29 noiembrie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

GRÂU CURAT AU SEMĂNAT…

28 decembrie 2013 | Categorie: Noutăţi

S-a amestecat şi destulă neghină printre boabele de grâul curat aduse în trăistuţele flăcăilor de la coarnele pluguşoarelor, s-au rătăcit şi buruieni rele în mănunchiurile de sfânt busuioc, purtate de vocile colindătorilor „sosiţi cu bucurie, să ne facă veselie”, la tradiţionalul Festival al obiceiurilor de iarnă „Florile Dalbe”

CU COLINDA LA CONSULATUL GENERAL AL ROMÂNIEI LA CERNĂUŢI

27 decembrie 2013 | Categorie: Noutăţi

Coborâtor din strămoşeasca oază a datinilor şi tradiţiilor populare, misterul Crăciunului a sosit în dulcea Bucovină a lui Eminescu cu cele mai frumoase colinde româneşti, ecoul cărora străbat din veacuri, însoţite de lumina magică a stelei ce ne poartă pe raze dăinuirea. Or, pentru noi, românii din istorica Bucovină, magica sărbătoare a Crăciunului, aşteptată cu nerăbdare îndeosebi de copii, dar şi de maturi, are o dublă semnificaţie – cea a Naşterii Pruncului Sfânt şi cea a renaşterii spirituale. Tradiţional, aceste perle străbune ce ne amintesc de rădăcini şi că noi înşine suntem stăpâni pe destin, au luminat, la 26 decembrie, cu imnul lor înălţător, mai întâi, geamul Consulatului General al României la Cernăuţi, în oglinda căruia ne reflectăm aspiraţiile, bucuriile şi dorul de Ţară.

A ÎNCEPUT RĂFUIALA CU ACTIVIŞTII „EUROMAIDANELOR”

26 decembrie 2013 | Categorie: Noutăţi

Cu toate că Ianukovyci şi Zaharcenko au promis că participanţii „Euromaidanului” din Kyiv nu vor fi urmăriţi şi persecutaţi, faptele din ultimele zile vorbesc contrar. Cei de la putere încearcă, prin orice metode, să-i sperie pe protestatari (TSN).

Pentru cine confortul e mai important decât idealurile?

24 decembrie 2013 | Categorie: Noutăţi

Conducătorul grupului s-a adresat către concetăţeni să nu se lase momiţi de propunerile tentante ale reprezentanţilor organelor locale, care îi mobilizează pe oameni pe antimaidan

„CARTEA DURERII” – DRAMĂ A ÎNTREGULUI POPOR

23 decembrie 2013 | Categorie: Noutăţi

Desfăşurată sub egida Consulatului General al României la Cernăuţi, organizată de dna Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi, manifestarea culturală s-a axat în jurul a trei evenimente importante din viaţa şi istoria comunităţii româneşti din Bucovina istorică – lansarea celei de-a doua părţi a volumului „Cartea Durerii”, comemorarea a două personalităţi ilustre bucovinene – Aron Pumnul şi Olga Kobyleanska, vernisarea expoziţiei „Oameni şi locuri din Bucovina”, Excelenţa sa constatând că misiunea diplomatică română, pe care o conduce, rămâne deschisă pentru orice iniţiativă ce vine din partea românilor din ţinut.

POZIŢIA-I CLARĂ, DAR AR NECESITA LĂMURIRI…

21 decembrie 2013 | Categorie: Noutăţi

Ar trebui să ne debarasăm şi de iluzia că avem sau vom avea vreodată un deputat român în organul legislativ suprem al Ucrainei. Adică, poate fi de naţionalitate român, dar nu şi exponent al intereselor românilor...

ADEVĂRATA OGLINDĂ A CELOR DOUĂ MAIDANE DIN UCRAINA

19 decembrie 2013 | Categorie: Noutăţi

De 26 de zile continuă protestele ucrainenilor de pe „Euromaidanele” din ţară, principalele forţe fiind orientate pe „Euromaidanul” din Kyiv. Zeci de mii de manifestanţii, în special, tineri studioşi, savanţi şi activişti obşteşti din întreaga Ucraină, cer reluarea cursului european, semnarea Acordului de Asociere cu UE, pedepsirea vinovaţilor de violenţele din noaptea de 30 noiembrie curent, în deosebi, concedierea din post a ministrului V. Zaharcenko, căci, cu toate că a trecut aproape o lună, în această direcţie nu s-a întreprins nici un pas, insistă demisionarea guvernului lui Azarov şi preşedintelui Ianukovyci, organizarea alegerilor anticipate parlamentare şi preşedinţiale.

