03 decembrie 2022
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Procurorii anchetează crimele rușilor din Ucraina- decizie fără precedent în România

12 iulie 2022 | Categorie: Noutăţi

În contextul războiului din Ucraina, procurorii români au luat o decizie fără precedent. Autoritățile s-au autosesizat în ceea ce privește săvârșirea crimelor contra umanității și sunt pe cale să desfășoare o anchetă amplă pentru a stabili impactul războiului asupra ucrainenilor care dețin dublă cetățenie.

Cernăuţul este unul din cele mai vechi târguri moldoveneşti - IARMAROCUL DE SÂN-PETRU DIN CERNĂUŢI

12 iulie 2022 | Categorie: Noutăţi

Datorită aşezării sale geografice, şi anume a drumului, care ducea de la Liov peste Cernăuţi la Siret şi Suceava, el a jucat un rol important în viaţa politică şi economică a vechiului Principat Moldovenesc. Prima lui atestare o găsim la 8 octombrie 1408 într-un privilegiu acordat de domnitorul Moldovei Alexandru cel Bun târgoveţilor din Liov. Din timpuri vechi, datorită raporturilor comerciale dintre Moldova şi ţările vecine, sub domnia Vasile Vodă Lupu, la Cernăuţi a luat fiinţă Iarmarocul de Sân-Petru. Timp de trei secole aici s-au petrecut târguri anuale sub domnia voievozilor moldoveni. Mai târziu tradiţia a fost menţinută de guvernul austriac, cu toate că, printr-o ordonanţă imperială din anul 1786, s-a încercat aranjarea altui târg cu hramul sfinţilor Vasile, Grigore şi Ioan. Însă tradiţionalul iarmaroc de Sân-Petru a supravieţuit, pe când al doilea târg nu s-a menţinut mult timp.

Trei bărbați din aceeași familie au murit în Toporăuţi, Bucovina…

11 iulie 2022 | Categorie: Noutăţi

În două zile în Toporăuţi, Noua Suliţă, o locuitoare şi-a pierdut fiul, concubinul şi nepotul. Fiul născut în 1969, a murit ieri, la ora cinci dimineața în spitalul local. Astăzi, tot la ora cinci, soțul , născut în 1970, și nepotul, născut în 1986, au murit fără să-și recapete cunoștința .( Noutăţi, Bucovina).

„După loviturile HIMARS, sub dărâmături se aud strigătele disperate ale rușilor”:

11 iulie 2022 | Categorie: Noutăţi

Forțele Armate ale Ucrainei au lovit o unitate militară cu ocupanți la Herson, au distrus două posturi de comandă rusești - sunt peste 100 de morţi şi peste 300 de grav răniţi. În Nova Kakhovka, peste 100 de ocupanți au fost distruși, sute au fost răniți

Încă un bucovinean și-a dat viața pentru libertatea Ucrainei

11 iulie 2022 | Categorie: Noutăţi

Eroul-Apărător Vitalii Gherega, din or. Bilivţi, raionul Hotin, și-a dat viața pentru libertatea Ucrainei într-o luptă crâncenă împotriva ocupanților ruși în Doneţk.

Româna e singura limbă romanică, care a supraviețuit în părțile acestea ale Europei. Rămâne un mister: cum de s-a întâmplat așa, în condițiile în care pe-aici au trecut valuri peste valuri de barbari?

10 iulie 2022 | Categorie: Noutăţi

Emil Cioran zicea, mai în glumă - mai în serios: să treci de la limba română la limba franceză e ca și cum ai trece de la o rugăciune la un contract.” De ce e limba română așa o limbă unică? Nu că vrem noi, românii obișnuiți, ci c-o admiră de la înălțimea propriilor studii chiar lingviștii și istoricii străini, cărora nu le putem reproșa subiectivitatea.

