19 martie 2024
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

Poetul martir Ilie Motrescu din Crasna comemorat la București

9 iulie 2021 | Categorie: Noutăţi

...sub genericul „Ilie Motrescu – 80 de ani de la naștere”, vernisată în incinta Muzeului Național al Literaturii Române, expoziția a fost pregătită cu multă muncă și efort de neobositul domn Laurențiu Dragomir, președintele App Protecția Patrimoniului. Domnia sa, anume prin intermediul familiei Motrescu de la Crasna, s-a apropiat mult de Nordul Bucovinei,

La Vicovu de Jos a fost înălţată o troiţă în memoria luptătorilor anticomuniști din Bucovina

9 iulie 2021 | Categorie: Noutăţi

Inițiativa realizării acestui monument aparține Asociației Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiționale “Arboroasa”, preşedinte Maria Calancea, La acţiune au participat d-na Irina Loredana Stănculescu, Consulul General al României la Cernăuți, Ruslan Domnițak, președintele Consiliului Raional Cernăuți, Iurie Levcic, deputat în Consiliul Regional Cernăuţi, președintele Centrului Bucovinean de Artă pentru promovarea culturii tradiționale Românești din Cernăuți, Batalionul 17 Vânători de Munte “Dragoș Vodă” Vatra Dornei, „Răzeșii Bucovinei” etc .

BUSTUL COMPOZITORULUI ISIDOR VOROBCHIEVICI VA FI RENOVAT ŞI INSTALAT ÎN SCUARUL UNIVERSITĂŢII DIN CERNĂUŢI

7 iulie 2021 | Categorie: Noutăţi

Fost preot, pedagog, dirijor de cor, folclorist, scriitor ucrainean din Bucovina, care a trăit și a activat în timpul stăpânirii austriece, Isidor Vorobchievici a scris în limbile ucraineană, română și germană, aducând contribuții însemnate la cultura muzicală românească.

S-a încheiat ediția cu numărul 25 a Festivalului-concurs de literatură „Rezonanțe Udeștene”

7 iulie 2021 | Categorie: Noutăţi

O ediție cu un portofoliu de creații excepțional Ediția din acest an, ediție care bornează un sfert de secol de existență, a fost una surprinzătoare. Foarte mulți ”pretendenți” la gloria literară și-au trimis lucrările lor, iar nivelul acestora a fost unul foarte ridicat, ce a necesitat o analiză riguroasă și de durată. Le mulțumim tuturor pentru încredere, iar noi mergem mai departe.

România, a câta oară, demonstrează concret prietenie şi susţinere ţării vecine - Ucrainei

7 iulie 2021 | Categorie: Noutăţi

... la invitaţia monahiei Gabriela Platon, stareţa Mănăstirii Voroneţ, delegaţia cernăuţeană, împreună cu dna Irina-Loredana Stănculescu, a vizitat una din cele mai frumoase mănăstiri din sudul Bucovinei – bijuteria arhitecturală Voroneţ, una din cele mai însemnate ctitorii ale lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, unde vocile deputaţilor şi monahiilor s-au înălţat într-o rugă către Iisus pentru viitorul Bucovinei, iar Ruslan Domniţak a lăsat o impresionantă declaraţie în Cartea de Aur a Sfintei Mănăstiri Voroneţ, în care şi-a exprimat admiraţia faţă de frumuseţile aceste perle arhitecturale medievale şi mulţumirea pentru frumoasa şi ospitaliera primire...

Exterminarea în masă a evreilor - - 80 DE ANI DE LA GENOCIDUL HOLOCAUSTULUI

6 iulie 2021 | Categorie: Noutăţi

Traian Popovici, primarul Cernăuţiului, în 1941, cu riscul propriei vieţi, dar şi al familiei sale, a salvat de la moarte, deportare în Transnistria, aproape 20.000 de evrei.

Unde ești „Ștefan cel Mare”? Unde e Moldova ta?

5 iulie 2021 | Categorie: Noutăţi

„Îngerul Iubirii este prezent în delicatele fire de iarbă, căci iubirea este în a da”,

„Cel Mare, cel Bun, cel Sfânt” - astfel, afirma Eminescu, a rămas Ştefan cel Mare pentru urmaşi

4 iulie 2021 | Categorie: Noutăţi

La 2 iunie curent, la monumentul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare din Oprișeni, raionul Hliboca, înălţat prin osârdia și cheltuiala oprișăneanului Ilie Bezușco, a avut loc o slujbă de pomenire, oficiată de părintele Vasile Pauliuc, parohul bisericii locale, cu prilejul împlinirii a 517 ani de la trecerea în eternitate a Marelui Domn al Moldovei.

Astăzi sărbătorim Ziua Dunării - Delta Dunării, bijuterie a României şi Europei

1 iulie 2021 | Categorie: Noutăţi

Delta Dunării este un labirint de lacuri şi canale, ce şerpuiesc prin cea mai mare suprafață compactă de stuf din lume, iar din anul 1990 este parte a Patrimoniului Mondial #UNESCO.Este cel mai tânăr pământ românesc şi continuă să crească şi astăzi. În fiecare an, delta creşte cu aproximativ 40 m². Din toata suprafața acesteia, estimată la 5700 km², doar 10 procente reprezintă uscat. Restul reprezintă ecosisteme naturale acvatice şi terestre, destinate reconstrucției ecologice.

Măsurile referitoare la regimul de intrare, ședere și tranzit pe teritoriul României

1 iulie 2021 | Categorie: Noutăţi

Condițiile pentru intrarea în România a cetățenilor străini:

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni va continua să sprijine românii de pretutindeni, prin acordarea de finanțări nerambursabile în scopul realizării de proiecte, programe și acțiuni pentru păstrarea identității naționale, lingvistice, culturale și spirituale

30 iunie 2021 | Categorie: Noutăţi

DRP va continua să sprijine românii de pretutindeni, prin acordarea de finanțări nerambursabile în scopul realizării de proiecte, programe și acțiuni pentru păstrarea identității naționale, lingvistice, culturale și spirituale

Nu avem dreptul să-i uităm pe eroi – omorâţi fiindcă erau români

30 iunie 2021 | Categorie: Noutăţi

Urmele eroilor noştri crucificaţi pe crucea neamului Românesc sunt peste tot – prin Siberia, Kazahstan, Karelia, Donbas, Onega, împuşcaţi mişeleşte la Lunca şi la Fântâna Albă, în închisori şi gulaguri staliniste. Or, întreaga Ţară de Sus a Moldovei lui Ştefan cel Mare e o uriaşă urmă a sacrificiului martirilor care au ales să moară pentru neam. E un înălţător şi tacit monument – odă libertăţii - în cinstea eroilor, care şi-au dat viaţa la altarul de jertfă al neamului românesc.

La cafeaua de dimineață... cu prieteni dragi

29 iunie 2021 | Categorie: Noutăţi

Nu e vorba doar de o ceașcă de cafea ci de titlul unei cărți în

28 IUNIE 1940 – BUCOVINA CEDATĂ, RĂPITĂ ŞI ÎNSTRĂINATĂ

28 iunie 2021 | Categorie: Noutăţi

...începea ocuparea criminală de către armata sovietică a teritoriilor românești, foste părți ale Principatului Moldova Independent, numite Basarabia și Bucovina, părți ale României ca succesoare de drept a Principatului Moldova și Principatului Munteniei (Historia ro.).

Concurs de jurnalism

28 iunie 2021 | Categorie: Noutăţi

Concurs de jurnalism