18 august 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

TINERI DIN PATRU ŢĂRI – LA TABĂRA „CULTURĂ ŞI CIVILIZAŢIE ROMÂNEASCĂ”

7 noiembrie 2013 | Categorie: Noutăţi

În perioada 31 octombrie - 4 noiembrie a.c., în or. Târgu Neamţ (România), s-a desfăşurat tabăra de „Cultură şi civilizaţie românească”, la care au participat tineri din România, Republica Moldova, Ucraina şi Serbia.

„NICI O STEA NU SE ÎNTOARCE NICIODATĂ DIN DRUMUL EI”

6 noiembrie 2013 | Categorie: Noutăţi

Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoşani a participat al doilea an consecutiv la Festivalul Regional de Comedie „Aplauzele de aur ale Bucovinei”. În anul curent trupa botoșăneană a prezentat publicului bucovinean o comedie-farsă inteligentă – „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, care a fost apreciată cu brio de spectatori.

FRUMUSEŢEA – PRIN PRISMA PENELULUI LUI RUDOLF LEKALOV

3 noiembrie 2013 | Categorie: Noutăţi

Rudolf Lekalov nu e doar un talentat artist, dar şi o personalitate deosebită. Născut într-un orăşel de lângă Sanct Petersburg, Rusia, pe unde în timpul şi după cel de-al doilea război mondial nu l-au aruncat valurile vieţii! La şcoală a mers în Siberia, unde familia sa a fost dusă în timpul războiului, apoi a trecut cu traiul în regiunea Poltava, iar în Belarus a fost dat la o casă de copii, şcoala absolvind-o în Vinnyţa, în oraşul copilăriei lui Eminescu, Cernăuţi, şi-a întâlnit dragostea pentru toată viaţa, Bucovina devenindu-i a doua baştină.

A FOST LANSAT PORTALUL jurnalromanesc.ro

2 noiembrie 2013 | Categorie: Noutăţi

Un nou site dedicat românilor de pretutindeni a fost lansat pe data de 31 octombrie 2013. Jurnalromanesc.ro îşi propune să devină o punte de legătură între românii de pe tot globul, dar în special între cei aflaţi în comunităţile istorice din jurul României. Noul portal a fost înfiinţat cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe prin Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni.

SUCCESUL TEATRULUI DIN IAŞI LA CERNĂUŢI

29 octombrie 2013 | Categorie: Noutăţi

Unul din cele mai vechi teatre din România a inaugurat Festivalul „Aplauzele de aur ale Bucovinei” – 2013

Vernisajul expoziţiei personale a artistului fotograf Dr. Rashid Un Nabi EFIAP din Dhaka - Bagladesh la Cernăuţi

29 octombrie 2013 | Categorie: Noutăţi

Curator proiect expoziţional: Ştefan Tóth AFIAP, Oradea - România.

„VISUL UNEI NOPŢI DE VARĂ”

25 octombrie 2013 | Categorie: Noutăţi

Inspirat de conducerea Universităţii „Ştefan cel Mare” din or. Suceava, în special de prorectorul Ştefan Purici, responsabil de activitatea culturală şi artistică a respectivei instituţii, originar din Ostriţa Herţei în parteneriat cu Universitatea Naţională „Iu Fedkovyci” din Cernăuţi, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi, suportul financiar aparţinându-i Ministerului de Externe al României prin Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, în perioada 21-26 octombrie a.c., a derulat proiectul „FABULINUS – TALENT ŞI CREAŢIE PRIN TEATRU ÎN SPAŢIUL ROMÂNESC”, în cadrul căruia trupa de teatru „FABULINUS” a Universităţii Sucevene susţine un şir de spectacole în zonele istorice ale Ţării, în special în comunităţile româneşti din regiunea Cernăuţi şi în nordul Republicii Moldova.

„FABULINUS – TALENT ȘI CREAȚIE PRIN TEATRU ÎN SPAȚIUL ROMÂNESC”

20 octombrie 2013 | Categorie: Noutăţi

Trupa de teatru „Fabulinus” a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava va susține în perioada 21 – 26 octombrie 2013 o serie de spectacole în comunitățile românești din regiunea Cernăuți/ Ucraina și partea de nord a Republicii Moldova, în raioanele învecinate cu orașul Bălți în cadrul proiectului „Fabulinus – talent și creație prin teatru în spațiul românesc”.

