19 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Uniţi în crez şi aspiraţii în jurul Consulului General al României, românii din Cernăuţi au marcat ZIUA LIMBII ROMÂNE – „un răsărit”, „a soarelui lumină”, „un rug aprins ce nu se poate stinge”

1 septembrie 2022 | Categorie: Noutăţi

Dacă cu 3 ani în urmă afirmam că nu ne-a unit nici pandemia, nici Eminescu, pentru prima dată în decursul a zeci de ani, membri ai comunităţii româneşti din Cernăuţi, din nordul istoric al Bucovinei, mai bine zis, din Ţara de Sus a Moldovei lui Ştefan cel Mare, uniţi în crez şi aspiraţii în jurul dnei Irina-Loredana Stănculescu, Consulul General al României la Cernăuţi, întregii echipe diplomatice – ministrul plenipotenţiar Nicolae-Dan Constantin, referentul principal relații consulare Florin Stan cu soţia, prof. Viorica, maica Gabriela Platon, stareţa Voievodalei Mănăstiri Voroneţ, care la orice manifestare e alături de românii din Bucovina istorică nu doar cu sufletul şi inima, ci şi cu prezenţa, cu un dar bogat de carte românească, cu o rugăciune, un cuvânt duhovnicesc, deputatul în parlamentul României, circumscripţia electorală Suceava, Lucian-Florin Puşcaşu, însoţit de Robert Gazda, alături de Societatea „M. Eminescu” din Cernăuţi, sub egida căreia s-a desfăşurat manifestarea, preşedinte Vasile Bâcu, încurajaţi şi fascinaţi de vocile maestre ale patrioţilor români din Corul regional „Dragoş Vodă”, dirijaţi de maestrul Dumitru Caulea, de poeţi şi artişti de valoare din dulcea Bucovină, de lideri ai societăţilor naţional-culturale, jurnalişti, profesori, lectori ai Catedrei de Română a Universităţii din Cernăuţi, toţi uniţi, precum şi-a dorit şi Poetul, am venit cu florile recunoştinţei la „marele copac din care toți ne tragem”- EMINESCU, să sorbim vigoare şi iubire...pentru LIMBA noastră cea ROMÂNĂ, ne-am închinat la Luceafărul poeziei româneşti - Mihai Eminescu, în suflete cu „rugul aprins ce nu se poate stinge”, am sărbătorit „floarea sufletului etnic al românimii”- Limba Română - cea de-a 30-a ediţie a Sărbătorii Naţionale „Limba noastră cea română” desfăcându-şi suavele petale cu lansări de carte, cu poezie şi muzică de valoare la sediul Palatului Naţional al Românilor, locul cel mai drag al nostru de când Excelenţa Sa, ajutată de omul de afaceri, prof. Virgil Profeanu, şi-a pus suflet în renovarea şi amenajarea lui.

Limba e sufletul şi inima noastră, a românilor înstrăinaţi de Patrie, dacă se continuă, în scurt timp, vor dispărea românii din Cernăuţi – în nordul Bucovinei am rămas doar cu 51 de şcoli româneşti

31 august 2022 | Categorie: Noutăţi

„Limba este însăşi floarea sufletului etnic al românimii”.” Limba este măsurariul civilizaţiunii unui popor”, scria Mihai Eminescu. Astăzi sărbătorim ZIUA LIMBII ROMÂNE. Dar nu prea avem prilej de bucurie. Limba e sufletul şi inima noastră, a românilor înstrăinaţi de Patrie, dacă ne moare sufletul, murim ca popor…Conform Legii educaţiei, etnicii români din Ucraina sunt supuşi unei politici rapide de asimilare. Înţelegem că în Ucraina e război, însă trebuie să batem fierul cât e fierbinte, de altfel va fi târziu…

O refugiată din Ucraina cere cu disperare ajutor pentru a-și putea întreține familia

30 august 2022 | Categorie: Noutăţi

Sabina Shurar, o tânără din Ucraina care se află în România cu cei 3 copii, are nevoie de ajutor. Aceasta a postat pe grupurile de Facebook destinate refugiaților, că își caută un loc de muncă. Tânăra are nevoie de bani, alimente și îmbrăcăminte pentru cei mici. Ucraineanca a venit în România în luna mai și este mama a trei fetițe, una de 5 ani, alta de 8 și un bebeluș născut cu probleme și operat în România. Tânăra este însoțită de mama și sora ei, scrie

Vă invită la cea de a XXXIII-a ediţie a Sărbătorii Naţionale „Limba noastră cea română”, marcată la Cernăuţi

29 august 2022 | Categorie: Noutăţi

Societatea pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuţi, cu sprijinul Consulatului General al României la Cernăuți

La hramul bisericii din comuna românească Pătrăuții de Jos

29 august 2022 | Categorie: Noutăţi

În fiecare an ziua de 28 august este deosebită pentru toți românii satului Pătrăuții de Jos de pe Valea Siretului. Sărbătoarea „Adormirea Maicii Domnului”, pe stil vechi, este hramul bisericii din acest frumos sat bucovinean.