Greșeala cea mai mare a lui Putin, explicată de un miliardar kazah: “președintele Federației Ruse a făcut o greșeală ireparabilă atacând un popor iubitor de libertate”

9 iulie 2022 | Categorie: Noutăţi

Margulan Seisembaev a explicat cea mai mare greșeală a lui Vladimir Putin, care probabil o să-l ducă la un colaps. Miliardarul, investitorul, personalitatea publică și filantropul kazah Margulan Seisembaev a acordat un interviu în care a explicat de ce Putin s-a trezit într-o situație de zugzwang (situație în șah în care jucătorul obligat să mute are la dispoziție numai mutări dezavantajoase).

Malanka din Bucovina - recunoscută ca obiect al patrimoniului cultural imaterial al Ucrainei

9 iulie 2022 | Categorie: Noutăţi

Malanka a fost inclusă în Lista Națională a Elementelor Patrimoniului Cultural Imaterial al Ucrainei. Acest lucru a fost raportat pe canalul Telegram al Ministerului Culturii și Politicii Informaționale al Ucrainei.

Tactica pământului pârjolit - Câmpuri imense de cereale incendiate de ocupanţii ruşi şi aceasta în timp ce milioane de oameni, copii, mor în lume de foamete

9 iulie 2022 | Categorie: Noutăţi

Războiul are cel mai dăunător efect asupra recoltei de cereale din Ucraina: ceea ce invadatorii ruși nu au furat și nu au scos, ei încearcă să ardă și să distrugă.

Monumentul soldatului sovietic „eliberator” de pe Piața Integrităţii din Cernăuţi va fi demontat și mutat în Cimitirul vechi, unde odihnesc mulţi eroi români, ucişi de ocupantul rus

9 iulie 2022 | Categorie: Noutăţi

Cimitirul vechi din Cernăuţi- locul unde îşi dorm somnul de veci mulţi ostaşi şi patrioţi români, ucişi de invadatorii ruşi după 1940, după „eliberarea” nordului Bucovinei şi Ţinutului Herţa, va fi locul cel mai potrivit al monumentului soldatului sovietic„eliberator” din Cernăuţi, ca generaţiile viitoare să nu uite atrocităţile „eliberatorilor”, distrugerea în masă a românilor băştinaşi

În războiul sângeros din Ucraina cu invadatorii ruşi şi-au pierdut viaţa încă doi Eroii bucovineni

9 iulie 2022 | Categorie: Noutăţi

Astăzi, Bucovina aduce un ultim omagiu celor mai buni şi viteji fii ai săi, care au murit pentru libertatea și independența Ucrainei în lupte sângeroase împotriva ocupanților ruși - militarului Victor BODNARUK, din Sadagura, suburbia or. Cernăuţi, care a slujit în unitatea militară A4165 şi Mykola KRYVOHYJA, din CT Iurkoveţ.

Furtunile puternice și grindina uriașă au lăsat dezastru în urma lor în regiunea Cernăuţi

9 iulie 2022 | Categorie: Noutăţi

Uraganul a doborât copaci, a deteriorat acoperișurile caselor și a distrus plantaţiile

Acoperișuri deteriorate și plantaţii distruse: dezastru în consecința furtunii din Bucovina (Video)

9 iulie 2022 | Categorie: Noutăţi

Orașul şi gara din Secureni, satele Kobolchyn, Gvizdivtsi, Oleksiivka și Novooleksiivka au fost cele mai afectate de furtună. Uraganul a smuls acoperișurile caselor și a distrus roadele de pe câmpuri, grădini și livezi.

Încă un român din ținut și-a pierdut viața în războiul cu invadatorii ruși

8 iulie 2022 | Categorie: Noutăţi

Tânărul avea doar 28 de ani.

Ministrul Bogdan Aurescu a pus în evidență eforturile ale României de susținere a Ucrainei în transportul cerealelor

8 iulie 2022 | Categorie: Noutăţi

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut o întrevedere cu ambasadorul agreat al Ucrainei, Ihor Prokopchuk, pentru prezentarea copiilor scrisorilor de acreditare.