21 ianuarie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Scriitorul basarabean Nicolae Dabija, infectat cu COVID-19, a murit la 72 de ani

12 martie 2021 | Categorie: Noutăţi

Scriitorul și publicistul basarabean Nicolae Dabija a murit în această noapte, pierzând lupta pentru viaţă, în consecinţa complicațiilor provocate de coronavirus, transmite

România le acordă burse elevilor români din Ucraina. Dacă numărul de ore la română au fost reduse şi, probabil, vor mai fi, Patria-Mamă va acorda burse copiilor care nu vor mai învăţa în Limba strămoşilor…

11 martie 2021 | Categorie: Noutăţi

Mulţumim Patriei noastre istorice! Dar oare când copiii, nepoţii noştri (unii nepoţi ai acestor lideri lăudăroşi ce îşi asumă meritele de-acum învaţă în şcoli ucrainene) vor învăţa în altă limbă străină neamului românesc, aceşti lideri „merituoşi” şi „sârguincioşi” vor mai avea cu ce se lăuda? Până încă nu e de tot târziu, ar trebui toate societăţile, consiliile şi alianţele să se unească ca să susţină, în primul rând, profesorii de română, să se rezolve odată şi pentru totdeauna problema studierii Limbii Române în şcolile cu predarea în română, de altfel Patria-Mamă va acorda burse copiilor care nu vor mai învăţa în Limba strămoşilor…

La 11 martie poetul sucevean Ion Cozmei ar fi împlinit...

11 martie 2021 | Categorie: Noutăţi

Era prezent deseori la manifestările noastre de suflet, la Cernăuți, unde...

România va acorda burse pentru elevii etnici români din Ucraina

10 martie 2021 | Categorie: Noutăţi

Programul de burse acordate membrilor minorității românești din Ucraina reprezintă un angajament pe termen lung al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Secretariatului General al Guvernului (SGG-DRP). Acesta este integrat în strategia de sprijinire a eforturilor pe care românii din afara granițelor le depun pentru a-și păstra identitatea lingvistică. Continuarea acestui program este asumată explicit în Programul de Guvernare 2020-2024, fiind considerată o prioritate la nivelul politicilor pentru românii de pretutindeni.

Este de datoria noastră morală să nu comitem erorile care s-au comis de-a lungul istoriei

10 martie 2021 | Categorie: Noutăţi

Forțele active ale creației binelui sunt patriotismul, sufletul curat, credința în Dumnezeu

„O, mamă, dulce mamă…”

8 martie 2021 | Categorie: Noutăţi

Din negura de vremi,/ Pe freamătul de frunze/La tine tu mă chemi…”, scria cu atâta dragoste şi tristeţe Poetul nepereche. Acum, la acest început de Mărţişor, când sărbătorim Ziua Mamei, această melancolie ne pătrunde din nou în suflet, mai bine zis, ea nu ne-a părăsit niciodată, de când ne-a părăsit scumpa şi sfânta noastră mamă. Chiar şi de acolo, din sferele divine, prin lacrima primăverii, ea e talismanul care ne poartă norocul şi ne veghează destinul. Mama e îngerul care ne însoţeşte pretutindeni. Nici timpul, nici distanţa, nici chiar moartea, nimic nu ne poate despărţi de ea, .„Cea mai veche carte din lume este mama, cea mai frumoasă carte din lume este mama.

Un Mărţişor dantelat din iubire românească ne-au dăruit membrii Asociaţiei Cadrelor didactice de etnie română din Ucraina

2 martie 2021 | Categorie: Noutăţi

La festival au participat profesori din școlile cu predare în limba română din regiunile Cernăuți și Transcarpatia. Oaspeți de onoare au fost Excelența Sa, Doamna Consul General al României la Cernăuți Irina Loredana Stănculescu, profesori din Republica Moldova, România și Italia.

La Cupca tradiţiile sunt păstrate cu pietate

2 martie 2021 | Categorie: Noutăţi

În afară de mărțișorii confecționați am mai organizat o expoziție de ziare, broșuri, desene dedicate sărbătorii primăverii, Mărțișorului.

ULTIMA DORINŢĂ A BUNELULUI „VÂNAT” DE SOVIETICI – SĂ FIE ÎNMORMÂNTAT CREŞTINEŞTE ÎN SATUL NATAL VOLOCA (Astăzi este Ziua internaţională a Bunicilor)