Să rămânem ceea ce am fost şi suntem – ROMÂNI! Bucovina unită spiritual prin cultură şi turism graţie unor români cu suflet mare - o adevărată lecție de patriotism

29 august 2022 | Categorie: Noutăţi

Români din Cernăuţi în frunte cu dna Irina-Loredana Stănculescu, Consulul General al României la Cernăuţi, au descoperit din nou România în oaza frumuseţilor virgine, în sânul naturi din comuna Iacobeni, în cadrul vernisajului expoziţiei Galeria oamenilor de seamă „Din Boian la Vatra Dornei” şi simpozionului „Valorificarea prin turism a patrimoniului cultural comun din sudul şi nordul Bucovinei”, eveniment de anvergură organizat de prof Ioan Iţco, preşedintele revistei „Dulce Bucovină", preşedintele Fundaţiei „Iţco” Suceava, cu contribuţia şi susţinerea Excelenţei Sale, diplomat de excepţie la Consulatul General al României la Cernăuţi, fotoreporterului Nicolae Hauca, preşedintele Asociaţiei "Pro Bucovina” Cernăuţi, primarului staţiunii turistice, comunei Iacobeni, Viorel Maxim.

„Mi-am băgat piciorul tăiat în rucsac și am continuat lupta”, a spus Serhii Kozak, voluntar din Cernăuți

26 august 2022 | Categorie: Noutăţi

A fost rănit când au nimerit în ambuscadă în timp ce se întorceau din Slaviansk. În satul Dolyna. „Prima lovitură bine țintită și reușită a inamicului a străpuns armura și mi-a rupt piciorul. După aceea, am continuat să luptăm încă 20 de minute. Am stat pe scaun în direcția loviturilor, m-am sprijinit mai mult de piciorul drept și am crezut că este ars. Pur și simplu nu am simțit piciorul stâng. Când m-am ridicat, mi-am dat seama că ceva nu era în regulă cu piciorul meu stâng, pentru că nu puteam sta pe el. Dar am continuat lupta. Când am terminat, am luminat piciorul, am văzut că acesta era deja bandajat de unul dintre băieți, iar partea de jos atârna, ținută doar de o bucată de piele. M-am gândit „slavă Domnului că nu e piciorul drept”. I-am rugat pe băieți să-mi găsească rucsacul. Și-am pus piciorul acolo și l-am legat de partea a doua deasupra genunchiului. Instinctiv, m-am gândit că îl voi arunca în rucsac și apoi își vor da seama ce să facă cu el. Mi s-a injectat butorfanol. Apoi l-au sunat pe comandantul unităţii și l-au informat că am fost prinși în ambuscadă. Au informat despre locul de desfășurare și că am reușit să ripostăm.

Pierderile Rusiei în Ucraina - peste 80.000 de morți, răniți și dezertori - ministrul britanic al apărării

26 august 2022 | Categorie: Noutăţi

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat că pierderile totale ale Rusiei în războiul cu Ucraina se ridică la peste 80 de mii de oameni.

Eroii nu mor! Un fiu de cinci ani a rămas fără tată. Plâng cei dragi, plânge Bucovina... Căpitanul Vasyl Şlei, originar din Hotin, avea doar 30 de ani, a murit în lupte crâncene cu invadatorii.

26 august 2022 | Categorie: Noutăţi

Ce durere! Inima se frânge în bucăţi! În fiecare zi Bucovina îşi îngroapă pe rând fiii ucişi de invadator, Dar durerea pierderii celor dragi, mai ales a celor în floarea vieţii, care ar putea trăi şi munci, asigurându-şi familiile, crescându-şi copiii, îngrijind de părinţii bătrâni, este sfâşietoare, este o moarte lentă, chinuitoare, cu râuri de lac

Copilul ucis era în casă când a avut loc atacul, a povestit tatăl, în timp ce îi acoperea cadavrul cu o folie.