LUNG ŞI COTIT ESTE DRUMUL DIN CONŞTIINŢA NOASTRĂ

9 octombrie 2013 | Categorie: Noutăţi

Ne place sau nu puterea actuală (mai ales, ziariştii care stăruiesc cât de cât să fie cinstiţi şi obiectivi întotdeauna se află în opoziţie faţă de orice putere), faptul că conducerea ţării s-a întors cu faţa spre Europa, promovând tot mai activ cursul spre eurointegrare, nu poate decât să ne bucure. Îndeosebi pentru noi, românii din nordul Bucovinei, despărţiţi de mai multe vămi de fraţii din România şi Republica Moldova, aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană este unica şansă de a ne reîntregi spiritual...

MINUNI DIN INESTIMABILA PUNGUŢĂ

19 septembrie 2013 | Categorie: Noutăţi

Ar trebui să mulţumesc mai întâi de toate actorilor de la Teatrul pentru Copii şi Tineret „Vasilache” din Botoşani şi Patriei istorice, în persoana Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, care ne-au dăruit clipele fericite ale reîntoarcerii în copilărie.

DOUĂ TRUPE ROMÂNEŞTI – LA FESTIVALUL „APLAUZELE DE AUR ALE BUCOVINEI”

18 septembrie 2013 | Categorie: Noutăţi

La 23-31 octombrie a.c. la Teatrul „O. Kobyleanska” din Cernăuţi, se va desfăşura cea de-a IX-a ediţie a tradiţionalului Festival Regional de Comedie „Aplauzele de aur ale Bucovinei”, la care vor participa trupe artistice din regiunile Cernăuţi, Ivano-Franchivsk, Kyiv, Lviv, Cercasî şi Transcarpatică (pentru prima dată), două teatre din România – cele din Botoşani şi Iaşi.

„Punguţa cu doi bani” în nordul Bucovinei – un eveniment cultural pentru copii şi adulţi

14 septembrie 2013 | Categorie: Noutăţi

În perioada 17 - 21 septembrie 2013, Teatrul „Vasilache” va prezenta un spectacol după o poveste românească, având ca scop păstrarea, afirmarea şi promovarea identităţii etnice culturale şi lingvistice a românilor, pentru comunităţile româneşti din Raioanele Hliboca, Herţa, Noua Suliţă, Storojineţ şi oraşul Cernăuţi – Ucraina.

UN NEAM CA DIN POVESTE

6 septembrie 2013 | Categorie: Noutăţi

L-am întâlnit în holul de la intrarea în Muzeul de Arte din Cernăuţi, retras în singurătate, numai cu proaspetele impresii de la prima sa întâlnire cu nordul Bucovinei. Era chiar el, Jean Cazaban… M-aş fi apropiat de acest bărbat ce poartă în privire chipurile strămoşilor de mare valoare, recunoscându-l fără a da greş, chiar dacă s-ar fi aflat în mijlocul unei mulţimi de oameni. Făptura sa îmi era cunoscută din fotografiile şi creionările verbale, primite în prealabil...

„PUNGUŢA CU DOI BANI” ÎN BUCOVINA DE NORD

5 septembrie 2013 | Categorie: Noutăţi

În perioada 17 - 21 septembrie 2013, Teatrul „Vasilache” va prezenta un spectacol după o poveste românească, având ca scop păstrarea, afirmarea şi promovarea identităţii etnice culturale şi lingvistice a românilor, pentru comunităţile româneşti din Raioanele Hliboca, Herţa, Noua Suliţă, Storojineţ şi oraşul Cernăuţi – Ucraina.

ÎN VIZITĂ LA COMUNITATEA ROMÂNEASCĂ DIN MARAMUREŞUL ISTORIC

4 septembrie 2013 | Categorie: Noutăţi

Duminică, 1 septembrie a.c., vicepreşedintele Comisiei pentru românii de pretutindeni din cadrul Senatului României a participat la deschiderea anului şcolar şi celebrarea Zilei Limbii Române, în localitatea Apşa de Mijloc din Maramureşul istoric (Ucraina). Alături de dl senatorul Viorel Badea, la eveniment au mai fost prezenţi consulul general al României la Cernăuţi, doamna Eleonora Moldovan, fostul senator de Maramureș, domnul Gheorghe Bârlea, precum și reprezentanți ai autorităților locale.