18 mai 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

ACORDUL CU PRIVIRE LA MICUL TRAFIC DE FRONTIERĂ ÎNTRE UCRAINA ŞI ROMÂNIA A FOST SEMNAT

3 octombrie 2014 | Categorie: Noutăţi

În sfârşit, ceea despre ce vorbeam de mai mult timp a fost realizat – ieri, la Kyiv, prim ministrul Ucrainei, Arseni Iaţeniuk, bucovinean la origini, împreună cu omologul său român Victor Ponta, au semnat Acordul cu privire la micul trafic de frontieră între Ucraina şi România. Deci, de acum înainte, locuitorii Cernăuţiului şi ai Bucovinei de Nord, care locuiesc în zona de 30 kilometri de frontieră, vor avea posibilitatea să se întâlnească cu rudele, prieteniii din Ţară fără a avea nevoie de viză. E simbolic faptul că acest important document bilateral a fost semnat într-o perioadă decisivă pentru ambele state – în Ucraina, la 26 octombrie, vor avea loc alegeri parlamentare, iar în România, la 18 noiembrie, se va desfăşura scrutinul prezidenţial.

UNDE ŢI-I ŢARA, ACOLO ŢI-I ŞI INIMA

1 octombrie 2014 | Categorie: Noutăţi

Un dac adevărat, aşijderea celor de pe Columna lui Traian, care păstrează în inimă străbunii, e doctorul Ion Botoş, preşedintele Uniunii Regionale a Românilor din Transcarpatia „Dacia” (URRdT), care, prin muncă asiduă de ani de zile, a adunat cu migală, strop cu strop, fir cu fir în potirul zestrei străbunilor, inaugurând, la 27 septembrie curent, Muzeul de Istorie şi Etnografie al Românilor din Transcarpatia, găzduit în propria-i casă.

Victor PONTA: Drumul spre succes al ţărilor vecine este unul proeuropean

30 septembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

"România ar trebui să le demonstreze vecinilor săi — Ucraina, Republica Moldova, Georgia — că drumul spre succes al unei țări este unul democratic, proeuropean, proatlantic..."

Festivalului Internaţional de Carte Transilvania,

29 septembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

În perioada 6-12 octombrie a.c la Cuj-Napoca se va desfăşura cea de a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Carte Transilvania, proiect inițiat de Asociația Culturală Eikon din Cluj, preşedinte cunoscutul scriitor clujean Vasile Dâncu.

ART IMAGE 2014 şi-a închis porţile

28 septembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

Tabăra Internaţională de Fotografie Art-Image 2014, organizată de către Asociaţia Fotografilor Profesionişti FotoClubProArad şi Centrul Cultural Judeţean Arad sub egida AAFR şi-a închis porţile, după zece zile de activităţi derulate pe raza judeţului. Anul acesta, tabăra s-a bucurat de o prezenţă mult mai numeroasă din punct de vedere calitativ, participând artişti fotografi cu renume mondial.

OARE ŞTIM TOT ADEVĂRUL DESPRE RĂZBOI?

27 septembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

Ostaşii ucraineni se află în zonă de 4-5 luni, sunt negri de necaz şi istoviţi, iar conducătorii lor, care nu luptă alături de ei, sunt „trădători”, că, în consecinţa trădării lor, au fost omorâţi sute de militari, în deosebi lângă Ilovaisk şi Sciaste, iar generalii şi-au păstrat posturile.

Actor în rolul propriului destin: CEALALTĂ ROMÂNIE

26 septembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

CEALALTĂ ROMÂNIE! Am dat această denumire, cu ceva ani în urmă României aflate în afara granițelor fizice ale României, acelei Românii din fiecare teritoriu locuit de comunitățile românești ce dăinuie de secole în Serbia, Ucraina , Moldova, Bulgaria, Ungaria, Macedonia, Albania.

Demersurile întreprinse de MAE în vederea diminuării taxelor consulare

25 septembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

Reducerea presiunii fiscale asupra cetăţenilor români din străinătate prin diminuarea tarifului consular, mai ales în contextul crizei financiare şi economice globale din ultimii ani, a constituit și rămâne o preocupare prioritară și constantă a Ministerului Afacerilor Externe.

CÂND AU NĂVĂLIT RUŞII ERA JALE MARE

24 septembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

...bucuria volocenilor n-a fost de lungă durată, căci, în scurt timp, armata română a fost nevoită să părăsească din nou ţinutul bucovinean şi să se retragă, iar „eliberatorii” au năvălit şi îşi băteau joc de români cu şi o mai mare cruzime.

„Ceea ce ne desparte ne unește, ceea ce ne unește nu ne dezbină”

24 septembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

În data de 27.09.2014, ora 14, la sediul Societății pentru Cultura Românească "Mihai Eminescu" din regiunea Cernăuți, va avea loc Conferința culturală „Ceea ce ne desparte ne unește, ceea ce ne unește nu ne dezbină”, activitate din cadrul proiectului „Bucovina unită prin limba și tradițiile ei, ediția a II-a, 2014, proiect finanțat de către Ministerul Afacerilor Externe prin Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni.

CUMPĂRĂ PĂSTORUL, CĂ TURMA ÎL VA URMA

22 septembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

CUMPĂRĂ PĂSTORUL, CĂ TURMA ÎL VA URMA În anul 1939, Germania şi Uniunea Sovietică au semnat Tratatul de pace, la care a fost adoptat un adaos secret ca să se înceapă al doilea război mondial. Acordul a fost semnat de Molotov, Stalin şi Ribbentrop, numit apoi Pactul Ribbentrop-Molotov.

Ne va aduce mult dorita pace Memorandumul de la Minsk?

21 septembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

Duminică dimineaţă, 21 septembrie, Preşedintele Petro Poroşenko ne-a felicitat cu Ziua mondială a păcii. Această sărbătoare a fost instituită de ONU în 1981, ca zi în care sunt recomandate acţiuni de propagare a păcii pe planetă şi oprirea focurilor în toate zonele de conflict armat.

Cine vrea în rai, va trebui să treacă mai întâi prin purgatoriu

20 septembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

aproape un milion de cinovnici ar trebui să treacă procedura „epurării” pentru a dovedi că sunt demni să îndeplinească funcţii de stat.

RUŞII FILMEAZĂ LA CERNĂUŢI CUM NE-AU APĂRAT DE BANDITISM ÎN 1941

20 septembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

...am avea şi noi motiv să ne revoltăm, alături de activiştii ucraineni.

ŞI ROMÂNII DIN MAHALA AU NEVOIE DE SUSŢINEREA ROMÂNIEI

18 septembrie 2014 | Categorie: Noutăţi

...la 14 septembrie, la invitaţia dl Ioan Pavăl, primarul comunei sucevene Dumbrăveni, cu care comuna Mahala întreţine relaţii de prietenie, împreună cu Nicolae Hostiuc, deputat în Consiliul Raional Noua Suliţă, ne-am întâlnit în oaza prieteniei şi frăţiei, în Patria noastră istorică, la inaugurarea altui obiectiv cultural – Grădiniţa cu program normal nr. 3, la construcţia căreia şi-a adus prinosul şi Guvernul României, alocând în acest scop 1 milion de lei.