01 iulie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea Grupului de Prieteni ai Ucrainei

20 mai 2015 | Categorie: Noutăţi

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 18 mai 2015, la reuniunea Grupului de Prieteni ai Ucrainei, organizată la Bruxelles, în marja Consiliului Afaceri Externe. Aceasta este prima reuniune a Grupului de Prieteni organizată în anul 2015 şi cea de-a doua după semnarea Acordului de Asociere UE-Ucraina. Partea ucraineană a fost reprezentată de ministrul afacerilor externe Pavlo Klimkin.

„CHIŞINĂU ŞI BUCUREŞTI – DOUĂ INIMI ROMÂNEŞTI”

20 mai 2015 | Categorie: Noutăţi

Ar mai fi şi a treia inimă românească – Cernăuţiul... Mircea Druc este primul care „beneficiază” de un termen nelimitat de a vizita Ucraina, explicit Cernăuţiul, oraşul în care a trăit, a desfăşurat o intensă activitate publică...

CONSULATUL GENERAL AL REPUBLICII POLONIA – LA CEA DE-A CINCEA ANIVERSARE

19 mai 2015 | Categorie: Noutăţi

Dincolo de orice durere, în pofida faptului că România sprijină Ucraina în demersul ei european şi nu numai, avem încă destui „prieteni” venetici care aruncă pietre în ogorul nostru, al românilor băştinaşi, ne bârfesc şi ne ponegresc, or, fiecare judecă după sine, nu avem de ce să ne plângem pe soartă privind susţinerea şi ajutorul ce ne vine ca o lumină salvatoare din Patria noastră istorică şi prin prisma Consulatului General al României la Cernăuţi, în deosebi, în persoana Excelenţei Sale, dnei Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi. Şi-apoi ne numărăm şi noi, românii din istorica provincie a României, printre fericiţii, cărora le-a zâmbit norocul să-i aibă, în fruntea misiunii diplomatice române, ca piloni de sprijin şi înţelegere, pe excepţionalii diplomaţi Ilie Ivan şi Romeo Săndulescu, Tatiana Popa şi Eleonora Moldovan. Deşi ultima ne reprezintă cu nobleţă şi vrednicie, provoacă invidia unor răuvoitori, care mereu ne atacă. Dar, oricum, câinii latră, caravana merge.

ZIUA MUZICII STRADALE - LA CERNĂUŢI

17 mai 2015 | Categorie: Noutăţi

Astăzi, 16 mai, în 6 locuri din centrul Cernăuţiului, s-a desfăşurat Ziua Muzicii Stradale ce va decurge sub genericul „Muzica uneşte Europa” şi la care au participat formaţiuni artistice din oraş. De la ora 14.00 până la 22.00, pe 6 scene improvizate în partea veche a „micii Viene”, numite conform stilului muzicii interpretate aici – „Clasică”, „Profesională”, „Acustică”, „Folk”, „Tinerească”, „Principală” – colective artistice de amatori au interpretat piese muzicale de diverse genuri (jazz, rock, folk, hip - hop, perri, muzică clasică, acustică, folclorică, pen, indie, reggae, funk).

SCRIITORUL VASILE POSTEUCĂ A REVENIT LA BAŞTINĂ

13 mai 2015 | Categorie: Noutăţi

La 9 mai a.c., de Ziua Europei, în satul Stăneşti, raionul Hliboca, au avut loc două evenimente importante ce vor rămânea în istoria acestei străvechi localităţi – în faţa Complexului Instructiv-Educativ a fost dezvelit bustul consăteanului – scriitorul Vasile Posteucă, care, după ani de pribegie prin diferite ţări, cunoscând chiar viaţa lagărului de concentrare din Buchenwald, datorită operei sculptorului Romi Adam din Alba Iulia, s-a reîntors Acasă în bronz, iar în incinta respectivei instituţii de învăţământ şi-a deschis larg uşile, începându-şi activitatea, Muzeul de etnografie.

INAUGURAREA CENTRULUI CULTURAL „EUDOXIU HURMUZACHI” LA CERNĂUŢI – „NĂDEJDEA NOASTRĂ URCĂ DEALUL...”

11 mai 2015 | Categorie: Noutăţi

Cernăuţiul, Românii sunt iarăşi în sărbătoare. Mai bine zis, arterele Cernăuţiului au pulsat cu sânge românesc, vechea ctitorie a Domnitorului Alexandru cel Bun din nou a luminat cu o strălucitoare feerie a Tricolorului, portului, cântecului şi dansului popular românesc.

PRIMA VIZITĂ OFICIALĂ A LUI ANGEL TÎLVĂR LA CERNĂUŢI

11 mai 2015 | Categorie: Noutăţi

La 10 mai curent, într-o vizită oficială de o zi, în Cernăuţi s-a aflat Angel Tîlvăr, Ministru delegat pentru relaţiile cu românii de peste hotare. Ea a început cu întâlnirea înaltului oaspete din Ţară şi a membrilor delegaţiei ce-l însoţesc – Alina Hagima, director general la Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, şi Mircea Marin, consilier al Ministrului delegat, la care s-au alăturat deputatul Nicolae Iacoban şi viceprimarul Iaşului, Constantin Chirică, - cu conducerea regiunii şi a municipiului - Oleksii Kaspruk, primarul Cernăuţiului, Ruslan Senciuk, adjunct al şefului Administraţiei Regionale de Stat, şi Mykola Boreţ, conducătorul aparatului administrativ al Consiliului Regional.

