23 septembrie 2021
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

NUME DRAG ŞI CU RENUME, VICTORIA COSTINEAN

20 noiembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

„Am jurat tăcut în suflet că nu voi lăsa să fie dat uitării calvarul mamei mele, nici al altor martiri ai pământului nostru, greu de dor şi suferinţă”.

VIN AI NOŞTRI, PLEACĂ-AI NOŞTRI, NOI RĂMÂNEM TOT CA PROŞTII...

18 noiembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Cu ce ne-am ales noi, românii? Nu avem un partid, un reprezentant în Rada Supremă, ales din partea comunităţii româneşti, ca să ne apere drepturile, să nu ne fie călcată în picioare demnitatea şi identitatea. Ungurii din Transcarpatia au 8 deputaţi în Consiliul Raional Ujgorod. Astfel, partidul maghiarilor conduce cu 22%. De ce nu suntem şi noi uniţi, ca ungurii?

CERNĂUŢIUL NU ŞI-A SCHIMBAT PRIMARUL

17 noiembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Al doilea tur al alegerilor primarului oraşului Cernăuţi nu ne-a adus mare surpriză. Cernăuţenii i-au acordat votul de încredere lui Oleksii Kaspruk.

FERICIŢI CEI MILOSTIVI, CĂCI ACEIA SE VOR MILUI

17 noiembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Suntem creştini, urmaşi ai vrednicilor români – Brâncovenii, Ştefan cel Mare şi Sfânt... Ne închinăm la moaştele Sf. Cuvioasei Parascheva de la Iaşi. Şi eu, ca orice creştin, cer de la Iisus milă şi îndurare

Dan Stoenescu: „Liniile principale ale Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni vor fi: școala, educația, cultura și spiritualitatea”

17 noiembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Dan Stoenescu, propus de premierul desemnat, Dacian Cioloș, ca ministru delegat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni şi avizat lunea precedentă de comisiile parlamentare de specialitate cu 39 de voturi ”pentru” și 4 ”împotrivă”, a declarat că diaspora și românii din vecinătate vor reprezenta o prioritate pentru noul Guvern, specificând că liniile principale ale proiectelor Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni vor fi școala, educația, cultura și spiritualitatea.

VĂ AŞTEAPTĂ CERNĂUŢIUL SĂ-I ADUCEŢI MIREASMA CUVINTELOR ROMÂNEŞTI, MAICĂ ELENA

15 noiembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

…măicuţa şi-a înscris cea de-a 70-a pagină în împlinirea destinului dăruit de Dumnezeu. Poate o vom avea în mijlocul prietenilor „Zorilor Bucovinei”, la sărbătoarea Bucovinei, şi-i vom dărui un trandafir din grădina dragostei noastre.

O LUME NEBUNĂ – 129 DE OAMENI, UCIŞI ÎN ATENTATELE DIN PARIS

14 noiembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

129 de oameni și-au pierdut viața, alţii peste 350 au fost răniți, dintre care peste 100 sunt în stare foarte gravă, în consecinţa a 6 atacuri violente, produse aproape simultan, vineri în Paris, la 22:30, ora Ucrainei.

Dacian Cioloş – prim-ministru al României

11 noiembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Fostul comisar european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, a fost desemnat de către Preşedintele Klaus Iohannis pentru funcţia de premier.

MOARTEA MAMEI, LEGĂNATĂ ÎN POEZIE

10 noiembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Arcadie Suceveanu a revenit la Cernăuţi, regăsindu-se, după cum a recunoscut, „bucuros şi fericit” pe drumurile tinereţii, în mijlocul prietenilor, colegilor de generaţie, dar şi admiratorilor de toate vârstele.

SUCCESUL TEATRULUI BOTOŞĂNEAN LA „APLAUZELE DE AUR ALE BUCOVINEI”-2015

7 noiembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Victorie la două nominații - „Cel mai bun ansamblu actoricesc” şi „Cel mai reuşit rol principal feminin”. REZULTATELE FESTIVALULUI DE COMEDIE „APLAUZELE DE AUR ALE BUCOVINEI”-2015.

LA KOLOMYIA VA FI ÎNĂLŢAT MONUMENTUL LUI ŞTEFAN CEL MARE

5 noiembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

În lacrima aurie a toamnei, am călătorit din nou în misterele istoriei, însoţindu-i, la 4 noiembrie 2015, pe Excelenţa Sa, dna Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi, şi pe ÎPS Melchisedec Velnic, stareţul Mănăstiri Putna, pe urmele Voievodului Ştefan cel Mare, la Kolomyia, unde cel mai viteaz Domn al Românilor a lăsat în istoria acestui mic, dar pitoresc orăşel, o amintire vie, dăltuită în piatra neuitării. Încărcat de mister şi istorie, acest loc sfinţit prin prezenţa, cu 530 de ani în urmă, a Domnitorului Moldovei Ştefan cel Mare, care, a venit în toamna a.1485 la Colomeea pentru a semna, la 15 septembrie, un Tratat de alianţă cu regele polon Cazimir al IV, împotriva turcilor, care i-au capturat Cetatea Albă şi Chilia.

UN NOU ACORD DE COLABORARE ROMÂNO-UCRAINEANĂ

4 noiembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

La 3 octombrie curent, în Ucraina, a sosit, într-o vizită de lucru, o delegaţie din România, în frunte cu dl Ştefan Purici, prorectorul Universităţii „Ştefan cel Mare din Suceava”, dna Carmen Năstase, decanul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică, care, însoţiţi de Excelenţa Sa, dna Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi, au vizitat Universitatea Naţională Tehnică de Petrol şi Gaze din Ivano-Frankivsk, unde a fost semnat un acord bilateral de colaborare, una dintre cele mai importante instituţii din Ucraina ce are relaţii de prietenie şi colaborare cu Universităţile din or. Ploieşti şi Baia Mare.

EXPRIMĂM SINCERE CONDOLEANŢE RUDELOR ŞI PRIETENILOR CELOR DECEDAŢI ÎN CLUBUL

3 noiembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Aripa neagră a morții a umbrit din nou chipul României – Patria noastră istorică – prin incendiul dezastruos de la Clubul Colectiv din București din noaptea de vineri, 30 octombrie, care a luat viețile a zeci de tineri nevinovați.

SPIŢA NEAMULUI NICHITOVICI-CĂLIN DIN BUCOVINA

2 noiembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

La 30 octombrie curent, la sediul Centrului Român „Eudoxiu Hurmuzachi”, a unei importante cărţi – „Spiţa neamului Nichitovici-Călin din Bucovina”, scrisă de istoricul şi scriitorul Dumitru Covalciuc ce cuprinde genealogia acestei cunoscute familii de români din nordul Bucovinei, ascendenţii şi descendenţii căreia au avut un rol deosebit în istoria culturală, ecleziastă a Bucovinei, au militat, în perioada habsburgică, pentru emanciparea naţional-culturală a neamului, au fost membri activi, susţinători ai tuturor societăţilor existente în Bucovina de la 1862 până la 1944, au contribuit la deschiderea unor şcoli, la renovarea şi construirea unor biserici, dintre care şi actualul locaş de închinare din Voloca, pe pământul dăruit de părintele Atanasie Nichitovici.

Vă mulțumesc că existați

1 noiembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Publicația D-voastră am întîlnit-o aici, în acest colț de țară, întîmpălător și mi-a făcut o mare bucurie. Răspîndește un iz puternic de românism ce amintește tuturor celor ce o citesc că mai sunt români adevătați.