19 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

ROMÂNII DIN CERNĂUŢI SUB SCEPTRUL EMINESCIAN DE ZIUA LIMBII ROMÂNE

31 august 2020 | Categorie: Noutăţi

Deşi au fost zile mai bune pentru sfântul nostru grai matern, când sărbătorirea Zilei Limbii Române se desfăşura, precum cele 6 ediţii precedente, la redacţia ziarului „Zorile Bucovinei”, acum, în lipsă de local şi în consecinţa restricţiilor ce ţin de pandemie, Nicolae Toma, redactorul-şef al Zorilor Bucovinei”, preşedintele Societăţii Jurnaliştilor Români Independenţi din regiunea Cernăuţi, a considerat că mai potrivit loc pentru a marca într-un cerc mai restrâns, fără săli mari, fără festivism şi laude, căci nu prea avem cu ce ne lăuda, cea de-a 7 ediţie a Zilei Limbii Române, eveniment ce reprezintă sufletul românului, nici că există, decât sub teii lui Eminescu, la monumentul Poetului din centrul vechii urbe.

LA PĂTRĂUŢI SPIRITUL ROMÂNISMULUI PRINDE ARIPI DE ZBOR, IAR MIORIŢA COBOARĂ CU STRĂMOŞII DIN BALADĂ…

28 august 2020 | Categorie: Noutăţi

Pentru sfânta noastră limbă strămoşească dangăt de clopot înalţă altare şi în acest leagăn de baladă, înveşmântat în legendă şi istorie – satul românesc Pătrăuţii de Jos, raionul Storojineţ.

Doină şi baladă este limba noastră

26 august 2020 | Categorie: Noutăţi

Rugă și tămadă, /Pomii în livadă –

„Cernăuţiul este un oraş înstrăinat…”

25 august 2020 | Categorie: Noutăţi

Conştientizează scriitorul cu rădăcini regăţene şi bucovinene Gheorghe Calamanciuc, dramaturg , poet si prozator, membru al US din România și al US din R. Moldova, originar din Mihoreni, Ţinutul Herţei, fostul jud. Dorohoi, teritoriu romanesc ocupat de sovietici în 1940, actualmente Ucraina, care trimite scrisori Guvernului, Preşedintelui României, să nu uite de Cernăuţiul lui drag, de Casa lui Aron Pumnul, aproape demolată, de românii înstrăinaţi nu din propria lor voinţă.

Guvernul României e alături de comunitățile de români, de asociațiile și fundațiile românești din întreaga lume

25 august 2020 | Categorie: Noutăţi

Au trecut mai bine de șase luni de când cu toții ne adaptăm unei noi realități, timp în care am învățat că distanța nu înseamnă distanțare ci protecție, în care am învățat

VEŢI MAI AUZI OARE ÎN CERNĂUŢI, ORAŞ ROMÂNESC, VORBĂ ROMÂNEASCĂ?

23 august 2020 | Categorie: Noutăţi

...fără şcoală vom pierde şi cultura, şi chiar biserica. Spun unii că, în situația la care am ajuns, salvarea limbii române e în familie. Nu intenţionez să-i contrazic, însă, dacă predarea disciplinelor în şcolile româneşti din Ucraina va fi în ucraineană, copiii etnicilor români vor vorbi păsăreşte, un cuvânt în română şi două trei în ucraineană sau rusă. Avem exemple vii - Ceahor, Molodia, Valea Cosminului, Corovia, etc., sate româneşti ucrainizate. Având asemenea practici, e puţin probabil ca doar familia (chiar dacă vom vorbi acasă cu odraslele româneşte) să reuşească să salveze limba română. Exemple avem multe. În loc de „Bună ziua”, românaşii o să ne spună „dobryi deni”, precum se salută copiii românilor din Boianul lui Ion Neculce, constatare făcută de dna profesoară Eleonora Bizovi, iar acasă, în familie, vor vorbi o limbă stâlcită, păsărească ce va răsuna doar la bucătărie. Să ne ferească Dumnezeu de asemenea perspective!

Dezvelirea lucrării artistice “Pintea Viteazul” și lansarea Revistei “Mărturii maramureșene”

22 august 2020 | Categorie: Noutăţi

Evenimentul a fost organizat de Asociația Cadrelor Militare in Rezerva și in Retragere din Ministerul Afacerilor Interne- filiala “Pintea Viteazul” Maramures, președinte ...

