Dacă mulţi români din Cernăuţi nu şi-ar da copiii la şcoli ucrainene, atunci poate nici n-ar fi nevoie să se completeze clasele cu elevi care nu cunosc limba română.
Ne-a zâmbit norocul să ne aflăm din nou la Sulina, în Delta Dunării, pe litoralul Mării Negre, într-un peisaj natural sălbatic de o fascinantă frumuseţe, unde misterul se înalţă cu un răsărit de soare într-o dulce îmbrăţişare a dorului şi iubirii de Ţară.
De pe nemărginirea înaltelor noastre simţiri româneşti, am cules într-un buchet cele mai frumoase gânduri şi cordiale urări de prosperitate pentru o personalitate deosebită, înzestrată cu minunate calităţi umane, aleasă de destin să-şi reprezinte neamul şi ţara în mijlocul altor popoare, dar şi să fie un reper al speranţelor românilor din jurul României. Astăzi, 5 iulie, dna Eleonora MOLDOVAN-RUGINĂ, Consulul General al României la Cernăuţi, îşi sărbătoreşte ziua de naştere –prilej fericit şi pentru noi de a-i spune „La mulţi ani!”, de a-i mărturisi respectul ...
Viteazul şi credinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt a avut cea mai lungă domnie din toţi domnitorii. A condus cu înţelepciune şi diplomaţie Ţara timp de peste 47 de ani și de 42 tot șchiopăta. Aproape după fiecare bătălie a înălţat câte un sfânt locaş de închinare - 44 de mănăstiri. A intrat în legendă la 2 iulie 1504, la ora 4 de zi.
... „Când au ajuns la Siriţel, la Suveveni, mitralierele grănicerilor au tras în ei, bunelul trecea atunci pe punte. L-au găsit mort duminică. Alţii din grup au fost împuşcaţi toţi până la Siret. Pe unul rănit soldaţii ruşi îl duceau într-o căruţă, iar el bietul cerea apă. Călăii nu i-au dat. Nu le permiteau rudelor nici măcar să-i înmormânteze. I-au îngropat pe toţi într-o groapă comună într-un cimitir evreiesc din Petriceanca.
Din când în când suntem provocaţi cu nişte ştiri care pun într-o lumină defavorabilă populaţia românească din Ucraina. Inconştient, sau poate cu bună ştiinţă, unii colegi jurnalişti cad în nada întinsă de „binevoitori”, grăbindu-se să le dezmintă, să dovedească temeinic argumentat că aceste ştiri sunt false. Mă refer în primul rând la zvonul despre „marea adunare a românilor din regiunea Cernăuţi”, care
Ieri, tinerii din ţinut s-au adunat la Universitatea Naţională „Iu. Fedkovyci” din Cernăuţi, unde s-au prins împreună într-o horă tradiţională, pentru a nu uita şi păstra identitatea românească, a demonstra specificul portului nostru naţional, că am moştenit această comoară inestimabilă de la strămoşii noştri, trăitori de veacuri pe aceste meleaguri din Ţara de Sus a Moldovei lui Ştefan cel Mare.
Avand in vedere faptul, deosebit de grav, petrecut in Ucraina democratica (care declara ca impartaseste valorile europene), prin care subsemnatul Teodoreanu Alexandru Nicolae (director programe culturale pentru romanii din Ucraina si R.Moldova al Asociatiei STINDARD Bucuresti, cetatean roman si european) am fost declarat (vineri 10 iunie 2016) “persona non grata” (pe o perioada de 5 ani) pe teritoriul Ucrainei, fara un motiv legal si intemeiat;
La insistenţa domnului Petru Guran, care a insistat să viziteze localităţile Mămăliga, Stălineşti, Nesvoia şi Balcăuţi, măcar în mod de excursie, s-a hotărât ca în raionul Noua Suliţă înaltul demnitar de stat al României să fie însoţit de Ion Muntean şi Igor Bogatâreţ, locţiitor al şefului ARS, la care pe loc s-au alipit Adelina Rusnac, şefa secţiei raionale de învăţământ Noua Suliţă, Olga Ostafi, specialist principal la Direcţia Regională de Învăţământ, Arcadie Şova.
În zilele de 14-15 iunie a. c., în prima sa vizită oficială în ţinutul bucovinean se află Petre GURAN, Secretar de Stat la Departamentul Politici pentru Relaţii cu Românii de Pretutindeni.
Actriţa ne-a purtat prin întreaga viaţă de calvar a unei simple femei de la Mahala, păstrată în memoria neamului ca simbol al rezistenţei, al reînvierii prin jertfă, având ca decor doar sârma ghimpată şi o valiză în mână cu scrisori de acasă
Aceasta a fost tema noii şedinţe de lucru a membrilor Asociaţiei Cadrelor Didactice de Etnie Română din Ucraina (ACDERU), condusă de Lilia GOVORNEAN, metodistă la Institutul Postuniversitar de perfecţionare a cadrelor didactice din regiunea Cernăuţi. Timp de trei ore, la Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi, participanţii respectivei întruniri au abordat câteva teme principale ale învăţământului în şcolile cu limba română de predare din Ucraina, au discutat chestiuni referitoare la căile de soluţionare a problemelor actuale ale instituţiilor de învăţământ, au făcut schimb de idei privind personalitatea profesorului, rolul lui în societate modernă.
„Franţa” – „România” – 2:1(0:0). 10 iunie. „Stade de France”. Au marcat: O. Giroud (min.57) şi D.Payet (min.(min.89), B.Stanciu (65).
tinerii cresc pe un fundament bine clădit din dragoste de neam, grai, ţară şi neuitarea strămoşilor intraţi în nemurire
Ieri, 9 iunie, în Sfanta zi de Ispas, la hramul bisericii din localitatea Topcino, regiunea Transcarpatică, Ucraina, locul unde cerul s-a unit cu pamântul, românii din sat au sărbtorit marele praznic ortodox.