Dan Stoenescu, propus de premierul desemnat, Dacian Cioloș, ca ministru delegat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni şi avizat lunea precedentă de comisiile parlamentare de specialitate cu 39 de voturi ”pentru” și 4 ”împotrivă”, a declarat că diaspora și românii din vecinătate vor reprezenta o prioritate pentru noul Guvern, specificând că liniile principale ale proiectelor Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni vor fi școala, educația, cultura și spiritualitatea.
…măicuţa şi-a înscris cea de-a 70-a pagină în împlinirea destinului dăruit de Dumnezeu. Poate o vom avea în mijlocul prietenilor „Zorilor Bucovinei”, la sărbătoarea Bucovinei, şi-i vom dărui un trandafir din grădina dragostei noastre.
129 de oameni și-au pierdut viața, alţii peste 350 au fost răniți, dintre care peste 100 sunt în stare foarte gravă, în consecinţa a 6 atacuri violente, produse aproape simultan, vineri în Paris, la 22:30, ora Ucrainei.
Fostul comisar european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, a fost desemnat de către Preşedintele Klaus Iohannis pentru funcţia de premier.
Arcadie Suceveanu a revenit la Cernăuţi, regăsindu-se, după cum a recunoscut, „bucuros şi fericit” pe drumurile tinereţii, în mijlocul prietenilor, colegilor de generaţie, dar şi admiratorilor de toate vârstele.
Victorie la două nominații - „Cel mai bun ansamblu actoricesc” şi „Cel mai reuşit rol principal feminin”. REZULTATELE FESTIVALULUI DE COMEDIE „APLAUZELE DE AUR ALE BUCOVINEI”-2015.
În lacrima aurie a toamnei, am călătorit din nou în misterele istoriei, însoţindu-i, la 4 noiembrie 2015, pe Excelenţa Sa, dna Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi, şi pe ÎPS Melchisedec Velnic, stareţul Mănăstiri Putna, pe urmele Voievodului Ştefan cel Mare, la Kolomyia, unde cel mai viteaz Domn al Românilor a lăsat în istoria acestui mic, dar pitoresc orăşel, o amintire vie, dăltuită în piatra neuitării. Încărcat de mister şi istorie, acest loc sfinţit prin prezenţa, cu 530 de ani în urmă, a Domnitorului Moldovei Ştefan cel Mare, care, a venit în toamna a.1485 la Colomeea pentru a semna, la 15 septembrie, un Tratat de alianţă cu regele polon Cazimir al IV, împotriva turcilor, care i-au capturat Cetatea Albă şi Chilia.
La 3 octombrie curent, în Ucraina, a sosit, într-o vizită de lucru, o delegaţie din România, în frunte cu dl Ştefan Purici, prorectorul Universităţii „Ştefan cel Mare din Suceava”, dna Carmen Năstase, decanul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică, care, însoţiţi de Excelenţa Sa, dna Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi, au vizitat Universitatea Naţională Tehnică de Petrol şi Gaze din Ivano-Frankivsk, unde a fost semnat un acord bilateral de colaborare, una dintre cele mai importante instituţii din Ucraina ce are relaţii de prietenie şi colaborare cu Universităţile din or. Ploieşti şi Baia Mare.
Aripa neagră a morții a umbrit din nou chipul României – Patria noastră istorică – prin incendiul dezastruos de la Clubul Colectiv din București din noaptea de vineri, 30 octombrie, care a luat viețile a zeci de tineri nevinovați.
La 30 octombrie curent, la sediul Centrului Român „Eudoxiu Hurmuzachi”, a unei importante cărţi – „Spiţa neamului Nichitovici-Călin din Bucovina”, scrisă de istoricul şi scriitorul Dumitru Covalciuc ce cuprinde genealogia acestei cunoscute familii de români din nordul Bucovinei, ascendenţii şi descendenţii căreia au avut un rol deosebit în istoria culturală, ecleziastă a Bucovinei, au militat, în perioada habsburgică, pentru emanciparea naţional-culturală a neamului, au fost membri activi, susţinători ai tuturor societăţilor existente în Bucovina de la 1862 până la 1944, au contribuit la deschiderea unor şcoli, la renovarea şi construirea unor biserici, dintre care şi actualul locaş de închinare din Voloca, pe pământul dăruit de părintele Atanasie Nichitovici.
Publicația D-voastră am întîlnit-o aici, în acest colț de țară, întîmpălător și mi-a făcut o mare bucurie. Răspîndește un iz puternic de românism ce amintește tuturor celor ce o citesc că mai sunt români adevătați.
Vasul aerian Airbus A-321 al companiei aviatice „Kogalâmavia”, care traversa ruta Sharm el-Sheikh — Sankt Petersburg, a decolat de pe aeroportul egiptean sâmbătă la 6.21 și peste 23 de minute a dispărut de pe ecranele radarelor. La bordul avionului civil rus, prăbuşit în peninsula Sinai din Egipt, se aflau 217 pasageri și 7 membri ai echipajului, 63 dintre care erau bărbaţi, 138 – de femei, 17 copii cu vârste cuprinse între 2 şi 17 ani.
30 de persoane și-au pierdut viața, iar peste 150 au fost rănite într-o îngrozitoare explozie ce a avut loc vineri seară într-un club de noapte din București (alte surse, FLUX 24, vorbesc de 46 de morţi şi 180 de răniţi, cu vârste cuprinse între 18-40 de ani). În acel moment tragic în localul Club Colectiv din Bucureşti trupa Goodbye To Gravity lansa albumul 'Mantras of War’. Intrarea era liberă, iar accesul publicului a fost permis începând cu ora 20.30. S-a anunţat ca acest concert "va beneficia de un show de lumini customizat, precum și de efecte pirotehnice și decoruri special create.
Simpozionul Internaţional - „Grigore Bostan – 75.Probleme actuale de Filologie Română”, organizat la 30 octombrie, în Sala Roşie a Universităţii Naţionale „Iu. Fedkovyci” din Cernăuţi, cu sprijinul MAE – Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, în comun cu Universitatea Cernăuţeană, Catedra de Filologie Română şi Clasică, Centrul de Filologie Română Comparată „Grigore Bostan”, Societatea de Cultură Româneaască „M. Eminescu” şi Consulatul General al României la Cernăuţi.
Am râs din tot sufletul, în unison cu sala plină a Naţionalului Cernăuţean, mai bine zis, cu toţi spectatorii, adunaţi în ziua de 29 octombrie în somptuoasa sală a Teatrului Academic Muzical-Dramatic „O. Kobyleanska” din Cernăuţi, vizionând o comedie de real succes, „Bani din cer”, a dramaturgului englez Ray Cooney, jucată la bis de actorii Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoşani, regia artistică aparţinându-i regizorului Alexandru Vasilache.