03 decembrie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

KREMLINUL DEBITEAZĂ MINCIUNI ŞI VARSĂ LACRIMI DE CROCODIL PENTRU ROMÂNIA

28 aprilie 2014 | Categorie: Noutăţi

liderii ruşi se străduiesc să bage jeratic între Bucureşti şi Kiev...

LA COSTICENI A FOST OMAGIAT LICHIDATORUL CATASTROFEI DE LA CERNOBYL

28 aprilie 2014 | Categorie: Noutăţi

La 26 aprilie, de Ziuacomemorăriivictimelor catastrofei nucleare de la Cernobyl, la biblioteca din Costiceni a avut loc o întâlnire de suflet, marcată de tragismul evenimentelor de acum 28 de ani în Ucraina. La întâlnirea cu lichidatorul avariei de la Cernobyl, Vasile Gorea, au fost prezenţi profesorii şcolari Alexandra Raţă şi Valentina Colac, elevii claselor a 7-a şi a 8-a de la Şcoala de cultură generală din Costiceni, bibliotecarii Serafima Coreţcaia, Viorica Stanciu şi Elena Reus, ziarişti şi alţi oameni de bună credinţă.

UNDE-I „TOT BINELE” DIN LUME?

27 aprilie 2014 | Categorie: Noutăţi

...aş dori să le ofer cititorilor câteva noutăţi locale, ce ne inspiră încrederea că binele e acolo unde suntem noi.

I-au despicat burta şi i-au introdus un şobolan

26 aprilie 2014 | Categorie: Noutăţi

Marţea precedentă, lângă ţămul râului Toreţ, din apropierea or. Slaveansk, regiunea Doneţk, au fost pescuite două cadavre bărbăteşti cu urme violente de torturi, informează УРА-Информ.Донбасс. Conform cercetărilor, la 23 aprilie curent, în unul din ele, soţia Elena, l-a recunoscut pe soţul său, Volodymyr Rybak, deputat în Consiliul Orăşenesc Gorlovka din fracţiunea „Батькивщина”, al doilea îi aparţinea studentului Iuri Popravko, în vârstă de 19 ani.

DPRRP anunţă deschiderea sesiunii de finanţare pentru acordarea burselor din fondurile alocate pentru sprijinirea românilor de pretutindeni.

26 aprilie 2014 | Categorie: Noutăţi

În anul 2014, DPRRP va acorda un număr de trei burse de cercetare – documentare. În perioada 28 aprilie – 9 mai 2014, solicitanţii sunt invitaţi să depună dosarul de solicitare a bursei fie personal, fie prin corespondenţă recomandată sau curier la sediul Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, B-dul. Primăverii, nr. 22, sector 1, cod poştal 011972, Bucureşti, România.

MII DE PERSOANE MANIFESTEAZĂ ÎN EST-SUDUL ŢĂRII PENTRU O UCRAINĂ UNITARĂ

25 aprilie 2014 | Categorie: Noutăţi

Kievul cere din nou Federaţiei Ruse să-şi retragă trupele de la frontiera cu Ucraina, în conformitate cu prevederile acordului de la Geneva. Escaladarea conflictului politic în estul ţării însă continuă. Mii de persoane manifestează în estul şi sudul Ucrainei pentru a susţine integritatea ţării. Separatiştii au atacat cu arme automate, la Kramatorsk, un elicopter militar ucrainean de tip Mi-8.

Reprezentanţi ai OSCE – la Cernăuţi

24 aprilie 2014 | Categorie: Noutăţi

Săptămâna precedentă, într-o vizită de lucru, în Cernăuţi s-au aflat consilierii Comisarului Superior în chestiunile minorităţilor naţionale al OSCE, care au avut o întâlnire, la Consulatul General al României.

TEATRUL DIN BOTOŞANI DIN NOU ÎN CERNĂUŢI

23 aprilie 2014 | Categorie: Noutăţi

A trecut nu mult timp după ce Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoşani cu succes şi-a prezentat inteligenta comedie-farsă „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian la Festivalul Regional de Comedie „Aplauzele de aur ale Bucovinei” (toamna precedentă) şi iată că la 21 mai a.c., în cadrul turneului Teatrului din Botoşani, spectatorii din nordul Bucovinei vor avea din nou posibilitatea să vizioneze un spectacol deosebit – „Prinţesa”, a dramaturgului ucrainean Vasyl Dovgyi, după romanul cu aceeaşi denumire de O. Kobyleanska.