26 august 2022 | Categorie: Noutăţi

„L-am căutat în ruine, dar zăcea aici”, spune el plângând. „Nu s-a auzit niciun sunet. Nu s-a auzit absolut nimic. Doar o explozie și foc. După explozie a luat foc.

Iadul din Ucraina! Regiunea Mykolaiv sub foc inamic: rușii distrug casele din sat și folosesc rachete pentru a săpa morminte în cimitir

25 august 2022 | Categorie: Noutăţi

Ocupanţii au tras într-un grajd cu vaci trei rachete. Distrug şcoli, grădiniţe, locuinţe, unde nu e nici urmă de militari. Nici o casă nu a rămas întreagă pe o stradă. Există mai multe râpe adânci aici. Este greu de imaginat unde se afla exact casa. Un copac a fost dezrădăcinat, totul în casă a fost amestecat cu pământ. Doar o bucată mică de parchet a rămas, dar pivnița, unde se puteau ascunde proprietarii, s-a prăbușit complet. Printre ruine, parcă în batjocură, se vede campania pre-electorală a partidului pro-rus din ultimii ani cu apeluri „vom construi”. După atrocităţile rușilor, nu mai este nimic de reconstruit în casă.

Cea mai mare secetă din Europa din ultimii 500 de ani: rolul sectorului agrar al Ucrainei a crescut Seceta din Europa a cauzat eșecul recoltei.

25 august 2022 | Categorie: Noutăţi

Cea mai mare parte a Europei – aproape două treimi din regiune – se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 500 de ani, iar situația s-ar putea agrava în viitor. Acest lucru a fost afirmat de oamenii de știință în raportul centrului comun de cercetare al Comisiei Europene.

În Cernăuţi a răsunat a 5-a oară alarma aeriană. Ucraina marchează Ziua Naţională sub o mare tensiune - ocupanţii ruşi au lansat rachete asupra oraşelor Jytomyr, Hmelniţk, Cerkasî, Poltava, Sumî, Mykolaiv- sunt morţi şi răniţi

24 august 2022 | Categorie: Noutăţi

Ucraina marchează Ziua Naţională sub o mare tensiune, La şase luni de la lansarea invaziei ruse, în momentul în care Statele Unite anunţă un nou ajutor militar de 3 miliarde de dolari, cel mai mare acordat vreodată Kievului, potrivit AFP. La Cernăuţi, astăzi, 24 august, la 31 de ani de Independență a Ucrainei, pentru a 5 oară a fost anunţată alerta aeriană. În cele mai multe cazuri, a fost anunțată în toată Ucraina. Rachete ruse au fost lansate în Jytomyr, de pe teritoriul Republicii Belarus (Președintele Aleksandr Lukașenk, a transmis miercuri un mesaj ucrainenilor cu ocazia zilei naționale a Ucraineni. Aliatul lui Putin, care a susținut războiul rușilor în Ucraina, le-a transmis vecinilor ucraineni „Cer senin, toleranță, curaj, putere și succes în restabilirea unei vieți decente, iar în ajun, comandantul forţelor armate ale acestei ţări şi-a dat cuvântul de ofiţer că, din partea Republicii Belarus, Ucraina nu va fi nicicând ameninţată) , Hmelniţk, Cerkasî, Poltava, Sumî, Mykolaiv etc. Sunt morţi şi răniţi.

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă: Mândru și onorat să mă întâlnesc astăzi cu reprezentanții studenților români care urmează cursurile celor mai prestigioase instituţii de învăţământ din Europa și din lume,

24 august 2022 | Categorie: Noutăţi

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă: Mândru și onorat să mă întâlnesc astăzi cu reprezentanții studenților români care urmează cursurile celor mai prestigioase instituţii de învăţământ din Europa și din lume, veniți la București la Forumul Studenților Români de Pretutindeni.

Cernăuţiul, acoperit de „ceață agresivă”. Ce înseamnă aceasta?

23 august 2022 | Categorie: Noutăţi

Luni după o furtună, şi marţi, 23 august, un nor de praf din Asia Centrală a acoperit Cernăuţiul, dar şi Ucraina. Din această cauză, aproape toate regiunile au înregistrat un fenomen care seamănă cu smogul din aer. Se observă că din cauza furtunii de praf de la Odessa, nivelul concentrației de praf din aer a crescut. Conform datelor ratingului mondial din 23 august, indicele de poluare a aerului din Kiev se află în intervalul normal.