25 mai 2020
ZIARUL ROMÂNILOR DIN UCRAINA

LITANIE PENTRU FIRUL DE IARBĂ CARE A FOST GRIGORE VIERU

19 ianuarie 2016 | Categorie: Noutăţi

A fost şi stâncă de granit, însă mai apropiată, mai dragă ne este fragilitatea sa, care ne-a legănat copilăria, ne-a dezmierdat cu dulceaţa verbului matern. Tot ce am luat mai bun, mai frumos, dar şi mai viguros din fagurele liricii lui Grigore Vieru şi-au dat întâlnire în flacăra lumânărilor

CU EMINESCU ÎN CUGET ŞI SIMŢIRE

18 ianuarie 2016 | Categorie: Noutăţi

Fundaţia "Gheorghe Asachi" Herţa, Cernăuţi, Ucraina, reprezentată de prof. Eugenia Cimborovici Teodoreanu, a pregătit şi prezentat, conform ACORDURILOR de parteneriat încheiate cu şcoli din Sighişoara şi Albeşti, mai multe manifestări cultural-artistice omagiale închinate geniului poeziei româneşti Mihai Eminescu

TINERII IAU LUMINĂ DE LA LUCEAFĂR

18 ianuarie 2016 | Categorie: Noutăţi

Eternitatea eminesciană este menţinută la Cernăuţi de tinerii românaşi. De mult n-am auzit declaraţii de dragoste mai sincere şi mai profunde ca la actuala, cea de-a XI-a ediţie a tradiţionalului Concurs-recital de versuri ale Marelui Poet, desfăşurat sub egida Societăţii Scriitorilor Români din Cernăuţi, cu susţinerea substanţială a Consulatului General al României.

„MALANKA-FEST 2016” – CARNAVAL MIRACULOS

17 ianuarie 2016 | Categorie: Noutăţi

La inaugurarea Festivalului „Malanca-Fest-2016”a participat şi a luat cuvântul Excelenţa Sa, dna Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi, alături de Oleksandr Fyşciuk, şeful ARS, Ion Muntean, preşedintele Consiliului Regional, Oleksii Kaspruk, primarul Cernăuţiului, Hermine Poppeller, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Austriei în Ucraina, Serhii Osadciuk, Consulul Onorific al Austriei în Cernăuţi.

ROMÂNII DIN CRASNA RĂMÂN DEVOTAŢI DATINII STRĂBUNE

17 ianuarie 2016 | Categorie: Noutăţi

Nu găseşti în mândra noastră Bucovină un mai frumos obicei, o tradiţie mai frumoasă decât la Crasna, unele personaje ale Malăncii sunt încinse cu un brâu Tricolor, steagul Ţării lor de origine, spectacolul terminându-se cu Hora Unirii – „Să-nvârtim Hora Unirii, pe pământul României”.

„Dintr-o casă-n altă casă” – un spectacol excepţional

16 ianuarie 2016 | Categorie: Noutăţi

La 15 ianuarie a.c., în cadrul „Zilelor Culturii Naţionale Româneşti la Cernăuţi”, pe scena Centrului Regional pentru Educaţie Estetică „Tineretul Bucovinei” din Cernăuţi, au evoluat cele mai alese „perle” ale muzicii populare româneşti din centrul regional cu un spectacol excepţional – „Dintr-o casă-n altă casă” – ce constituie o trecere în revistă a activităţii culturale şi artistice a Şcolii Populare de Artă şi Civilizaţie Românească Cernăuţi (directoare Svetlana Ursu) ce activează în cadrul Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti Cernăuţi (preşedinte Iurie Levcic).

EMINESCU NE MENŢINE CREDINŢA CĂ ŞI LA CERNĂUŢI LIMBA ROMÂNĂ ARE VIITOR

15 ianuarie 2016 | Categorie: Noutăţi

Domnul vicepreşedintele al ICR, dr. Nagy Mihay Zoltan, ungur de naţionalitate, după cum a mărturisit, şi-a făcut studiile – de la cele primare şi până la cele superioare – în exclusivitate în maghiară. El n-a auzit în România că limba sa maternă n-are viitor, funcţia înaltă de stat ce o deţine fiind cea mai elocventă dovadă că în România reprezentanţii minorităţilor etnice nu sunt marginalizaţi.

15 Ianuarie - Ziua Culturii Naționale

14 ianuarie 2016 | Categorie: Noutăţi

Romanii, inclusiv cei din străinatate, creează, laolaltă, profilul identitar românesc, de care avem atâta nevoie în Europa de astăzi. Printre acești români, vă numărați și Dumneavoastră, românii din comunitățile istorice românești. Acest profil identitar al comunităților istorice românești aflate în afara granițelor reprezintă o esență a românismului, care nu trebuie pierdută și nici contrafăcută.

