18 august 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

CUM I-AU CUCERIT ROMÂNII PE UCRAINENII DIN TERNOPIL

15 iulie 2013 | Categorie: Noutăţi

De câţiva ani în oraşul Terebovlea, o aşezare pitorească, vestită în monumente istorice, din regiunea Ternopil, se desfăşoară festivalul zonal, cu un generic fără mari pretenţii, care în română ar răsuna cam în felul următor: „Distracţii în orăşelul domnesc”. N-am avea nimic de spus despre această petrecere folclorică, dacă la ultima ediţie scena de acolo n-ar fi fost dominată, pentru prima dată, şi de coloritul bucovinean, mai precis, pronunţat românesc, reprezentat de „Izvoraşul” VICTORIEI COSTINEAN de la Ropcea.

FESTIVALUL INTERNAŢIONAL DE FOLCLOR „ARCANUL-2013”

13 iulie 2013 | Categorie: Noutăţi

Organizat de Primăria Municipală şi de Casa Orăşenească de Cultură, între 4 şi 7 iulie curent, la Rădăuţi, România, s-a desfăşurat cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „Arcanul”, care a adunat participanţi din diverse ţări ale lumii.

EXISTĂ ŞI DEMNITARI IUBIŢI DE POPOR

4 iulie 2013 | Categorie: Noutăţi

N-am pus semnul întrebării la titlul de mai sus deoarece, într-adevăr, vreau să povestesc despre un demnitar foarte iubit de popor. Atât doar că nu e din ţara noastră, unde ar fi, probabil, cea mai mare minune să găsim un cinovnic demn de dragostea poporului. Dar mai întâi aş vrea să reţin atenţia cititorului într-o realitate apropiată şi foarte bine cunoscută tuturor.

A REÎNVIAT „MESAGERUL BUCOVINEAN”!

1 iulie 2013 | Categorie: Noutăţi

Am auzit din surse demne de încredere (nu e nici un secret – de la binecunoscutul bucovinean adoptat de Bucureşti, Eugen Patraş) că cineva din apropiaţii lui Ştefan Hostiuc, martori permanenţi ai strădaniei sale pentru a-şi realiza obsesia privind perpetuarea „Mesagerului bucovinean”, l-a sfătuit să-i aducă un exemplar şi lui George Galan la mormânt. Simbolic redactorul-şef al revistei a şi realizat acest act de cinstire a memoriei distinsului înaintaş. Or, degeaba îi elogiem la diverse manifestări şi scriem recviemuri înduioşătoare despre premergători, dacă nu le continuăm faptele. Fără succesori vrednici să le promoveze idealurile, marcantele personalităţi ale trecutului nu sunt decât ca nişte mumii egiptene expuse spre interesul turiştilor interesaţi de antichităţi.

PRIMA VIZITĂ OFICIALĂ A LUI STEJĂREL OLARU ÎN UCRAINA

26 iunie 2013 | Categorie: Noutăţi

Săptămâna precedentă, într-o vizită oficială de lucru, în Ucraina s-a aflat domnul Stejărel OLARU, Secretarul de Stat din cadrul Departamentului Politici pentru Relaţii cu Românii de Pretutindeni. Aflarea pentru prima dată în Ucraina a înaltului demnitar român a avut drept scop luarea cunoştinţei de situaţia românilor din cele trei regiuni, în care locuiesc comunităţi importante de români – Odessa, Transcarpatică şi Cernăuţi, întâlniri cu liderii asociaţiilor naţional-culturale româneşti, cu care au discutat diverse aspecte ale colaborării ucraineano-române, diferite probleme ale românilor din Ucraina, doleanţe şi necesităţi ale lor.

IEŞIREA PE PLAI – O FRUMOASĂ TRADIŢIE POPULARĂ

5 iunie 2013 | Categorie: Noutăţi

Duminica trecută, în pitoreasca localitate românească Crasna din raionul Storojineţ, s-a desfăşurat cea de-a III-ea ediţie a festivalului „Ieşirea pe plai”, în cadrul căruia are loc renaşterea şi perpetuarea tradiţiilor noastre populare.

Un bariton care promite: Dumitru Caulea

31 mai 2013 | Categorie: Noutăţi

Sala cu Orgă din incinta Bisericii armeano-catolice din Cernăuţi – admirabilă construcţie de secol XIX care a fost realizată de arhitectul ceh Josef Hlavka, ca şi fosta Reşedinţă Mitropolitană – a găzduit luna aceasta, la 12 mai, un concert, mai bine zis, o seară de creaţie a tânărului bariton Dumitru Caulea.

TRUPA ACTORILOR TEATRULUI CERNĂUŢEAN S-A ÎNTORS DIN TURNEU, DE LA BOTOŞANI

29 mai 2013 | Categorie: Noutăţi

De câţiva ani Teatrul Cernăuţean colaborează cu teatre din România, în deosebi, cu Teatrul „Vasile Alecsandri” din Iaşi, iar în prezent şi cu Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Botoşani. Recent, la 24 mai a.c., în cadrul acestei colaborări bilaterale, trupa actorilor cernăuţeni, în frunte cu Victor JURAT, directorul adjunct al Teatrului Muzical-Dramatic „O. Kobyleanska” din Cernăuţ, a prezentat publicului românesc piesa italiană „Incident” de Luigi LUNARI.

