19 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Ş-acel rege-al poeziei, vecinic tânăr şi ferice…„Cine e mai mare, vrem să ştim, la ghişeu, Alecsandri sau Eminescu?...

21 iulie 2021 | Categorie: Noutăţi

Vasile Alecsandri şi Mihai Eminescu au fost cei mai de seamă poeţi români nu doar din sec 19, ci din toate timpurile. Membri ai Societăţii Culturale „Junimea” din Iaşi, prin operele sale i-au dat valoare şi strălucire. Eminescu cunoştea şi s-a inspirat, desigur, în tinereţe, de poezia lui Alecsandri încât, atunci când s-a organizat Serbarea de la Putna, la îndemnul studenţilor ca să scrie imnul lui Ştefan cel Mare, a refuzat şi l-a rugat pe Alecsandri, cu toate că ultimul n-a participat la Serbare, a compus doar cunoscutul „Imn religios lui Ştefan cel Mare”.

DOAMNE, OCROTEŞTE-I PE ROMÂNI! Adrian Păunescu – poetul care ne-a învăţat cum se iubeşte o patrie…, care ne-a chemat să apărăm limba, legea strămoşească şi moşia, fiindcă ce s-a „câştigat cu sânge nu se negociază niciodată cu cerneală!”

20 iulie 2021 | Categorie: Noutăţi

Adrian Păunescu a militat ca limba română să nu mai fie sfidată, ci să rămână suportul vieţii neamului nostru, candela dăinuirii unui popor, să fie acasă stăpână, ca Biserica Neamului “Mama noastră a tuturor”, după cum spunea Eminescu – tăria noastră, legea strămoşească să nu mai fie umilite, îndemnându-ne să luptăm pentru păstrarea fiinţei neamului şi a identităţii noastre multimilenare, să fim uniţi pentru viitorul Neamului, să rămânem credincioşi rădăcinii noastre, să ne batem pentru dezvoltarea şi prosperitatea ambelor maluri ale Prutului. A melitat pentru regăsirea noastră în Europa şi în spaţiul legitim al spiritualităţii româneşti, pentru diversitatea şi integritatea culturii naţionale, pentru unitatea neamului, pentru demnitatea de a fi români - oriunde ne-am afla - şi pentru a continua să visăm şi să gândim în limba română.

Foamete cumplită în Madagascar: oamenii mănâncă lăcuste, frunze și noroi pentru a supraviețui

20 iulie 2021 | Categorie: Noutăţi

Oficialul Națiunilor Unite spune că acest stat insular african a devenit prima ţară din lume care se confruntă cu o foamete provocată de schimbările climatice.

Secretarului de Stat Oana Ursache în vizită în comunitățile istorice

20 iulie 2021 | Categorie: Noutăţi

O delegație DRP condusă de secretarul de stat Oana Ursache efectuează, în perioada 19-28 iulie a.c., o vizită de lucru în comunitățile istorice.

Inima Reginei Maria – Inima reginei care a ars de iubire, pentru ţara care i-a devenit patrie şi mormânt...

18 iulie 2021 | Categorie: Noutăţi

După o lungă suferinţă, Regina Maria moare pe 18 iulie 1938. Lăsată prin testament unei bisericuţe construite pe malul mării, în apropierea castelului de la Balcic, inima superbei suverane a României a străbătut comunismul într-o cutie de pantofi.

Dor de Pâinea de acasă...

18 iulie 2021 | Categorie: Noutăţi

Încă de la preluarea mandatului său în funcția de secretar de stat, Oana Ursache a acordat mare importanță culturii românești și limbii române.

PATRIARHUL CULTURII ROMÂNEŞTI - ILIE POPESCU – LA 82 DE ANI. Mândru “semincer al Bucovinei”, dl pr. Ilie Popescu „e ca un Stejar al lui Ştefan cel Mare, înfipt în spiritualitatea nord-bucovineană”

