23 martie 2023
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

La hramul bisericii din comuna românească Pătrăuții de Jos

29 august 2022 | Categorie: Noutăţi

În fiecare an ziua de 28 august este deosebită pentru toți românii satului Pătrăuții de Jos de pe Valea Siretului. Sărbătoarea „Adormirea Maicii Domnului”, pe stil vechi, este hramul bisericii din acest frumos sat bucovinean.

Să rămânem ceea ce am fost şi suntem – ROMÂNI! Bucovina unită spiritual prin cultură şi turism graţie unor români cu suflet mare - o adevărată lecție de patriotism

29 august 2022 | Categorie: Noutăţi

Români din Cernăuţi în frunte cu dna Irina-Loredana Stănculescu, Consulul General al României la Cernăuţi, au descoperit din nou România în oaza frumuseţilor virgine, în sânul naturi din comuna Iacobeni, în cadrul vernisajului expoziţiei Galeria oamenilor de seamă „Din Boian la Vatra Dornei” şi simpozionului „Valorificarea prin turism a patrimoniului cultural comun din sudul şi nordul Bucovinei”, eveniment de anvergură organizat de prof Ioan Iţco, preşedintele revistei „Dulce Bucovină", preşedintele Fundaţiei „Iţco” Suceava, cu contribuţia şi susţinerea Excelenţei Sale, diplomat de excepţie la Consulatul General al României la Cernăuţi, fotoreporterului Nicolae Hauca, preşedintele Asociaţiei "Pro Bucovina” Cernăuţi, primarului staţiunii turistice, comunei Iacobeni, Viorel Maxim.

„Mi-am băgat piciorul tăiat în rucsac și am continuat lupta”, a spus Serhii Kozak, voluntar din Cernăuți

26 august 2022 | Categorie: Noutăţi

A fost rănit când au nimerit în ambuscadă în timp ce se întorceau din Slaviansk. În satul Dolyna. „Prima lovitură bine țintită și reușită a inamicului a străpuns armura și mi-a rupt piciorul. După aceea, am continuat să luptăm încă 20 de minute. Am stat pe scaun în direcția loviturilor, m-am sprijinit mai mult de piciorul drept și am crezut că este ars. Pur și simplu nu am simțit piciorul stâng. Când m-am ridicat, mi-am dat seama că ceva nu era în regulă cu piciorul meu stâng, pentru că nu puteam sta pe el. Dar am continuat lupta. Când am terminat, am luminat piciorul, am văzut că acesta era deja bandajat de unul dintre băieți, iar partea de jos atârna, ținută doar de o bucată de piele. M-am gândit „slavă Domnului că nu e piciorul drept”. I-am rugat pe băieți să-mi găsească rucsacul. Și-am pus piciorul acolo și l-am legat de partea a doua deasupra genunchiului. Instinctiv, m-am gândit că îl voi arunca în rucsac și apoi își vor da seama ce să facă cu el. Mi s-a injectat butorfanol. Apoi l-au sunat pe comandantul unităţii și l-au informat că am fost prinși în ambuscadă. Au informat despre locul de desfășurare și că am reușit să ripostăm.

Pierderile Rusiei în Ucraina - peste 80.000 de morți, răniți și dezertori - ministrul britanic al apărării

26 august 2022 | Categorie: Noutăţi

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat că pierderile totale ale Rusiei în războiul cu Ucraina se ridică la peste 80 de mii de oameni.

Eroii nu mor! Un fiu de cinci ani a rămas fără tată. Plâng cei dragi, plânge Bucovina... Căpitanul Vasyl Şlei, originar din Hotin, avea doar 30 de ani, a murit în lupte crâncene cu invadatorii.

26 august 2022 | Categorie: Noutăţi

Ce durere! Inima se frânge în bucăţi! În fiecare zi Bucovina îşi îngroapă pe rând fiii ucişi de invadator, Dar durerea pierderii celor dragi, mai ales a celor în floarea vieţii, care ar putea trăi şi munci, asigurându-şi familiile, crescându-şi copiii, îngrijind de părinţii bătrâni, este sfâşietoare, este o moarte lentă, chinuitoare, cu râuri de lac

Copilul ucis era în casă când a avut loc atacul, a povestit tatăl, în timp ce îi acoperea cadavrul cu o folie.

26 august 2022 | Categorie: Noutăţi

„L-am căutat în ruine, dar zăcea aici”, spune el plângând. „Nu s-a auzit niciun sunet. Nu s-a auzit absolut nimic. Doar o explozie și foc. După explozie a luat foc.

Iadul din Ucraina! Regiunea Mykolaiv sub foc inamic: rușii distrug casele din sat și folosesc rachete pentru a săpa morminte în cimitir

25 august 2022 | Categorie: Noutăţi

Ocupanţii au tras într-un grajd cu vaci trei rachete. Distrug şcoli, grădiniţe, locuinţe, unde nu e nici urmă de militari. Nici o casă nu a rămas întreagă pe o stradă. Există mai multe râpe adânci aici. Este greu de imaginat unde se afla exact casa. Un copac a fost dezrădăcinat, totul în casă a fost amestecat cu pământ. Doar o bucată mică de parchet a rămas, dar pivnița, unde se puteau ascunde proprietarii, s-a prăbușit complet. Printre ruine, parcă în batjocură, se vede campania pre-electorală a partidului pro-rus din ultimii ani cu apeluri „vom construi”. După atrocităţile rușilor, nu mai este nimic de reconstruit în casă.