PERLE DIN COMOARA IUBIRII DE ŢARĂ, DE GRAI

13 ianuarie 2016 | Categorie: Noutăţi

...în înstrăinata şi multpătimita noastră Bucovină există şi români cu suflet românesc ce îşi iubesc Patria doar pentru că e a lor, a stră-străbunilor lor. Or, volocenii şi sunt acea semeţie de vrednici daci, care îşi păstrează nealterate Credinţa, Limba, Datinile şi Obiceiurile strămoşeşti, îşi înalţă vrerile şi îşi apără cu demnitate numele de Român pe un picior de plai mioritic de la poalele secularilor Codri ai Cosminului, în vecinătatea legendarei Dumbrave Roşii.

MINUNI DIN RAIUL STRĂBUNILOR

12 ianuarie 2016 | Categorie: Noutăţi

A purtat după sine în bagaje şi în inimă lucruri scumpe din raiul de acasă – o năframă, o ie ţărănească, un prosop ţesut de mama, în care aduna lacrimile când o copleşea dorul, o faţă de pernă brodată pe care îşi odihnea neliniştile.

LA VOLOCA – ÎN MISTERUL COLINDULUI

11 ianuarie 2016 | Categorie: Noutăţi

..tradiţiile românilor din nordul Bucovinei poartă însemnele unei comori valorice moştenite din moşi-strămoşi ce se contopesc cu Credinţa, dragostea de Grai, de Neam, de Ţară, de Libertate. I-am simţit din nou emoţiile acestei Iubiri de Patrie, de tot ce e Sfânt, Românesc, care i-a dat suflet şi sclipire Festivalului de colinde Voloca-2016, revitalizat şi organizat prin osârdia părintelui paroh, protoiereului mitrofor Ioan Gorda, protopop de Hliboca, ce s-a desfăşurat duminica precedentă pe scena Căminului Cultural din această frumoasă vatră românească, situată pe malurile bătrânului Derelui, cu prezenţa şi mesajele de felicitare ale dnei Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi...

Expoziția „Liviu Rebreanu, ctitorul romanului românesc modern” de Ziua Culturii Naționale la sediul Societății Culturale „Mihai Eminescu” din Cernăuți

11 ianuarie 2016 | Categorie: Noutăţi

Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, în colaborare cu Consulatul General al României la Cernăuți și Societatea Culturală „Mihai Eminescu” din Cernăuți, organizează vineri,15 ianuarie 2016., la orele 11.00, la sediul Societății Culturale „Mihai Eminescu” din Cernăuți, vernisarea expoziției „Liviu Rebreanu - ctitorul romanului românesc modern”.

LA EMINESCU, ÎN DULCEA BUCOVINĂ…

11 ianuarie 2016 | Categorie: Noutăţi

La două săptămâni după ce noul an ne trece pragul, gândurile noastre se îndreaptă spre chipul visător al Poetului Nepereche – Mihai Eminescu. Și ca de fiecare dată, la 15 ianuarie, în ziua lui de naștere, venim cu o floare și cu inima curată la bustul lui din curtea casei lui Aron Pumnul și la statuia din centrul orașuluiCernăuți, pentru a verifica încă o dată timpul nostru cu veșnicia orei și a versului eminescian. Tot la 15 ianuarie marcăm și Ziua Națională a Culturii – sărbătoare ce adună de câțiva ani sub cupolabucuriei și a spiritualității românești tot mai mulți admiratori ai patrimoniului nostru lăsat moștenire de înaintași.

SOACRA, CA O DULCE MAMĂ …

10 ianuarie 2016 | Categorie: Noutăţi

Anul 1940 i-a tăiat în două familia: tatăl cu doi fii au reuşit să treacă frontiera în România, iar ea cu mamă-sa şi sora mai mică, Leontina, au fost prinse la graniţă. A urmat arestul, escortarea şi încarcerarea, ca deţinuţi politici, într-o închisoare din Sverdlovsk.

LA CRASNA, ÎN OAZA PRIETENIEI ŞI ROMÂNISMULUI

10 ianuarie 2016 | Categorie: Noutăţi

...clipe încărcate de bucurie din misterul Crăciunului şi-au revărsat strălucirea în oaza prieteniei şi românismului la Gimnaziul din Crasna şi prin frumoasele, ineditele colinde şi sorcove ale elevilor de la Liceul „Ion Nistor” din Vicovu de Sus, judeţul Suceava, şi prin cele ale gimnaziştilor locali, ale românaşilor băştinaşi, tineri care bat la uşa credinţei, speranţei, viitorului, dând lumină tradiţiilor străbune, valorilor naţionale, şi prin prezenţa distinsei doamne Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi, a consulului Aurelian Rugină.