28 mai 2023
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Mai multe drepturi limbilor, împuterniciri mai mari Preşedintelui

27 iunie 2014 | Categorie: Noutăţi

Pentru prima dată, în acest proiect se aminteşte, de rând cu o unică limbă de stat, cea ucraineană, şi de alte limbi...

O zi istorică pentru Ucraina

27 iunie 2014 | Categorie: Noutăţi

A fost o zi istorică îndeosebi pentru Președintele Petro Poroșenko, precum şi pentru poporul ucrainean care a plătit tribut de sânge în drumul împlinirii acestui vis. Republica Moldova, Ucraina și Georgia au semnat vineri, 27 iunie, acorduri de asociere la Uniunea Europeană, în marja Consiliului European de la Bruxelles.

Viorel Badea, membru al Delegației române la APCE, s-a adresat Președintelui Ucrainei, Petro Poroșenko...

27 iunie 2014 | Categorie: Noutăţi

Cu ocazia celei de-a treia părți a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (Strasbourg, 23-27 iunie a.c.), senatorul Viorel-Riceard Badea, membru al Delegației române la APCE, s-a adresat, în plenul Adunării, Președintelui Ucrainei, Petro Poroșenko.

Mult zgomot din nimic sau cum Putin o face pe pacificatorul

27 iunie 2014 | Categorie: Noutăţi

…o parte din insurgenţi sunt de acord să depună armele, însă căpeteniile grupărilor teroriste îi împuşcă pe loc pe cei cu intenţii paşnice.

România și-a reafirmat sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei

26 iunie 2014 | Categorie: Noutăţi

Miercuri, la Bruxelles, ministrul afacerilor externe, Titus Corlățean, care a participat la reuniunea miniștrilor de externe din NATO cu Ucraina, în formatul Comisiei NATO-Ucraina, a declarat că România și-a exprimat îngrijorarea cu privire la situația de securitate din estul Ucrainei, și-a reafirmat sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, precum și poziția de nerecunoaștere a anexării ilegale a Crimeii.

REZOLUŢIILE FORUMULUI COMUNITĂŢII ROMÂNEŞTI DIN SUDUL BASARABIEI

26 iunie 2014 | Categorie: Noutăţi

Participanţii la Forumul Comunităţii Româneşti din Sudul Basarabiei, desfăşurat la Ismail, în data 15 Iunie 2014, iniţiat şi organizat de Asociaţia Naţional-Culturală „BASARABIA” a Românilor din regiunea Odesa, în urma unor dezbateri deschise asupra subiectelor de importanţă primordială şi vitală pentru comunităţile româneşti/românofone din Sudul Basarabiei, în prezenţa înalţilor demnitari şi ai distinşilor reprezentanţi ai societăţii civile şi ai instituţiilor de resort ale statului român din domeniul sprijinului acordat românilor de pretutindeni, în cadrul unui format de dialog constructiv şi cu reprezentanţii asociaţiilor româneşti din Republica Moldova prezenţi la manifestare...

Un milionar din Cernăuţi îşi tratează cangurul în România

26 iunie 2014 | Categorie: Noutăţi

În timp ce militarii ucraineni, care luptă în estul separatist al Ucrainei, duc lipsă de alimente, apă potabilă, muniţii, veste de protecţie antiglonţ, un bogătan din Cernăuţi şi-a dus cangurul bolnav la tratament în România, cheltuind în acest scop bani mari.

A fost doborât un elicopter şi omorâţi 9 militari ucraineni

24 iunie 2014 | Categorie: Noutăţi

Ordinul de încetare a focului, decretat de Preşedintele Poroşenko, a fost încălcat Armistițiul, decretat, vineri, de Petro Poroşenko, în regiunile estice Donețk și Lugansk ce va fi în vigoare până pe 27 iunie pentru a permite insurgenților să predea armele, a fost încălcat de peste 20 de ori, a declarat Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, într-o convorbire telefonică cu Angela Merkel, cancelarul german, informează site-ul oficial al președinției de la Kyiv.

Aţi auzit să lupte sau să fi murit în Donbas vreun fiu de şef sau deputat?

