02 iulie 2020
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

ROMÂNIA SPRIJINĂ UCRAINA ÎN CONFLICTUL CU RUSIA

23 august 2014 | Categorie: Noutăţi

CONSULUL LITUANIEI A FOST OMORÂT DE CĂTRE TERORIŞTI

România a fost prima ţară ce a ratificat Acordul de Asociere al Ucrainei cu Uniunea Europeană, dar ce aşteaptă Ucraina?

23 august 2014 | Categorie: Noutăţi

Patria noastră istorică, România, cel mai apropiat prieten al Ucrainei, în semn de solidaritate cu poporul ucrainean, a ratificat prima dintre ţările Uniunii Europene Acordul de Asociere al Ucrainei la structurile europene, fiind urmată apoi de Lituania, Estonia, dar ce aşteaptă Ucraina?

ILIE CARAŞ: „MI-A VENIT UN DOR DE-ACASĂ”

21 august 2014 | Categorie: Noutăţi

Or, cu acest dor vibrând în suflet, tânărul şi îndrăgitul interpret de muzică populară Ilie CARAŞ a plecat în lume pentru a-şi face un nume. Acest dor de-acasă îi freamătă-n inimă şi-l îngână în cântecele sale de 9 ani, de când i-au crescut aripi de zbor spre piscurile muzicii populare româneşti, de când a părăsit cuibul părintesc din pitoreasca şi frumoasa localitate de vrednici români de pe Valea Siretului, Ropcea, s-a despărţit de mama Gheorghina şi tatăl Vasile, care i-au binecuvântat zborul şi graţie cărora la vârsta fragedei tinereţi de dor 25 de ani a devenit popular şi cunoscut, de cele trei scumpe surioare – Mariana, Elena şi Cristina, cărora le duce dorul.

17 OAMENI PAŞNICI AU FOST OMORÂŢI DE TERORIŞTI

20 august 2014 | Categorie: Noutăţi

Separatiștii au tras cu lansatoare multiple de rachete „Grad” şi mortiere, furnizate de Rusia, asupra unei coloane de refugiați lângă Lugansk, care urmau să părăsească oraşul prin culoarul verde, pregătit de armata ucraineană, rănind 6 şi omorând 17 persoane, printre care majoritatea femei și copii, a declarat Andrei Lysenko, speaker-ul Consiliului Ucrainean pentru Securitatea Naţională și Apărare.

Ansamblul „DOR BASARABEAN” participă la manifestări folclorice din România şi Republica Moldova

19 august 2014 | Categorie: Noutăţi

Aflându-se la an aniversar, după două decenii de valorificare şi promovare a folclorului românesc în Sudul Basarabiei, Ansamblul Folcloric „Dor Basarabean” participă la manifestări culturale importante din România şi Republica Moldova.

Ca să se plimbe cu maşina, l-au omorât pe şofer

18 august 2014 | Categorie: Noutăţi

...părinţii neconsolaţi sunt convinşi că fiul lor a fost victimizat de oamenii ordinii.

ÎMBUNĂTĂŢIREA SITUAŢIEI ECOLOGICE ÎN BAZINELE RÂURILOR PRUT ŞI NISTRU

18 august 2014 | Categorie: Noutăţi

Recent, la Cernăuţi, s-a desfăşurat conferinţa „Îmbunătăţirea situaţiei ecologice în bazinele râurilor Prut şi Nistru prin îmbunătăţirea sistemului de purificare a apei în Cernăuţi şi Drochia”, organizată în cadrul proiectului transfrontalier cu aceeaşi denumire şi a Programului de Cooperare România-Ucraina-Moldova, la care au fost prezentate etapele desfăşurate până acum de realizatorii proiectului - Primăria or. Cernăuţi, în cooperare cu Centrul Bucovinean de Reconstrucţie şi Dezvoltare (Cernăuţi, Ucraina), Consiliul Judeţean Suceava (România) şi Consiliul Raional Drochia (Moldova).