Cea mai mare secetă din Europa din ultimii 500 de ani: rolul sectorului agrar al Ucrainei a crescut Seceta din Europa a cauzat eșecul recoltei.

25 august 2022 | Categorie: Noutăţi

Cea mai mare parte a Europei – aproape două treimi din regiune – se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 500 de ani, iar situația s-ar putea agrava în viitor. Acest lucru a fost afirmat de oamenii de știință în raportul centrului comun de cercetare al Comisiei Europene.

În Cernăuţi a răsunat a 5-a oară alarma aeriană. Ucraina marchează Ziua Naţională sub o mare tensiune - ocupanţii ruşi au lansat rachete asupra oraşelor Jytomyr, Hmelniţk, Cerkasî, Poltava, Sumî, Mykolaiv- sunt morţi şi răniţi

24 august 2022 | Categorie: Noutăţi

Ucraina marchează Ziua Naţională sub o mare tensiune, La şase luni de la lansarea invaziei ruse, în momentul în care Statele Unite anunţă un nou ajutor militar de 3 miliarde de dolari, cel mai mare acordat vreodată Kievului, potrivit AFP. La Cernăuţi, astăzi, 24 august, la 31 de ani de Independență a Ucrainei, pentru a 5 oară a fost anunţată alerta aeriană. În cele mai multe cazuri, a fost anunțată în toată Ucraina. Rachete ruse au fost lansate în Jytomyr, de pe teritoriul Republicii Belarus (Președintele Aleksandr Lukașenk, a transmis miercuri un mesaj ucrainenilor cu ocazia zilei naționale a Ucraineni. Aliatul lui Putin, care a susținut războiul rușilor în Ucraina, le-a transmis vecinilor ucraineni „Cer senin, toleranță, curaj, putere și succes în restabilirea unei vieți decente, iar în ajun, comandantul forţelor armate ale acestei ţări şi-a dat cuvântul de ofiţer că, din partea Republicii Belarus, Ucraina nu va fi nicicând ameninţată) , Hmelniţk, Cerkasî, Poltava, Sumî, Mykolaiv etc. Sunt morţi şi răniţi.

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă: Mândru și onorat să mă întâlnesc astăzi cu reprezentanții studenților români care urmează cursurile celor mai prestigioase instituţii de învăţământ din Europa și din lume,

24 august 2022 | Categorie: Noutăţi

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă: Mândru și onorat să mă întâlnesc astăzi cu reprezentanții studenților români care urmează cursurile celor mai prestigioase instituţii de învăţământ din Europa și din lume, veniți la București la Forumul Studenților Români de Pretutindeni.

Cernăuţiul, acoperit de „ceață agresivă”. Ce înseamnă aceasta?

23 august 2022 | Categorie: Noutăţi

Luni după o furtună, şi marţi, 23 august, un nor de praf din Asia Centrală a acoperit Cernăuţiul, dar şi Ucraina. Din această cauză, aproape toate regiunile au înregistrat un fenomen care seamănă cu smogul din aer. Se observă că din cauza furtunii de praf de la Odessa, nivelul concentrației de praf din aer a crescut. Conform datelor ratingului mondial din 23 august, indicele de poluare a aerului din Kiev se află în intervalul normal.

În lumea de basm a copilăriei - în Hruşăuţi, comuna Voloca, a fost inaugurată noua grădiniţă

23 august 2022 | Categorie: Noutăţi

Clădirea luminoasă și confortabilă - o adevărată a doua casă pentru preșcolari, în care vor fi instruiţi copiii românilor din Hruşăuţi, impresionează prin decorul artistic, mobilier de înaltă calitate, dormitoare confortabile, bucătărie modernă, băi frumos amenajate, săli de joacă, etc. Pe lângă frumoasa clădire nouă, în care vor fi instruite două grupe preșcolare, a fost amenajat un spaţiu de joacă pentru cop

Universitatea din Cernăuţi, 78% din şcolile şi instituţiile de învăţământ superior din regiunea Cernăuţi sunt pregătite să reia cursurile în septembrie în format tradiţional

23 august 2022 | Categorie: Noutăţi

Aproximativ 41% din toate instituţiile de învăţământ din Ucraina au posibilitatea de a începe educaţia în format tradiţional. Cei mai ridicaţi indicatori de pregătire pentru procesul educaţional în forma faţă în faţă sunt în regiunea Lviv – 83%, regiunea Cernăuţi – 78%, şi oraşul Kiev – 68%

O nouă alertă de securitate: Ambasada SUA de la Kiev le cere americanilor să părăsească Ucraina

23 august 2022 | Categorie: Noutăţi

Ambasada SUA de la Kiev, îngrijorată în legătură cu posibilitatea tot mai mare a unor atacuri ruseşti în Ucraina zilele următoare, în jurul Zilei Independenţei din această ţară,

Sâmbătă, 20 august, într-o atmosferă plină de sărbătoare, a avut loc festivitatea de închidere a celei de-a XIII-a ediții a Programului de tabere “ARC”, la muzeul Cetatea Neamț din orașul Târgu Neamț.

22 august 2022 | Categorie: Noutăţi

La eveniment, alături de echipa Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, condusă de secretarul de stat Gheorghe Cârciu, au participat reprezentanți ai Parlamentului României, ai Guvernului, ai misiunilor diplomatice ale României în străinătate, precum și ai autorităților publice locale județene, in prezenta IPS Iosif, Mitropolit al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale.