19 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Ieri seară s-a încheiat, la Cetatea de Scaun a Sucevei, cea de-a 14 –a ediție a Festivalului de Artă Medievală „Ștefan cel Mare”, cel mai important din țară.

15 august 2022 | Categorie: Noutăţi

Peste 500 de cavaleri, domnițe și actori, păpuşari din România, Ungaria, Turcia, Ucraina şi Republica Moldova au participat la Festivalul medieval de la Suceava care a debutat cu tradiționala ”Paradă a făcliilor” - un impresionant spectacol de stradă al participanților la cel mai mare festival de gen din țară.

Pășind pe urmele marilor înaintași

15 august 2022 | Categorie: Noutăţi

Pășind pe urmele marilor înaintași Anul 2022 este unul remarcabil pentru doi mari bărbați ai neamului nostru: Simion Reli și Ioan Vască. Ambii originari din satul bucovinean Pătrăuții de Sus sau cum i se spunea pe vreamea lor, Pătrăuții pe Siret. Despre cei doi iluștri pătrăuceni doritorii ar putea găsi câte ceva în monografia savantului Ilie Popescu „Pătrăuții pe Siret - file de istorie și contemporaneitate”,

A ajuns la vârsta de 90 de ani alături de prieteni dragi, în suflet cu Tricolorul, cu iubirea de Limbă, Neam, cu care „a legănat-o mama”

14 august 2022 | Categorie: Noutăţi

La mulţi ani, Doamna Limbii Române Eleonora Bizovi, scumpa şi draga noastră prietenă!. Numai clipe frumoase de vară în viaţă, multă sănătate şi să Vă adunaţi grămăjoară prietenii dragi şi la jubileul de 100 de ani!...Un om singur este cea mai nefericită fiinţă de pe pământ, un om care are prieteni dispune de o adevărată comoară, este ca o rază de lumină pentru cei de alături. Dna Eleonora Bizovi din Boian n-a adunat bogăţii materiale, ci spirituale. A ajuns la onorabila vârstă de 90 de ani cu o casă plină cu cărţi, cu rude apropiate şi cu prieteni dragi.

UN PIOS „LA MULŢI ANI!” dnei ELEONORA BIZOVI din Boian, MULTĂ SĂNĂTATE ŞI ANI BINECUVÂNTAŢI, CURAJOASEI LUPTĂTOARE PENTRU PERENITATEA LIMBII ROMÂNE!

14 august 2022 | Categorie: Noutăţi

Cetăţean de Onoare al comunei Boian (asemenea soţului său, regretatul patriot Vasile Bizovi), la 14 august Doamna Limbii Române, cea mai mare patriotă din Bucovina istorică, Eleonora Bizovi, fidelă promotoare a valorilor identitare, pe care le promovează cu curaj şi dăruire de-a lungul anilor, luptătoare neînfricată pentru promovarea românismului, a limbii române în această veche vatră românească - Boianul lui Ion Neculce - pentru care Dumneaei şi familia Bizovi a luptat şi luptă de-a lungul anilor, îşi sărbătoreşte cea de-a 90-a aniversare de la naştere.

Transcarpatia în flăcări

13 august 2022 | Categorie: Noutăţi

Peste 200 de salvatori sting un incendiu de amploare în Transcarpatia...

Un accident la Centrala nucleară de la Zaporijja - cea mai mare centrală nucleară din Europa - ar produce radiații în trei țări - România este printre teritoriile care ar fi cel mai grav afectate

12 august 2022 | Categorie: Noutăţi

Bombardamentul de la Сentrala nucleară de la Zaporijja a deteriorat senzorii de monitorizare a radiațiilor și a rănit cel puțin un muncitor, a transmis Energoatom, firma de stat de energie nucleară din Ucraina. „De data aceasta, o catastrofă nucleară a fost evitată în mod miraculos, dar miracolele nu pot dura pentru totdeauna”, a transmis compania, într-un comunicat citat de

Cultura românească apreciată la nivel European!

11 august 2022 | Categorie: Noutăţi

Trei proiecte culturale românești se află printre proiectele câștigătoare anunțate de Comisia Europeană pentru Premiile Patrimoniului Cultural European, una dintre cele mai prestigioase competiții europene în domeniul patrimoniului, finanțate prin programul Europa Creativă și organizate cu sprijinul Europa Nostra.

Un ultim cuvânt de“Adio!” pentru Vasile Tărâţeanu

10 august 2022 | Categorie: Noutăţi

Trecând pe tărâmul veşniciei, poetul, academicianul şi jurnalistul Vasile TĂRÂȚEANU a lăsat un gol imens în urma sa… A luptat pentru limba română, pentru continuitatea neamului românesc în această parte înstrăinată de Ţară, pentru unitatea românilor. Şi-a servit neamul nu doar cu cuvântul, ci şi cu sufletul, cu inima sa mare şi darnică. A fost pentru noi “ Cel Mare”, „Cel Viteaz”, „Cel Bun”…. Deşi a plecat spre cele veşnice, a rămas pentru totdeauna în sufletele noastre o dragă şi scumpă amintire.

Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni își exprimă regretul față de trecerea la cele veșnice a lui Vasile TĂRÂȚEANU, reprezentant de seamă al comunității românești din Ucraina și al românilor de pretutindeni.

9 august 2022 | Categorie: Noutăţi

Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni își exprimă regretul față de trecerea la cele veșnice a lui Vasile TĂRÂȚEANU, reprezentant de seamă al comunității românești din Ucraina și al românilor de pretutindeni.

Bucovina e în mare doliu! Steaua vieţii poetului Vasile Tărâţeanu nu s-a stins, ci va lumina de-acum cutezanţei şi speranţei din cerul nostru de sfinţi

8 august 2022 | Categorie: Noutăţi

Nu putem spune, nici nu dorim, că luptătorul şi învingătorul Vasile Tărâţeanu ne-a părăsit. Nu! Steaua acestui mare patriot român, Membru de Onoare al Academiei Române va lumina de –cum înainte din cerul nostru de sfinţi. Constatăm cu durere că ne părăsesc boierii culturi române, aproape că nu au mai rămas dintre cei adevăraţi. Unul dintre ei e Vasile Tărâţeanu,care şi-a confirmat obligaţia de a fi responsabil pentru tot ceea ce face, ce aşteaptă de la el prietenii, conaţionalii. A fost cel mai cunoscut şi mai iubit în Ţară român din nordul înstrăinat al Bucovinei. Nimeni din marii oameni ai Bucovinei n-a fost atât de bine cunoscut, primit şi apreciat în spaţiul românesc precum Vasile Tărâţean

LA CEAS ANIVERSAR, UN SINCER ”LA MULȚI ANI!”,colegei FELICIA NICHITA-TOMA, CU SĂNĂTATE, CONDEI INSPIRAT ȘI BUNĂSTARE ÎN FAMILIE!

7 august 2022 | Categorie: Noutăţi

Oricât de grele ar fi timpurile, apar în viața noastră și momente frumoase, care ne oferă prilej de a ne strânge împreună. Vin cu o imagine ce ne amintește de zile bune și cu aceste rânduri la un frumos jubileu în viaţa jurnalistei, colegei și prietenei de muncă îndelungată la ziarul ”Zorile Bucovinei”, Felicia Nichita-Toma. E o sărbătoare ce-i pune în lumină un urcuş nu uşor. Aptă de sacrificii de dragul profesiei transformate în destin, de dragul familiei, primeşte în dar de la Dumnezeu marea fericire de a culege bucurii din tot ce face. Nonconformistă şi chiar incomodă prin dăruirea nerezervată drumului ales, nu dă nici azi semne de oboseală, entuziasmul din primii ani de lucru la ziar înnobilându-i-se cu o mai aprigă combativitate în promovarea intereselor naţionale și valorior româneşti pe site-ul publicației ”Zorile Bucovinei”, pe care-l administrează cu înalt profesionalism.

Rușii din Melitopolul ocupat propun să fie împuşcaţi profesorii pentru a-i „învăța să iubească Rusia”

6 august 2022 | Categorie: Noutăţi

Rușii din Melitopolul ocupat propun să fie împuşcaţi profesorii pentru a-i „învăța să iubească Rusia”

40 de milioane de oameni să sufere de foame din cauza războiului din Ucraina

6 august 2022 | Categorie: Noutăţi

40 de milioane de oameni să sufere de foame din cauza războiului din Ucraina

Vladimir Putin vrea să captureze estul Ucrainei, să forțeze capitularea Kievului și să construiască o nouă ordine mondială

6 august 2022 | Categorie: Noutăţi

„Totul decurge conform planului”. Aceasta este în acest moment poziția președintelui Vladimir Putin cu privire la războiul din Ucraina.

Uniţi, cu Tricolorul speranţei, l-am sărbătorit azi la Storojineţ pe Făuritorul Unirii Bucovinei cu România – Iancu cavaler de Flondor

4 august 2022 | Categorie: Noutăţi

La 3 august curent, În ziua naşterii celui ce a rămas ca o făclie de veghe să ne lumineze calea şi care ar fi meritat o solemnitate pe măsura personalităţii sale emblematice în Sala Sinodală a actualei Universităţii Cernăuţene, unde a fost semnat actul Unirii, din iniţiativa ziarului „Zorile Bucovinei” şi Societăţii Jurnaliştilor Români Independenţi din Ucraina, cu susţinerea Consulatului General al României la Cernăuţi, sub oblăduirea preacucernicului părinte Vasile Covalciuc, protopop de Storojineţ, un exemplu de demnitate şi de slujire duhovnicească, omagierea Marelui Bărbat al Neamului s-a desfăşurat la cripta familiei, lângă simbolicul monument al victimelor represiunilor staliniste din curtea Bisericii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Storojineţ, cu un serviciu divin, oficiat de părintele protopop Vasile Covalciuc, ajutat de un impunător sobor de 7 feţe bisericeşti.