19 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

A iubit până la sacrificiul suprem - superba „poveste albastră” a scriitoarei Mălina Anițoaei din Rădăuţi

8 noiembrie 2021 | Categorie: Noutăţi

„Decât să stai pe loc ori să mergi înapoi, mai bine te târăști în genunchi înainte. Dacă e toamnă, te speli cu bruma frunzelor pierdute. De atâta risipire, te regăsești într-o nervură dulce și arămie. Un punct nevăzut ascundea șansa. Un om îți întinde pe neașteptate o mână. Dumnezeu! Dumnezeu!”… „La Rădăuți, începe cea mai frumoasă perioadă a anului. Știu, ambulanțele încă aleargă pe străzi. Știu, pierdem oameni dragi. Dar pământul miroase a busuioc și te poți pierde în bulboana timpului. Ceva nedefinit conturează orașul în care te întorci iar și iar oricât de departe te-ai afla. Poate că oamenii te pot dezamăgi, poate că tu ii dezamăgești pe alții iar ei, la rândul lor, nu pot crede în tine.

Cu vioara în mână, cu cântecul popular în inimă şi cu raiul în priviri

7 noiembrie 2021 | Categorie: Noutăţi

...cu o urare aleasă de mulţi ani prosperi pe tărâmul pedagogiei, cât mai multe clipe înălţătoare spre divinul spiritual al muzicii! Fie ca toamnele aurii ce te leagănă în braţele anilor să fie cât mai frumoase şi mai rodnice în bucuriile şi împlinirile dorite! La mulţi ani, împliniţi şi fericiţi! Cu mult drag, „Zorile Bucovinei”, Societatea Jurnaliştilor Români Independenţi din regiunea Cernăuţi

România cere Ucrainei să recunoască oficial că nu există așa-zisa limbă moldovenească

5 noiembrie 2021 | Categorie: Noutăţi

Secretarul de stat Dan Neculăescu a reiterat în context solicitarea adresată deja părții ucrainene privind recunoașterea oficială a inexistenței așa-zisei „limbi moldovenești”. Dan Neculăescu a reiterat sprijinul României pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, precum și pentru aspirațiile sale europene și euroatlantice. A evidențiat situația îngrijorătoare de securitate din regiune, care persistă, și a exprimat disponibilitatea continuării consultărilor cu Ucraina pentru creșterea cooperării privind securitatea Mării Negre.

Omorâţi fără vină fiindcă erau români

5 noiembrie 2021 | Categorie: Noutăţi

„Din 1940 până în 1941, sovieticii au ocupat în repetate rânduri Bucovina, lăsând urme sângeroase şi crime teribile în urma lor, ca apoi, în 1944, s-o răpească pentru un timp îndelungat...Nimeni n-a crezut că iscoadele bolşevice ne vor asupri atâta amar de vreme. Românii bucovineni sperau că ruşii, în curând, vor fi măturaţi din ţinut de trupele române, însă majoritatea bucovinenilor au închis ochii pe veci cu durerea, dorul şi speranţa neîmplinită în suflete”,

Valorile care aparțin sufletului

5 noiembrie 2021 | Categorie: Noutăţi

Toți suntem unici, avem acel ceva aparte în modul în care gândim, ne mișcăm, suferim, iubim, spunem, muncim, ascultăm, zâmbim, comunicăm, visăm...Suntem unici și imperfecți. ”Nora” Mariei Popescu-Vasilca este atât de imperfect de umană încât devine reală. Iubirea acesteia are mai multe forme! Toate formele sale sunt rezultatul a ceea ce aceasta are în interior, fiecare dorință și fiecare lipsă îi modelează modul de a iubi. Autoarea evidențiază comportamentul Norei și ne impulsionează să facem o călătorie în interiorul nostru, să ne ascultăm, să ne înțelegem și să ne facem timp pentru a ne lăsa gândurile să curgă.. Abia după o călătorie interioară vom reuși să înțelegem comportamentul acesteia. Nora este o femeie fermecătoare, al cărei comportament nu este ușor de clasificat, ceea ce ridică spontan mai multe întrebări. Cine este Nora? Ce o bântuie? Este o victimă, o femeie tulburată, cu o minte fragilă și rănită? Nora este afectată de sindromul Burnout? Va putea protagonista noastră să înțeleagă ceva mai mult despre viață, despre dragoste și despre ea însăși?

40 de ani de la înființarea Cercului literar 19 la Brașov

5 noiembrie 2021 | Categorie: Noutăţi

„În 1981 se înființează un nou cenaclu literar în Brașov, Cercul literar 19. Cenaclul este amintit sub diferite denumiri: Cenaclul 19, Cenaclul literar 19, Cercul literar 19 sau, mai simplu, doar Cercul 19; Singura constantă, numărul 19, vine de la numărul participanților la prima ședință.

Donaţie cu sprijinul dnei Irina Loredana Stănculescu, Consulul General al României la Cernăuţi pentru Catedra de Filologie Română şi Clasică

3 noiembrie 2021 | Categorie: Noutăţi

La 3 noiembrie 2021, consulul general Irina-Loredana Stănculescu a efectuat o vizită la Universitatea Națională ,,Yuriy Fedkovich” din Cernăuti. Cu acest prilej, șeful oficiului consular a oferit o donație din partea Camerei Notarilor Publici din București constând în dotare IT necesară desfășurării activității Catedrei de Filologie Română și Clasică.

“Fereastră a Bucovinei spre Europa” - În sfârşit, punctele de frontieră Diakivți - Racovăț și Crasna - Vicovu de Sus vor fi în curând deschise

3 noiembrie 2021 | Categorie: Noutăţi

La 2 noiembrie 2021, Excelenţa Sa, Irina-Loredana Stănculescu, Consulul General al României la Cernăuţi, s-a deplasat, la invitația șefului Administrației Regionale de Stat, Serhiy Osachuk, în regiunea zonelor de frontieră în vederea analizării pe teren a lucrărilor privind deschiderea punctelor de frontieră (PTF): Diakivți - Racovăț și Krasna - Vicovu de Sus.

Figură proeminentă a culturii sucevene, directoarea Teatrului Municipal ”Matei Vișniec” Suceava, Carmen Veronica Steiciuc, a încetat din viață

2 noiembrie 2021 | Categorie: Noutăţi

Directoarea Teatrului Municipal ”Matei Vișniec” Suceava, Carmen Veronica Steiciuc, a încetat din viață, la numai 53 de ani, luni după amiază la Spitalul Județean de Urgență ”Sf. Ioan cel Nou” din Suceava unde era internată de câteva zile pentru tratarea infecției cu coronavirus. Decesul a survenit datorită complicațiilor apărute ea suferind de mai multe alergii. Carmen Veronica Steiciuc a condus teatrul sucevean încă de la înființare în 2015 remarcându-se ca o figură proeminentă a culturii sucevene. A excelat în poezie primind numeroase premii naționale și internaționale pentru compozițiile sale. Dumnezeu să o odihnească în pace!

1 noiembrie: Intrarea lui Mihai Viteazul în Alba Iulia.

1 noiembrie 2021 | Categorie: Noutăţi

Intrarea triumfală în Alba Iulia a lui Mihai Viteazul împreună cu oastea sa, la 1 noiembrie 1599, la trei zile după biruința de la Şelimbăr, a reprezentat apogeul politic și militar al acestui mare voievod român

Toamna bucovineană la grădinița cupceană

29 octombrie 2021 | Categorie: Noutăţi

O măsură deosebită desfășurată cu multă plăcere la grădinița CIE Cupca. Este toamna bucovineană, care de fapt atât la școală, cât și la grădiniță, se organizează în fiecare an.

COVID-19: Noi reguli la intrarea în Ucraina

29 octombrie 2021 | Categorie: Noutăţi

Numărul celor infectaţi în regiunea Cernăuţi e de 682.

CASA PĂRINTEASCĂ NU SE VINDE: ÎN CASA PATRIOTULUI VASILE BOTĂ DIN BOIAN ȘI TAVANUL VORBEŞTE ROMÂNEȘTE

27 octombrie 2021 | Categorie: Noutăţi

" A fi român nu e un merit...,ci o datorie ",-- spunea Mihai Eminescu . Pentru patriotul român, Vasile Botă din Boian a fi român înseamnă totul – însăşi viaţa lui, existenţa pe aceste meleaguri străbune. Român cu suflet mare, casa sa e mereu cu uşile deschise pentru românii de pretutindeni. Dacă ai trecut prin Boian şi n-ai fost musafir poftit de dl Vasile, înseamnă că nu eşti român.

26 octombrie – Bătălia din Codrii Cosminului …Din stejarii semănaţi de polonezii înhămaţi la plug a mai rămas până astăzi doar unul singur, numit Stejarul lui Ştefan cel Mare

26 octombrie 2021 | Categorie: Noutăţi

Ştefan s-a folosit cu iscusinţă de incpacitatea numeroasei armate poloneze de a executa un marş în forţă. Retrăgându-se pe pe drumul Suceava-Siret-Cernăuţi-Colomeea, armata poloneză trebuia să treacă dealurile înpădurite care despart valea Siretului de valea Prutului. Hărţuind armata în retragere, Ştefan, care dispunea de un total de doar 22.000 de ostaşi, a dorit să-i provoace pe nobilii polonezi la o răbufnire pripită şi nechibzuită.

Românie plai de dor

25 octombrie 2021 | Categorie: Noutăţi

,, Mă răzvrătesc pentru întreg poporul/ pentru toată pădurea / Ce-și pierde verdele frunzei de brad/Mă răzvrătesc pentru bătrânii țării./……Mă răzvrătesc…Țara-i mai sărăcită, în griji și nevoi/ Iar bietul popor, se zbate în noroi!