23 septembrie 2021
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

CONSTANTIN POPOVICI – AMBASADOR AL PRIETENIEI ŞI PĂCII

7 decembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Vineri, 4 noiembrie a.c., la Gimnaziul nr. 6 din Cernăuţi cu limba română de predare, s-a desfăşurat manifestarea comemorativă „Cinci ani fără Popovici…şi cu el”, consacrată academicianului AŞ a Republicii Moldova şi academician de onoare al AŞ din Ucraina, Constantin Popovici, doctor în filologie, unul dintre cei mai recunoscuţi eminescologi din lume.

O viaţă şi un destin de artist: Maestrul Ion Paulencu la 75 de ani

6 decembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Lumea muzicală academică marchează în acest an un important jubileu de creaţie – aniversarea a 75-a a Maestrului Ion (Ioan) Paulencu, Artist al Poporului din Republica Moldova, renumit cântăreţ liric, posesor al unei formidabile voci de bas, solist al Operei Naţionale, conferenţiar universitar la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău, profesor de canto, îndrumător al tinerelor talente, actor, scenarist, realizator de emisiuni radiofonice, pasionat culegător şi propagandist al moştenirii muzicale tradiţionale, fondator şi conducător al formaţiilor folclorice, preşedinte al Societăţii Culturale "Salvaţi Folclorul", personalitate culturală polivalentă, un veritabil exponent al tezaurelor umane vii.

VIVAT MAESTRO!

5 decembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

La 5 decembrie, distinsul meu consătean, faimosul „TRANDAFIR de la Moldova”, cu rădăcini în glia de vrednici români, comuna Voloca, Maestrul Ioan Paulencu, Artist al Poporului din Moldova, solist al Operei Naţionale, Preşedintele Societăţii Culturale „Salvaţi Folclorul”, conferenţiar universitar, mândria noastră, a tuturor românilor, zeul ce cu vocea-i măiastră stăpâneşte piscurile operei româneşti, revărsând razele luminii şi speranţa dăinuirii în suflete dornice de frumos, îşi sărbătoreşte jubileul de 75 de ani.

INTERVIU CU EXCELENŢA SA, DNA ELEONORA MOLDOVAN, CONSULUL GENERAL AL ROMÂNIEI LA CERNĂUŢI

4 decembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

... în primul rând, dorim să vă mulţumim din suflet pentru sprijinul comunităţii româneşti din nordul Bucovinei, istorica provincie a României, în special, pentru eforturile depuse de Dumneavoastră, membrii misiunii diplomatice pe care o conduceţi,

ADIERI DIN SIMFONIA ANILOR

3 decembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Deşi în buchetul anilor distinsei „zoriste” Maria TOACĂ, redactor-adjunct la „Zorile Bucovinei”, secretara Societăţii Jurnaliştilor Români Independenţi din regiunea Cernăuţi, mare patriotă şi devotată Fiică a Neamului Românesc din Bucovina înstrăinată, care e o prezenţă notorie în spaţiul cultural bucovinean, a mai înflorit o floare cu miresme de busuioc şi frumoase împliniri ce îi pun în valoare înfloritoarele-i realizări pe ogorul publicistic, mai este o câmpie de bobocei ce an de an îşi vor desface petalele suave, adunându-i în potirul creaţiei nectarul verbului matern, cu rodul frumoaselor succese de creaţie, nenumărate sclipiri de bucurii şi vise împlinite.

Concursul de eseuri “Identitateromâneascăînspațiuleuropean” – rezultate

2 decembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Asociația Convergențe Europene (ACE), Centrul Român pentru Inițiativă Socială (CRIS) și asociația Eurocentrica anunță câstigatorii concursului de eseuri “Identitate românească în spațiul european”, dedicat Zilei Naționale a României și destinat tinerilor români din Ucraina (regiunile Transcarpatia, Cernăuți și Odesa), Serbia și Bulgaria. Concursul s-a desfășurat cu sprijinul Consulatelor Generale ale României la Cernăuți, Odesa și Zaicear (Serbia) și al Ambasadei României în Bulgaria.