28 februarie 2021 | Categorie: Noutăţi

Bunelul după tată, Nicolae NICHITA al lui Gheorghe al lui Petrea Marandei, care avea o tăbăcărie de dubit piei şi un mic atelier de făcut încălţăminte, a fost arcănit de o coadă de topor din sat, un trădător de neam, slugoi al bolşevicilor, Pricoche Avasâloaie, şi dus la munci silnice în lagărul morţii de pe ţărmurile lacului Onega, unde a murit de foame…Înţelegând că-l părăsesc ultimele puteri, că vine cea cu coasa în spinare să-l scape de suferinţă, a dorit să-şi găsească liniştea veşnică în pământul străbun, rugându-i pe cumnatul său Iluţă şi pe vecinul Procopie Poclitar, să nu le spună bolşevicilor c-a decedat, ci să-l ducă acasă, apoi a închis ochii pe veci, iar trenul fluierând asurzitor, îl ducea, în fuga mare, spre baştină, la care atât de mult a visat în surgiun. La morgă, la Cernăuţi, soţia-i Leontina cu greu l-a recunoscut, după o muşcătură de cal la şold. Dar îi rămase doar semnul, căci carne nu mai avea pe oase, decât pielea întinsă. Nu avea nici buze, dinţii îi erau dezveliţi şi cântărea vreo 20-25 de kilograme. Cum de s-a mai ţinut sufletul în trupul lui atât de vlăguit era de neînţeles. Or, îl mai ţinea în viaţă gândul că o să-şi odihnească osemintele chinuite în glia străbună. Şi soarta i-a îndeplinit ultima dorinţă...

„Mărţişorul” – această firavă speranţă ce-l ţine pe român în oaza tradiţiiei - nu va fi sărbătorit, Cernăuţiul intră în „lockdown”

26 februarie 2021 | Categorie: Noutăţi

În acest an zicem „Adio, Mărţişor!”. Nu mai ştii ce să crezi… Ne vom bucura de Mărţişor, de primăvară, stând în casă şi depănând firul de mătase din aleasa salbă a frumuseților tradiţiei noastre româneşti ce ţin de sosirea primăverii, de înmugurirea speranţelorюю.

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni anunţă demararea primei etape de evaluare a proiectelor

26 februarie 2021 | Categorie: Noutăţi

DRP anunță demararea primei etape de evaluare. Vor fi analizate proiectele depuse până la data de 15 martie 2021, ora 23.59 (ora României).

Drepturile românilor din Ucraina în vizorul Ambasadorului - orice noi prevederi trebuie sa respecte standardele internationale

25 februarie 2021 | Categorie: Noutăţi

Excelenţa Sa, Cristian-Leon Ţurcanu, Ambasadorul României a subliniat necesitatea unei consultari reale a etnicilor români in toate aspectele ce pot avea un impact asupra drepturilor de care acestia se bucura. In context, a evidentiat importanta faptului ca orice noi prevederi trebuie sa respecte standardele internationale in materie si angajamentele asumate si sa nu diminueze drepturi castigate anterior.

IUBEŞTE ROMÂNEŞTE – LEGENDA LUI DRAGOBETE

24 februarie 2021 | Categorie: Noutăţi

Dragobetele e sărbătoarea iubirii la români, fiind sărbătorită la 24 februarie. Despre Dragobete, fiul Babei Dochia, există mai multe legende. Îmi amintesc de una auzită în copilărie de la bunica. Se spune că Dragobete, fecior frumos, harnic şi cuminte, era şi un mare iubitor al păsărilor. Pe cele care rămâneau să ierneze prin părţile noastre le ocrotea, iar pe cele călătoare le ajuta, le repara cuiburile, le apăra puişorii de răpitori. Crescând şi ajungând la vârsta când urma să se căsătorească, fără să uite de păsări, îi curgeau ochii după fetele frumoase, la care avea şi succes, fiind frumos, dar Baba Dochia nu era deloc grăbită să-şi aducă noră în casă aşa că amâna mereu momentul peţitului până când era de-acum prea târziu, căci se intra în post.

Numărul de ore la română au fost reduse - Ca să nu rămână văduviţi şi de limba maternă, acum, ca niciodată, românii din Ucraina au nevoie de susţinerea Patriei istorice…Unde sunt „liderii” ???

21 februarie 2021 | Categorie: Noutăţi

Deşi am aşteptat, cu sufletul la gură soarta „recomandărilor” , proiect ce s-a aflat în discuţie până la 28 ianuarie curent, în care Ministerul Învăţământ şi Ştiinţă al Ucrainei „recomanda” direcţiilor şcolilor să aleagă care limbă să fie studiată şi câte ore să-i fie rezervate, adresarea unor profesori de română din regiune, cu rugămintea de a fixa orele pentru fiecare disciplină în parte şi de a spori numărul de ore la română, precum sunt la ucraineană sau măcar cum au fost până acum, ca Materna să fie limba de bază în şcolile cu limba română de predare, să-i fie repartizate şi fixate orele necesare de studiu, şi de data aceasta n-a fost luată în consideraţie. Ba mai mult, numărul de ore de română nu numai că nu au sporit, ci au fost reduse.

NE IUBIM LIMBA ŞI PORTUL - Săptămâna limbii materne la CIE Cupca

19 februarie 2021 | Categorie: Noutăţi

Asemena sărbători ale sufletului românesc educă la elevi dragostea de limba maternă, de frumoasele valori naţionale - neam, credință, datini, tradiții, obiceiuri...