01 iulie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

„ÎNCĂ N-AŢI MURIT?!”

5 iunie 2015 | Categorie: Noutăţi

Valeria Găină, o româncă din Cernăuţi, care a avut nenorocul să nimerească în raza intereselor unor oameni cu mare putere, îşi dă seama că obştescul ei sfârşit e aşteptat cu nerăbdare.

PLOAIE CU STELUŢE – LA MAHALA

4 iunie 2015 | Categorie: Noutăţi

„Omului îi trebuie un vis ca să suporte realitatea”, scria Sigmund Freud. Visul de veacuri al măhălenilor este să-şi păstreze nealterate Credinţa, Graiul, Rădăcinile. Or, pentru locuitorii satului martir Mahala din raionul Noua Suliţă, cu suflet de român, care au trecut prin multe vicisitudini ale istoriei, acesta nu mai este un vis, ci o realitate spre a dăinui, a-şi menţine vie dragostea de străbuni, de tradiţii, de obiceiuri, de a le perpetua pentru urmaşi. Dincolo de orice, în această pitorească comună de harnici gospodari, unde se zbate o inimă română, vlăstarii sunt crescuţi cu dragoste şi educaţi în suflul iubirii faţă de cele sfinte, zestrea spirituală, moştenind-o cu laptele mamei.

FASCINAŢIA ŞI PITORESCUL PORTULUI NAŢIONAL AL BOINCENILOR

1 iunie 2015 | Categorie: Noutăţi

Portul de sărbătoare al boincenilor totdeauna s-a deosebit prin bogăţie, colorit, armonie.

O DUMINICĂ LUMINATĂ DE IUBIRE ŞI SIMŢIRE ROMÂNEASCĂ

1 iunie 2015 | Categorie: Noutăţi

Această nouă carte a lui Ciprian Bojescu este destinată cu precădere cititorilor care ştiu ce înseamnă dorul de plaiurile natale, călcate cu brutalitate de cizma bolşevică, care cunosc calvarul refugiilor şi care sunt animaţi de dragostea de Limbă şi de Ţară, care nutresc speranţa în reîntregirea unui neam urgisit ce încă nu se regăseşte pe o singură hartă.

CU CINE SE VA UNI PRIMĂRIA COMUNEI MAHALA?

31 mai 2015 | Categorie: Noutăţi

-Dnă primar, din primăria comunei Mahala fac parte 4 sate, care e părerea dumneavoastră referitoare la respectiva lege, e bine ca satele româneşti să se unească?

EXPOZIŢIA PRIETENIEI

31 mai 2015 | Categorie: Noutăţi

Sala de Expoziţii a Muzeului Regional de Artă Cernăuţi a găzduit o valoroasă expoziţie de imagini artistice, realizate de artişti fotografi din România şi Ucraina, organizată de Asociaţia „Euro Foto Art”, în cadrul Festivalului Fotografiei Europene, sub patronajul Ministerului Culturii şi Consulatului General al României la Cernăuţi.

CU MIRCEA LUTIC, SPRE COLOANA INFINITULUI

30 mai 2015 | Categorie: Noutăţi

Crezul meu de cetăţean care mă reprezintă a fost şi este prosperitatea poporului, limba, credinţa, că lupta întăreşte convingerea. Or, cel mai solid paladiu al românilor, smulşi de la sânul Patriei, este limba maternă ce ne-a ocrotit. Dacă am fi pierdut această ocrotire – limba română, probabil, nu mai existam astăzi, nu era în Bucovina nici un român”.

Şapte copilaşi din grupa românească au spus ”Adio” grădiniţei

29 mai 2015 | Categorie: Noutăţi

...în locul lor vor veni alte scumpe odoraşe ale românilor devotaţi limbii materne.

ÎN CURÂND VOM PLECA ÎN ROMÂNIA FĂRĂ VIZE ŞI GRATIS

27 mai 2015 | Categorie: Noutăţi

Semnarea, la 2 octombrie 2014, de către prim-ministrul României Victor Ponta şi omologul său ucrainean Arseni Iaţeniuk, a Acordului privind micul trafic de frontieră între Ucraina și România ce a intrat deja în vigoare de la 14 mai curent şi prevede călătoria cetăţenilor fără vize şi este aplicabil pentru locuitorii unei zone de 30 km până la 50 km de ambele părţi ale graniţei, cu dreptul de şedere de 90 de zile, de fiecare dată. e un nou succes al relaţiilor bilaterale dintre guvernele român şi ucrainean.

„ACASĂ ÎN EUROPA ”

25 mai 2015 | Categorie: Noutăţi

Recent, în Sala Roşie a complexului „SUMMIT EVENTS & CONFERENCE” din Chişinău, s-a desfăşurat conferinţa „ACASĂ ÎN EUROPA – multiculturalism şi interculturalitate”, organizată de TVR Cluj în cadrul proiectului “Jurnalist în România”...

DUPĂ ZILE CU NORI VIN ZILE CU SOARE

25 mai 2015 | Categorie: Noutăţi

Mulţumesc Bunului Dumnezeu pentru că trăiesc, mă bucur de primăvară

NU E SIMPLU, DAR E FRUMOS SĂ FII ROMÂN LA HORECEA

23 mai 2015 | Categorie: Noutăţi

După faimoasa „eliberare” din 1940, rămânând nici ţărani, nici orăşeni, românii din Horecea au cunoscut cea mai mare batjocură la care poate fi supus omul gospodar. Li s-a luat tot ce s-a putut răpi...

NE PLÂNGEM EROII ALĂTURI DE MAICA ROMÂNIE

22 mai 2015 | Categorie: Noutăţi

...ne-am închinat şi noi la locul unde-şi dorm somnul nemuririi mai mult de 600 de ostaşi români, căzuţi în cel de-al doilea război mondial, şi 400 de martiri asasinaţi în primul an al regimului stalinist în nordul Bucovinei.

CREDINŢA STRĂMOŞEASCĂ – UN ARC DE TRIUMF PESTE TIMP

21 mai 2015 | Categorie: Noutăţi

Deşi credeam că nu există pe pământ un mai mare dor de România decât la noi, românii din Bucovina înstrăinată, am constatat cu tristeţe că o durere asemănătoare au în suflete şi fraţii noştri maramureşeni din dreapta Tisei, căci doare ori de câte ori priveşti prin geam şi vezi România, punându-ţi aceeaşi întrebare: „De ce s-a pus sârma ghimpată ce împarte Bucovina, de ce s-a pus graniţa pe Tisa?”.

Lansare de carte la Societatea “Mihai Eminescu” din Cernăuţi

20 mai 2015 | Categorie: Noutăţi

Dragi compatrioţi! Duminică, 24 mai 2015, la sediul Societăţii pentru Cultura Românească “Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuţi (Piaţa Centrală, 9), va avea loc lansarea cărţilor scriitorilor bucovineni: