28 mai 2023
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

DE ZIUA LIMBII ROMÂNE VA FI INAUGURATĂ CASA-MUZEU „GRIGORE VIERU”. Dar noi când vom intra în Casa lui Aron Pumnul?

23 august 2015 | Categorie: Noutăţi

Avem şi noi o Casă, cea a lui Aron Pumnul, care îşi aşteaptă de zeci de ani restaurarea şi inaugurarea. Mergem spre ea de zilele lui Eminescu, oftăm de cele ce ne văd ochii...

VOLUMUL „RUSIA LA RĂSPÂNTIE” PREZENTAT LA CERNĂUŢI

22 august 2015 | Categorie: Noutăţi

Astăzi, la Cernăuţi, a avut loc lansarea volumului „Rusia la răspântie” a cunoscutului politolog Oleg Serebrian, directorul Institutului de Studii Europene din Republica Moldova, doctor în ştiinţe, fost ambasador al Moldovei la Paris.

UNDE-I CRASNA, BADE GHEORGHE?

21 august 2015 | Categorie: Noutăţi

Vom sădi noi o pădure nouă, în locul celei seculare, tăiate şi cărate de hoţii investiţi cu putere. Şi măcar nepoţii nepoţilor noştri vor zice cu demnitate şi mândrie: „Asta-i Crasna, bade Gheorghe!”

Reprezentanţi ai misiunii OSCE la Cernăuţi au vizitat „Zorile Bucovinei”

20 august 2015 | Categorie: Noutăţi

Cum nu ne ajută, aşa nici nu ne strică, spunem noi despre recenta vizită la redacţia ziarului nostru a doi reprezentanţi ai OSCE, aflaţi într-o misiune specială de monitorizare în Ucraina.

CÂND MAI GREA, CÂND MAI UŞOARĂ, CRUCEA MARIEI TOMA

19 august 2015 | Categorie: Noutăţi

era ziua lui Eminescu şi la Boian a fost mare sărbătoare. Atunci Grigore Vieru a scos singur şi a băut apă din fântâna din curtea bisericii noastre.

ÎN REGIUNEA CERNĂUŢI PLANUL DE MOBILIZARE A FOST ÎNDEPLINIT DOAR CU 31 %

18 august 2015 | Categorie: Noutăţi

Peste 600 de bucovineni au fost mobilizaţi în timpul celui de-al şaselea val de recrutare în rândurile Forţelor Armate ale Ucrainei – 31 % din numărul necesar, a informat Vitalii Ciurai, comisarul militar regional.

ÎN RĂZBOIUL DIN DONBAS A MURIT PRIMA CERNĂUŢEANCĂ

18 august 2015 | Categorie: Noutăţi

La 12 august a.c., în or. Cernăuţi, în Soborul Adormirea Maicii Domnului, cernăuţenii, camarazii şi rudele şi-au luat rămas bun de la cercetaşul Nastea Gorbaciova, omorâtă în războiul din estul Ucrainei.

Campania „OAMENII TIMPULUI” – la Cernăuți

14 august 2015 | Categorie: Noutăţi

Astăzi, 14 august, a avut loc conferința de lansare a Campaniei OAMENII TIMPULUI la Cernăuți. Evenimentul s-a desfășurat la sediul Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” (Cafeneaua literară „București”).

A DAT DUMNEZEU SĂ AJUNGEM ŞI NOI LA COVASÂNŢ

12 august 2015 | Categorie: Noutăţi

Am văzut lacrimi în ochii spectatorilor locali, când le-am prezentat cine suntem, de unde şi cu cât dor venim, cum ne-am păstrat modelul de costum „Cernăuţiul” sau „Naţionalul”, cu ozoare specifice satului Ropcea.

LIDERII ROMÂNILOR - SLAB PREGĂTIŢI LA DIALOGUL CU AUTORITĂŢILE ŢINUTULUI

6 august 2015 | Categorie: Noutăţi

Probleme de mare importanţă pentru întreaga comunitate, cum sunt cele ce ţin de învăţământul mediu general în limba română, urmează să fie puse în discuţie la următoarea întâlnire, prevăzută pentru 20 august. Mai este timp ca liderii societăţilor româneşti să-şi formuleze în comun dezideratele, iar funcţionarii responsabili de politica minorităţilor să-i convingă pe şefii de la Departamentul Învăţământ şi Ştiinţă să binevoiască a se prezenta la această întâlnire.

