28 mai 2023
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

TEATRUL DIN BOTOŞANI DIN NOU ÎN CERNĂUŢI

23 aprilie 2014 | Categorie: Noutăţi

A trecut nu mult timp după ce Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoşani cu succes şi-a prezentat inteligenta comedie-farsă „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian la Festivalul Regional de Comedie „Aplauzele de aur ale Bucovinei” (toamna precedentă) şi iată că la 21 mai a.c., în cadrul turneului Teatrului din Botoşani, spectatorii din nordul Bucovinei vor avea din nou posibilitatea să vizioneze un spectacol deosebit – „Prinţesa”, a dramaturgului ucrainean Vasyl Dovgyi, după romanul cu aceeaşi denumire de O. Kobyleanska.

LA STEJARUL LUI ŞTEFAN CEL MARE – DUPĂ IUBIRE DE GRAI, DE ŢARĂ

22 aprilie 2014 | Categorie: Noutăţi

Şi în acest an, în cea de-a doua zi a Sfintelor Paşti, românii din Ţara de Sus a Moldovei, din istorica şi înstrăinata provincie bucovineană, însoţiţi de dl Edmond Neagoe, consul la Consulatul General al României la Cernăuţi, s-au unit în crez şi aspiraţii într-un sacru pelerinaj la Stejarul lui Ştefan cel Mare, pe locul glorioasei bătălii din Codrul Cosminului (26 octombrie 1497), sfinţit prin izbânda curajoşilor arcaşi ai neînfricatului Voievod asupra numeroasei oştiri a regelui Poloniei Ioan I Albert [Jan Olbracht] (1492 – 1501), unde, tradiţional, în lunea Învierii, la parastasul divin, oficiat de un sobor de feţe bisericeşti, în frunte cu Ioan Gorda, protopopul raionului Hliboca, gloria vitejilor oşteni urcă cu ruga şi cântările divine ale coriştilor bisericilor din Hruşăuţi şi Voloca, raionul Hliboca (Adâncata), ale membrilor Corului „Dragoş Vodă” şi fraţilor Tocar, spre cerul de glorie al slăvitului Domn, spre cerul de Înviere al spiritualităţii poporului român.

DE PAŞTI – CERUL SE DESCHIDE ÎN SUFLETELE NOASTRE

19 aprilie 2014 | Categorie: Noutăţi

În datina românilor bucovineni, sărbătoarea Paştelui îşi are locul ei sacru în salba tradiţiei, graţie manifestării deosebite a divinului credinţei străbune. În Sfânta zi a Învierii cerul se deschide în sufletele noastre pentru a emana binecuvântarea, lumina, căldura şi bunătatea.

LA CONSULATUL GENERAL AL ROMÂNIEI LA CERNĂUŢI – UNIŢI ÎN PUTEREA CREDINŢEI

17 aprilie 2014 | Categorie: Noutăţi

Nu ştiu dacă mai undeva, pe pământul României, specificul etnic se manifestă mai fidel şi mai pregnant în zilele din preajma celei mai mari sărbători creştine – Sfintele Paşti, decât în frumoasa noastră Bucovină, când fiecare om – român, ucrainean sau de altă etnie – îmbracă veşmântul sfinţeniei spre a fi părtaş la marea bucurie a Învierii. Or, aici, în provincia istorică, arhetipul sărbătorii pascale este reactualizat şi individualizat, păstrat cu sacralitate, dovadă a unei trăiri fidele a tradiţiilor şi datinilor străbune

Traian Băsescu, despre Ucraina: „Nu anticipez o invazie decât dacă se ajunge la vărsări masive de sânge. România va fi ţara stabilă din regiune”

16 aprilie 2014 | Categorie: Noutăţi

Rusia nu va reuşi să intre cu trupe armate pe teritoriile din estul Ucrainei, chiar dacă va încerca să folosească pretextul menţinerii păcii şi protejării populaţiei de origine rusă. Aceasta este opinia preşedintelui Traian Băsescu, care a comentat într-o emisiune televizată ultimele evoluţii din ţara vecină. Şeful statului spune că autorităţile ucrainene au tot dreptul să apere integritatea ţării, dar a precizat că nu prevede o invazie rusă în Ucraina, decât în condiţiile unor „vărsări masive de sânge”.

PRIMELE VICTIME ÎN CONFRUNTĂRILE CU FORŢELE PRORUSE DIN ESTUL UCRAINEI

15 aprilie 2014 | Categorie: Noutăţi

Duminică în Estul Ucrainei tulburările s-au intensificat, separatiştii trecând la acţiuni armate şi acaparând noi clădiri administrative.

MIRUL TĂMADEI A PICURAT DE FLORII DIN INESTIMABILELE VALORI ALE NEAMULUI

14 aprilie 2014 | Categorie: Noutăţi

„Primăvara-ncântătoare/ Scoate iarba pe câmpii,/ Vin Floriile cu soare /Şi soarele cu Florii./ Lume-ai toată-n sărbătoare,/Ceru-i plin de ciocârlii,/Vin Floriile cu soare /Şi soarele cu Florii”. Or, în pofida faptului că anul acesta soarele a zâmbit de Florii doar printre nori, vorba bardului de la Mirceşti, ciocârliile au cântat şi soarele a luminat cu bucurii în sufletele intelectualilor români, reuniţi, în înălţătorul templu al divinului valorilor naţionale, la sediul Societăţii pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” din Cernăuţi, când toţi creştinii sărbătoreau Floriile, intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim, unde, sub genericul „Bucovină, te iubesc”, s-au desfăşurat două evenimente culturale de anvergură - expoziţia de ouă încondeiate, incrustare în lemn, artizanat, fotografii vechi etc. a meşterului popular Vasyl Lyhovolea din raionul Vyjnyţa şi lansarea cărţii „Trăistuţă bucovineană cu amintiri basarabene” a ziaristului botoşănean Gabriel Balaşa.

CINE VA PAŞTE CAPRELE ÎN CRIMEEA?

13 aprilie 2014 | Categorie: Noutăţi

...suntem de acord cu toţi care pledează pentru o limbă unică de stat – ucraineana. Însă, Carta europeană cu privire la limbile regionale ne asigură anumite drepturi şi ne dă speranţa că nu vom cânta prohodul limbii noastre române.

VEŞNIC RĂZBOIUL GAZELOR ŞI NU NUMAI AL LOR…

12 aprilie 2014 | Categorie: Noutăţi

În timp ce Occidentul îşi înăspreşte sancţiunile faţă de Rusia agresoare, Kremlinul îi răspunde cu ameninţarea de a-l lăsa să îngheţe la iarnă.

ÎN BĂI DE OUĂ

12 aprilie 2014 | Categorie: Noutăţi

Cât de iubiţi de popor sunt unii dintre candidaţi, se vede cu ochii închişi în timpul vizitelor lor prin regiuni. Dispuşi să-i primească „la cel mai înalt nivel”, oamenii se înarmează cu cea mai paşnică armă – scăldându-i în băi de ouă.

România recomandă fermitate și o întărire a NATO în Est

11 aprilie 2014 | Categorie: Noutăţi

Foarte îngrijorată" de criza din Ucraina, țară cu care se învecinează, România a presat joi NATO să-și consolideze capacitățile în Est și a făcut apel la Moscova să evite o escaladare care ar destabiliza întreaga regiune, relatează agenția France Presse.

PENTRU VERTICALITATEA TINERII GENERAŢII

10 aprilie 2014 | Categorie: Noutăţi

...distinsul cercetător se apropie de cea de-a 75 aniversare într-o permanentă activitate, pusă în slujba limbii române.

Torturat şi îngropat în pădure

10 aprilie 2014 | Categorie: Noutăţi

În pădurea Vygraivsk, la 15 km de localitatea Korsun-Şevcenko, regiunea Cercasî, a fost descoperit trupul mutilat al activistului Maidanului local, Vasyl Serghienko.

MULŢUMIM DIN SUFLET PATRIEI NOASTRE ISTORICE

9 aprilie 2014 | Categorie: Noutăţi

Colectivul „ZORILOR BUCOVINEI” adresează sincere mulţumiri pentru ajutorul financiar, acordat ziarului de PATRIA NOASTRĂ ISTORICĂ – RONÂNIA – ce mărturiseşte că ŢARA nu-şi uită conaţionalii de peste hotare, contribuind astfel la sprijinirea presei şi spiritualităţii româneşti din nordul Bucovinei.

RUSIA PREGĂTEŞTE O NOUĂ INVAZIE ÎN UCRAINA

8 aprilie 2014 | Categorie: Noutăţi

Situaţia politică din estul Ucrainei continuă să rămână foarte tensionată. Trupele ruse, aproximativ 40 mii de militari, se află la o distanţă de doar 30 km de frontierele estice ale ţării. Guvernul de la Kyiv, condus de premierul Arseni Iaţeniuk, a acuzat Rusia pentru încercările de a destabiliza situaţia, îngrijorat de posibila invazie a lui Putin, a concentrat forţe armate la hotarele regiunilor estice ale Ucrainei în care protestatarii pro-ruşi încearcă să proclame independenţa respectivelor ţinuturi.