19 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

”Rusia fără Putin”. Cetățenii din Rusia au primit acest mesaj pe telefoane. Oamenii sunt îndemnați să îl dea jos pe liderul de la Kremlin

16 decembrie 2023 | Categorie: Noutăţi

”Rusia fără Putin”. Cetățenii din Rusia au primit acest mesaj pe telefoane. Oamenii sunt îndemnați să îl dea jos pe liderul de la Kremlin

În 2024, Banca Națională a Ucrainei intenționează să inițieze procesul de aderare a Ucrainei la Zona unică de plăți în euro (SEPA).

15 decembrie 2023 | Categorie: Noutăţi

Pyșnyi a subliniat că scopul Băncii Naționale este de a asigura conformitatea sistemului național de reglementare și supraveghere în domeniul serviciilor financiare cu normele și standardele europene prin implementarea legislației UE relevante.

Apărătorii ucraineni au distrus alți 1.090 de invadatori și 14 tancuri în timpul zilei

15 decembrie 2023 | Categorie: Noutăţi

Pierderile totale în luptă ale inamicului din 24.02.22 până în 15.12.23 s-au ridicat aproximativ la: personal - aproximativ 343.890 (+1.090) persoane,

Încă o dronă a căzut pe teritoriul României, în județul Tulcea, după ce Rusia a atacat portul ucrainean Ismail

14 decembrie 2023 | Categorie: Noutăţi

Ministerul Apărării transmite că specialiștii militari au găsit un crater de 1,5 m adâncime lângă satul Grindu/jud. Tulcea. Anterior, radarele armatei detectaseră o intrare neautorizată în spațiul aerian românesc, iar avioane F-16 și Eurofighter au fost trimise pentru a supraveghea spațiul aerian.

Rusia amenință că va ataca România dacă avioanele F-16 ucrainene vor decola de pe teritoriul țării vecine

14 decembrie 2023 | Categorie: Noutăţi

Rusia amenință că va ataca România dacă avioanele F-16 ucrainene vor decola de pe teritoriul țării vecine Ambasada Federaţiei Ruse în România a transmis, miercuri, prin intermediul reţelelor sociale, „poziţia Federaţiei Ruse cu privire la avioanele F-16 transferate Ucrainei de către NATO”, în care coroborează o declaraţie a purtătoarei de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, cu un comentariu prezentat de delegaţia rusă la o reuniune a OSCE, din care reiese că Moscova ameninţă deschis România, în cazul în care Ucraina va folosi avioane F-16 ce vor decola de pe teritoriul României,

Atacul inamic de noapte asupra Ucrainei – există victime, 53 de persoane au fost rănite doar la Kiev, inclusiv șase copii

14 decembrie 2023 | Categorie: Noutăţi

Atacul inamic de noapte asupra Ucrainei – există victime, 53 de persoane au fost rănite la Kiev, inclusiv șase copii Atacul inamic de noapte asupra capitalei este deja al doilea în două zile. Rușii au tras 10 rachete balistice la Kiev, toate cele 10 au fost doborâte de Forțele Antiaeriene. Resturile au făcut ravagii în patru districte deodată, fragmentele căzute ale rachetei rusești au provocat aproape cele mai multe distrugeri. 53 de persoane au fost rănite, inclusiv șase copii. 20 de persoane, doi minori, se află în spitale.

Hackerii ruși au revendicat atacul asupra Kyivstar

13 decembrie 2023 | Categorie: Noutăţi

Hackerii ruși au revendicat atacul asupra Kyivstar Un grup de hackeri ruși și-au anunțat implicarea într-un atac cibernetic care a dus la distrugerea infrastructurii de rețea a celui mai mare operator de telecomunicații ucrainean „Kyivstar”. Operatorul de telefonie mobilă, împreună cu SSU, continuă să lucreze la restabilirea serviciilor.

Am rămas în Cernăuți fără telefonie mobilă,Kyivstar”, Cel mai mare operator de rețea de telefonie mobilă din Ucraina a fost lovit marți de cel mai mare atac cibernetic din timpul războiului cu Rusia, oprind serviciile de telefonie mobilă și de internet pentru milioane de oameni . Când „Kyivstar” va începe să funcționeze: răspunsul companiei nu este mulțumitor

13 decembrie 2023 | Categorie: Noutăţi

Ieri dimineață, la ora 8.12. minute, în mai multe orașe din Ucraina, printre care și Cernăuți, a dispărut Internetul rețelei ”Kyivstar”, telefonia mobilă.

Gheorghe Cârciu, Secretar de stat DRP: În comunitățile istorice, la fel ca și în diaspora, trebuie să investim în educație și păstrarea valorilor spirituale, ele fiind esențiale pentru ca noi, românii, să rămânem uniți, indiferent ce granițe ne despart.