LA STEJARUL LUI ŞTEFAN CEL MARE – DUPĂ IUBIRE DE GRAI, DE ŢARĂ

22 aprilie 2014 | Categorie: Noutăţi

Şi în acest an, în cea de-a doua zi a Sfintelor Paşti, românii din Ţara de Sus a Moldovei, din istorica şi înstrăinata provincie bucovineană, însoţiţi de dl Edmond Neagoe, consul la Consulatul General al României la Cernăuţi, s-au unit în crez şi aspiraţii într-un sacru pelerinaj la Stejarul lui Ştefan cel Mare, pe locul glorioasei bătălii din Codrul Cosminului (26 octombrie 1497), sfinţit prin izbânda curajoşilor arcaşi ai neînfricatului Voievod asupra numeroasei oştiri a regelui Poloniei Ioan I Albert [Jan Olbracht] (1492 – 1501), unde, tradiţional, în lunea Învierii, la parastasul divin, oficiat de un sobor de feţe bisericeşti, în frunte cu Ioan Gorda, protopopul raionului Hliboca, gloria vitejilor oşteni urcă cu ruga şi cântările divine ale coriştilor bisericilor din Hruşăuţi şi Voloca, raionul Hliboca (Adâncata), ale membrilor Corului „Dragoş Vodă” şi fraţilor Tocar, spre cerul de glorie al slăvitului Domn, spre cerul de Înviere al spiritualităţii poporului român.

DE PAŞTI – CERUL SE DESCHIDE ÎN SUFLETELE NOASTRE

19 aprilie 2014 | Categorie: Noutăţi

În datina românilor bucovineni, sărbătoarea Paştelui îşi are locul ei sacru în salba tradiţiei, graţie manifestării deosebite a divinului credinţei străbune. În Sfânta zi a Învierii cerul se deschide în sufletele noastre pentru a emana binecuvântarea, lumina, căldura şi bunătatea.

LA CONSULATUL GENERAL AL ROMÂNIEI LA CERNĂUŢI – UNIŢI ÎN PUTEREA CREDINŢEI

17 aprilie 2014 | Categorie: Noutăţi

Nu ştiu dacă mai undeva, pe pământul României, specificul etnic se manifestă mai fidel şi mai pregnant în zilele din preajma celei mai mari sărbători creştine – Sfintele Paşti, decât în frumoasa noastră Bucovină, când fiecare om – român, ucrainean sau de altă etnie – îmbracă veşmântul sfinţeniei spre a fi părtaş la marea bucurie a Învierii. Or, aici, în provincia istorică, arhetipul sărbătorii pascale este reactualizat şi individualizat, păstrat cu sacralitate, dovadă a unei trăiri fidele a tradiţiilor şi datinilor străbune

Traian Băsescu, despre Ucraina: „Nu anticipez o invazie decât dacă se ajunge la vărsări masive de sânge. România va fi ţara stabilă din regiune”

16 aprilie 2014 | Categorie: Noutăţi

Rusia nu va reuşi să intre cu trupe armate pe teritoriile din estul Ucrainei, chiar dacă va încerca să folosească pretextul menţinerii păcii şi protejării populaţiei de origine rusă. Aceasta este opinia preşedintelui Traian Băsescu, care a comentat într-o emisiune televizată ultimele evoluţii din ţara vecină. Şeful statului spune că autorităţile ucrainene au tot dreptul să apere integritatea ţării, dar a precizat că nu prevede o invazie rusă în Ucraina, decât în condiţiile unor „vărsări masive de sânge”.

PRIMELE VICTIME ÎN CONFRUNTĂRILE CU FORŢELE PRORUSE DIN ESTUL UCRAINEI

15 aprilie 2014 | Categorie: Noutăţi

Duminică în Estul Ucrainei tulburările s-au intensificat, separatiştii trecând la acţiuni armate şi acaparând noi clădiri administrative.

MIRUL TĂMADEI A PICURAT DE FLORII DIN INESTIMABILELE VALORI ALE NEAMULUI

14 aprilie 2014 | Categorie: Noutăţi

„Primăvara-ncântătoare/ Scoate iarba pe câmpii,/ Vin Floriile cu soare /Şi soarele cu Florii./ Lume-ai toată-n sărbătoare,/Ceru-i plin de ciocârlii,/Vin Floriile cu soare /Şi soarele cu Florii”. Or, în pofida faptului că anul acesta soarele a zâmbit de Florii doar printre nori, vorba bardului de la Mirceşti, ciocârliile au cântat şi soarele a luminat cu bucurii în sufletele intelectualilor români, reuniţi, în înălţătorul templu al divinului valorilor naţionale, la sediul Societăţii pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” din Cernăuţi, când toţi creştinii sărbătoreau Floriile, intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim, unde, sub genericul „Bucovină, te iubesc”, s-au desfăşurat două evenimente culturale de anvergură - expoziţia de ouă încondeiate, incrustare în lemn, artizanat, fotografii vechi etc. a meşterului popular Vasyl Lyhovolea din raionul Vyjnyţa şi lansarea cărţii „Trăistuţă bucovineană cu amintiri basarabene” a ziaristului botoşănean Gabriel Balaşa.

CINE VA PAŞTE CAPRELE ÎN CRIMEEA?

13 aprilie 2014 | Categorie: Noutăţi

...suntem de acord cu toţi care pledează pentru o limbă unică de stat – ucraineana. Însă, Carta europeană cu privire la limbile regionale ne asigură anumite drepturi şi ne dă speranţa că nu vom cânta prohodul limbii noastre române.