O NOUĂ PROVOCARE A ROMÂNILOR

6 august 2015 | Categorie: Noutăţi

Recent, pe site-ul molbuk.ua a apărut din nou o informaţie provocătoare la adresa românilor din ţinut, care e o totală dezinformare, fiindcă în mare parte nu corespunde celor relatate de mine, redactorul-şef al ziarului „Zorilor Bucovinei”. Am afirmat că informaţia privind convocarea „Adunării românilor din Bucovina”, care au cerut autonomie, e o provocare împotriva românilor pentru a destabiliza situaţia din ţinut, însă nu am date că aceasta a fost difuzată de Kremlin, deoarece nu e în competenţa mea, ci a organelor de drept, să descopere cine e autorul provocării.

IANCU FLONDOR – GRAVAT ÎN INIMA NEUITĂRII LA STOROJINEŢ

5 august 2015 | Categorie: Noutăţi

La 3 august curent, când s-au împlinit 150 de ani din ziua naşterii artizanului UNIRII, graţie preacucernicului părinte Vasile Covalciuc, protopop de Storojineţ, care nu-şi uită înaintaşii şi îşi îndrumă enoriaşii să fie tari în credinţă, să-şi păstreze nealterate sfintele rădăcini ale neamului, aşa precum le-au lăsat părinţii şi strămoşii, lui Nicolae Toma, redactorul-şef al ziarului “Zorile Bucovinei”, preşedintele Societăţii Jurnaliştilor Români Independenţi din regiunea Cernăuţi, la mormântul lui Iancu Flondor din curtea Bisericii Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, de pe moşia lui din Storojineţ, unde e gravat în piatra neuitării, a fost oficiat un parastas de pomenire întru cinstirea celui care a fost conştiinţa Neamului, „Omul Providenţial al Bucovinei”, a celor peste 107 martiri, deportaţi şi decedaţi în Siberia, Karelia, Kazahstan, în lagărele muncii de pe ţărmurile lacurilor Onega şi Ladoga etc., aduşi simbolic la baştină prin monumentul de piatră, înălţat de un alt chinuit pe drumul Golgotei neamului românesc – Alexandru Davidean, prin rugăciunile fierbinţi ale preacuvioşilor părinţi Constantin Chifu, parohul Bisericii din Igeşti, părinţilor Gheorghe Covalciuc şi Rostislav, ucraineanul ce învaţă limba română şi are de-acum performanţe, căci a vorbit cu noi liber în română, Roman Zbigli, parohul Bisericii din Budineţ, ale enoriaşilor şi intelectualilor din Cernăuţi, care au aprins o lumânare în candela memoriei nobilului Cavaler şi Patriot Român

LĂSAŢI-NE, ÎN LEGEA NOASTRĂ

3 august 2015 | Categorie: Noutăţi

...care ţară am trădat de suntem numiţi separatişti?

CU „ZORILE BUCOVINEI”, ÎN ŢARA ÎNTREGITĂ A LUI IANCU FLONDOR

1 august 2015 | Categorie: Noutăţi

ar merita o măreaţă solemnitate în Sala Sinodală a Reşedinţei Mitropolitane din Cernăuţi, unde, cu 97 de ani în urmă, s-a decis destinul istoric al Bucovinei. Fiind imposibilă o astfel de sărbătoare, s-ar cuveni măcar să ocupe un loc mai mare în inimile noastre, să fie mai bine cunoscut de urmaşii săi, pentru care a trăit, a luptat şi a învins în momentele de mare cumpănă a micii, frumoasei, împărţitei noastre Bucovina...

DIN CERNĂUŢI, UN FRĂŢESC „LA MULŢI ANI!” PENTRU MITICĂ TEODORESCU

31 iulie 2015 | Categorie: Noutăţi

pentru noi, jurnaliştii de la „Zorile Bucovinei”, Dumitru Teodorescu, directorul cotidianului „Crai Nou” din Suceava, a rămas acelaşi Mitică – amabil, tânăr, cu sufletul deschis către durerile din emisfera nordică a meleagului ce ne este deopotrivă de scump şi drag.