22 septembrie 2021
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

TRISTEŢI ŞI MÂNGÂIERI CU RĂVĂŞITOARE ROMANŢE EMINESCIENE

14 iulie 2016 | Categorie: Noutăţi

-În clipele când îmi era mai greu, m-a trezit la viaţă vocea unei vechi prietene, încă de pe timpul studenţiei. Ce-i drept, eu îmi făceam studiile la Universitatea din Cernăuţi, iar ea – studia muzica la Conservator, în capitala Republicii Moldova. Invitându-mă la Cafeneaua „Bucureşti”, de pe fosta stradă Iancu Flondor, la o seară de romanţe, dedicată celui mai mare Poet romantic – Mihai Eminescu,

SUB NIMBUL LUI ŞTEFAN CEL MARE ŞI SFÂNT, ROMÂNII DIN HRUŞĂUŢI SE ÎNTĂRESC ÎN MĂRTURISIREA CREDINŢEI

13 iulie 2016 | Categorie: Noutăţi

Ideea înălţării Bisericii din Hruşăuţi a apărut odată cu iniţiativa de a ridica monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt! S-a sfinţit şi o cruce pe locul unde avea să fie dezvelită statuia.

TÂRGUL DE SÂNPETRU – SĂRBĂTOARE TRADIŢIONALĂ A CERNĂUŢIULUI

10 iulie 2016 | Categorie: Noutăţi

Continuând vechea tradiţie austro-ungară din 1786, în zilele de sâmbăta-duminica precedentă, 9-10 iulie, în Cernăuţi, oraşul Domnitorului Alexandru cel Bun, s-a desfăşurat Târgul de Sânpetru.

ÎNVESTITURĂ MINISTRU DELEGAT PENTRU RELAȚIILE CU ROMÂNII DE PRETUTINDENI

8 iulie 2016 | Categorie: Noutăţi

Ieri, 7 iulie a.c., Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut, la Palatul Cotroceni, o alocuțiune cu prilejul ceremoniei de depunere a jurământului de învestitură a doamnei Maria Ligor în funcţia de Ministru Delegat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni, a domnului Mircea Dumitru în funcţia de Ministru al Educației Naționale și Cercetării Științifice şi a domnului Petru Sorin Bușe în funcţia de Ministru al Transporturilor.

COPII DIN CERNĂUŢI ŞI CÂMPULUNG MOLDOVENESC LA PRIMII PAŞI SPRE O TEMEINICĂ FRĂŢIE

7 iulie 2016 | Categorie: Noutăţi

Dacă mulţi români din Cernăuţi nu şi-ar da copiii la şcoli ucrainene, atunci poate nici n-ar fi nevoie să se completeze clasele cu elevi care nu cunosc limba română.

O VACANŢĂ FASCINANTĂ ÎN OAZA PARADISULUI DE LA SULINA

6 iulie 2016 | Categorie: Noutăţi

Ne-a zâmbit norocul să ne aflăm din nou la Sulina, în Delta Dunării, pe litoralul Mării Negre, într-un peisaj natural sălbatic de o fascinantă frumuseţe, unde misterul se înalţă cu un răsărit de soare într-o dulce îmbrăţişare a dorului şi iubirii de Ţară.

LA MULŢI ANI, EXCELENŢĂ!

5 iulie 2016 | Categorie: Noutăţi

De pe nemărginirea înaltelor noastre simţiri româneşti, am cules într-un buchet cele mai frumoase gânduri şi cordiale urări de prosperitate pentru o personalitate deosebită, înzestrată cu minunate calităţi umane, aleasă de destin să-şi reprezinte neamul şi ţara în mijlocul altor popoare, dar şi să fie un reper al speranţelor românilor din jurul României. Astăzi, 5 iulie, dna Eleonora MOLDOVAN-RUGINĂ, Consulul General al României la Cernăuţi, îşi sărbătoreşte ziua de naştere –prilej fericit şi pentru noi de a-i spune „La mulţi ani!”, de a-i mărturisi respectul ...

CUM A INTRAT ÎN LEGENDĂ ŞTEFAN CEL MARE ŞI SFÂNT

4 iulie 2016 | Categorie: Noutăţi

Viteazul şi credinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt a avut cea mai lungă domnie din toţi domnitorii. A condus cu înţelepciune şi diplomaţie Ţara timp de peste 47 de ani și de 42 tot șchiopăta. Aproape după fiecare bătălie a înălţat câte un sfânt locaş de închinare - 44 de mănăstiri. A intrat în legendă la 2 iulie 1504, la ora 4 de zi.