23 iunie 2014 | Categorie: Noutăţi

Sâmbăta precedentă, la Cernăuţi, au fost aduse trupurile neînsufleţite ale celor 8 bucovineni, omorâţi în luptele cu teroriştii proruşi în localitatea „Щастя „ din Lugansk, iar duminică au fost daţi țărânei cinci Eroi, aflându-şi veşnicul repaus în Cimitirul Central din Cernăuţi. Tot atunci la baştină s-au întors din estul separatist al ţării 20 de militari, care nu-şi pot continua serviciul militar în cadrul operaţiunii antiteroriste din cauza sănătăţii sau din motive familiare.

ORAŞUL SLAVIANSK E APROAPE RUINAT ŞI RĂMÂNE PUSTIU

23 iunie 2014 | Categorie: Noutăţi

Din 120 de mii de locuitori ai oraşului Slaviansk, din estul separatist al Ucrainei, au fugit de-acum în vestul şi centrul ţării peste 2/3 dintre ei. Cifrele sunt îngrozitoare – surse neoficiale afirmă că bastionul prorus al teroriştilor e aproape complet ruinat şi rămâne pustiu – au rămas doar 7 mii de locuitori, în orice moment poate izbucni epidemia din cauză că zeci şi chiar sute de terorişti împuşcaţi nu sunt transportaţi în Rusia, precum se proceda, ci sunt îngropaţi de extremişti chiar în şanţuri.

ÎN POFIDA PLANULUI DE PACE, SEPARATIŞTII CONTINUĂ SĂ ATACE FORŢELE UCRAINENE

21 iunie 2014 | Categorie: Noutăţi

Vinerea precedentă, Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a prezentat, în cadrul primei sale deplasări de lucru în Donbas, planul său de pace ce are drept scop să regleze situaţia în regiunile de est ale ţării, însă în pofida încetării luptelor de către forţele ucrainene, teroriştii continuă să atace.

De la lume de pe Mapamond adunate si tot la lume pe TERRA date

21 iunie 2014 | Categorie: Noutăţi

SUA acuza Rusia ca trimite tancuri si artilerie grea la granita cu Ucraina -Rusia maseaza trupe la granita cu Ucraina, inclusiv unitati de forte speciale care inarmeaza si antreneaza separatistii pro-rusi din estul tarii, au aratat oficialii americani vineri.

AU FOST DESCOPERITE 16 MILIARDE DE GRIVNE, FURATE DE IANUKOVYCI

19 iunie 2014 | Categorie: Noutăţi

După cum a declarat în Rada Supremă prim-ministrul Ucrainei Arseni Iaţeniuk, Serviciul de monitorizare financiară a descoperit 42 de companii, înregistrate peste hotare – în Cipru, Panama, Anglia ş.a., care au legături directe cu Ianukovyci şi complicii lui. Doar din 2010 până în 2013 prin conturile bancare ale acestor firme numai într-o ţară vecină au fost descoperite 16 miliarde de grivne, furate din Bugetul de Stat al Ucrainei.

BUCOVINA ÎN DOLIU

19 iunie 2014 | Categorie: Noutăţi

Oleksii Kaspruk, primarul Cernăuţului, a declarat doliu pentru zilele de 18 şi 19 iunie, când, în timpul crâncenelor lupte din regiunea Lugansk, lângă oraşul Sceastia („Fericirea”), conform unor date prealabile neoficiale, şi-au pierdut viaţa 11 militari, 8 dintre care sunt bucovineni, şi 15 au fost răniţi.

LA ISMAIL S-A DESFĂŞURAT FORUMUL COMUNITĂŢII ROMÂNEŞTI DIN SUDUL BASARABIEI

16 iunie 2014 | Categorie: Noutăţi

Duminică, 15 Iunie 2014 a avut loc la Ismail FORUMUL COMUNITĂŢII ROMÂNEŞTI DIN SUDUL BASARABIEI, organizat la iniţiativa Asociaţiei Naţional-Culturale „BASARABIA” a Românilor din regiunea Odesa. Evenimentul s-a desfăşurat în localul Portului Fluvial din Ismail, amplasat pe malul stâng al braţului dunărean Chilia.