23 martie 2023
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Ne-a mai părăsit un român din Cernăuţi - Aurel Constantinovici, fostul preşedinte al Asociației Științifico-Pedagogică ”Aron Pumnul” din Ucraina

15 iulie 2022 | Categorie: Noutăţi

Astăzi, s-a stins steaua vieţii doctorului în ştiinţe fizico-matematice Aurel Constantinovici din Cernăuţi, fondator și președinte al Asociației Științifico-Pedagogică ”Aron Pumnul” din Ucraina timp de un sfert de secol, profesor la Universitatea de Stat din Cernăuți, care o perioadă îndelungată de timp a activat la Catedra de fizică teoretică şi modelare computerizată de la Universitatea Naţională „Iuri Fedkovyci” din Cernăuţi, cercetător ştiinţific superior la Institutul de t

Au mai rămas câteva zile până dăm startul distracției în taberele ARC!

15 iulie 2022 | Categorie: Noutăţi

După o pauză de mai bine de doi ani, a sosit momentul să fim din nou împreună, să trăim și să simțim românește

Imagini cumplite astăzi în orașul ucrainean Vinnyța - 22 de morţi şi peste 100 de răniţi în consecinţa bombardamentelor invadatorilor ruşi (Video)

14 iulie 2022 | Categorie: Noutăţi

Astăzi, centrul or. Vinyţţa a fost bombardat de către ruşi cu 3 rachete de tipul „Kalibr”. În consecinţa acestui atac inamic au fost distruse Casa ofiţerilor, Centrul medico-diagnostic din oraş, 55 de case au fost avariate.

Sarea românească cea mai căutată în Ucraina din cauza preţului mai redus

14 iulie 2022 | Categorie: Noutăţi

La începutul verii, din cauza încetării producției de sare la uzina „Artemsil” din regiunea Doneţk, preţul la un pachet de sare a ajuns la 80-90 de grivne. În pofida acestui fapt, sarea dispărut rapid de pe rafturile magazinelor.

La televiziunile rusești se cere uciderea lui Zelenski și a întregului guvern ucrainean. Amenințări și pentru Polonia: ”Vom merge până la Varșovia”

13 iulie 2022 | Categorie: Noutăţi

„Zelenski nu va semna niciodată niciun fel de capitulare. Asta este clar deja. Ar trebui să ne gândim serios la lichidarea conducerii naziste a acestei țări, incluzându-l aici nu doar pe Zelenski și cercul său de consilieri apropiați, dar și Rada (n.r. parlamentul ucrainean) și întregul guvern care în prezent comite un genocid total împotriva propriului popor”, susține politologul Mihail Markelov.

Grozăviile războiului: ocupanții lovesc estul și sudul Ucrainei, distrug şi omoară, răpesc oameni paşnici în regiunea Herson

13 iulie 2022 | Categorie: Noutăţi

Trupele ruse nu încetează să bombardeze regiunile de est și de sud ale Ucrainei, în regiunile Harkiv și Donețk sunt mulți răniți și morți, în regiunea Herson ocupanții răpesc localnici.

„Mulţumesc din toată inima României, prietenul şi vecinul nostru bun, pentru tot ceea ce a făcut de la începutul acestei invazii pe scară largă împotriva Ucrainei

12 iulie 2022 | Categorie: Noutăţi

Şeful diplomaţiei ucrainene, Kuleba, a mulţumit "din toată inima" României pentru ajutorul dat Ucrainei încă de la începutul şi a făcut un nou apel ca ţara sa să primească armament greu pentru a stabiliza linia frontului, pentru a-l opri pe Putin şi adepţii săi.

Procurorii anchetează crimele rușilor din Ucraina- decizie fără precedent în România

12 iulie 2022 | Categorie: Noutăţi

În contextul războiului din Ucraina, procurorii români au luat o decizie fără precedent. Autoritățile s-au autosesizat în ceea ce privește săvârșirea crimelor contra umanității și sunt pe cale să desfășoare o anchetă amplă pentru a stabili impactul războiului asupra ucrainenilor care dețin dublă cetățenie.