13 decembrie 2023 | Categorie: Noutăţi

Păstrarea tradițiilor folclorice și religioase românești, învățarea, protejarea și menținerea limbii române ca liant al comunității românești din sud-vestul regiunii Odesa sunt obiective pentru care ne vom lupta întotdeau

O șezătoare de Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul românilor, reînviată la Mahala, nordul istoric al Bucovinei

13 decembrie 2023 | Categorie: Noutăţi

O șezătoare de Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul românilor, reînviată la Mahala, nordul istoric al Bucovinei Sfântul Andrei, sărbătorit de creştinii de rit vechi la 13 decembrie , a fost numit „Apostolul Lupilor”, în amintirea prezenţei pe teritoriul geto-dacilor, al căror simbol era lupul. Adevărul e că avem și în present mulți lupi în chip de om care ne-ar mânca. Aceste frumoase și vechi obiceiuri perpetuă din timpuri îndepărtate și în satul Mahala. Lucrătorii din cultură, carepăstrează aceste tradiții, au organizat în ajun, împreună cu artiștii amatori din Ansamblul ”Urmașii lui Ștefan” , o șezătoare a tradițiilor și obiceiurilor de Sf. Andrei, la care a fost prezentă, cu cadouri și mesaj de încurajare, dna Irina-Loredana Stănculescu, Consulul General al României la Cernăuți.

Adieri de fericire de la Cernăuți la Chișinău - Armonii bucovinene cu nterpreta Carolina Jitaru la Salonul Muzical ”N-oi uita vreodată, dulce Bucovină”

13 decembrie 2023 | Categorie: Noutăţi

Adieri de fericire de la Cernăuți la Chișinău - Armonii bucovinene cu nterpreta Carolina Jitaru la Salonul Muzical ”N-oi uita vreodată, dulce Bucovină” ”A fost minunat, emotionant, duios, a fost unul dintre evenimentele unice in viata unui modest artist sau scriitor. Multumesc din suflet Diana Văluță-Cioinac pentru invitatie, pentru organizarea si moderarea SALONULUI MUZICAL "N-OI UITA VREODATĂ, DULCE BUCOVINĂ. ARMONII CERNĂUȚENE" la Biblioteca Nationala a Republicii Moldova! Spun "eveniment unic". Or, la lansarea CD-ului cu poezie cantata "Cred in fericire " la Chisinau, au participat personalități de vârf ale culturii noastre, majoritatea originari din Bucovina

Vizita de lucru a Secretarului de stat DRP Gheorghe Cârciu în Ucraina

11 decembrie 2023 | Categorie: Noutăţi

Vizita de lucru a Secretarului de stat DRP Gheorghe Cârciu în Ucraina În prima parte a acesteia, secretarul de stat a avut o serie de întâlniri cu reprezentanții autorităților locale. Astfel, alături de Tiberiu Șarpe, gerant interimar în cadrul Consulatului General al României la Odesa și alți reprezentanți ai misiunii diplomatice, oficialul român l-a întâlnit pe Andrei Abramcenko, primarul orașului Ismail și pe Rodion Abașev, președintele administrației militare raionale Ismail, în vederea continuării dialogului privind sprijinul ce poate fi acordat etnicilor români din această regiune.

VICTORIE !!! ȘCOLILE NOASTRE SUNT SALVATE !!! Parlamentul Ucrainei a votat schimbările mult așteptate la legile care ne sunt vitale pentru existență - legile educației și altele . Președintele Ucrainei a semnat asemenea !!!

9 decembrie 2023 | Categorie: Noutăţi

VICTORIE !!! ȘCOLILE NOASTRE SUNT SALVATE !!! Parlamentul Ucrainei a votat schimbările mult așteptate la legile care ne sunt vitale pentru existență - legile educației și altele . Președintele Ucrainei a semnat asemenea !!!

Rușii au lansat asupra Ucrainei 19 rachete, dintre care 14 au fost doborâte. După o pauză de aproape 80 de zile, inamicul a lovit cu rachete Kievul, dar și alte regiuni ale Ucrainei. Sunt morți ți răniți.

8 decembrie 2023 | Categorie: Noutăţi

În dimineața zilei de 8 decembrie, rușii au lansat 19 rachete de croazieră Kh-101 și Kh-555 asupra Ucrainei - Apărarea aeriană a reușit să distrugă 14 rachete. Sursa: Iurii Ignat, purtător de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei, în emisiunea maratonului de știri. Discursul direct al lui Ignat: „Dimineața, am văzut lansările de rachete de croazieră Kh-101 Kh-555 de la aeronavele de aviație strategică Tu-95. S-au împărțit în mai multe grupuri și s-au lansat. Anterior, au fost lansate 19 rachete de croazieră. Și avem un rezultat bun al apărării aeriene – 14 rachete distruse”.

La Kiev,a fost dezvelită figura de ceară a Eroului - militarului născut la Chișinău, executat de ruși după ce a spus „Glorie Ucrainei!”

8 decembrie 2023 | Categorie: Noutăţi

În urma tragediei, președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a acordat titlul de Erou al Ucrainei ofițerului militar. Liderul de la Kiev i-a mulțumit „pentru curajul său și pentru încrederea în Ucraina”. De ziua armatei ucrainene, la Kiev a fost deschisă o expoziție dedicată lui Oleksandr Mațievski soldatul care a fost executat de ruși pentru că a spus „Glorie Ucrainei...