A APĂRUT UN NOU ZIAR

18 august 2014 | Categorie: Noutăţi

La 14 august a.c., în Cernăuţi, a apărut primul număr al ziarului „Чернівці 24” („Cernăuţi 24”) ce apare în 4 pagini de formatul A3 şi are un tiraj de 5 000 exemplare.

ÎN ESTUL UCRAINEI A MURIT ÎNCĂ UN MILITAR BUCOVINEAN

18 august 2014 | Categorie: Noutăţi

La 8 august a.c. în timpul desfăşurării operaţiunii antiteroriste a murit încă un tânăr bucovinean, înainte de a-şi sărbători 23 de ani de la naştere, Oleksandr Palamar din Chelmeneţ.

PRIMA FOTOEXPOZIŢIE A LUI STEPAN KARACIKO

17 august 2014 | Categorie: Noutăţi

Sâmbăta precedentă, în Galeria „Euro PhotoArt” din incinta Societăţii pentru Cultura Română „Mihai Eminescu”, a fost inaugurată expoziţia de fotografii artistice „Portrete cenăuţene şi dominanta arhitecturală” a etnografului din centrul regional Stepan KARACIKO, în cadrul căreia au fost expuse aproape 30 de imagini, surprinse de autor cu aparatul de fotografiat – perle arhitecturale din vechea urbe de pe malul Prutului, portrete ale unor personalităţi cernăuţene şi ale unor oaspeţi ale oraşului nostru.

ROS PÂNĂ LA OS DE INVIDIE?

15 august 2014 | Categorie: Noutăţi

Adeseori, când scriam adevărul, care îi afecta într-o oarecare măsură chiar şi pe unii dintre colegi, prieteni, fiica Diana îmi spunea: „Lasă, mamă, nu scrie tot adevărul, fiindcă nu place nimănui, fii bună şi blândă ca Vitalie Zâgrea”. Şi avea perfectă dreptate, căci scriind purul adevăr nu-ţi făureşti prieteni.

AJUTOR UMANITAR SAU INVAZIE MILITARĂ DIRECTĂ?

14 august 2014 | Categorie: Noutăţi

„Sectorul de dreapta” a suferit cea mai mare pierdere umană în Doneţk

MITROPOLITUL ONUFRIE A SUCCEDAT TRONUL BISERICII ORTODOXE UCRAINENE PATRIARHIA MOSCOVEI

13 august 2014 | Categorie: Noutăţi

În fruntea Bisericii Ortodoxe Ucrainene Patriarhia Moscovei (BOUPM) a fost ales Onufrie, fostul Mitropolit al Cernăuţiului şi Bucovinei, care, după decesul IPS Vladimir, Mitropolitul Kyivului şi al Întregii Ucraine, care s-a stins din viaţă la vârsta de 78 de ani, la începutul lui iulie curent, a asigurat interimatul BOUPM din februarie curent, de când s-a îmbolnăvit grav predecesorul său.

LA HRAMUL MĂNĂSTIRII LEORDA – ÎNTRU DĂINUIREA CREDINŢEI ŞI LUMINII

13 august 2014 | Categorie: Noutăţi

Am ajuns aici, în leagănul dumnezeirii, unde ţi se pare că clipa s-a oprit în loc, unde liniştea profundă e tulburată doar de cântări divine şi dangăt de clopot, iar candoarea se revarsă cu binecuvântarea cerească, împreună cu Excelenţa Sa, dna Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi, graţie osârduitorului ctitor al acestui TEMPLU al DĂINUIRII, Vasile Covalciuc, protopopul raionului Storojineţ, care ne-a invitat la hramul Mănăstirii, de sărbătoarea Sfântului Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon, în ziua când sacrul locaş şi-a sărbătorit protectorul.

Ne-am putea redobândi cetăţenia română în timp de o lună

12 august 2014 | Categorie: Noutăţi

În cadrul lucrărilor Universității de Vară de la Izvoru Mureșului, Eugen Tomac, deputat în Parlamentul României, a declarat că cetățenia română ar putea fi redobândită în timp de o lună. Parlamentarul român a mai informat că va înainta în sesiunea parlamentară din toamna curentă o inițiativă legislativă, cu scopul de a flexibiliza și descentraliza procesul redobândirii cetățeniei române.