COMEMORAREA EROILOR ROMÂNI LA BUDINEŢ

9 mai 2015 | Categorie: Noutăţi

La 8 mai a.c., pentru prima dată în Ucraina, s-a sărbătorit Ziua memoriei şi concilierii, adică a împăcării tuturor acelor, care au luptat împotriva fascismului în anii celui de-al doilea război mondial, s-au jertfit pentru independenţa ţării, de orice parte n-ar fi fost ei, a egalării în drepturi a tuturor veteranilor.

ARTIŞTI DIN SUCEAVA ŞI CERNĂUŢI – ÎNTR-UN CURCUBEU AL VEŞNICIEI

8 mai 2015 | Categorie: Noutăţi

Cum conversează pictorii români din Suceava cu cei ucraineni din Cernăuţi e mare plăcere să-i asculţi, dar şi mai mare-i dragul să-i priveşti. Adie din comunicarea lor un farmec al timpurilor de demult, când la Cernăuţi toată lumea se înţelegea de minune, fiecare vorbind în limba sa.

LA CERNĂUŢI A FOST INAUGURAT „CENTRUL DE STUDII ROMÂNEŞTI”

7 mai 2015 | Categorie: Noutăţi

La 7 mai curent, la Universitatea Naţională „Iu. Fedkovyci” din Cernăuţi, s-a desfăşurat Conferinţa Internaţională „Tendinţe actuale în colaborarea regională ucraineano-româno-moldavă”, organizată de Ministerul Educaţie şi Învăţământ al Ucrainei, Universitatea Cernăuţeană, Facultatea de Istorie, Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale, Catedra de Relaţii Internaţionale, Consulatul General al României la Cernăuţi, Institutul pentru Democraţie şi Dezvoltare.

PRIMĂVARA BUCOVINEANĂ ÎN IMAGINILE FOTOGRAFICE ALE LUI STEPAN KARACIKO

7 mai 2015 | Categorie: Noutăţi

Sub acest generic, la Biblioteca Ştiinţifică Regională „M. Ivasiuk”, a fost inaugurată cea de-a doua expoziţie personală a cunoscutului etnograf cernăuţean STEPAN KARACIKO, care e pasionat şi de arta fotografică, publicând în presa din ţinut şi în cea din ţară reportaje, secvenţe aparte de la diverse evenimente cultural –artistice şi social-politice. Astfel, timp de o lună, cei îndrăgostiţi de fotografiile artistice, vor avea posibilitatea să admire 30 de lucrări ale autorului – peisaje, portrete ale bucovinenilor renumiţi etc.

AM ÎNVĂŢAT DE LA DASCĂLUL NOSTRU IUBIT CUM SĂ NE IUBIM PATRIA, GRAIUL, NEAMUL

5 mai 2015 | Categorie: Noutăţi

Acum, când în poarta nemuririi iubitului Dascăl Grigore BOSTAN bate cu aripa acea clipă a veşniciei, înnobilându-i zborul Spre Eterna cu cea de-a 75-a primăvară, noi, actualii şi foştii studenţi, venim, „Cu ramuri verzi de busuioc în grai”, cu pioşenie şi alese sentimente de recunoştinţă, să ne închinăm în faţa chipului lui drag ca la o icoană sfântă, de unde se tot prelinge, cu mirul redeşteptării, câte „un strop de grai", de unde dau în rod seminţele unirii.

CU GRIGORE BOSTAN – SPRE ÎNĂLŢIMI sau CINCI MOTIVE PENTRU CARE TREBUIE SĂ-I CITIM „PEŞTERA URŞILOR”

4 mai 2015 | Categorie: Noutăţi

şi-ar fi dorit să ne vadă citind şi învăţând a trăi vertical din cărţile sale. Nu există elogii mai frumoase aduse unei personalităţi de litere decât pătrunderea în mesajele ce ni le transmite prin veşnicia cuvântului

A DECEDAT BALERINA MAIA PLISEŢKAIA, ÎNSĂ STEAUA EI LUMINEAZĂ CU ACEEAŞI EFERVESCENŢĂ

3 mai 2015 | Categorie: Noutăţi

Legendara balerină rusă Maia Plisețkaia a decedat, în consecinţa unui atac de cord, sâmbăta precedentă, 2 mai, în Germania, la Munchen, unde actriţa locuia din 1991, împreună cu soţul, compozitorul Radion Şcedrin, cu care s-a căsătorit în 1958. Devenind una din cele mai strălucitoare stele ale Teatrului „Bolşoi” din Moscova, unde a activat peste cinci decenii, Maia Pliseţkaia a fost una din cele două balerine ale fostei uniuni, desemnate cu titlul de „Prima ballerina assoluta”.

AMINTIRI, DULCI AMINTIRI... (fragmente)

2 mai 2015 | Categorie: Noutăţi

Am citit cu mare plăcere și interes ultima apariție editorială a fratelui meu, Mihai Morăraş – „Viața, ca un solo de vioară”. Și m-a provocat la destăinuiri, mi-a declanșat o serie de amintiri, m-a făcut să-mi revăd copilăria, acei ani care au plecat fără întoarcere. Fugaces labintur ani. Așa ne amintește un înțelept dicton latin. Adică, anii fug repede. Și așa este! Iată-mă-s cu tâmplele atinse de bruma ce-a lăsat-o în urma lor...