03 decembrie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

„Dacă spaţiul aeriat deasupra Ucrainei nu este închis, rachetele rusești vor cădea pe teritoriul NATO”- preşedintele Zelenski

14 martie 2022 | Categorie: Noutăţi

Președintele Ucrainei a menționat că anul trecut i-a avertizat pe liderii NATO că, dacă nu există sancțiuni preventive dure împotriva Rusiei, aceasta va intra în război

Repartamentul pentru Românii de Pretutindeni - Demarăm astăzi, 14 martie, Programul Sprijinirea comunităților românești din Ucraina!

14 martie 2022 | Categorie: Noutăţi

În contextul deteriorării grave a situației de securitate din Ucraina și din regiunea Mării Negre, și a analizelor nevoilor comunității românești din această zonă, în îndeplinirea mandatului său, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) lansează Apelul competitiv de selecţie a beneficiarilor de granturi pentru Programul Sprijinirea comunităților românești din Ucraina.

O sută de studenți din regiunile devastate de război vor studia la Universitatea Națională din Cernăuți,

14 martie 2022 | Categorie: Noutăţi

Майже сто студентів з інших регіонів долучились приблизно до навчання в Чернівецькому національному університеті. Вони обирали курси за бажанням, сказав ректор вишу Роман Петришин, пише Суспільне.

În Jytomyr, în consecinţa bombardamentelor, au fost distruse 7 clădiri, sunt jertfe

14 martie 2022 | Categorie: Noutăţi

Ieri a continuat bombardamentul aerian al regiunii Jytomyr, iar la Korosten a fost bombardat depozitul de petrol UPG, o persoană a murit.

Bombardarea capitalei, or. Kiev, cartierul Oboloni- filmări groaznice

14 martie 2022 | Categorie: Noutăţi

Bombardarea capitalei, or. Kiev, cartierul Oboloni- filmări groaznice

În Cernăuţi, spre dimineaţă, sirena de alarmă a durat 5 ore

14 martie 2022 | Categorie: Noutăţi

De astăzi, școlile din Cernăuţi îşi reiau activitatea. До навчання у місцевих школах можуть долучатися і діти з родин переселенців.

De la începerea războiului din Ucraina, 3.753 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România, dintre care 65 în ultimele 24 de ore.

13 martie 2022 | Categorie: Noutăţi

Aceşti cetăţeni beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislaţia naţională, a precizat Ministerul Afacerilor Interne, într-un comunicat de presă.

Pe lângă binecunoscutul statut de refugiat, ucrainenii pot aplica pentru “protecție temporară” în UE

13 martie 2022 | Categorie: Noutăţi

Protecția temporară nu înseamnă obținerea statutului de refugiat, informează UNIAN, Maxim Polishchuk Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei precizează că în legătură cu războiul Rusiei împotriva Ucrainei, cetățenii ucraineni pot solicita protecție internațională la Uniunea Europeană.

Un bărbat s-a îmbrăcat cu haine femeieşti ca să treacă frontiera la Porubne

13 martie 2022 | Categorie: Noutăţi

Un Bărbat de la Kiev a fost reținut la punctul de control Porubne de la granița dintre Ucraina și România. Bărbatul a îmbrăcat haine de femeie și a încercat să părăsească Ucraina împreună cu un copil minor, se arată într-un raportat pe pagina de Facebook a Departamentului Regional de Vest al Serviciului de Grăniceri de Stat.

Un bărbat eliberat din serviciul militar din cauza „nașterii grele” a fost reţinut la graniță cu Moldova

13 martie 2022 | Categorie: Noutăţi

Un bărbat eliberat din serviciul militar din cauza „nașterii grele” a fost reţinut la graniță cu Moldova Potrivit documentelor, bărbatul a fost declarat inapt pentru serviciul militar din cauza „Sarcina, nașterea și perioada postpartum, consecințele acestora” notate „a” – cu un parcurs complicat. La punctul de trecere Moghylev-Podilskyi (granița cu Moldova) la 12 martie

În Mariupol, oraş-port blocat de 13 zile, 400.000 de oameni sunt sub asediu, fără hrană, apă sau căldură

13 martie 2022 | Categorie: Noutăţi

„Situația de la Mariupol este îngrozitoare - 1582 de oameni au murit, 400.000 dintre cetățenii noștri sunt sub asediu. Sunt fără mâncare, fără apă, fără căldură. Aceste bombardamente, care au loc aproape în fiecare oră, pur și simplu ucid și şterg acest loc de pe harta Ucrainei. Știu că se fac eforturi și ne rugăm foarte mult ca acest ajutor umanitar să fie în continuare adus la Mariupol. Totuși, oamenii vor primi ajutor”, a spus Denisova.

Mulţumim fraţilor români pentru ajutor - la Cernăuţi a ajuns un convoi umanitar de 11 tiruri de la Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

13 martie 2022 | Categorie: Noutăţi

Unsprezece tiruri, camioane şi autoutilitare cu alimente, produse de igienă şi de strictă necesitate, medicamente şi materiale tehnico-sanitare au ajuns la Cernăuţi pentru a fi trimise în zonele afectate de războiul din Ucraina.

Forţele ruse au bombardat o bază militară în regiunea Lviv, vestul Ucrainei, situată în apropiere de frontiera cu Polonia

13 martie 2022 | Categorie: Noutăţi

"Ocupanţii au efectuat un atac aerian asupra Centrului internaţional pentru menţinerea păcii şi securităţii. Conform informaţiilor preliminare, ei au lansat opt rachete", a informat administraţia regională din Lvov într-un comunicat

Jale şi durere mare în Cernăuţi - un alt erou român de 23 de ani, Alexei Arseni din Marşiniţa, Noua Suliţă, a fost ucis într-o luptă crâncenă cu ocupanții ruși

13 martie 2022 | Categorie: Noutăţi

“Nu-mi vine să cred că nemiloșii ocupanți ruși ți-au răpit viața”, a scris în pagina sa de Facebook verișoara eroului, Svetlana Ursu:

În războiul din Ucraina au fost omorâţi peste 80 de copii şi tineri, peste 580 de civili

12 martie 2022 | Categorie: Noutăţi

Conform Consiliului Drepturilor Omului al ONU, de la începutul invaziei trupelor ruse în Ucraina, 24 februarie curent, numărul civililor omorâţi e de peste 579 persoane, relatează DPA. Războiul a ucis 42 de copii şi tineri, au fost confirmate 1.0002 de persoane rănite. Însă, în realitate, după cum atestă organizaţia respectivă, numărul celor omorâţi e cu mult mai mare.