S-a stins din viața renumitul doctor in Științe medicale si scriitor bucovinean dr. Gheorghe Nandris

21 august 2020 | Categorie: Noutăţi

A salvat manuscrisul cãrţii “20 de ani în Siberia”, de Aniţa Nandriş-Cudla şi a coordonat editarea cãrţii (Humanitas 1991) premiatã de Academia Românã, cu premiul Lucian Blaga (1992). Este autorul celor 7 volume ale cronicii “Familia Nandriş” şi al celor 2 volume autobiografice: “Povestea vieţii mele”.

Guvernul României a suplimentat bugetul DRP pentru bursele acordate elevilor etnici români din Ucraina

20 august 2020 | Categorie: Noutăţi

Executivul a decis alocarea a încă 6.000.000 de lei pentru suplimentarea numărului de burse pe care Departamentul le acordă elevilor care studiază în școlile cu predare în limba română sau cu studiul unor materii în limba română ca limbă maternă din Ucraina.

Patriotul român, poetul Ilie Motrescu, asasinat pentru că-şi iubea Neamul

16 august 2020 | Categorie: Noutăţi

Luna august se asociază și se va asocia mereu în viața mea cu numele regretatului poet crăsnean Ilie Motrescu. Dacă n-ar fi fost asasinat, anul acesta ar fi împlinit 79 de ani.

LA MULŢI ANI, DOAMNA LIMBII ROMÂNE, ELEONORA BIZOVI!

16 august 2020 | Categorie: Noutăţi

Regretăm că nu am avut posibilitatea să-i fim alături la sărbătoare, precum la jubileul de 85 de ani, însă o avem mereu în gând şi inimă, căci fiecare zi de naştere a dnei Eleonora Bizovi este şi sărbătoarea noastră de suflet. Or, doamna Eleonora Bizovi ne este un reper spiritual, model de demnitate, o şcoală a rezistenţei la cele mai grele încercări prin care am trecut noi, cei câţiva jurnaliştii de la „Zorile Bucovinei”, în eforturile de a menţine apariţia ziarului

Îl aşteptăm pe „GRIGORAŞ DIN BUCOVINA” să revină mai des Acasă- la Herţa, la Cernăuţi, unde îl aşteaptă admiratorii îndrăgostiţi de cântecul popular românesc

14 august 2020 | Categorie: Noutăţi

Originar din s. Pasat, Ţinutul Herţei, adoptat de Bucovina, înzestrat cu har divin cunoscutul şi îndrăgitul interpret Grigore GHERMAN,şi-a găsit deja un loc de frunte în florilegiul cântecului popular românesc,

CUM AU MASACRAT UNGURII 240 DE ROMÂNI

11 august 2020 | Categorie: Noutăţi

Au scos un copil din burta mamei cu baioneta, pe viu, au dat foc preotului, au ucis tați în fața fetițelor

Continuitatea neamului

7 august 2020 | Categorie: Noutăţi

Sunt poezii dedicate Bucovinei, meleagului natalююю „Continuitatea mea...” începe cu o prefață semnată de poetul bucovinean Vasile Vascan...

De ce a devenit politic corect să își bată joc toți nătărăii de Miorița, de Eminescu și de toate valorile noastre culturale?

6 august 2020 | Categorie: Noutăţi

...acum se merge orbește spre desființarea țărilor și a națiunilor... Răspândirea Mioriței pe întreg teritoriul populat de români, pe unde au mers ciobanii noștri cu oile, a contribuit mai mult decât orice alt factor la unificarea și la stabilitatea limbii române. Nici o altă țară nu mai are așa ceva. Miorița, în varianta publicată de Vasile Alecsandri, a influențat favorabil opinia marilor puteri, care au fost de acord ca românii să aibă un stat național, când s-a făcut Unirea de la 1859. Asta a deranjat nostalgiile imperialiste ale dușmanilor tradiționali ai României. Și încă le mai deranjează. Miorița a fost și este utilizată de politicieni și de cozile lor de topor, în scopuri dăunătoare poporului care a creat-o, mai exact dăunătoare nouă, care am primit-o moștenire.