Cernăuţul este unul din cele mai vechi târguri moldoveneşti - IARMAROCUL DE SÂN-PETRU DIN CERNĂUŢI

12 iulie 2022 | Categorie: Noutăţi

Datorită aşezării sale geografice, şi anume a drumului, care ducea de la Liov peste Cernăuţi la Siret şi Suceava, el a jucat un rol important în viaţa politică şi economică a vechiului Principat Moldovenesc. Prima lui atestare o găsim la 8 octombrie 1408 într-un privilegiu acordat de domnitorul Moldovei Alexandru cel Bun târgoveţilor din Liov. Din timpuri vechi, datorită raporturilor comerciale dintre Moldova şi ţările vecine, sub domnia Vasile Vodă Lupu, la Cernăuţi a luat fiinţă Iarmarocul de Sân-Petru. Timp de trei secole aici s-au petrecut târguri anuale sub domnia voievozilor moldoveni. Mai târziu tradiţia a fost menţinută de guvernul austriac, cu toate că, printr-o ordonanţă imperială din anul 1786, s-a încercat aranjarea altui târg cu hramul sfinţilor Vasile, Grigore şi Ioan. Însă tradiţionalul iarmaroc de Sân-Petru a supravieţuit, pe când al doilea târg nu s-a menţinut mult timp.

Trei bărbați din aceeași familie au murit în Toporăuţi, Bucovina…

11 iulie 2022 | Categorie: Noutăţi

În două zile în Toporăuţi, Noua Suliţă, o locuitoare şi-a pierdut fiul, concubinul şi nepotul. Fiul născut în 1969, a murit ieri, la ora cinci dimineața în spitalul local. Astăzi, tot la ora cinci, soțul , născut în 1970, și nepotul, născut în 1986, au murit fără să-și recapete cunoștința .( Noutăţi, Bucovina).

„După loviturile HIMARS, sub dărâmături se aud strigătele disperate ale rușilor”:

11 iulie 2022 | Categorie: Noutăţi

Forțele Armate ale Ucrainei au lovit o unitate militară cu ocupanți la Herson, au distrus două posturi de comandă rusești - sunt peste 100 de morţi şi peste 300 de grav răniţi. În Nova Kakhovka, peste 100 de ocupanți au fost distruși, sute au fost răniți

Încă un bucovinean și-a dat viața pentru libertatea Ucrainei

11 iulie 2022 | Categorie: Noutăţi

Eroul-Apărător Vitalii Gherega, din or. Bilivţi, raionul Hotin, și-a dat viața pentru libertatea Ucrainei într-o luptă crâncenă împotriva ocupanților ruși în Doneţk.

Româna e singura limbă romanică, care a supraviețuit în părțile acestea ale Europei. Rămâne un mister: cum de s-a întâmplat așa, în condițiile în care pe-aici au trecut valuri peste valuri de barbari?

10 iulie 2022 | Categorie: Noutăţi

Emil Cioran zicea, mai în glumă - mai în serios: să treci de la limba română la limba franceză e ca și cum ai trece de la o rugăciune la un contract.” De ce e limba română așa o limbă unică? Nu că vrem noi, românii obișnuiți, ci c-o admiră de la înălțimea propriilor studii chiar lingviștii și istoricii străini, cărora nu le putem reproșa subiectivitatea.

Greșeala cea mai mare a lui Putin, explicată de un miliardar kazah: “președintele Federației Ruse a făcut o greșeală ireparabilă atacând un popor iubitor de libertate”

9 iulie 2022 | Categorie: Noutăţi

Margulan Seisembaev a explicat cea mai mare greșeală a lui Vladimir Putin, care probabil o să-l ducă la un colaps. Miliardarul, investitorul, personalitatea publică și filantropul kazah Margulan Seisembaev a acordat un interviu în care a explicat de ce Putin s-a trezit într-o situație de zugzwang (situație în șah în care jucătorul obligat să mute are la dispoziție numai mutări dezavantajoase).

Malanka din Bucovina - recunoscută ca obiect al patrimoniului cultural imaterial al Ucrainei

9 iulie 2022 | Categorie: Noutăţi

Malanka a fost inclusă în Lista Națională a Elementelor Patrimoniului Cultural Imaterial al Ucrainei. Acest lucru a fost raportat pe canalul Telegram al Ministerului Culturii și Politicii Informaționale al Ucrainei.