DE ZILELE EUROPEI, CU CEI MAI APROPIAŢI PRIETENI EUROPENI

26 mai 2013 | Categorie: Noutăţi

Cu aproape trei ani în urmă, semnând un acord de colaborare, doi directori – ucraineanul Ştepan Koşkariov din Cernăuţi (Colegiul de cooperaţie, economie şi drept) şi Ioan Huţanu din Botoşani (Colegiul economic „Octav Onicescu”) – au pus prima piatră la temelia unui fructuos început de prietenie. Fără implementarea unor proiecte transfrontaliere care oferă susţinere financiară, doar în baza unor posibilităţi modeste, dar cu dorinţă mare, între tinerii studenţi de pe o parte şi alta a frontierei se conturează deja o cauză comună, numită în spiritul imperativului zilelor noastre – integrare europeană.

ROMÂNII AU ÎNVINS LA FESTIVALUL „ÎNCORONAREA FRUMUSEŢII”

23 mai 2013 | Categorie: Noutăţi

Recent, în or. Cernăuţi, s-a desfăşurat ce-a de-a IV-a ediţie a unui din cele mai impresionante festivaluri din vestul Ucrainei – „Încoronarea frumuseții”. Anume aici, îşi demonstrează talentul şi capacităţile creative cei ambiţioşi şi perspectivi reprezentanţi ai industriei frumuseții – frizerii, specialiştii în machiat, designerii de îmbrăcăminte şi regizorii.

„FESTIVALUL SUCULUI DE MESTEACĂN - 2013”

14 mai 2013 | Categorie: Noutăţi

La 12 mai a.c., pe o poiană pitorească din dumbrava de mesteceni a cătunului Dunaveţ, din s. Banyliv-Pidghirnyi, raionul Storojineţ, s-a desfăşurat cea de-a II-a ediţie a „Festivalului sucului de mesteacăn”, care în viitor va deveni internaţional, deoarece la el vor participa şi reprezentanţi din alte ţări.

FESTIVALUL „HOTINUL MEDIEVAL” – UN CAMPIONAT AL LUPTELOR ISTORICE DIN EVUL MEDIU

13 mai 2013 | Categorie: Noutăţi

Peste 350 de participanţi din Ucraina, Republica Moldova, Rusia, Republica Tatarstan şi Belarus, pe parcursul a patru zile (9-12 mai), îmbrăcaţi în armuri de epocă, s-au „luptat” corp la corp şi în masă, pe cai, au tras cu arcul pe o căldură de 30-35 de grade.

AU CIMITIRELE NEVOIE DE FLORI MOARTE?

11 mai 2013 | Categorie: Noutăţi

În Duminica Sfintelor Paşti cimitirul de la baştina mea este plin de oameni, de flori şi lumânări aprinse. E o tradiţie străveche a locului, deşi conform canoanelor bisericeşti această Sărbătoare a sărbătorilor nu e pentru jelire şi pomenirea morţilor, ci este menită bucuriei şi triumfului vieţii. Dar aşa e primit din străbuni, ca în această Zi Mare sătenii să-şi împărtăşească bucuria Învierii cu cei din morminte...

LA STEJARUL LUI ŞTEFAN CEL MARE – PE LOCUL GLORIOASEI VICTORII DIN CODRII COSMINULUI

8 mai 2013 | Categorie: Noutăţi

În a doua zi de Paști, români din nordul Bucovinei, însoţiţi de dl Corneliu Cibotaru, consul la Consulatul General al României la Cernăuţi, cu credinţă şi dor nestins în suflete pentru trecutul istoric glorios, au parcurs calea tradiționalului pelerinaj spre Stejarul lui Ştefan cel Mare din Codrii Cosminului, loc de sacră pomenire şi mare izbândă a oştenilor viteazului Voievod. Atunci, în 1497, înfruntând pretenţiile de suzeranitate ale Poloniei, Ştefan cel Mare a repurtat una din cele mai glorioase victorii asupra armatei regelui Ioan Albert, în bătălia din Codrii Cosminului.

POATE SĂ ÎNTREBĂM FEMEILE CE VOR?

7 mai 2013 | Categorie: Noutăţi

Oare deputaţii poporului din opoziţie să fi rezolvat toate problemele stridente ce ne fac viaţa insuportabilă, mai ales femeilor, care în Ucraina au un nivel de remunerare a muncii cu mult mai scăzut decât bărbaţii, căci cei din Partidul „Svoboda” se străduiesc, cu atâta zel, să le „uşureze” doamnelor viaţa prin introducerea legii ce interzise avorturile? Or, acei bărbaţi voinici şi „viteji”, care în Ucraina îşi întăresc poziţia luptând, cu coatele lor late, cu oponenţii, pe „baricade” în Rada Supremă, cred că a naşte, a creşte, a educa şi a asigura viaţa unui copil, în prezent, când multe familii nu-şi pot permite nici strictul necesar, nici să mănânce pe săturate, e atât de uşor? Poate ar fi mai bine să întrebe mai întâi femeile ce vor?