare instituţie şi-a prezentat planul de acţiune, în condiţiile în care acest conflict ar începe în perioada următoare. Din punctul nostru de vedere, al Ministerului Afacerilor Interne..
Creațiile doritorilor de a participa la concurs se primesc în perioada de 10-25 aprilie 2022. Jurizarea se va face între 10 și 25 mai. Rezultatele se vor comunica în iunie, prin email și în numărul 30 al revistei Surâsul Bucovine
Tezaurul pe care ni l-au lăsat Grigore şi Lora Bostan e menit să cultive spiritul şi sentimentul naţional, în primul rând, pentru tânăra generaţie, iar rădăcina lui e în opera distinsului şi eruditului cuplu la care au osârduit împreună, pe care trebuie s-o studieze şi s-o cunoască tinerii studioşi – monumentala lucrare despre scriitorii din Bucovina, volumul „Pagini de literatură română”.
Conştientizează cel ce s-a „angajat să slujească neamului”, scriitorul cu rădăcini regăţene Gheorghe Calamanciuc. Dramaturgul , poetul si prozatorul Gheorghe Calamanciuc, membru al US din România și al US din R. Moldova, originar din Mihoreni, Ţinutul Herţei, fostul jud. Dorohoi, teritoriu romanesc ocupat de sovietici în 1940, care trimite scrisori Guvernului, Preşedintelui României, „să nu uite de Cernăuţiul lui drag, de Casa lui Aron Pumnul, aproape demolată, de românii înstrăinaţi nu din propria lor voinţă”, îşi sărbătoreşte ziua de naştere. La mulţi ani, multă sănătate şi inspiraţie, maestro!
Nu există pe lume bucurie mai mare decât acea de a gusta din rodul pomului pe care l-ai sădit. De câţiva ani buni Iurie Levcic, directorul Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti Cernăuţi, consilier la Consiliul Raional Cernăuţi,culege rodul acestui pom bogat în talente – Ansamblul folcloric „Perla” - adunând în coloana vertebrală a neamului peste 150 de tineri românaşi în suflet cu dragoste de neam, de cântecul şi portul popular românesc, care păstrează vie flacăra identităţii noastre româneşti pe aceste ţinuturi istorice. Le-a crescut în simţire şi vibraţie românească în „Grădina cu flori multe”