23 martie 2023
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

E linişte în Ucraina, slava Domnului, „Rusia nu atacă când spun ziarele…”

16 februarie 2022 | Categorie: Noutăţi

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat marți că până acum nu văd semne de reducere a prezenței militare a rușilor la granița cu Ucraina, contrazicând astfel declaraţiile Moscovei că o parte din trupe s-au întors la bazele militare. ZIUA LIVE. Dorin Popescu - „Federația Rusă iubește impredictibilitatea. Moscova nu își permite o acțiune de amploare în Ucraina, ignorând elementul de surpriză strategică”

Secretarul de stat Gheorghe-Florin Cârciu va efectua prima sa vizită oficială în regiunea Cernăuți, Ucraina, în perioada 19-22 februarie a.c.

15 februarie 2022 | Categorie: Noutăţi

Apreciem efortul etnicilor români din Ucraina de a păstra vie limba română și ne dorim să sprijinim acest demers și în viitor.

ZELENSKI LE-A DAT DEPUTAŢILOR, OLIGARHILOR, CE SE AFLĂ PESTE HOTARE 24 DE ORE SĂ SE ÎNTOARCĂ ÎN ŢARĂ, ALTFEL, „SE VOR FACE CONCLUZII”

15 februarie 2022 | Categorie: Noutăţi

Reacţionând la informaţiile că peste 20 de deputaţi ai poporului, oligarhi şi businesmani au părăsit Ucraina, preşedintele Volodymyr Zelenski i-a chemat să se întoarcă în ţară timp de 24 de ore, să rămână cetăţeni de nădejde ai Ucrainei

Marcăm în premieră, astăzi, 15 februarie, Ziua Națională a Lecturii.

15 februarie 2022 | Categorie: Noutăţi

Una dintre misiunile asumate ale Departamentului pentru Românii de Pretutindeni vizează menținerea, promovarea și afirmarea identității lingvistice și culturale românești. Am sprijinit

Grigore Vieru: Cele mai frumoase poezii

14 februarie 2022 | Categorie: Noutăţi

«Mărturisesc că românul care nu aude căderea lacrimii altui român nu mă interesează fie el și cel mai bogat om din lume.» – Grigore Vieru. Libertate, iubire, Patrie şi Mamă, sunt cuvintele care definesc opera şi viaţa celui care a fost marele poet român Grigore Vieru. Or, există ființe speciale, rupte de tumultul acestei sorți grăbite, care creează pentru frumos și bine, care elogiază valorile mai presus de propria lor fericire, plătit cu un preţ prea mare.

Şi după 81 de ani plâng lumânările în neuitare la Crucea Martirilor masiacraţi în Lunca Prutulu

13 februarie 2022 | Categorie: Noutăţi

În primăvară, puhoaiele de apă au spălat malurile râului, iar în 1942, după ce s-au reîntors românii, a fost găsită doar o singură groapă cu 107 cadavre, fiind identificate după îmbrăcăminte, 38 de martiri au fost apoi înhumaţi în panteonul eroilor din comuna martiră Mahala, care cel mai mult a avut de suferit în consecinţa „eliberării” Bucovinei istorice.

Ziua Ușilor Deschise la Catedra de Filologie Română a Universității din Cernăuți

13 februarie 2022 | Categorie: Noutăţi

La 15 februarie 2022, începând cu ora 15.00, Catedra de Filologie Română și Clasică a Universității din Cernăuți organizează Ziua Ușilor Deschise.

SUA i-a avertizat pe Aliații din Europa că Rusia ar putea să atace Ucraina miercuri

13 februarie 2022 | Categorie: Noutăţi

Potrivit informațiilor Spiegel, SUA i-a avertizat pe Aliații din Europa că Rusia ar putea să atace Ucraina miercuri.Avertismentele SUA privind un atac iminent al Rusiei asupra Ucrainei sunt tot mai multe în ultimele zile, dar oficialii de la Kiev sunt cu totul de altă părere. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a precizat că avertismentele venite din partea Statelor Unite ''provoacă panică şi nu îi ajută'' pe ucraineni.

Oligarhii părăsesc Ucraina. Europa e unită în fața Rusiei.

13 februarie 2022 | Categorie: Noutăţi

Pentru prima dată după al Doilea Război Mondial există riscul unui conflict tradițional iar acest lucru a unit Europa. Europenii au avut diferențe de-a lungul timpului pe mai multe dosare, dar modul în care au acționat în această criză majoră generată de agresiunea Federației Ruse, mod care a contribuit decisiv la descurajarea Moscovei să se aventureze militar în Ucraina, demonstrează capacitatea Occidentului de a acționa unitar, consideră Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO.

11 februarie: Abdicarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

11 februarie 2022 | Categorie: Noutăţi

La data 11 februarie 1866 Alexandru Ioan Cuza este silit să abdice ca urmare a unei conjuraţii pregătite de un grup de complotiști conservatori şi liberali radicali, organizați în ceea ce presa din acea perioadă a numit „monstruoasa coaliţie” și care în noaptea de 10/11 februarie 1866 la orele 5, au pătruns în Palatul Domnesc și l-au silit pe Cuza să semneze abdicarea de la tron. Complotiștii au reușit să realizeze această acțiune atrăgând de partea lor

România a fost, este și va fi cel mai de încredere partener al Republicii Moldova

11 februarie 2022 | Categorie: Noutăţi

… cu angajamente concrete privind repararea podului de peste Prut, grantul în valoare de 100 de milioane de euro acordat R. Moldova, precum și alte Acorduri și tratate bilaterale semnate astăzi, este esențial că între cele două state românești există o agendă comună pentru apropierea românilor de pe cele două maluri ale Prutului.

De luni românaşii din Cernăuţi revin pe băncile şcolare

11 februarie 2022 | Categorie: Noutăţi

În consecinţa scăderii virozelor, îmbolnăvirilor Covid, regiunea Cernăuţi aflându-se în prezent în zona „portocalie”,

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni publică spre consultare, astăzi, 10 februarie a.c., Ghidul de finanțare nerambursabilă 2022.

10 februarie 2022 | Categorie: Noutăţi

Această ediție conține noutăți și modificări pe care vă invităm să le consultați și să ne transmiteți observațiile, sugestiile și completările pe care le considerați necesare la adresa de e-mail: proiecte@dprp.gov.ro.

România a pregătit tabere pentru refugiații din Ucraina, anunță ministrul Lucian Bode

10 februarie 2022 | Categorie: Noutăţi

„Am avut o şedinţă a CSAT în care fiecare instituţie şi-a prezentat planul de acţiune, în condiţiile în care acest conflict ar începe în perioada următoare. Din punctul nostru de vedere, al Ministerului Afacerilor Interne..

Concursul literar - 2022, organizat de revista Surâsul Bucovinei

10 februarie 2022 | Categorie: Noutăţi

Creațiile doritorilor de a participa la concurs se primesc în perioada de 10-25 aprilie 2022. Jurizarea se va face între 10 și 25 mai. Rezultatele se vor comunica în iunie, prin email și în numărul 30 al revistei Surâsul Bucovine