ÎNTÂLNIRE CU OPERATORII DE TURISM DIN REGIUNEA CERNĂUŢI

17 decembrie 2013 | Categorie: Noutăţi

Consulatul General al României la Cernăuţi a organizat, la data de 13.12.2013, întâlnirea trimestrială de lucru, la care au participat reprezentanți ai firmelor de turism din regiunile Cernăuți, Ivano-Frankivsk şi Transcarpatia, cu scopul intensificării colaborării dintre România şi Ucraina în domeniul turismului, la nivel regional.

OASPEȚI DIN ROMÂNIA LA HRAMUL BISERICII DIN HERŢA

17 decembrie 2013 | Categorie: Noutăţi

Joi, 12 decembrie, la sărbătoarea creștină a Sf. Spiridon, considerat vindecător al bolnavilor şi făcător de minuni, la biserica din Herţa, avându-l ca patron, a fost zi de sărbătoare. În ultimii ani, prin eforturile enoriașilor în frunte cu preotul paroh Nectarie Balan, au avut loc ample lucrări de restaurare după lunga perioadă ateistă. Mai lipsea un clopot mare, cu sunet amplu, care să-i cheme pe herţeni la slujbe.

Tradiţionala Sărbătoare a obiceiurilor de iarnă „Florile Dalbe”

15 decembrie 2013 | Categorie: Noutăţi

Vă invităm cu drag la tradiţionala Sărbătoare a obiceiurilor de iarnă „Florile Dalbe”, organizată de Societatea „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuţi. Manifestarea va avea loc duminică, 22 decembrie 2013, în sala Palatul Academic al Universităţii Bucovinene de Medicină din Cernăuţi (str F. Şchiller, 11), între orele 12.00-15.00

REVOLUŢIE – ÎN UCRAINA

13 decembrie 2013 | Categorie: Noutăţi

Peste 1 milion de protestatari s-au adunat pentru a doua oară, timp de două săptămâni, pe „Euromaidan”-ul din Kyiv... Demonstranţi din majoritatea regiunilor din Ucraina, susţinuţi de preoţimea ucraineană, părăsesc Maidanele locale pentru a se deplasa în inima ţării şi a se alătura celor de pe „Euromaidan”-nul din Kyiv. Plângând în hohote şi îmbrăţişându-i pe feciori, soţi, fraţi, taţi, mamele, soţiile, copiii îi petrec parcă ar merge la război.

TOTUL PENTRU MAIDAN, TOTUL PENTRU VICTORIE!

8 decembrie 2013 | Categorie: Noutăţi

Poate unii încă nu înţeleg ce-i îndeamnă pe ucraineni, în număr de sute de mii, să-şi pună în pericol sănătatea şi chiar viaţa, protestând pe Maidan, de ce nu stau la călduţ în casele lor, privind la televizor poveşti despre traiul prosper şi fericit asigurat de guvernul lui Azarov. Lăsând la o parte pasiunile politice şi interesele politicienilor ce trăiesc pe banii oligarhilor, ne vom referi la principalul motiv...

REVOLUŢIE - ÎN UCRAINA

4 decembrie 2013 | Categorie: Noutăţi

Sute de mii de ucraineni, majoritatea tineri, au împânzit pieţele oraşelor ţării, cerând demisionarea guvernului lui N. Azarov, impeachment-ul lui V. Ianukovyci.

LA MULŢI ANI ROMÂNIA! TRĂIASCĂ UNIREA! LA MULŢI ANI ROMÂNI!

2 decembrie 2013 | Categorie: Noutăţi

Sub această formulă a continuităţi s-au desfăşurat, la Cernăuţi, în Bucovina istorică, sub auspiciile Consulatului General al României la Cernăuţi, festivităţile prilejuite de marcarea a 95 de ani de la MAREA UNIRE din 1918. În unison cu emoţiile sărbătorii de 1 Decembrie – ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI – au bătut şi inimile tuturor celor cu dragoste şi dor de Ţară în suflet.

„ÎN DIPLOMAŢIE, CA ŞI ÎN POLITICA EXTERNĂ ÎN GENERAL, EXISTĂ UN PRINCIPIU, CEL AL CONTINUITĂŢII”

1 decembrie 2013 | Categorie: Noutăţi

Interviu cu dna Eleonora MOLDOVAN, Consulul General al României la Cernăuţi