17 iulie 2021 | Categorie: Noutăţi

Fiu al deportărilor staliniste, dl. pr. Ilie POPESCU, preşedintele Societăţii “Golgota” a românilor din regiunea Cernăuţi, trecând prin cele mai oribile încercări ale represiunii staliniste şi suportând ororile bolşevice, în aceşti ani de când se află în fruntea asociaţiei s-a străduit, în virtutea posibilităţilor, să realizeze aproape totul ce şi-a propus, nu doar articole şi cărţi publicate - triste amintiri personale şi relatări ale celor care au trecut prin calvarul regimului comunist, dar şi cele 8 cruci-monument, înălţate în satele din regiune, amintesc fugitiv de calvarul prin care a trecut familia sa după anexarea Bucovinei de către sovietici – arestarea tatei şi condamnarea lui la moarte, 8 suflete, copilaşi micuţi, împreună cu măicuţa lor, fiind deportaţi în neagră străinătate, în stepele pustii din nordul Kazahstanului, unde, graţie rugăciunii către Hristos, jertfei mamei sale, care-şi lua de la gură ultima fărâmă pentru a-şi hrăni copiii, au supravieţuit de foame şi ger, s-au întors la baştină. Acest sacrificiu al tuturor mamelor cu suflet de heruvimi, care s-au jertfit întru salvarea de la moarte, din gulagurile regimului totalitar comunist, a copiilor, a fost înveşnicit printr-un monument-simbol al tuturor mamelor, care au avut un rol decisiv în tragedia neamului, înălţat în satu-i de baştină – Pătrăuţii de Jos, preşedintele "Golgotei" fiind ferm convins că istoria unui popor se face şi cu pana, dar şi din piatră: „Constantin Brâncuşi spunea că a făcut ca piatra să cânte pentru posteritate, noi, cei de la „Golgota”, facem ca piatra să plângă pentru posteritate. Nu facem doar pentru cei morţi, care au îndurat chinurile calvarului deportărilor şi înstrăinării, ci mai mult pentru cei vii, ca grozăviile prin care am trecut să rămână în istorie. Dau din propriul buzunar, dar banii se duc, crucea, amintirea, rămâne. Hai să facem ceva pentru Dumnezeu şi Neamul nostru Românesc!”.

Ucraina a primit din partea României 100.800 de doze de vaccin anti-COVID-19

17 iulie 2021 | Categorie: Noutăţi

La eveniment a participat consulul general al României la Cernăuți, Irina Loredana Stănculescu, alături de șeful departamentului de sănătate din cadrul Administrației Regionale de Stat Cernauti, Oleg Ciornâi și șeful postului de trecere a frontierei Porubne Sașa Alexandru.

Ștefan cel Mare comemorat la Pătrăuții de Jos

15 iulie 2021 | Categorie: Noutăţi

La 15 iulie pe stil vechi, în fiecare an, comemorăm pe Marele Voievod al neamului nostru - Ștefan cel Mare și Sfânt

România este un autentic model la nivel european în privința coexistenței pașnice a minorităților etnice. Nu există „limba moldovenească”, ci limba română! Statul ucrainean trebuie să recunoască această realitate

15 iulie 2021 | Categorie: Noutăţi

Românii și moldovenii constituie o singură comunitate și vorbesc un singur grai: cel ROMÂNESC. Este un fapt care trebuie recunoscut ca atare

Guvernul japonez interzice folosirea cuptoarelor cu microunde în țară, iar cei care nu respectă cerința se pedepsesc cu închisoare până la 15 ani

15 iulie 2021 | Categorie: Noutăţi

Din poşta redacţiei Motivul interzicerii microundelor în Țara Soarelui Răsare a fost cercetarea oamenilor de știință de la Universitatea din Hiroshima, care au constatat că peste 20 de ani de utilizare a cuptorului cu microunde, undele radioactive au cauzat mai mult rău sănătății cetățenilor decât bombardarea nucleară a aeronavelor americane din septembrie 1945.

Vine dinspre munți drezina cu umor din Bucovina”. Viaţa e grea şi dificilă, să mai râdem un pic cu epigramistul Emil Ianuș

14 iulie 2021 | Categorie: Noutăţi

Atunci când dl Laurențiu Dragomir, directorul App Protecția Patrimoniului din București a intrat în posesia basoreliefului de care vorbeam, dl Emil Ianuș n-a uitat să-i transmită și o carte pentru mine. De fapt schimb de cărți facem de mai mulți ani cu dl Ianuș, când avem ocazia să ne vedem la sărbătorile noastre de suflet.

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni dă startul înscrierilor pentru taberele ARC, ediția 2021, în format online, care se adresează elevilor și tinerilor români de pretutindeni.

13 iulie 2021 | Categorie: Noutăţi

Programul din acest an va cuprinde două secțiuni: săptămâna culturii generale

PURTĂTOR DE DATINI ŞI COMORI STRĂBUNE, ANSAMBLUL ETNOFOLCLORIC „ŢĂRĂNCUŢA” – „FETIŢE FRUMUŞELE, OCHIŞELE, PARCĂ-S TRASE PRIN INELE”- ŞI-A ETALAT ZESTREA PRINTR-UN REGAL SPECTACOL FOLCLORIC

13 iulie 2021 | Categorie: Noutăţi

Ingenios regizat şi moderat cu eleganţă, profesionalism, de Iurie Levcic, directorul Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești, graţie căruia Ansamblul Popular Etnofolcloric „Ţărăncuţa” din Marşiniţa, Noua Suliţă, purtător de datini şi comori străbune, care ştie să transmită cu inima şi sufletul cântecul popular românesc, ca el să persiste peste veacuri, a

CERNĂUŢIUL Vă INVITĂ LA TÂRGUL DE SÂNPETRU

11 iulie 2021 | Categorie: Noutăţi

Continuând vechea tradiţie din 1786, în zilele de 10 - 11 iulie, în Cernăuţi, oraşul ctitorit de Alexandru cel Bun, unde se mai simt paşii lui Eminescu, se desfăşoară tradiţionalul Târg de Sânpetru.