MESAJUL CONSULULUI GENERAL AL ROMÂNIEI LA CERNĂUŢI CU OCAZIA ZILEI NAŢIONALE A ROMÂNIEI

30 noiembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

La 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia, s-a desăvârşit cel mai însemnat act din istoria poporului român, făurirea Statului Naţional Unitar, având la bază unitatea de neam, limbă şi cultură.

A TREIA MARE UNIRE A BUCOVINEI LA „ZORILE BUCOVINEI” (VIDEO)

29 noiembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Suntem modeşti, nu am brevetat iniţiativa noastră, dar vrem să se ştie că am fost primii în spaţiul românesc, care am „decretat” Unirea Bucovinei cu Patria mamă ca sărbătoare de suflet la „Zorile Bucovinei”.

28 NOIEMBRIE, REALIZAREA VISULUI DE AUR AL ROMÂNILOR - Unirea BUCOVINEI cu ROMÂNIA

28 noiembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

După o cerere oficială a lui Iancu Flondor, chiar în pofida protestelor şi opoziţiei ucrainenilor, armata română a intrat în Bucovina, preluând controlul asupra teritoriului, Unirea Bucovinei cu Regatul României fiind recunoscută oficial pe plan internaţional.

VĂ AŞTEPTĂM CU DRAG LA ZIUA BUCOVINEI, SĂRBĂTORITĂ LA „ZORILE BUCOVINEI”

27 noiembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Dragi români, vă invităm să fiţi alături de noi, în Ziua de 28 noiembrie, de la ora 11.00 (or. Cernăuţi, str. Kobyleanska, 5), la sărbătorirea uneia dintre cele mai frumoase şi semnificative date din istoria neamului.

ORIUNDE A PURTAT-O SOARTA, NU S-A DESPĂRŢIT DE „ZORILE BUCOVINEI”

26 noiembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Dacă s-ar acorda un mare premiu pentru învăţământ şi educaţie românească în nordul Bucovinei, l-ar merita, în primul rând, ţăranii care, în timpuri fatidice, au crescut fii şi fiice în legea românească, ce-şi cresc astăzi, la rândul lor, copiii (într-o perioadă la fel de grea) în leagănul limbii române...

Bursele de studii în România, pentru anul universitar 2016-2017

26 noiembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Publicăm trei documente referitor la concursul de burse oferite de statul român, prin Ministerul Afacerilor Externe, în baza HG 288/1993, pentru anul universitar 2016-2017 (Anexele 1-3). Începând cu 2 decembrie 2015, pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, la extensia Studii în România, va fi publicată o variantă simplificată a metodologiei din anexa 1, în limbile română, engleză şi franceză,care, de asemenea, va fi publicată pe site-ul ziarului "Zorile Bucovinei".

SĂRBĂTOAREA FOLCLORULUI MUZICAL ROMÂNESC – LA CERNĂUŢI

23 noiembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

La eveniment au participat, cu un cuvânt de salut, oaspeţi din ţinut şi Ţară – Zvetlana Preoteasa, directorul general al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, care a dat citirii mesajului dlui Ministru delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, cu ocazia Zilei Culturii Tradiționale Românești la Cernăuți, Ionel Ivan, Ministru Consilier la Consulatul General al României la Cernăuţi...

PREOTUL MIHAI IVASIUC – VREDNIC DUHOVNIC SPIRITUAL ŞI PATRIOT ÎNFLĂCĂRAT AL NEAMULUI

22 noiembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Azi constatăm cu regret că mai toţi marii luptători-patrioţi ai Neamului. care s-au aflat în fruntea mişcării pentru renaşterea noastră spirituală şi naţională la începutul anilor’90 ai secolului precedent, au trecut la cele veşnice şi ducem lipsa unor asemenea personalităţi. Printre Românii de vază, care au lăsat urme adânci în istoria ţinutului bucovinean, se află şi regretatul părinte Mihai IVASIUC, preot martir, vrednic de amintire şi de pomenire, care a militat pentru Limbă, Credinţă şi Identitate.

Mesajul ministrului delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, cu ocazia Zilei Culturii Tradiționale Românești la Cernăuți

21 noiembrie 2015 | Categorie: Noutăţi

Vă felicit pentru tot ceea ce faceți în scopul valorificării şi promovării culturii românești!