28 IUNIE – ZI DE DOLIU NAŢIONAL – O PAGINĂ NEAGRĂ ÎN ISTORIA ROMÂNILOR, RUPŢI DE LA SÂNUL PATRIEI

29 iunie 2016 | Categorie: Noutăţi

... „Când au ajuns la Siriţel, la Suveveni, mitralierele grănicerilor au tras în ei, bunelul trecea atunci pe punte. L-au găsit mort duminică. Alţii din grup au fost împuşcaţi toţi până la Siret. Pe unul rănit soldaţii ruşi îl duceau într-o căruţă, iar el bietul cerea apă. Călăii nu i-au dat. Nu le permiteau rudelor nici măcar să-i înmormânteze. I-au îngropat pe toţi într-o groapă comună într-un cimitir evreiesc din Petriceanca.

DE CE AR TREBUI SĂ DOVEDIM CĂ NU NE CRESC COARNE?

27 iunie 2016 | Categorie: Noutăţi

Din când în când suntem provocaţi cu nişte ştiri care pun într-o lumină defavorabilă populaţia românească din Ucraina. Inconştient, sau poate cu bună ştiinţă, unii colegi jurnalişti cad în nada întinsă de „binevoitori”, grăbindu-se să le dezmintă, să dovedească temeinic argumentat că aceste ştiri sunt false. Mă refer în primul rând la zvonul despre „marea adunare a românilor din regiunea Cernăuţi”, care

TINERII DIN CERNĂUŢI AU SĂRBĂTORIT ZIUA UNIVERSALĂ A IEI ROMÂNEŞTI

25 iunie 2016 | Categorie: Noutăţi

Ieri, tinerii din ţinut s-au adunat la Universitatea Naţională „Iu. Fedkovyci” din Cernăuţi, unde s-au prins împreună într-o horă tradiţională, pentru a nu uita şi păstra identitatea românească, a demonstra specificul portului nostru naţional, că am moştenit această comoară inestimabilă de la strămoşii noştri, trăitori de veacuri pe aceste meleaguri din Ţara de Sus a Moldovei lui Ştefan cel Mare.

PATRIOTUL ROMÂN ALEXANDRU TEODOREANU A FOST DECLARAT PERSONA NON GRATA ÎN UCRAINA

23 iunie 2016 | Categorie: Noutăţi

Avand in vedere faptul, deosebit de grav, petrecut in Ucraina democratica (care declara ca impartaseste valorile europene), prin care subsemnatul Teodoreanu Alexandru Nicolae (director programe culturale pentru romanii din Ucraina si R.Moldova al Asociatiei STINDARD Bucuresti, cetatean roman si european) am fost declarat (vineri 10 iunie 2016) “persona non grata” (pe o perioada de 5 ani) pe teritoriul Ucrainei, fara un motiv legal si intemeiat;

PETRU GURAN - PRIMUL FUNCŢIONAR ROMÂN DE STAT DE ÎNALT RANG CE A VIZITAT LOCALITĂŢI DIN NORDUL BASARABIEI

15 iunie 2016 | Categorie: Noutăţi

La insistenţa domnului Petru Guran, care a insistat să viziteze localităţile Mămăliga, Stălineşti, Nesvoia şi Balcăuţi, măcar în mod de excursie, s-a hotărât ca în raionul Noua Suliţă înaltul demnitar de stat al României să fie însoţit de Ion Muntean şi Igor Bogatâreţ, locţiitor al şefului ARS, la care pe loc s-au alipit Adelina Rusnac, şefa secţiei raionale de învăţământ Noua Suliţă, Olga Ostafi, specialist principal la Direcţia Regională de Învăţământ, Arcadie Şova.

PETRE GURAN – ÎN PRIMA VIZITĂ OFICIALĂ ÎN NORDUL BUCOVINEI

15 iunie 2016 | Categorie: Noutăţi

În zilele de 14-15 iunie a. c., în prima sa vizită oficială în ţinutul bucovinean se află Petre GURAN, Secretar de Stat la Departamentul Politici pentru Relaţii cu Românii de Pretutindeni.

LIBERĂ, VICTORIOASĂ, ANIŢA NANDRIŞ REVINE ACASĂ ŞI DE LA BUCUREŞTI

14 iunie 2016 | Categorie: Noutăţi

Actriţa ne-a purtat prin întreaga viaţă de calvar a unei simple femei de la Mahala, păstrată în memoria neamului ca simbol al rezistenţei, al reînvierii prin jertfă, având ca decor doar sârma ghimpată şi o valiză în mână cu scrisori de acasă