21 ianuarie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

VASILE TĂRÂŢEANU - „POET AL IAŞULUI”

9 iulie 2014 | Categorie: Noutăţi

La Iaşi, la finele lunii iunie, s-a desfăşurat prima ediţie a Festivalului Internaţional „Poezia la Iaşi”, unde au fost invitaţi 100 de poeţi din România, Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Franţa, Israel. Împărţiţi în 14 grupuri, ei au susţinut recitaluri, lecturi publice în parcul Copou, Piaţa Unirii, Tătăraşi, Alexandru cel Bun, Palas, Pietonala Ştefan cel Mare, Lăpuşneanu şi Podu Roş.

Comunicat de presă senator Viorel Badea

8 iulie 2014 | Categorie: Noutăţi

Un prim succes în încercarea senatorului Viorel Badea de a determina autoritățile române să sprijine repatrierea cetățenilor români decedați în străinătate

Absolvenţii şcolilor româneşti vor susţine testele în limba maternă

7 iulie 2014 | Categorie: Noutăţi

Rada Supremă a Ucrainei a adoptat o nouă lege privind învățământul superior ce permite susținerea testelor pentru examenele de admitere la instituţiile superioare de învăţământ în limbile minorităților naționale. Astfel, pentru absolvenţii şcolilor cu limba română de predare, testele vor fi traduse în limba maternă – Româna.

A decedat Mitropolitul Kyevului și al Întregii Ucraine

6 iulie 2014 | Categorie: Noutăţi

După o îndelungată suferinţă, la vârsta de 78 de ani, într-un spital din Kyev, s-a stins steaua vieţii ÎPS Vladimir, Mitropolitul Kyevului și al Întregii Ucraine, conducătorul Bisericii Ortodoxe Ucrainene Patriarhia Moscovei (BOUPM). Interimatul la conducerea Bisericii Ortodoxe Ucrainene Patriarhia Moscovei e asigurat de Mitropolitul Cernăuțiului și Bucovinei, Onufrie.

„ACEST RĂZBOI NU E PENTRU O CAUZĂ DREAPTĂ”

6 iulie 2014 | Categorie: Noutăţi

...în Rusia rar cine se încumetă să gândească şi să se exprime public altfel decât liderul de la Kremlin. Totuşi, sunt şi oameni curajoşi, care nu se tem să dea glas adevărului

De ce rămân legile numai pe hârtie?

6 iulie 2014 | Categorie: Noutăţi

Supărat pe Rada Supremă că nu susţine proiectele înaintate de guvern, orientate la salvarea Ucrainei, premierul Arseni Iaţeniuk le-a obiectat deputaţilor că adoptă legi populiste, nejustificate din punct de vedere financiar.

România, prima țară care a ratificat Acordurile de Asociere ale Moldovei, Ucrainei și Georgiei cu UE

4 iulie 2014 | Categorie: Noutăţi

Senatul României a adoptat, la 3 iulie, cu unanimitate de voturi, respectiv 122 de voturi „pentru”, proiectul de lege privind ratificarea Acordurilor de Asociere între R. Moldova, Ucraina și Georgia cu Uniunea Europeană, în calitate de Cameră decizională.

POROŞENKO A ANUNŢAT RELUAREA OPERAŢIUNII ANTITERORISTE ÎN ESTUL UCRAINEI

1 iulie 2014 | Categorie: Noutăţi

Luni noaptea, după şedinţa Consiliului Securităţii Naţionale al Ucrainei (CSNU), Preşedintele Petro Poroşenko a declarat despre continuarea luptei cu separatiştii din Donbas, anunţând reluarea operaţiunii antiteroriste în estul Ucrainei, în pofida insistenţei liderilor Franţei, Germaniei şi Rusiei de a prelungi planul de pace.

20 de militari ucraineni au fost omorâţi la punctul de control nr.1 din Slaviansk

29 iunie 2014 | Categorie: Noutăţi

În consecinţa unui atac terorist asupra punctului de control nr.1 din Slaviansk, pe care rebelii l-au făcut una cu pământul, în noaptea spre vinerea precedentă, un pluton de militari ucraineni, aproximativ 20 de ostaşi şi-au pierdut viaţa, arzând de viu în tancurile incendiate de insurgenţii proruşi.

Mai multe drepturi limbilor, împuterniciri mai mari Preşedintelui

27 iunie 2014 | Categorie: Noutăţi

Pentru prima dată, în acest proiect se aminteşte, de rând cu o unică limbă de stat, cea ucraineană, şi de alte limbi...

O zi istorică pentru Ucraina

27 iunie 2014 | Categorie: Noutăţi

A fost o zi istorică îndeosebi pentru Președintele Petro Poroșenko, precum şi pentru poporul ucrainean care a plătit tribut de sânge în drumul împlinirii acestui vis. Republica Moldova, Ucraina și Georgia au semnat vineri, 27 iunie, acorduri de asociere la Uniunea Europeană, în marja Consiliului European de la Bruxelles.

Viorel Badea, membru al Delegației române la APCE, s-a adresat Președintelui Ucrainei, Petro Poroșenko...

27 iunie 2014 | Categorie: Noutăţi

Cu ocazia celei de-a treia părți a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (Strasbourg, 23-27 iunie a.c.), senatorul Viorel-Riceard Badea, membru al Delegației române la APCE, s-a adresat, în plenul Adunării, Președintelui Ucrainei, Petro Poroșenko.

Mult zgomot din nimic sau cum Putin o face pe pacificatorul

27 iunie 2014 | Categorie: Noutăţi

…o parte din insurgenţi sunt de acord să depună armele, însă căpeteniile grupărilor teroriste îi împuşcă pe loc pe cei cu intenţii paşnice.

România și-a reafirmat sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei

26 iunie 2014 | Categorie: Noutăţi

Miercuri, la Bruxelles, ministrul afacerilor externe, Titus Corlățean, care a participat la reuniunea miniștrilor de externe din NATO cu Ucraina, în formatul Comisiei NATO-Ucraina, a declarat că România și-a exprimat îngrijorarea cu privire la situația de securitate din estul Ucrainei, și-a reafirmat sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, precum și poziția de nerecunoaștere a anexării ilegale a Crimeii.

REZOLUŢIILE FORUMULUI COMUNITĂŢII ROMÂNEŞTI DIN SUDUL BASARABIEI

26 iunie 2014 | Categorie: Noutăţi

Participanţii la Forumul Comunităţii Româneşti din Sudul Basarabiei, desfăşurat la Ismail, în data 15 Iunie 2014, iniţiat şi organizat de Asociaţia Naţional-Culturală „BASARABIA” a Românilor din regiunea Odesa, în urma unor dezbateri deschise asupra subiectelor de importanţă primordială şi vitală pentru comunităţile româneşti/românofone din Sudul Basarabiei, în prezenţa înalţilor demnitari şi ai distinşilor reprezentanţi ai societăţii civile şi ai instituţiilor de resort ale statului român din domeniul sprijinului acordat românilor de pretutindeni, în cadrul unui format de dialog constructiv şi cu reprezentanţii asociaţiilor româneşti din Republica Moldova prezenţi la manifestare...